Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Hvad er FOSDEM ?

2. februar 2014 kl. 12:0522
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Taxi-chaffeuren spurgte hvad det "FOSDEM" egentlig var, der foregår på "Universite Libre" -- for det lignede ikke en konference.

Det er faktisk et godt spørgsmål.

Det koster ikke noget at komme ind for publikum, så der er ingen registrering eller nametags.

Til gengæld kommer alt og alle: Hardcore computer nørder og familer på weekendudflugt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis man vil have en T-shirt må man give en donation til FOSDEM.

Man risikerer at et foredrag man gerne ville høre er placeret i et klasselokale med plads til 50 personer, selvom der er 200 der gerne vil høre det.

Vil man have noget at spise er der et hjørne med forskellige boder og varevogne der serverer sædvanlig belgisk junkfood.

Universitetets kantine kæmper for at levere kaffe nok osv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det minder mig mest af alt om dyrskuerne i Roskilde og Herning.

Jeg har derfor besluttet at FOSDEM er et Computerskue.

Jeg ved ikke hvor mange af mine læsere her der nogensinde har været til et dyrskue, så jeg må hellere understrege at det på ingen måde er en nedladende sammenligning, tværtimod.

Dyrskuerne var pulsen i den danske landbrugssuccess, det var her friske ideer blev spredt, det var der erfaringer blev udvekslet, det var der unge mennesker søgte lykkken og fandt ansættelse.

En af de absolut sureste tjanser i dansk landbrug, var at blive hjemme og malke, mens alle andre tog til dyrskue.

Nu hvor Open Source Days er feset ud i sandet, var det måske FOSDEM vi burde lade os inspirere af ?

Overvej for det første at en af organisatørene estimerede at 4000-5000 mennesker kommer forbi, alt i alt.

Det er ret mange mennesker.

Til sammenligning er computer/software events i Danmark altid dyre lukkede fester der kun yderst sjældent når over 1000 deltagere.

Men stemningen er også en helt anden: Når det ikke koster noget at komme ind, har man ikke den der "jeg skal have noget for pengene" ting hængende over hovedet, man kan koncentrere sig om hvad man virkelig har lyst til, eller bare sludre med gamle venner og bekendte, ligesom det nu falder for.

Til højre for mig diskuterer et eller andet open source projekt hvorledes de skal organisere deres næste release og hvem der må skrive på deres blog, bag mig er andre igang med at rydde op i en bug-database osv.

Det kunne faktisk være sjovt at se hvad der skete, hvis vi lavede et dansk ComputerSkue og slog dørene op på vid gab og inviterer alle til at kigge indenfor i computerbranchen, istedet for at holde lukkede fester...

Hvis du synes det lyder fuldstændig syret, så tag famlien under armen og drag til dyrskue i Roskilde (sidste dage i Maj) eller Herning (første dage i juli) og mærk stemningen og energien.

Eller tag til FOSDEM næste år, det er helt klart en oplevelse.

phk

22 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
20
5. februar 2014 kl. 11:41

Det skulle ikke undre mig om FOSDEM nu og da betaler flytransport for deres keynotetalere (de har vist som regel kun en enkelt eller måske to), men resten er drevet af lyst. Det er måske også en nødvendighed for at bibeholde den community-stemning der er til konferencen. Under alle omstændigheder ser det ud til at fungere ret godt.

21
5. februar 2014 kl. 16:35

Det er måske også en nødvendighed for at bibeholde den community-stemning der er til konferencen. Under alle omstændigheder ser det ud til at fungere ret godt.

Præcis. Uden at have været der, så er det indtryk jeg har fået af FOSDEM (jeg overvejede at tage afsted i år så har kigget en del på det) været at man deltager: der er mere lagt op til at det er en stor gruppe folk der mødes og får noget ud af det sammen, frem for at det er en lille gruppe der arrangerer for at en stor gruppe kan opleve mere eller mindre passivt.

Spørgsmålet er så selvfølgelig om der er nok interesserede i Dk til at man kan stille sådan noget på benene - eller om man vil rynke på næsen over noget der ikke koster penge.

