Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Humor i IT

15. november 2018 kl. 05:1549
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Mine tidligere indlæg om Bullshit-bingo og Danglish indeholder en del humor. Måske er det derfor, de blev læst og debatteret flittigt (selv om det aldrig er for sent at give dit besyv med, så kig endelig forbi hvis du ikke fik set dem første gang).

Derfor tænkte jeg at jeg denne gang ville gå all-in (som det hedder på nydansk), og dedikere et helt blogindlæg kun til emnet 'humor i IT' :-)

IT er jo en alvorlig sag. Efterhånden er mange ting i samfundet afhængig af at IT spiller. Men det skal jo ikke være så kedeligt alt sammen, så jeg synes at man skal tage det hele med et godt humør. Hvis man kan grine lidt at det hele en gang imellem, bliver det måske nemmere at bevare motivationen.

Usenet

Før det 'rigtige' internet blev til det, det er i dag, foregik mange af debatterne på Usenet. Det er flere år siden jeg sidst var forbi en nyhedsgruppe, men jeg tror visse grupper stadig er aktive i dag. Man kan finde dem på flere måder, men det nemmeste er nok at bruge Google Groups. Jeg kan ikke lige huske nogle grupper, hvor der kun er humor om IT, men her er nogle eksempler på grupper, hvor jeg tror der er en vis portion humor imellem:
https://groups.google.com/forum/#!forum/alt.geek
https://groups.google.com/forum/#!forum/alt.culture.outerspace
https://groups.google.com/forum/#!forum/rec.humor

Tegneserier

Jeg vil omtale nogle få af de steder på nettet, hvor jeg har set humor i IT. Så håber jeg at du vil supplere med dine egne yndlingssteder for den slags. Jeg starter med tegneserier, da der er flere som stort set er blevet kult i dag. Jeg tænker de fleste kender dem i forvejen, men lad os tage et kig på nogle få af de bedste og mest kendte.

Dilbert

Dilbert er måske noget af det mest kendte i den sammenhæng. Det er en gammel tegneserie efterhånden - den blev skabt i 1989 af Scott Adams. Oprindeligt foregik det meste af serien hjemme hos hovedpersonen Dilbert, men efterhånden rykkede den over på Dilberts arbejdsplads, og hovedemnerne er med tiden mest blevet satire over kontorarbejdspladser og teknologi. Derfor har mange IT-folk taget den til sig, og refererer ofte til den. Foruden hovedpersonen Dilbert og hans hund Dogbert er den mest kendte og brugte hovedperson nok Pointy-haired Boss - ofte forkortet PHB.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til alle IT-ledere og projektledere: Hvis I bliver omtalt som en PHB, er det nok ikke positivt ment. Det bruges oftest i betydningen en chef, der ikke aner hvad han taler om og som tager tåbelige beslutninger.

Dilbert har sin egen hjemmeside på: http://dilbert.com/

Lunch

Lunch er en norsk tegneserie, som nok er inspireret en del af Dilbert. Den bliver tegnet og skrevet af Børge Lund og har eksisteret siden 2008. I Danmark kan den bl.a. læses i Basserne. Serien foregår i et kontormiljø og handler meget om de ting man oplever der, f.eks. mødekultur og projektorganisering. Af hovedpersoner kan især nævnes Kjeld, som konstant forsøger at undgå at lave noget (jf. Jens Fup fra Basserne) og i øvrigt tit laver rav i den.

Der er flere andre interessante personer i serien, men de mest interessante er nok direktøren Damgaard og Torsten, der er mellemleder i firmaet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er desværre kun meget lidt tilgængeligt på nettet (i hvert fald på dansk), men man kan læse Lunch på norsk på Dagbladet.no og lunchstriper.no

XKCD

XKCD er en tegneserie, der beskriver sig selv som 'A webcomic of romance, sarcasm, math, and language'. Den er startet i 2005 af amerikanske Randall Munroe. I modsætning til mange andre tegneserier, er der ikke gjort meget ud af selve tegningerne. Figurerne, der optræder i tegneserierne, er som regel blot enkle tændstikfigurer. Det er i stedet teksten, man skal lægge mærke til.

