Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Hvad med Facebook?

25. april 2014 kl. 16:3024
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Selvom antallet af brugere bliver ved med at stige, så er der vist ikke så megen tvivl om at Facebook har toppet.

Dels har de fleste mennesker nu genfundet alle de gamle skolekammerater og ungdomskærester de havde glemt hvorfor de havde droppet.

Dels har de fleste fået dækket deres behov for at fortælle hele den virtuelle vennekreds om hvor dejligt man tvinger sig selv til at have det meget tidligt mandag morgen. Så 98% af nyhedsstrømmen er "likes", links og "LOL's" hvilket begrænser den indholdsmæssige værdi ret markant.

Derfor er der en del mennesker der kun checker Facebook med ujævne mellemrum. Jeg kunne bruge mig selv som eksempel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og der er en del der stadig står registreret som brugere, men som aldrig er på.

Det er fint. Det har de lov til.

Men der er et problem og det er de sidste 2% af nyhedsstrømmen - dem som har relevans.

Når man er registreret som bruger og står på en masse menneskers venneliste, så har de en formodning om at man har hørt om den polter-abend der blev arrangeret i sidste øjeblik. Og så bliver de fornærmede når man ikke dukker op. Men når man kun checker en gang om ugen så er der en ret stor risiko for at man misser guldkornene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så er det egentlig ikke enten-eller?

Enten fravælger man det helt, lukker sin konto og ser hvem der fortsat er ens venner.

Eller også går man all-in og checker "nyheder" mindst en gang om dagen.

Hvad vil læser-panelet foreslå?

24 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
23
28. april 2014 kl. 23:00

Er det bare mig der er dødtræt af at alle blogindlæg og artikler om facebook altid skal ledsages af 150 kommentarer som indledes med jeg (bruger / bruger ikke) Facebook ... blablabla?

Jeg er ærligt talt dødligeglad med om folk bruger facebook til at se billeder af deres bedstemor eller om de ikke bruger det. Facebook er uinteressant. Og jeres personlige måde at bruge Facebook på er om muligt endnu mere uinteressant.

24
28. april 2014 kl. 23:05

Blog-indlægget lægger op til debat om hvordan man bruger facebook. Hvad havde du forventet kommentarerne handlede om?

22
28. april 2014 kl. 22:44

Selvom antallet af brugere bliver ved med at stige, så er der vist ikke så megen tvivl om at Facebook har toppet.

Jeg tror du tager fejl. Det er først lige startet.

21
28. april 2014 kl. 20:55

Jeg brugte FB et års tid for nogle år siden og fik fuldstændig noia over venneanmodninger fra folk jeg ingen interesse har i at være "venner" med. Det kombineret med alt det ævl der blev lukket ud gjorde at jeg lukkede profilen helt igen. Heldigvis dukkede Google Plus op. Skabt efter et helt andet koncept, der passer lige til den måde jeg har lyst til at være social på nettet på. Interesse baseret. Ingen venneanmodninger. Du følger dem du har lyst til og det er fuldstændig ligegyldigt om de "følger tilbage". Sådan skal det være. I mine øjne er FB en dundrende fiasko som socialt medie. Det er der en milliard andre der ikke er enige med mig i. Hvad FB ellers måtte være egnet til druknede fuldstændig i det lort folk lukkede ud.

20
28. april 2014 kl. 10:18

Problemet (for mange af os, i hvert fald) er jo at Facebook er konstrueret som en kommunikations- og interaktionsplatform, der dårligt svarer til det behov, langt de fleste af os har. Jeg har ikke brug for at kommunikere med alle venner og bekendte på daglig basis - det tror jeg ikke, der er nogen der har. Men det er det, Facebook tjener sine penge på, og derfor er det den anvendelse, der tilskyndes af selve systemet.

Jeg er selv "sporadisk" bruger, og det fungerer fint for mig. Jeg tror dog at det springende punkt er den omgangsform man nu en gang har med venner og bekendte. Jeg oplever selv, at de mennesker jeg kommunikerer med, bruger det på samme "sporadiske" måde som jeg selv, og så fungerer det lige så fint som andre, mere lavfrekvente kommunikationsformer - man skal bare være indforstået med at det er okay ikke at orientere sig i hinandens kværuleringer, feriebilleder eller hvad det nu måtte være - den slags er så noget man kan læse op på i et par minutter, når man skal mødes med folk man ikke har set i tusind år, og gerne vil have noget fornuftigt at spørge ind til.

