Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Hobbitter og isbjerge i 3D: Film top og flop 2012

20. januar 2012 kl. 10:014
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der er en meget stor risiko for at blive omringet af gøglere med latexører, hvis du vil se én af årets nok mest ventede film, som også har fundet vej til min personlige Top 5 liste over film, jeg godt kan overtales til at se i biografen.

Men inden jeg kommer til min Top 5 og den film på listen, som du sikkert allerede har gættet, så er det på sin plads at give Hollywood en opsang. Og det er en meget relevant opsang her på Version2, for det, der driver it-branchen har nemlig også skabt et monster, ikke bare rent bogstaveligt, i filmbranchen.

Her taler jeg ikke om computerskabte special effects, eller at håndmalede baggrunde er skiftet ud med chromakey og computergrafik. Nej, jeg taler om 3D.

Jeg er meget begejstret for 3D i animationsfilm. Den første jeg så, hvor det virkelig gav en ekstra dimension i fortælling, var Coraline, men både Pixar, Dreamworks og flere andre animationsstudier har bevist, at 3D kan gøre en god film bedre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men der er himmelvid forskel på en film, som hele vejen gennem processen er blevet kælet for i 3D, og så på en film, hvor instruktøren tilsyneladende har tænkt, at filmen da lige skulle have en tur gennem computeren og laves til kunstig 3D.

Min første Top 5 er derfor en Top 5 over, hvorfor Hollywood? Hvorfor?

5. Wrath of the Titans

Jeps, der kommer en fortsættelse til Clash of the Titans, som vist mest udmærkede sig ved at sælge billetter på at være i 3D. Det virker som lidt af en satsning, men ok, måske er der et publikum til en film, som mest ligner en meget lang cut scene i et Playstation-spil.

4. Halloween III 3D

Der er intet nyt i, at gyserfilmgenren vender tilbage til klassikerne, men det er aldrig et godt tegn, når en 3'er i en genfortolkning af en klassiker får klistret '3D' på titlen.

3. Texas Chainsaw Massacre 3D

Splattere er som regel der, vi ser de værste 3D-effekter. 90 procent af filmen vil ofte være skudt i hovedpineskabende forvrænget 3D, blot for at give plads til de sidste 10 procent, hvor computerskabt blod og økser kommer flyvende i hovedet på publikum. Sjældent overbevisende.

2. Phantom Menace 3D

George Lucas må have tænkt, at Star Wars-publikummet virkelig gerne ville gense mesterværket i biografen, så hvorfor ikke køre det gennem computerfarmen på Skywalker Ranch for at give os 10 minutters Bjergkøbing Grand Prix-ripoff i ganske sikkert teknisk fremragende 3D. Men også frygtelig uinteressant.

1. Titanic 3D

Jeg kan simpelthen ikke forestille mig, hvordan James Cameron fik den idé forbi cheferne hos Paramount, men jeg gætter på, at han bare har gentaget salgstallene for Titanic igen og igen. Nu får vi så muligheden for at gense passagerer, som falder i det iskolde vand, men i 3D.

Boblerne til mine favoritter

Ingen liste uden boblere, og der er lige et par film, som ikke nåede på min favoritliste, men som også har vakt min nysgerrighed. Tredje kapitel i Men in Black for eksempel. Det kan enten blive en ganske underholdende film, eller endnu eksempel på, at man nogle gange skal lade en succesrig serie ligge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg er også fascineret af konceptet i Abraham Lincoln: Vampire Hunter. Det er ganske vist en filmatisering af en tegneserie, som lige nu er Hollywoods store inspirationsunivers, men om ikke andet trænger vi til nogle andre vampyrhistorier end Twilight.

Der kommer også en ny Total Recall. Ja, den film med Arnold, som vi ikke kan blive enige om, hvorvidt det er en god eller dårlig film. Det er dog lidt pudsigt, at producenterne har valgt titlen Total Recall igen, når det nu var en anden titel end den novelle, filmen var baseret på. Man kunne jo have valgt en ny titel og undgået associationerne til Arnold.

Spider-Man er også tilbage i en ny udgave. Marvel har genstartet hele deres tegneserieunivers, og med successer som The Dark Knight, så er det ikke underligt, at Spider-Man også vender tilbage. Det skal nok blive interessant.