Et godt eksempel på en klassisk IT-joke, som tit bliver citeret, er:

https://xkcd.com/927/

Teksten vil på dansk lyde noget i retning af følgende:

»Situationen: Vi har 14 konkurrerende standarder. 14?
Latterligt. Vi bliver nødt til at udvikle én universel standard, der kan dække alle behov.
Resultatet: Der er nu 15 konkurrerende standarder.«

Kender man ikke XKCD i forvejen, er der en masse at gå ombord i. Kig selv videre på https://xkcd.com/

Andre steder på nettet

Foruden tegneserie findes der mange andre steder på nettet, hvor der findes forskellige former for IT-humor. Jeg vil her kun nævne nogle få af dem, men håber at læserne kan supplere med flere gode links.

Reddit

Reddit er verdens største åbne debatforum, hvor man kan diskutere alt (og jeg mener alt). Der findes et hav af undergrupper (s.k. subreddits), og én af dem, der er mest relevant her, er ProgrammerHumor.

Meget af indholdet er billeder, memes og lignende, og her er et enkelt eksempel: Et billede viser indholdet af en bog om programmering. Tekst herunder:

> 14 - Object-Oriented Languages

> ob-ject: to feel distaste for something

Man skal nok se billedet selv for at se det sjove i det, så her er et link til indlægget:
https://www.reddit.com/r/ProgrammerHumor/comments/9vw89w/this_book_out_here_speaking_the_truth/

TheDailyWtF

WTF stod egentlig oprindeligt for Worse Than Failure, og jeg mener også det var webadressen i et stykke tid. Men alle ved jo nok hvad der egentlig menes med WTF.

Ikke?

Ok, da. Det er engelsk og betyder 'What The Fuck?'. Eller på godt dansk: 'Hvad fanden?'

Meningen med forkortelsen (og websiden) er at man som IT-person tager sig til hovedet, når man læser historierne, og udbryder et 'WTF'.

Emnerne er delt op i forskellige artikelkategorier, f.eks. Tales from the Interview, CodeSOD (Code Snippet Of the Day) og Error'd (der er hver fredag og mest består af fejltekster samt sjove skærmbilleder) samt Feature Articles.

En af de forkortelser, som TheDailyWtF har introduceret er HPC - Highly Paid Consultant. Ligesom PHB anvendes det oftest negativt. Her er der blot tale om konsulenter (som jo i sagens natur er højt betalt), og som oftest kommer ind og laver om på et eller andet, hvorefter de hurtigt flyver ud igen og overlader problemerne de har efterladt til de fastansatte. HPC blev første gang omtalt i historien Long Distance DATE$ing

Kære læser. Hvor kigger du hen på nettet for lidt IT-humor? Har du nogle gode links, du vil dele med os andre?

Har du en yndlings-Dilbert eller en yndlings-XKCD?

49 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
48
29. november 2018 kl. 11:35

Så laver jeg af og til en simpel lille tegneserie, i varierende kvalitet, som jeg kalder "Nerd reflections". Den kan findes på Fjæsbog (Facebook) her:

https://www.facebook.com/groups/845321492263475

eller ved at søge der efter "Nerd reflections".

47
19. november 2018 kl. 00:16

men så kan I bare lade det være. Jeg skrev de her for en del år siden med erfaringer fra mit arbejde som programmør.

https://potemkin.dk/katedralen.html

https://potemkin.dk/titanic.html

https://potemkin.dk/firstaid.htmDen sidste er et eksempel på, hvordan man ikke bør håndtere store fejl. På den beskrevne måde vil man have meget svært ved at lære af sine egne fejl (eller af andres). Og det var faktisk en meget realistisk beskrivelse af metoderne i et bestemt firma.

46
18. november 2018 kl. 21:46

Norske "Lunch" af Børge Lund er genial og træffer nogle gange lidt midt i solar plexus!

44
16. november 2018 kl. 12:00

Så kan du selv lave din egen (sjove) tegneserie her. Prøv at se >>https://www.makebeliefscomix.com/

Det er ikke svært, jeg har prøvet.

