Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Hvad koster strømmen?

12. marts 2022 kl. 16:3020
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I mit tidligere blogindlæg beskrev jeg, hvordan jeg har lavet en integration til Kamstrups elmåler, så jeg kan følge husets elforbrug.

Lige nu stiger energipriserne og herunder også strømpriserne, så det kunne være interessant, at følge forbrug og strømpriser samtidigt.

Heldigvis kan man følge spotprisen på el, som er den rene markedspris for elprisen pr. time. Den handles på NordPool og handles for det kommende døgn.

Nordpool er dog ikke meget for, at man automatisk henter deres data - det er helt fair, da de tjener penge på at stille API til rådighed for deres kunder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Energidataservice

Heldigvis er en del energidata gratis og tilgængelige på Energidataservice, som er en åben data portal med en masse data om det danske energisystem. Der er mange gode data tilgængelig og ikke mindst spotpriserne for el.

Deres API er baseret på CKAN som er et open-source data management system. Det udstiller data på en standardiseret måde, så man kan lave filtre, sorteringer etc. Det er meget fedt og minder lidt om OData.

Så nu er det bare at få lavet integrationen. Danmark er inddelt i to elzoner DK1 og DK2. Så vidt jeg har kunnet grave frem er DK1 Vestdanmark (postnumre over 4999) og DK2 Østdanmark.

Url til data er derfor:

Artiklen fortsætter efter annoncen

https://api.energidataservice.dk/datastore_search?resource_id=elspotprices&limit=48&filters={\"PriceArea\":\"DK2\"}&sort=HourUTC desc

Det henter priserne for 48 timer og da elprisen handles "i fremtiden" indeholder datasættet både gældende og fremtidige priser. Af en eller anden besynderlig grund, så opdateres DKK prisen ikke i weekenden eller på helligdage (jeg håber virkeligt ikke, at der sidder en person og kursomregner manuelt) og derfor bruger jeg EUR prisen i stedet.

Jeg har lavet en integration både til MQTT og til min InfluxDB, så jeg kan se og regne på omkostningen.

Spotprisen er eksl. tariffer og moms, så for at få den reelle pris skal disse tillægges. Det er dog ikke helt lykkedes mig, at finde en service, som kan fortælle mig de gældende tariffer - men måske der er en derude, som ved det?

Koden har jeg lagt på github, hvis andre vil lege med data om elpriser.

20 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
20
16. september 2022 kl. 20:29

Jeg ville gerne have et overblik over, hvor stor den kommende elregning ville blive. Ja, bare at vide, hvad den forgangne måned løber op i, kan være en stor hjælp. Til formålet har jeg oprettet denne web-applikation: https://elforbrug.coolpage.biz/. Jeg kombinerer spotpriserne fra energidataservice.dk med målerdata fra eloverblik.dk, så jeg kan udregne min udgift for hver time.

Koden er frit tilgængelig på GitHub: https://github.com/Gitdyr/elforbrug.

19
8. april 2022 kl. 19:26

Hej.

Mht tariffer er der også den mulighed, at tilgå dine egne data på eloverblik.dk. Via datadeling kan du give dig selv adgang til at tilgå dine målerdata, samt tariffer.

Det er mest praktisk at hente tarifferne automatisk via eloverblik. Da nettariffen ændrer sig i spidslast(kl. 17-20) og lavlast(Resten) mellem oktober-marts på cerius's net. Derudover er nettariffen blevet ændret her fra 1. april(Cerius).

Via eloverbliks api er det som skrevet samtidig muligt at hente de målerdata man afregnes efter, af sit elselskab. Det kan være praktisk hvis man eks. ikke har mulighed for ekstern adgang til sin elmåler via en åben standard. Jeg har selv opgivet at finde et MEP kort - Multipurpose Expansion Port.

Tak for at fortælle om energidataservice, som er praktisk hvis nordpool adgangen bliver lukket

18
15. marts 2022 kl. 17:33

Nu er der mig bekendt ikke tale om “tilskud” men om en nedsættelse af den afgift man rent faktisk betaler, eller ville skulle have betalt. Så hvis man ikke betaler afgiften, ja så kan man heller ikke få nedsættelse - altså “tilskud”.

Det svare jo til at sige/spørge hvorfor kan jeg ikke få fradrag for renterne på boligens kreditforeningslån, når nu jeg bor til leje, det kan ejeren jo. Det er. Ok fordi han betaler dem. Det gør du ikke.