12
3. februar 2014 kl. 14:58

Er der virkelig ikke nogle gratis, eller bare semigratis, konferencer herhjemme? Vi har GOTO, som er stort, men også virkelig dyrt (hvis ikke man er frivillig, men så ryger lidt af idéen).

Jeg husker Linuxforum fra gamle dage - hvis det kostede penge, så var det ikke mange.

15
4. februar 2014 kl. 14:59

Det behøver da ikke være så dyrt? Mon DTU eller DIKU ikke kunne lokkes til at stille nogle lokaler til rådighed uden beregning i en weekend?

16
4. februar 2014 kl. 16:14

Det behøver da ikke være så dyrt?

Forplejning + koordination + transport/ophold til speakere det løber op , og hvis man kan overtale nogle til at låne lokaler ud til 1000+ er det godt klaret :)

17
5. februar 2014 kl. 10:57

Spørgsmålet er så hvor meget FOSDEM har gjort ud af forplejning etc til speakere - jeg kan ikke umiddelbart se fra deres hjemmeside hvor meget man får som speaker. Til gengæld fremstår det meget som en konference hvor det er lysten der driver værket. Hvis det også gælder (i større eller mindre grad) for speakere, så kan omkostningerne nok holdes noget nede.

Derudover har de også en del sponsorer: https://fosdem.org/2014/about/sponsors/

Rent overordnet kunne det være rigtig fedt med en IT konference i Dk hvor der er langt mere fokus på aktiv deltagelse end passiv konsumeren - det kunne også let rykke på prisniveau.

7
3. februar 2014 kl. 11:49

Dyrskuerne var pulsen i den danske landbrugssuccess, det var her friske ideer blev spredt, det var der erfaringer blev udvekslet, det var der unge mennesker søgte lykkken og fandt ansættelse.

Deeet er vist noget af en Poul Reichard forskønnelse af de faktiske omstændigheder. Dyrskuerne var primært udstillinger af ting til salg - maskiner og dyr.

En af de absolut sureste tjanser i dansk landbrug, var at blive hjemme og malke, mens alle andre tog til dyrskue.

... nok mest fordi man gik glip af ballet og chancen for at en svingom med Kathrine oppe fra gården på den anden side af hovedvejen...

Bortset fra det, så lyder FOSDEM godt nok spændende. Ked af, jeg ikke har anledning til at deltage.

6
3. februar 2014 kl. 11:38

kunne være spændende at se om man kunne trække sponsore nok til at holde noget i den størrelse i danmark, VMUG trak 600 til deres event som vist er noget af de største "community" herhjemme

5
3. februar 2014 kl. 11:22

Sjældent har man set et emne derailed så hurtigt og så meningsløst.

Tommelfingerregel: hvis det eneste du har at bidrage med er grammatisk flueknepperi - så lad være med at poste.

4
2. februar 2014 kl. 19:09

IMHO ser det helt forkert ud med ? eller ! "abuttal", når der anvendes en proportional font - retskrivning eller ej.

Jeg bruger også ekstra linier mellem mine afsnit (istedet for bare indrykning) for at øge læsbarheden. Jeg ved ikke, hvad retskrivningen siger til det i dag, men før i tiden var det vist ikke korrekt heller...

2
2. februar 2014 kl. 16:43

Der skal ikke være mellemrum før spørgsmålstegn.

3
2. februar 2014 kl. 18:49

Jeg kan ikke tro at PHK har begået så graverende en fejl, så navnet på computerskuet må indeholde en efterstillet blank. Det er set før, fx http://restaurantmellemrum.dk/

10
3. februar 2014 kl. 13:03

PHK: Hvad i alverden betyder det?

11
3. februar 2014 kl. 13:07

PHK: Hvad i alverden betyder det?

Lidt ala "Hop i havet" eller "I couldn't care less" eller "og hva' så"...

Jeg tror faktisk der er frit valg på alle hylder... :-)

1
2. februar 2014 kl. 15:49

Man bør nok tilføje, at med den mængde IT, der er i brug i landbruget i dag, så er der rigeligt for nørden at få en hel dag til at gå med i Herning eller Roskilde.