Her er plads til kunstnerisk frihed, farverig udfoldelse og effekter (vælg nederst). Du bestemmer selv længden, hvem der medvirker og hvad der skal stå i taleboblerne.https://www.makebeliefscomix.com/Comix/

Man kan vælge blandt mange sjove figurer (se nederst). Her er helt sikkert en, der ligner din chef…

... Prøv at se ham grisen, med dykkerbrillerne, han er god at have med :)

43
16. november 2018 kl. 11:12

Det her er ved at udvikle sig til en "greatest" list. Så skal dem her fra NRK da også lige med:Middelalder Helpdesk

Og den kyniske opfølger hvor de malker successen:Helpdesk 2.0

Af de bedre tegneserier, så er der perler imellem på Monkeyuser - hvor den mest rammende for min hverdag er: Focus

Og så er der Data security vs. Dave, som jeg altid har liggende fremme. En dag skal det nok også lykkes at få den i ramme.

39
16. november 2018 kl. 09:40

Hvis vi skal tilbage til "klassikerne" bør Stan Kelly-Bootles "The Devils DP Dictionary" og hans klummer i diverse blade bestemt med på listen.

Utroligt forresten at hans hans forsøg på at finde et kompromis i diskussionen om hvorvidt array-indices starter med 0 eller 1 slet ikke blev behandlet seriøst, specielt når man tænker på hvor fair hans forslag om at starte fra 0,5 var.

38
15. november 2018 kl. 22:45

Der er jo af og til firmaer, der har annoncer, der liige præcis matcher det, som man har googlet. Engang skulle jeg finde ud af et eller andet skummelt, jeg har glemt hvad, men Google præsenterede mig for et firma, der kunne tilbyde de bedste priser på koncentrationslejrfanger.

Jeg blev så forbløffet, at jeg vist glemte at tage et skærmdump. Ærgerligt.

37
15. november 2018 kl. 22:42

Nu er det vist ikke helt så nemt at finde de gamle Intel og Microsoft vitigheder mere, men det er nok dem jeg husker best fra perioden omkring årtusindskiftet.

Men her er der et par stykker:www.netjeff.com/humor/item.cgi?file=PentiumJokeswww.netfunny.com/rhf/jokes/94q4/pentiumd2.html

Jeg kan da huske at fandtes et del sider som beskrev hvordan et produkt ville virke, hvis det var desiget af Microsoft, men den eneste jeg umidelbart kan finde er hvis Microsoft lavede biler.

36
15. november 2018 kl. 22:07

Desværre er mange af de bedre ikke tilgængelige længere

29
15. november 2018 kl. 14:27

Ikke helt på højde med xkcd, men vær at følge.

27
15. november 2018 kl. 12:43

Nu er flere af de gode nævnt, men hvis vi kigger lidt længere ned af listen, så ramte Jeb T. Sausagefreak ikke helt ved siden af skiven (for ca. 10 år siden).

Ellers er Lenny "still going strong". Du kan ringe til ham på +1-347-514-7296. Se mere på Reddit eller Youtube

26
15. november 2018 kl. 12:28

Jeg syntes at Dilbert var sjov, indtil jeg en dag blev fusioneret ... så gik det op for mig, at Dilbert er sand, og mange steder endda underspillet.

Da jeg var dreng, kørte TV-serien Javel hr. minister i fjernsynet.

Og den blev endnu sjovere, da min bror startede som elev i departementet i et ministerium, og talrige observationer derinde tydeligt viste, at TV-serien er meget tættere på virkeligheden, end vi andre har fantasi til at forestille os.

24
15. november 2018 kl. 11:39

Lunch er fantastisk og den kan læses hver dag i Ekstra Bladets trykte og e-avis!

22
15. november 2018 kl. 11:00

Der var også en artikel (var det Dijkstra?), der hed: "The ELSE must go to". Det burde så være "go too", men så var det ikke så morsomt. Den skulle vist være en forlængelse af "GOTO considered harmful".

16
15. november 2018 kl. 10:38

Jeg kom til at kalde Niels Henrik for Niels Karsten. Jeg keblager.

15
15. november 2018 kl. 10:30

BOFH er stadig aktiv på the registers hjemmeside, ca. En gang om ugen kommer der nye fortællinger.

