Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Hvad harddisken gemte: GIF'er fra 1996 og din barregning fra 1998

Af Jesper Stein Sandal25. februar 2013 kl. 09:4423
Artiklen er ældre end 30 dage

Jeg har allerede tilstået, at jeg har svært ved at smide gammel hardware ud, men nu viser det sig, at jeg også har svært ved at smide gamle filer ud.

Mens jeg ventede på at downloade 12 gigabyte fra Steam, og derfor ikke kunne bruge internetforbindelsen, gik jeg på jagt på den harddisk, hvor jeg har dynget backups over på.

Det er ikke fordi jeg har nogen god backup-disciplin. Tværtimod. Men jeg har som regel altid haft to harddiske i min pc, og når det var tid til at opgradere styresystemet eller den ene harddisk, blev harddisk nummer to brugt til at lægge dokumenter og andre filer over på.

Det var hver gang tanken, at det blot skulle være midlertidigt, men jeg kan se på strukturen af bibliotekerne, at de midlertidige kopier har fået lov til at leve gennem adskillige opgraderinger og diskudskiftninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så da min internetforbindelse var for travlt optaget til, at jeg kunne streame video fra Netflix eller spille onlinespil, begyndte jeg at grave i bibliotekerne.

Det ældste, jeg hidtil har fundet, er nogle billeder fra min hjemmeside fra januar 1996. Og fra den ældste HTML-fil kan jeg se, at jeg på min hjemmeside i februar 1996 skrev, at Call of Cthulhu var mit favoritrollespil, men at jeg syntes, at kvaliteten af Advanced Dungeons & Dragons var ved at blive bedre.

De filer er dog lidt snyd, for de var en decideret sikkerhedskopi, som jeg lavede, da jeg i 1997 skiftede fra at læse geofysik på Københavns Universitet til at læse humaniora på RUC (long story, masser af fjumreår).

De første reelle dokumenter, jeg kan finde, er fra 1996, hvor der tydeligvis var problemer med rengøringen af kollegiekøkkenet, som krævede sure opslag og flere forsøg på at lave planer for, hvem der skulle gøre hvad i hvilke uger.

Lidt mere saftigt var det, at jeg kunne finde frem til barregnskaber helt tilbage til september 1998, hvor der var brug for at give skyldnerne en personlig regning, så jeg begyndte at bruge et regneark. Der var vist et par af regningerne, der aldrig blev betalt, så hvis der sidder nogen derude med dårlig samvittighed...

Rodebutikken omfatter hovedsageligt en masse dokumenter og billeder beregnet til universitetsopgaver og rollespil, men der ligger også gamle jobansøgninger, installationsfiler til dybt forældet shareware, en rippet cd, og nogle skrifttyper, som oprindeligt må have ligget på en floppydisk, da de er fra 1990, før jeg fik min første pc.

Lidt bekymrende er det, at jeg har en masse data liggende i filformater, som jeg ikke længere er i stand til at åbne.

Der er dog også nogle tydelige huller, blandt andet omkring 2002, hvor jeg må have sjusket med backuppen. Og de ældste dokumenter som sagt fra 1996, så hvad er der sket med de dokumenter, jeg havde før den tid?

Det kan sandsynligvis spores tilbage til, at jeg havde en Western Digital-disk på 1,2 gigabyte, som gik i stykker lige omkring 1996 eller 1997. Det må være sket på et tidspunkt, hvor den har indeholdt min eneste kopi af de dokumenter, der var ældre end efteråret 1996.

Så hvad har jeg lært? Ja, jeg har stadig kun én kopi af mine dokumenter, og de ligger på en 1 terabyte Western Digital-harddisk. Måske er det endelig tid til at få lavet en rigtig backup-strategi, så de gamle barregnskaber ikke forsvinder?

Af besynderlige dokumenter i mit arkiv kan nævnes:

Resultatet af en fantasy football-liga, jeg deltog i sammen med nogle spillere fra min EverQuest-guild tilbage i 2003-sæsonen. Jeg sluttede på en andenplads takket være Ravens' forsvar.

