Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Husk, at verden er i beta

18. august 2013 kl. 20:188
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Jeg føler mig dum. Jeg stolede på et stykke teknologi, der formodentlig vil være evigt i beta-mode, og jeg burde have vidst bedre.

Jeg tog en lang, dansk e-mail, jeg havde fået, og kørte igennem Google Translate for at få den i en engelsk udgave, så jeg kunne bruge den som bilag til en mail til en amerikansk kollega. Jeg var godt klar over, at det ville blive lidt gebrokkent hist og pist som sædvanligt, men det var ikke så vigtigt i denne sammenhæng - det eneste, der var rigtig vigtigt, var nogle kronebeløb i teksten. Og dem burde jeg virkelig have checket, inden jeg sendte dem videre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For efter en tur i oversættelsesmaskinen var “DKK 15000” på forunderlig vis blevet til “£ 15,000”. Hvis det nu havde været på min bankkonto, det var sket, havde det såmænd været glædeligt, men når man sender en udgiftspost til godkendelse, kan det godt give lidt bekymringer, at noget pludselig er blevet 10 gange dyrere end planlagt...

Hver dag gør man sig uværgeligt antagelser om, at teknologien virker “godt nok”. At vækkeuret ringer på det forprogrammerede tidspunkt, at bilen ikke laver et core dump på vej til arbejde, og at de mails, man sender, faktisk når frem til modtageren. Det er sikkert også som regel sådan. Så vores hjerner sparer på energiforbruget og dropper at lade bevidstheden beskæftige sig dag ud og dag ind med, at det pålidelige en dag er upålideligt. Vi bliver uforsigtige og stoler på teknologien.

Indtil fælden klapper, og vi mindes om, at verden er i evig beta.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
27. august 2013 kl. 09:39

Man skal ikke være meget inde i statistisk maskinoversættelse for at vide, at den vil lave den slags fejl. Der er absolut ikke noget behov for at se koden. At de ikke har lavet en præ-processering til at finde valuta-angivelser i forbindelse med tal og køre det igennem en valuta-omregner, kan undre, men det er sandsynligvis fordi det ikke er altid at der er så tæt et forhold mellem sprog og valuta som i Danmark.

8
22. august 2013 kl. 10:31

Fra The Hitchhikers Guide to the Galaxy. There is a theory which states that if ever anyone discovers exactly what the Universe is for and why it is here, it will instantly disappear and be replaced by something even more bizarre and inexplicable. There is another theory, which states that this has already happened.

Så du har fuldstændig ret: Vi er i Beta. Men vi ved ikke hvilken prototype vi konkret er i gang med at teste.

To ting er dog sikre: Vi slipper ikke levende herfra. Og vi skal betale skat.

5
19. august 2013 kl. 14:45

Google er i beta...

At Google så har udvandet det begreb til ukendelighed og udvisket grænsen mellem faktisk beta test og produktions systemer er en anden sag.

4
19. august 2013 kl. 11:54

For det første: Hvem bestemmer, hvornår en beta er helt klar? Det gør den virksomhed, der står bag softwaren, og især deres marketingfolk. Så hvornår beta ikke mere er beta er især et spørgsmål om graden af optimisme hos en direktør eller marketingperson.

For det andet: Når der er EDB inde, glem aldrig at bruge hovedet. Tænk fx på de mange gange, din GPS har villet lede dig på vildspor - selvom den nok til sidst leder dig til målet.

Google Translate misbruges ofte til at oversætte. Det kan den IKKE (endnu), men den kan fx give brugeren en vis ide om, hvad en tekst på et ukendt sprog groft set handler om.

6
19. august 2013 kl. 14:55

Google translate bliver i høj grad brugt til at oversætte produktionstekster med. Jeg fejlmeldte "teksterne" hos Bontrager/TREK's sadler. De havde brugt Google Translate direkte til at oversætte den engelske tekst hvilket gav absolut nul mening på dansk. Men kan da i det mindste se de har fået lavet nogle rigtige danske tekster nu :D

2
18. august 2013 kl. 22:07

Tror desværre ikke at verden er helt så "firkantet" - har oplevet masser af ting i "beta" som har været mere stabile end commercielt klare produkter. (hvor længe var det egentlig lige at GMail var i beta?) Det kommer i høj grad an på hvilket mindset det bagvedliggende firma anvender. OG ikke mindst hvor voldsomt drevet af pengemænd de er. De rigtig store er fuldkommen ligeglade med et "perfekt" produkt(Oracle anyone?). - Du betaler dine licenser og så lover de ellers bare at problemet bliver løst i næste udgave som de jo selvfølgelig forventer de også du køber opgraderingsret til de versioner. Men som udgangspunkt er verden i udvikling - og derfor altid i Beta :D

3
19. august 2013 kl. 00:18

Hvis man så endda kunne få lov at se koden. Jeg havde nogle problemer med indlæsning af tab-separerede data i en database forleden. Det fik jeg fejlfundet til at fejlen kun sker hvis et datafelt har et ulige antal dobbelt-quote tegn i sig. Og fejlen viser sig ved at der så bliver sat et ekstra tegn ind i sidste linie. Jeg mener at kildeteksten er open-source, så en dag med god tid skal jeg lige have kigget efter hvad katten der sker, men normalt er man jo ikke så heldigt stillet. Hvorfor vil GoogleCalendar fx ikke importere .ics filer med tab først på linien, når de nu burde hvis man nærlæser rfc'en? (Og hvorfor eksporterer outlook den slags filer, når nu de fleste andre i denne verden bruger mellemrum?)

Hmm, gad vide hvad Snowden skal have for den stump viden? :-)

1
18. august 2013 kl. 20:54

Som udvikler af sikkerhedskritisk software på embeddede systemer er jeg enig i at det meste mainstream-teknologi lader til at være i konstant beta :P Det kræver en anden tankegang og udviklingsmetodik at udvikle zero-defect software eller noget i den boldgade. Eric Raymond har et par ord at sige om emnet: http://esr.ibiblio.org/?p=4340