14
15. november 2018 kl. 10:27

Datalogerne Karsten Kynde og Niels Karsten Frey lavede i 1980'erne en IT-humoristisk tegneserie kaldet "etc.". Man kan se striberne påhttp://etc.etxt.dk/

13
15. november 2018 kl. 10:21

Jeg skrev engang nogle korte indslag til PROSA-bladet med denne fælles titel. Et eller andet almindeligt edb-ord med en sarkastisk udlægning. Jeg kan ikke lige huske nogen af dem, men man kunne meget nemt lave en helt ny.

12
15. november 2018 kl. 10:17

Datalogen Philip Wadler er kendt for at bruge humoristiske titler på sine artikler. Eksempler er:

  • Listlessness is better than laziness
  • Threesomes, with and without blame
  • Being lazy with class
  • Once upon a type
  • How to replace failure by a list of successes

Typisk er det ordspil mellem den tekniske og generelle betydning af ord.

11
15. november 2018 kl. 10:08

Den kommer fra Andrew Appels udmærkede bog "Modern Compiler Implementation in ML" (som også findes i udgaver med Java eller C som implementeringssprog, men det er tydeligt, at hans hjerte ligger i ML-udgaven).

Alle kapitler (pånær et) indledes med et citat fra Webster's Dictionary. Men det er kun kapitel 14, om objektorienterede sprog, der har den humoristiske vinkel. Det vidner nok om Appels holdning til OO. :-)

8
15. november 2018 kl. 08:55

IT er jo en alvorlig sag. Efterhånden er mange ting i samfundet afhængig af at IT spiller.

Fuldstændigt rigtigt. Og ingen offentlige personer kan meget mere end at sige : "Afgørelsen er rigtig, jeg kan sende dig et skærmprint som viser der står 27, og jeg skal sige 'nej!', når den er over 25"

Kære læser. Hvor kigger du hen på nettet for lidt IT-humor? Har du nogle gode links, du vil dele med os andre?

Hvis man har en "lidt bredere humor" der også værdsætter galgenhumor, så skal man ikke kigge længe efter en (god ?!?) vits.

Hér på sitet er ANPG, Offentlighedsloven, Epic, bagdøre i kryptering, glimrende oplæg til en seriøs gang galgenhumor.

Med humor kan man tegne et lettere diffust billede af hvad der er galt i en meget større uoverskuelig sammenhæng.

Desværre er disse eksempler ikke altid politisk korrekte, og dérfor kan man nemt blive "stemplet" af "sindelags-politiet" hvis man vil illustrere med humor. Og pludseligt går man fra at være ham, som 'bare fortalte en dårlig vitser, til at være den perverse stodder, som opfordrer til dyresex. Dén historie er også et godt gnæk - eller to - værd, idet den både siger en hel del om dén beslutsomhed der hersker blandt nogle af disse missoinerende veganere, og en hel del om vores retssystem som åbenbart ikke tør afvise sagsanlægget som useriøst.

Men...Der findes mennesker uden humor.......og så er det 'game over'.

K

3
15. november 2018 kl. 07:59

Også suk.

Jeg syntes at Dilbert var sjov, indtil jeg en dag blev fusioneret ... så gik det op for mig, at Dilbert er sand, og mange steder endda underspillet.

Og så holdt det op med at være sjovt.

2
15. november 2018 kl. 07:57

Den geniale tegneserie XKCD kan til tider være godt indforstået, og jeg kan varmt anbefale http://explainxkcd.com - et community der forklarer hvad der menes med dagens (og tidligere dages) XKCD-stribe. Ud over forklaringer, så er der også eksempler af billeder - og nogle gange alle billederne - hvis der er regionale forskelle på hvad der bliver vist. Og nogle gange ændres billedet i løbet af dagen på selve XKCD, og så vil man kunne se alle variationerne på explain-siden.https://xkcd.com/1446 er et godt eksempel. Her kunne man følge Philae's landing på kometen 67P/Churyumov–Gerasimenko, men i dag er der blot et blankt billede uden nogen forklaring. Men på https://www.explainxkcd.com/wiki/index.php/1446:_Landing kan man se hele 'animationen', samt nærstudere de enkelte billeder.

1
15. november 2018 kl. 07:49

er desværre ikke humor, men dagligdagen i en del virksomheder i Danmark... suk...