Fra samme år finder man den eneste pressemeddelelse, jeg nåede at skrive i min tid som freelancer. Det var for en industriel kødhakker, som også vejer kødet og pakker det i portioner.

Java-kildekode fra datalogi i efteråret 1999. Blandt andet tre-fire forsøg på at kode en terningruller-applet.

Læsmig-filen fra den FTP-server, jeg satte op på min egen pc i 1998 som mit online-lager for dokumenter mellem derhjemme og studiet. Det er vist det, de i dag kalder skyen. Passwordet var 'guest'.

En guide til netikette, jeg skrev i efteråret 1998, hvor WWW stadig var noget, man skrev, og Usenet var hjemstedet for flamewars og ikke kun piratkopier.

Adskillige animerede GIF'er, som i sin tid tog meget lang tid at lave i Paint Shop Pro. I det hele taget har jeg alt for meget gammelt hjemmesideragelse liggende, som jeg ikke orker at rydde op i.

Har du spøjse gamle filer liggende? Og her taler vi om live-data og ikke snyd med floppydiske (som du nok hellere må tjekke - kan de stadig læses?).

23 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
23
27. februar 2013 kl. 06:06

LOL, mit foretrukne tegne-program er stadig Paint Shop Pro 5 fra 1998...

Sådan, og enig PSP ved man hvad er. Jeg bruger primært version 4.12, Build Date Jan 2 1997 @ 11:12:58, men igen kun under Win 2000 og HW med 6-7 år på bagen :)

Mine ældste data var fra slut 1980'erne og ind i 1990'erne og er til CP/M, men nu skrottet sammen med den ældste HW.

Men endnu har jeg data fra primo året 1991 og ellers hvert år fremover samt programmer dertil. Desværre har jeg ikke mere HW med Intel Pentium Pro processor (~150 MHz) eller 186-486 CPU'ene før den. Pentium Pro var den sidste CPU som den ældste SW vil trille på - de efterfølgende er for hurtige :)

22
26. februar 2013 kl. 21:41

Det var en sjov øvelse. Fandt WordPerfects 'Notebook', komplet med program- og databasefiler, anno 1987. Har en flok disketter med uni-opgaver liggende fra min Atari 1040STF, der vistnok stadig kan læses, osse af en pc. De er fra 1985. Det var den gang, man skrev sine egne printerdrivere til sin STAR LC10. Godt gået af en samfundsvidenskabelig <hø>. Der var dog liiiige noget med ÆØÅ.... Mangler dog pt. diskettedrevet ;o)

20
26. februar 2013 kl. 18:53

Ansporet af denne artikel, kiggede jeg lige mit backup drev igennem - og fandt kildekoden til et Lix beregningsprogram, som jeg lavede i Turbo Pascal i 1987 - men nænner da ikke at smide det ud :-)

18
26. februar 2013 kl. 12:12

Jeg har I mit arkiv en del word2,0 filer fra 1g (september / oktober 1992). De kunne ikke læses fra den maskine, men er dog læsbare via notepad ;-) og CDR filer i en Pant Shop Pro.

Men der står vist ikke Jesper på nogle af dem fra 1g

/Lasse

19
26. februar 2013 kl. 12:47

I 1.g skrev jeg vist stadig mine opgaver på min Amstrad CPC6128, og de disketter er vist gået tabt.

16
26. februar 2013 kl. 09:19

Alskens gamle projekter, blandt andet mit hjemmeautomatisering i V1 alt gik synkront, og det kun lige var dørlås og lys der kunne styres. Ingen debugging og ingen database. Brugerne lå i et array...

Der ud over adskillige kopier af samme filer, så absolut ingen struktur.

14
25. februar 2013 kl. 23:17

Adskillige animerede GIF'er, som i sin tid tog meget lang tid at lave i Paint Shop Pro.

