Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Historien om Jan Soelbergs Circuit Design

14. marts kl. 12:5634
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I begyndelse var ordet, og ordet var "Anvendt".

Ord nummer to var som bekendt "Elektronik" og så er jeg sikker på at der er mange der kigger hen i hjørnet af bogreolen hvor der står en godt og grundigt slidt bog.

Efter AE bogen og Jostykit, startede Jan Soelberg "Circuit Design" som udgav et blad med eller uden tilhørende printplader.

Printpladerne var til alle mulige underlige konstruktioner, fra 16KB ekstra ram til en Sinclair til, så vidt jeg husker, det meste af en analog telefoncentral med computeren som telefonsvarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Datamuseum.dk har lidt under en halv meter publikationer fra Circuit Design, men så vidt vides ingen printkort eller anden hardware.

Jeg synes at historien om Circuit Design fortjener meget mere end bare en boghylde, men det er hvad vi har at gøre godt med lige nu.

For det første synes jeg at vi skal have indscannet alle publikationerne, så de bliver bevaret og gjort tilgængelige for nutiden og eftertiden.

For det andet ville det være fedt hvis vi også kunne få fingre i noget af hardwaren, der må være nogen der har gemt et par af konstruktionerne ?

Endelig kunne jeg godt ønske mig at vi laver en foredrags-aften, med tre foredrag: Et om Josty-Kit tiden, et om Circuit Design set indefra og et om Circuit Design fra bruger/kunde perspektiv.

Er der nogen der har tid og lyst til at være med ?

Er der nogen der kender nogen i Jan's familie eller tidligere medarbejdere fra CD ?

phk

34 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
34
17. marts kl. 17:23

Jamen dog. Det er rigtig dejligt, at du er dukket op Jens. Nu ved jeg jo ikke om du er på Facebook, men hvis du er, er du meget velkommen til at kigge ind i Jostykit gruppen, hvor du måske kan finde gamle kolleger fra din Jostykit tid, Ja- du kan da finde Steen Bolbroe - som jo i sin tid startede Jostykit.

Det lyder dejligt, at du gerne vil deltage i et arrangement og fortælle om tilblivelsen af AE bogen, og arbejdet hos Jostykit. Jeg kan oplyse, at Steen Bolbroe også gerne vil deltage i et sådan arrangement.

Hvornår og hvor sådan et arrangement kan komme på tale, vides endnu ikke. Men jeg har en ide. Jeg er - af en som arbejder frivilligt hos Poul Radio i den gamle by i Århus- blevet informeret om, at man i den gamle by går med tanker om, at lave et form for arrangement om "selvbyg" / elektronik hobby. Her vil det jo passe formidablet godt ind, hvis du og Steen + evt andre tidligere ansatte - kunne fortælle om Jostykit tiden.

33
16. marts kl. 18:25

Jeg kan se, at jeg er efterlyst. Jeg vil meget gerne deltage i et arrangement, hvor jeg kan fortælle om tilblivelsen af AE bogen samt arbejdet i JOSTY-Kit. Hilsen Jens Rahbek 21530564vasevej60@fasttvnet.dk

31
16. marts kl. 00:02

Jeg har Radiomagasinets katalog fra 1962 stående, 542 sider - lidt slidt. Er det noget, jeg skal komme forbi med?

30
15. marts kl. 21:19

Jeg var i 80’erne ansat i PolyData, til lørdagssalg og til at reparere NASCOM, nu det var et byggesæt… Anders blev partner/medejer i PolyData sammen med Preben Madsen og andre. Jeg lavede mange afarter af PolyPascal/Turbo som 8087 og BCD versioner og turtlegrafik (undskyld). Fx svensk CompisPascal. Og senere for Borland lavede jeg BASM, inline assembleren til Delphi og C.

Senere? Ja jeg har lavet stort alarm modtagelses software, og nu udelukkende 112 programmet til politiet.

29
15. marts kl. 20:03

Ud over AE bøgerne var Jostykit kataloget også en nyttig tryksag. I 1980 udagaven er alle byggesæt, nogle koblingseksempler og ikke midst en liste af komponeter som kunne købes og listen inkludere simple datasheets for IC'er og enkelte andre komponenter. Det med datasheets var ret vigtigt dengang.

28
15. marts kl. 19:49

Startede min karriere som datamekanikerlærling i karlslunde på gården. ? spænende tid, som man savner en gang imellem. Hilsner RobertRlw@nocable.dk

27
15. marts kl. 14:36

Var i en (kort) periode chefredaktør for deres magasin, Circuit. Selv om det nu er mange år siden (1988), husker jeg det som en spændende tid på gården i Karlslunde. Kom fra en stilling som chefredaktør på ny elektronik (det som faktisk var arnestedet for Alt om Data).