5. Dark Knight Rises

Den tredje film i den nye Batman-serie. De to første i serien var henholdsvis god og fremragende, så der er naturligvis store forventninger til 3'eren.

Se traileren på IMDb

4. The Hunger Games

Filmen er baseret på en fantasy/sci-fi-serie, som har fået meget ros, og der er helt sikkert meget mere dybde i historien end i både Twilight og Harry Potter. Så selvom den vil blive markedsført til et yngre publikum, så er det helt sikkert en film, som det vil være værd at se nærmere på.

Se traileren på IMDb

3. Prometheus

Ridley Scott er tilbage i Alien-universet. Filmen er ikke officielt en forløber for Alien-serien, men vi ved godt, at det er, hvad den er. Og efter de noget trælse Alien vs. Predator-film, så trænger jeg til en rigtig film i det filmunivers. Så jeg skal nok ende med at blive skuffet.

Se traileren på IMDb

2. The Hobbit

Jeg ville faktisk have troet, at Hobbitten ville blive filmatiseret før Ringenes Herre, men der havde jeg undervurderet manden bag Braindead. Nu får vi så første del af Hobbitten i julegave, og min største bekymring er netop, at den er delt op i to. Det kan ende med at blive en maratonforestilling fra Peter Jacksons side, og det kan godt blive for meget af det gode.

Se traileren på IMDb

1. World War Z

Mel Brooks' søn står bag den største gentolkning af zombie-genren i mange år med sin meget praktiske tilgang til udfordringen ved en zombieapokalypse. Bogen er underholdende læsning, så der er også lagt op en underholdende film, hvor der alligevel er plads til et par etiske problemstillinger.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
22. januar 2012 kl. 16:28

Er helt klart den film jeg ser aller mest frem til, det er dog bare ærgeligt at man ikke får "Battle of Five Armies" at se før den næste film udkommer... Øv. Personligt så glæder jeg mig SÅ meget til The Hunger Games - det bliver uden tvivl en god oplevelse.

3
21. januar 2012 kl. 11:09

For mig virker 3D som en måde at filmselskaberne kan sikre sig at nye film ikke bliver optaget med håndholdte enheder i biograferne og efterfølgende distribueret via nettet. Dertil kommer at ved introduktionen af 3D til forbrugerne så skal de ud og investere i nye fjernsyn og dvd/blu ray afspillere der understøtter formatet.

2
21. januar 2012 kl. 02:55

Havde nok selv placeret Dark Knight Rises højere end nr 5 :)

Men er enig i dine synspunkter omkring 3D... det har taget overhånd!

Og derudover glæder jeg mig ustyrligt meget til Hobitten. Nerdgasm!!!

1
20. januar 2012 kl. 17:33

Jeg synes også, at 3D er blevet lidt for hyped. O.K., det kan være meget sjovt, men det kan også trække fokus væk fra historien. Man kan vel sige, at hvis man specifikt lægger mærke til 3D-effekterne, så er det ikke historien, man følger. Det er lidt ligesom de tidlige farvefilm, hvor der blev skruet virkelig op for paletten med primærfarver, som ikke bidrog til historien men blot skulle prale over, at det nu var i farver. Film, der er lavet uden 3D og derefter får det kunstigt tilført, bringer paralleller til sort-hvid film, der efterfølgende har fået tilført farve.

MHT Alien, så var de to første film gode, mens resten ikke bidrog andet end spredte flotte scener som man kunne lægge i en trailer for at sælge nogle ellers ret ligegyldige film. Lad os se, om Prometheus bliver bedre. Vi kan jo håbe.

Hobitten er i bogform en meget kompakt historie (specielt sidst i bogen), så det undrer mig ikke, at Peter Jackson har følt behov for at dele den i to film. Hellere det end at skære episoder væk. Man kan selvfølgelig overveje vigtigheden af Beorn og hans hus og skære den del væk som værende uvigtig (ligesom Jackson gjorde med Tom Bombadil og dennes hus i FotR), men jeg synes, at det ville være synd.

Det er i øvrigt meget skægt, at Bilbo spilles af samme skuespiller, som spillede Acorn-grundlæggeren Chris Curry i "Micro Men".