LOL, mit foretrukne tegne-program er stadig Paint Shop Pro 5 fra 1998 - også selv om jeg har PhotoShop installeret!!!

Edit: Nogen der mangler disketterne til MS-DOS?! ;)

15
25. februar 2013 kl. 23:36

Og jeg anvender Paint Shop Pro 4.1 fra 1996, men stort set kun til screen dumps. Mest fordi det bliver ved med at virke til den opgave - også i Win8-64.

12
25. februar 2013 kl. 14:12

Ja, for jeg har faktisk i sidste uge siddet og prøvet! på at rydde op i mine utallige backup-mapper.

Joew, der er mange, for man skal jo nødigt overskrive en ældre fil, så det øverste led at år_mdr_dato og derefter drev-bogstav og så ellers filerne.

Problemet er så bare at der selvfølgelig også er mange filer der er 100% ens :$ Må vist tjekke op på hvad der findes af hjælp via Total Commander, for at have 17 100% ens filer af fx det samme billede taget i 98 - er vist blot trælst!

Ligeså har jeg selvfølgelig også PST-filen fra outlook liggende, selvom det er over 5 år siden den sidst har været brugt - men tænk om man engang får behov for at finde en mail deri ;)

10
25. februar 2013 kl. 13:13

Jeg har fortsat en ret lille undermappe med dokumenter fra danske DSI-SYS, der var et fremragende program, langt mere brugervenligt end WP. Desværre er indholdet svært læseligt uden programpakken, som jeg ikke har gemt. Det er dog klartekst undtagen ÆØÅ, så en regnvejrsdag laver jeg nok at par muntre makroer, der piller teksterne ud og gør dem læsbare i mere tidsvarende format.

Det blir sværere med databasedelen, som nok må erklæres for utilgængelig. Den fik jeg programmeret til at generere HTML-sider ud fra dokumenterne, da internettet blev tilgængeligt. Men der er nok ikke gået uerstattelige kulturværdier tabt her alligevel.

11
25. februar 2013 kl. 13:43

Vi har en kunde der stadig bruger DSI-SYS, dog i noget mindre grad. Men allerede i 2009 troede den pågældende IT-afdeling at det var nedlagt, dødt og begravet.

8
25. februar 2013 kl. 12:11

Man smider da ikke filer ud! :-)

Jeg fandt et simpelt adressekartotek bygget op af BAT-filer (1991), og flere DSI-Tekst-filer fra omkring 1990, der heldigvis i store træk er klartekst - blandt andet en artikel til det udmærkede blad Sinclair Freak'eren om disketters opbygning. Det ældste, jeg kan sætte en sikker dato på, er et digt fra 1989.

Det havde været sjovere at kunne berette om de mange ZX Spectrum-filer fra midtfirserne, men de er stadig ikke blevet reddet over fra disketterne. Any year now...

En frygtelig masse filer fra 1. januar 1980 dukkede også op... Tidsstempler på filer fra før CMOS-batteribackuppens tid holder vist ikke. :-)

7
25. februar 2013 kl. 11:54

Var kasserer i en klub tilbage i 88-90, da der så skulle være jubilæum i 2007, kunne jeg grave de gamle medlemslistern frem, så de gamle kunne inviteres.

Jeg arkiverer alle relevante dokumenter og mere til. Harddisk plads koster ikke ret meget, så jeg har en del helt tilbage fra jeg fik min første PC i 1986 da jeg startde på uni. Har en server hvor alt ligger i en fornuftig struktur så det er til at finde igen. Har så både en lokal og en sky backup. (CrashPlan kan anbefales, kan begge dele)

Jeg løber dog også af og til ind i ikke at kunne læse dokumentet, nogle gange må jeg starte en af de gamle maskiner op som jeg af nostalgiske grunde også har arkiveret.