17
28. april 2014 kl. 00:37

"Enten fravælger man det helt, lukker sin konto og ser hvem der fortsat er ens venner." - Det gjorde jeg.

... med de konsekvenser det nu har en gang har (manglende invitationer m.m.) men jeg nægter at mit liv på nogen mulig måde skal afhænge af Facebook eller lignende, så det er nok mest af alt i protest over for mine venner :-)

i øvrigt mener jeg at at den struktur som sociale medier har, er ødelæggende for internettet i sin helhed, ved at begrænse information bag en signup/login formular og nogle obskure retningslinjer!

Selv bruger jeg forskellige IRC netværks, som mine "sociale" medier

Hvorfor har Version2 ikke en IRC kanal i øvrigt?

16
28. april 2014 kl. 00:11

Jeg holder en smule kontakt med folk jeg ellers ikke ville have i mit netværk mere. Gamle kollegaer f.eks. Der er nogle enkelte personer jeg har fravalgt opdateringer fra fordi jeg ikke er interesseret i hvornår de står op eller hvad de skal have at spise.

Til gengæld er jeg også tilmeldt grupper som jeg får notifikationer på fordi der er vigtigt for mig når der kommer opdateringer. F.eks. er det fantastisk at min løbeklub er på facebook og der bliver kommunikeret livligt der. Selvom jeg ikke altid er en flittig gæst i klubben kan jeg stadig dukke op efter 3 måneder og være nogenlunde med på beatet om hvad der foregår. Email er alt for formelt og punkt til punkt til at løse det.

12
26. april 2014 kl. 18:46

Jeg bruger det til at holde kontakt til min familie. Og til at spille (er uforbedrelig spillefugl). Men det svinger meget, hvor tit jeg er der. Jeg benytter mig slet ikke af DR og TV2's FB-sider. NOPE!

Jeg har 15 venner(!)- og mit er sat op til at være mest muligt begrænset fordi: Det kommer ikke andre ved! Før jul deltog jeg dog i en eller anden konkurrence på FB (man kunne vinde, ikke en Ipad- men 5000 kr), og det gør jeg ALDRIG mere: Jeg blev kimet ned telefonisk (endte med at slukke mobilen), og fik en usandsynlig stor mængde spam bagefter- og nej konkurrencen hørte jeg ikke mere til. Så, kunne jeg lære det! :-D

At de har toppet, tror jeg på.

Og jeg er glad for, at jeg aldrig har skullet være "på" fordi, fritidsklubben, forældrene og rideklubben t.ex syntes, det var praktisk. Jeg er på, når det passer mig, og udover mine maniske spilleperioder, er jeg ikke på. Jeg hader, at være på. Derfor er min mobil også mest slukket.

Hvis det er meget vigtigt, kan folk ringe på hjemmenr eller sende et brev. Men på nettet er jeg "Fanden fise mig, råbte trolden"- når det passer mig. Derfor er jeg heller ikke glad for at "det offentlige"- kræver at kunne kontakte mig på inferiøre måder.

Man skal ikke fordi, man kan!

Mvh Tine- og ih hvor er her bare grønt og dejligt udenfor.

11
26. april 2014 kl. 15:20

Jeg har ingen venner på FB...

Det kunne være et problem, jeg skulle have hjælp til at løse, men jeg har intet personligt behov for FB og har derfor valgt det mest minimale og lukkede setup muligt. At lukke for profilen er dog heller ikke en mulighed, for ifm. mit arbejde er der overvægt af kolleger, der foretrækker at netværke via en FB-gruppe. Suk! Jeg får så heldigvis en mail, når der er opdateringer i gruppen, for ellers ville jeg aldrig få checket den...

Sjovt at en serviceudbyder på nettet med enorm profitdannelse på brugernes personlige oplysninger, kan få så stor udbredelse, at det kan blive svært at melde fra.

14
27. april 2014 kl. 10:37

... jeg har intet personligt behov for FB og har derfor valgt det mest minimale og lukkede setup muligt. At lukke for profilen er dog heller ikke en mulighed, for ifm. mit arbejde er der overvægt af kolleger, der foretrækker at netværke via en FB-gruppe

Interessant mulighed men at skalere sin facebook ned til det niveau vil støde en masse mennesker der sætter FB = virkeligheden, så at fjerne folk fra FB-vennelisten bliver tager som et slag i ansigtet med en handske.