Har desværre ingen af magasinerne fra da længere, men har da AE 1-bogen i reolen - selv om den er fra før min tid hos CD.

Kan jeg være behjælpelig med info, gør jeg det gerne.

26
15. marts kl. 14:11

Står rent faktisk og keder sig i min nørdemands reol. Bøgerne er fra 1980. Min nørdemands har en skummel fortid som elektroniknørd, men jeg tror desværre ikke at nogle af de fysiske eksemplarer har overlevet.

I gemmerne ligger også en Sinclair, men den er ikke i optimal stand...

Mvh Tine PS: ville gerne hjælpe, jeg hader at scanne, og har en større samling, dia, negativer og fotos, som bevis herpå. :-P

22
15. marts kl. 11:36

Det var undertegnede, som i sin tid ansatte Anders Hejlsberg i PolyData. Det første projekt var at udvikle Compas Pascal til Nascom computeren i en 16 Kb ROM, som kunne overtage pladsen for den BASIC ROM, som den blev leveret med.

20
15. marts kl. 11:06

Jeg havde Poul Brinch Hansen som underviser på UNI i sin tid. Han havde egenhændigt bygget et komplet OS og compiler til en PC og dette var beskrevet i hans bog, så man kunne forstå det. En fabelagtig bedrift. Der blev selvfølgelig skåret nogen hjørner. Fil tilgang var sekventiel, så når man havde scrollet forbi et eller anden i editoren, var man nødt til at loade filen forfra hvis man skulle tilbage.

På et tidspunkt gik jeg ned af gangen og så et skilt på en kontordør hvor der stod Naur. Jeg tog lige en dyb indånding :-)

Det var tider!

19
15. marts kl. 09:11

Det er fantastisk at I allerede har gjort det enorme arbejde!

Jeg har aftalt med Jan at mødes engang når det passer for at finde ud af hvordan vi kan samarbejde om opgaven.

18
15. marts kl. 08:28

Åh, hvor jeg husker Josty Kit og Circuit Design. De var medvirkende til min uddannelse indenfor elektronik (og senere IT). Jeg har stadig Jan's bog "Anvendt Elektronik" stående på reolen. Desværre gik Jan bort ved en helikopter ulykke.

16
14. marts kl. 20:41

Der er også en gruppe på Facebook til Circuit Design.

Der er allerede scannet særdeles meget materiale, og der er skriftelig tilladelse til at gøre det - og også genskabe materialer.

Både i Jostykit og Circuit design grupperne er der flere tidligere ansatte fra firmaerne.

Ja - selv manden der startede jostykit - Steen Bolbroe, er med i jostykit gruppen .

Flere af personerne i grupperne, har endog MEGET store mængder af materialer liggende. Der er både hardware / print (både samlet og usamlet) og diverse andre former for dokumentation - ja også software.

Sidebemærkning: Der bliver også - med skriftelig tilladelse - indsamlet og scannet mange andre materialer.

Der er eksempelvis skaffet tilladelse til at scanne og dele mange gamle elektronik bøger, blade osv. Der er allerede scannet store mængder af disse ting. Disse ligger i gruppen Elektronikforum - Design og Konstruktion.

Circuit design gruppehttps://www.facebook.com/groups/265714157174551

Jostykit gruppehttps://www.facebook.com/groups/225869818074913

Elektronikforum - Design og Konstruktionhttps://www.facebook.com/groups/DKElektronik

Der er også et par grupper med materialer fra Brinck elektronk og ELFI.

Sidebemærkning med hensyn til Jostykit tiden. Jostykits officielle navn, var Steen Bolbroe A/S.

Firmaet blev splittet op, i Jostykit og Josty / Josti electronic. Bag Josti electronic stod Jørgen Øllgaard Hansen, som også var med i Jostykit fra starten. Der er også skaffet skriftelig tilladelse til at scanne og dele materialer fra Josty/Josti electronic.

Disse ligger også i jostykit gruppen. da firmaerne historisk set hører sammen. Tilladelse til Josty/Josti electronic materialer - er givet af Øllgaard Hansens datter, da Jørgen Øllgaard Hansen desværre er gået bort.

Ole Hagelin - som senere købte Jostykits konkursbo inklusiv rettighederne til AE bøgerne, kom til Jostykit i 1968.

Jan Soelberg, som de fleste forbinder med Jostykit, kom til Jostykit senere i 1969.

Med hensyn til AE bøgerne, så har Jan Soelberg ikke skrevet den første udgave alene. Der har været en med-forfatter, som i første udgave af bogen fra september 1970, er angivet som Ingeniør J. Rahbek fra DTH (Danmarks teknisk højskole).

Så det er altså ikke alt i AE bøgerne som Jan Soelberg har skrevet, hvoraf meget er ført videre i de følgende bøger.