17
15. marts 2022 kl. 11:15

En spøjs detalje er, at ejere af både solceller og el-varme/el-biler så ikke kan få tilskud til hverken el-varme eller el-biler --- som jeg læser det.

En Skats-afgørelse gør, at de ikke kan find ud af at fratrække solcelle-bidraget fra tilskud til el-varme/el-bil.

Dvs. at det er helt OK ikke at få tilskud to gange, men grønne borgere med solceller fratages så mulighed for at få tilskud som andre, der ikke har solceller...

Jeg har ikke regnet på det endnu, men det er givet bedre at sløjfe solcelleordningen helt (som alligevel er barberet ned fra års-afregning til time-afregning) og så få el-tilskud i stedet?

15
14. marts 2022 kl. 20:49

Som Kim skriver kan elpriserne for det næste døgn hentes på energidataservice hver dag kl. 13.

Det kan gøres med CURL, og resultatet kan så køres gennem en JSON parser for at gøre det lidt mere brugbart.

Men som skrevet, så udregnes DKK prisen ikke i weekenden, så er der nogen der ved hvor man kan trække vekselkursen (som en CURL, eller wget)?

14
14. marts 2022 kl. 18:51

Nu ved jeg ikke nøjagtigt hvilket API diverse løsninger anvender i praksis, men den PowerBI løsninge jeg tidligere linkede til, kunne altså godt finde ud af at opdatere priserne her i weekenden. Det samme kan Watts og et par andre apps jeg har testet.

12
14. marts 2022 kl. 11:47

på 7.46 kr pr. euro - så priserne vil jo ikke stemme helt :) Men tak for et godt blogindlæg.

11
14. marts 2022 kl. 07:51

Så lidt.

Kun fordi jeg selv arbejdede på at hente elpriserne der fra i fredags at jeg havde set den.

Men god fornøjelse.

6
13. marts 2022 kl. 11:21

Een ting er energiprisen, en anden hvad jeg skal betale.

Ved at se på elregningen kan man finde alle elementerne. Husk, at prisen for en kWh, er beregnet "baglæns, hvis man har variabel pris OG derfor ikke udtrykker andet end det vægtede gennemsnit. OG husk, at elvarmebrugere har en helt anden pris - dordi de praktisk talt ikke kan tvingen normalforbruget under 4.000 kWh/år OG derfor altid befinder sig i tarif uden elafgift - nærmere kr.1,25 end 2,50/kWh.

Så forbrug x pris/kWh udtrykker time for time prisen.

Eksempel: min varme i bad bruger 3 kWh/ døgn fra elradiator. men jeg kan istedet bruge gulvvarme kl.00-06 med et forbrug på 4 kWh - hvilket giver nærlig samme komfort. Fordi natteprisen per kWh er 2-5-10 MINDRE en dagsprisen, så er det en "god forretning".

Så kig på de reelle forbrugsgenstande (dem med varme) og overvej om de kan flytte forbruget til kl.00-06. DER ligger de egentlige besparelser.

PS: Måske skal badevandet i beholderen IKKE genopvarmes straks, men måske kl.13-15, hvor prisen også er lavere (end kl.06-13). Måske skal der være overvarmt kl.06, så alle kan komme fra huset før kl.08. genopvarmningen (sol disse dage) eller på normal måde fra kl.13 er billigere (minde betydning for gas, olie (!) og fjernvarme som "bare" har laveffelt motorer.

5
13. marts 2022 kl. 11:00

jeg kan til nærmelsesvis ramme "watts" app'ens strømpris (seas-nve), ved at tillægge moms til nordpool pris (omregnet til kWh) og tilføje en transport/afgift på 1,427 kr. dog kan afgiften variere en smule i spidsbelastningstiderne, dvs ved aftensmad tid etc.

Node-red har en nordpool node til at trække dataerne.

4
13. marts 2022 kl. 10:34

Opdatering af fremtidige priser sker i øvrigt dagligt kl. 13, også i weekenden.

3
13. marts 2022 kl. 10:23
1
12. marts 2022 kl. 17:15

Hej,

Under wholesale på energidataservice er der et punkt med tariffer i datahub. Se om du ikke kan bruge den.

Alternativ skal du selv vedligeholde en tabel med dem. Du finder dem på dit lokale netselskabs hjemmeside. Dog skal du være obs på at du også betaler system tariffer til energinet som du ikke finder ved dit lokale netselskab.