Men at lukke helt og så starte forfra med en minimal var da en mulighed. Det må overvejes.

15
27. april 2014 kl. 20:18

Interessant mulighed men at skalere sin facebook ned til det niveau vil støde en masse mennesker der sætter FB = virkeligheden, så at fjerne folk fra FB-vennelisten bliver tager som et slag i ansigtet med en handske.
Men at lukke helt og så starte forfra med en minimal var da en mulighed. Det må overvejes.

Jeg havde oprindelig en almindelig profil, som bar mit fulde navn. Der gik ca. 1 time så fik jeg den første venneanmodning - fra min svigermor. Allerede der, burde jeg havde anet problemet... Efter et par uger havde jeg (trods en restriktiv politik mht. venneanmodninger) et tocifret antal venner, som postede alt muligt ligegyldigt, som jeg alligevel checkede trofast. Jeg fik nok efter omtrent en måned og meldte ud til alle venner på FB at de fremover var velkommen til at kontakte mig på anden vis. Det hjalp, at FB pga. installation af en app på min telefon høstede alle mine kontakter. Der trådte de mig på min bedste ligtorn.

Pga. mit arbejde skabte jeg en ny profil, hvor jeg ingen venner har. Jeg har også lavet den indstilling, at det kun er venners venner, som kan sende mig venneanmodninger :-). Der er HELT stille. Man kan næsten høre fuglene fløjte, når man er logget på og det er super effektivt at checke sin facebook - hvis ingen har skrevet noget i nogen af grupperne, er jeg af igen efter 20 sek.

For at få FB til at holde snitterne fra min aktivitet på nettet, bruger jeg en separat browser til FB (og i øvrigt også Google calendar).

Jeg har ikke på noget tidspunkt savnet min gamle profil.

10
26. april 2014 kl. 15:05

...og hvorfor skulle jeg være interresseret i Facebook ?

Det mest irriterrende ved Facebook er at næsten alle tilsyneladende tror at alle har Facebook, hvis det bare var begrænset til n00bs så var det ikke noget problem.

4
25. april 2014 kl. 21:26

En af fordelene ved facebook er at det er nemt at oprette en lukket gruppe (forum) f.eks. til en polterabend, festivaldeltagelse eller lignende, uden folk skal oprette et nyt login et eller andet sted eller en mailliste der hurtigt bliver uoverskuelig. Der bliver ovenikøbet markeret når der er nye indlæg, så man skal bare hurtigt scanne listen med grupper for at se om der er noget man behøver læse. Fokus behøver ikke være på nyhedsstrømmen, hvis ikke man gider. - og "folk" har en tendens til at tjekke facebook langt oftere end de tjekker deres (private) mailkonto. Det er ihvertfald min erfaring.

8
26. april 2014 kl. 12:10

En af fordelene ved facebook er at det er nemt at oprette en lukket gruppe (forum) f.eks. til en polterabend, festivaldeltagelse eller lignende, uden folk skal oprette et nyt login et eller andet sted eller en mailliste der hurtigt bliver uoverskuelig.

Jeg bruger det især til at kommunikere med andre familiemedlemmer når der skal arrangeres gaver og lign. Jeg er den eneste i familien der kan finde ud af mailinglister og fora, så det giver helt sig selv.

Det er rigtigt at der er folk man ikke har så meget kontakt med. Nogle af dem er mere værd som LinkedIn-kontakter, så de flytter naturligvis status. Andre har man mere kontakt med. De folk jeg har mest kontakt med på FB er i de fleste tilfælde også de folk jeg har mest kontakt med udenfor FB. FB er derfor blot et supplement og ikke en erstatning for anden kontakt.

Nå, jeg vil tilbage til FB. Jeg har lige genfundet min kusine efter mere en 15 års adskillelse. Vi skal have planlagt et gensyn. :-)

Og så skal jeg have fundet en rør-ekspert til et opslag på Tweakers Republic (en gruppe på FB).

7
26. april 2014 kl. 11:18

Jeg har været med i flere foreninger, hvor man gradvist over tid skulle være på Facebook for at følge med i hvad der faktisk foregik - selvom der eksisterede officielle kanaler, så skete det på Facebook.