6
25. februar 2013 kl. 11:40

Det ældste.. er en kopi af min jobansøgning sendt pr Email til IBM i 1994 fra min første private email adresse på asgaard.dk :) Ellers er der kopier af jobansøgninger, Cv'er i pænt mange genrationer og et par billeder, der ikke bør nævnes her

5
25. februar 2013 kl. 11:39

Jeg kan absolut ikke lide at smide filer ud... Jeg har en 500 GB ekstern harddisk hvor der ligger forskellige backups. Den er efterhånden ved at være fyldt op. Jeg burde sortere i backupsne, men jeg overvejer bare at købe en 3 TB harddisk - eller 4 TB - afhængig af prisen.

Derudover bruger jeg dog også et online backup program (BackBlaze), som gemmer dataene krypteret i et datacenter.

4
25. februar 2013 kl. 11:30

Jeg har en skoleopgave dateret 11. maj 1988 på nærværende Mac. Jeg mener det er skrevet i WordPerfect 4.2, men TextMate åbner det til husbehov. Tidsstemplet på filen er dog fra 2004, hvor de kom ind i arkiverne fra en floppy. Til gengæld er filen versionsstyret - et levn fra dengang hvor Subversion var min hammer og alt, der bare lignede et søm, skulle tage sig i agt.

3
25. februar 2013 kl. 11:26

De gode gamle og velkendte IBM Deskstar 60GXP/75GXP er skyld i jeg ikke har filer der er ældre end 2001/2002. Havde en 75GXP, hørte om problemerne og købte så en 60GXP som disk nr. 2 (but why oh why?). 75GXP'eren døde selvfølgelig og mens den var en tur til RMA døde GXP60'eren også. Den skulle ellers være mindre "avanceret", fordi den kun havde 3x 20GB plader, mod de 5x 15GB plader i GXP75. Begge diske nåede at blive byttet 3 gange på garantien.

Senere købte jeg en 120GXP. Jeg forstår stadig ikke hvorfor og hvad jeg tænkte. Måske at det nok næppe kunne gå galt igen. Jeg behøver ikke fortælle at den også døde?

Men siden da har jeg ikke haft IBM/Hitachi diske. De fejler sikkert ikke noget i dag, men det mindes jeg bare at have tænkt før.

13
25. februar 2013 kl. 14:58

Jeg husker tydeligt GXP75´eren. Jeg købte selv en 45GB. Det samme gjorde mange af mine venner. De døde alle som en, undtagen min egen. Den havde jeg selv i almindelig drift indtil 2008 tror jeg det var. Der blev den foræret til en ven. Jeg tror muligvis stadig han har den siddende i en gammel Pentium 4 maskine et sted.

Det er den eneste GXP75 jeg nogensinde har hørt om, der ikke gav op.

2
25. februar 2013 kl. 11:07

Havde en gang for mange år siden lavet en masse dejlige konfigurationstegninger i Draw, som jeg skulle have fat i.

Draw formatet er sådan et dejlig lukket format, og Micrografx eksisterer ikke mere, så løsningen var at finde en aflagt Windows maskine ude i skuret, installere en Corel Draw demoversion (svjv. det eneste der kan læse .DRW filer) for derefter at åbne filerne en ad gangen og efterfølgende gemme som .svg tegninger jeg kan åbne i Inkscape.

Det tog nogle timer, men nu har jeg alle mine gamle tegninger igen.

(Og Windows maskinen - den røg ud i skuret igen.)

1
25. februar 2013 kl. 10:55

I en sjældent besøgt mappe har jeg et Word Perfect document jeg skrev 1990-01-13, tidsstemplet er stadig korrekt. Det er et skema med et binært træ til at notere navne og årstal på forfædre (jeg var begyndt at interessere mig for slægtsforskning).

Med wpd2sxw kan jeg konvertere det og åbne det med Open Office.

Jeg har ældre filer liggende, men tidsstemplerne er ikke korrekte, da de blev overført med RS-232 fra min BBC B til en DOS PC i '90. (Tak til IT-guruen Per Arup for hjælp med det).