Hvor stor indflydelse J. Rahbek har haft eller hvem han er - det ved jeg ikke. Vi har endnu ikke kunnet finde information om ham. Den første udgave af AE bogen er iøvrigt tilegnet Steen Bolbroe.

Det skal nævnes, at den nyeste AE bog fra 1994/1995, IKKE er en Jostykit bog, selvom den er baseret på meget af materialerne fra de originale bøger. Rettighederne til denne bog, er hos Niels Dreijer som har skrevet bogen. Vi har ikke tilladelse til at scanne og dele denne bog.

Der ligger meget mere historie om Jostykit / Josti electronic samt Circuit Design i Facebook grupperne, som totalt set har tusindevis af brugere.

Siden http://www.ae80.dk/ som tilhører Jostykit gruppen kommer på sigt til at indeholde mere materiale. Det er også intentionen, at Circuit Design materiale kan komme til at ligge der.

Materialerne bliver lagt op, efterhånden som der bliver lavet nye gerber filer til tingene.

Men indtil videre, så er der ikke ret meget på siden, set i forhold til de meget store mængder af materialer, som der ligger under filer i de forskellige grupper.

De skriftelig tilladelser til de mange forskellige ting, ligger også i grupperne under filer og vi scanner og deler IKKE noget uden skriftelig tilladelse.

15
14. marts kl. 20:22

Hvem var egentlig Anders Hejlsbergs partner(e) i PolyData?

Og fik de oså IT karrierer ?

14
14. marts kl. 20:11

… for ikke at glemme Concurrent Pascal der var udviklet af Poul Brinch Hansen, der også udviklede sproget SOLO til PDP 11/45 … så vidt jeg husker.

12
14. marts kl. 18:34

Radioforretningen fra 1972 har enkelte byggesæt hængende på væggen, kan jeg huske. Og et katalog fra samme år, med byggesæt og løsdele. Det sidste stammer fra min reol.

Jeg har vist 2 udgaver af Anvendt Elektronik, den ene uden ryg, den anden har forputtet sig.

11
14. marts kl. 18:14

Jeg har aldrig prøvet NASCOM, jeg vidste faktisk ikke at PolyPascal begyndte der og hed BLS Pascal - Uni's computer til formålet var en spritny IBM PC med PC-DOS, sort/grøn skærm, hercules grafikkort, ms mus og to 5 1/4" drev - senere opgraderet med en 10 MB Harddisk - i eget kabinet.

Uni kan muligvis finde koden et sted i gemmerne - om ikke andet et eksempel på bitblt, musestyring og vektorgrafik i PolyPascal men helt sikkert ikke kørbar på NASCOM.

10
14. marts kl. 16:00

Hvad med også at få historien ind om PolyPascal, CompassPascal, Delphi ... (og C++, PHP, ...)?

Den historie started vist med BLS Pascal på Nascom, som kunne leveres i EPROM's. Det brugte dog lidt meget memory. Jeg anskaffede et 32k battery backed CMOS kort til min Nascom og lagde alle de forskellige værktøjer i den, sammen med et bootmenu. Det fjernede alt ventetid ved opstart eller reset og gav mig maksimalt med ram (Pascal brugte selvfølgelig stadig masser af memory når den var loaded, men ellers ikke).

9
14. marts kl. 15:10

Den historie har vi også I støbeskeen, men den kan også bruge noget noget mere man-power.

Bla. vil vi gerne have liv i en af vores NASCOM computere...

8
14. marts kl. 14:56

Hvad med også at få historien ind om PolyPascal, CompassPascal, Delphi ... (og C++, PHP, ...)?

Anders Hjelsberg m.fl. har bidraget en del både i ind- og udland til at lette livet for programmører.

På Uni fik jeg et studenter-projekt hvor jeg skulle bruge MSFTs 5-pass Pascal Compiler på lige så mange disketter. Det var en lifesaver af rang at kunne bruge PolyPascal på én diskette, indbygget IDE, hurtig oversættelse og ikke mindst direkte adgang til hukommelse, interrupt vektorer og indlejret assembler - ren guf dengang.

6
14. marts kl. 14:26

Nej, det slog mig, har slået op et link til bloggen, så må vi se om bjerget kommer hertil :)

5
14. marts kl. 13:51

Ok, jeg færdes ikke på FB, så den gruppe havde jeg ikke opdaget.

Jeg synes dog stadig vi skal have historien ind i Datamuseum.dk, så den ikke forsvinder hvis FB en dag dummer sig eller bliver trætte af et eller andet.

3
14. marts kl. 13:14

Hvorfor står der ingen artikel på Wikipedia om Jan Soelberg ?

(jeg kunne ikke finden nogen - andet, end en der der blot indeholder navnet Jan Soelberg)

2
14. marts kl. 13:14

Jup, og de har tilladelse fra familien, så hut jeg visker