Det kan give problemer. Men nu drejer det sig ikke om en forening eller andet "officielt", hvor man bliver tvunget over. De involverede havde en mere eller mindre aktiv facebook-profil i forvejen. Respons-tiden er desuden oftest lavere, fremfor etc. en mailliste hvor der kan gå flere dage mellem folk får tjekket eller svaret. Og der kan sagtens gå info tabt fordi nogen lige glemmer at bruge reply all og nogen så kører deres eget show.

Det er bare ikke alle der er på Facebook. Eller på nogen anden tjeneste. Til gengæld har ca. 99% af befolkningen i min subjektive vurdering en mailadresse.

Det har du fuldstændig ret i. Det er bare ikke 99% der dagligt tjekker den emailkonto de bruger til private ting. Folk tjekker oftere Facebook eller Google+. Dem der er hurtigst til at svare på mails, er dem der benytter firmamailen til privatbrug også.

Jeg forstår fuldt ud af folk ikke vil have en Facebook profil. Men der er tilfælde hvor den, rent frivilligt og uden tvang, fungerer som den bedste kommunikationsplatform.

5
25. april 2014 kl. 22:36

Det er selvfølgelig smukt at man ikke skal bruge ekstra login... hvis alle er på facebook. Det samme gør sig sjovt nok gældende ved så mange andre tjenester... hvis alle er der i forvejen.

Det er bare ikke alle der er på Facebook. Eller på nogen anden tjeneste. Til gengæld har ca. 99% af befolkningen i min subjektive vurdering en mailadresse.

Men til selve spørgsmålet i artiklen... så er man jo nok nødt til at lukke sin konto på Facebook... eller andre steder, hvis man ikke bruger den. Ellers er det svært for andre at vide om du faktisk modtager budskabet.

9
26. april 2014 kl. 14:35

Det er bare ikke alle der er på Facebook. Eller på nogen anden tjeneste. Til gengæld har ca. 99% af befolkningen i min subjektive vurdering en mailadresse.

Min (lige så subjektive) vurdering er, at det langt fra er tilfældet. Jeg kender rigtigt mange, især yngre, mennesker, der kun har en email-konto, fordi det kræves for at de kan oprette en konto forskellige steder - det er ikke noget, de aktivt bruger til kommunikation.

Jeg bruger selv Facebook meget, men som tidligere nævnt er det ikke nyhedsstrømmen, der er interessant, men derimod grupper og begivenheder. De få mennesker, jeg kender, der ikke bruger Facebook har naturligvis lov til det, men jeg skal være ærlig og indrømme, at det betyder, at de risikerer at gå glip af noget, for invitationer osv. foregår på FB og hvis man skal have nogen med, der ikke er der, så kræver det at man husker dem, finder en mailadresse, et SMS-nummer eller hvordan de nu lige præcis kan kontaktes.

Så netop fordi så mange er på Facebook er det førstevalg, når mennesker skal kontaktes, og de få, der ikke er der, de er lidt besværlige at have med at gøre, så det kræver en indsats at holde dem inde i loopet. Men det er som sagt et meget lille fåtal (jeg kan på stående fod kun komme på én person, der plejer at være med til arrangementer o.l., der ikke er på FB. Og han har heller ikke en mailadresse :D )

Men dermed svarer jeg jo også på det oprindelige indlæg: Ja, hvis man har en Facebook-konto, så skal man nok bruge den eller lukke den. For ellers ved folk jo ikke, at det kræver en indsats at få dig kontaktet og holdt inde i loopet.

2
25. april 2014 kl. 18:39

Jeg har været meget aktiv på Facebook tidligere, men valgte til sidst at lukke kontoen. Man spilder sin tid på alt muligt shit som er lige gyldigt og vennerne på Facebook falder lige så hurtigt fra som man fandt dem. Dem man ser I den virkelige verden er de eneste venner har. :)

1
25. april 2014 kl. 17:53

Min Facebook-frekvens faldt også støt, så en overgang havde jeg email-notifikationer slået til, for ikke at "gå glip af" når jeg fik DM (eller hvad det nu hed der), eller blev nævnt. Jeg fik dog alt for meget junk stadigvæk, så først slog jeg notifikationer fra og tilsidst slettede jeg min konto. Hvis det virkelig er relevant findes der både email og SMS - eller til nøds et telefonopkald ;) Jeg føler ikke noget savn - tværtom :)