Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Hardware søges: Gigabit-probe

26. november 2020 kl. 20:1060
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I dag har vi taget hul på endnu et spændende kapitel i Kviknets historie - vi har nemlig startet den første test-kunde op på OneFibers nye fibernet i Lejre.

Kviknet-kunder på OneFibers net får i løbet af de næste par uger adgang til 1000/1000 Mbit/s internet, og Lejre, der ellers er mest kendt for gravhøje og jernalderminder, rykker nu ind i fiberalderen.

De indlende tests ser lovende ud - med en latency på ca. 1.6 millisekunder mellem vores testkunde og vores servere i Tåstrup, er der en god chance for, at kunderne kommer til at opleve OneFiber som en gedigen opgradering af deres nuværende DSL-forbindelser.

Vi ved dog af erfaring, at det ikke er uden udfordringer at introducere gigabit-hastigheder i et område, hvor kunderne ikke er vant til dette - der er nemlig tonsvis af legacy-udstyr derude, som på ingen måde kan komme op på 1000 Mbit/s i praksis, og vi er derfor nødt til at have en simpel måde at afgøre, om nettet performer som det skal, uden at vi skal have en tekniker ud til hver enkelt kunde for at måle hastigheden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Andre steder har vi brugt en Raspberry Pi 4, som tilsluttes kundens router med et patchkabel. Herfra kan vi køre en download-test med iperf3, som henter data fra vores iperf3-server i Tåstrup.

Det er dog kun lige akkurat muligt for Raspberry Pi'en at følge med - og det er udelukket at lave et tcpdump af trafikken imens.

Jeg leder derfor efter en bedre løsning til en probe, der er kraftig nok til at hente data med gigabit-hastighed (og kan gemme en kopi af trafikken til en SSD eller et memory card), men samtidig er tilpas lille og billig, så vi kan tillade os at efterlade den på en telefoncentral, hos en kunde eller et helt tredje sted, hvor vi gerne vil kunne holde øje med netkvaliteten.

Proben skal selvsagt kunne køre Linux, så vi kan køre Flent, men jeg overvejer også at have en enkelt probe eller to med Windows, da vi gerne vil kunne bruge proben til at teste en shaper, vi er ved at bygge (mere om det på et senere tidspunkt).

Artiklen fortsætter efter annoncen

En kollega foreslog, vi tager et kig på et Asus Tinker Board S, men hvad siger læserne - er der andre oplagte produkter, vi bør kigge på?

60 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
60
8. januar 2021 kl. 22:45

Jeg vil gerne lige pointere, at det er ikke Yoel som så jeg klandrer, men at jeg mener at Kviknets samarbejdspartner i form af OneFiber ikke er kvikke nok til at se lidt mere langsigtet på det.

Netejere kigger skam på, hvordan det kan løses. Men ret basalt, så er det lovgivningen, som forhindrer det.

Vi kunne godt levere sommerhusfiber til en billig penge, hvis vi kunne binde sommerhusejeren i 3-5 år.

Jeg mangler dog stadig at møde en sommerhusejer, som ønsker at være bundet så længe, så tror heller ikke det vil være en perfekt løsning (Jeg har bla. fibernet i sommerhus områder, hvor de betaler for etablering)

56
1. december 2020 kl. 12:48

Lige til sommerhusdebatten - er en af dem med fiber i sommerhuset der måske bruges ½ af året og giver nok omkring 300 kr. pr. måned for 100/100 Mbit. Jeg vil gerne nøjes med at betale for halvdelen af året, hvor jeg bruger det. Så der må I gerne sende en regning på 600 kr. pr. måned i den periode. Det er mega billigt for net der virker, der er ro på bagsmækken når det bare spiller og ingen klager når mine forældre eller søster, svoger og tre unger der der. Det er lidt overkill med 100 Mbit resten af året til en varmepumpe, men det opvejes til fulde i den periode vi er der :-)

Dette er ikke relateret til nogen bestemt internetudbyder, det er perspektivet jeg godt lige vil tage med ind inden folk jagter at prisen skal være lav lav lav og ikke forsøger at se lidt at det faktisk er mega nice at have så god en infrastruktur i Danmark - og ja det kan da være vi betaler en smule for det, men det er basseører i forhold til det vi får ud af det. Just my point.

Jesper

55
30. november 2020 kl. 16:26

Jeg prøvede på en MikroTik HeX - som er en af de mere kapable af den mindste klasse routere fra dem. Den kører fint 1Gbps IPv4 i HW, ved ca. 35% cpu med få fwregler + masq. Men med Mikrotik's bwtest værktøj, kan den komme op på ca. 570 Mbps ved 100% cpu under modtagelse, og sende ca 450Mbps. Man skal nok op i væsentligt-dyrere-end-NUC enheder fra dem, førend de pålideligt kan bruges til den slags.

NUC virker derfor som et godt valg.

54
30. november 2020 kl. 12:39

Alt afhænger af den hardware du bruger, men RouterOS kan jo installeres på en almindelig X86 maskine også og en gammel bærbar med en I5 eller noget kan håndtere det meste og sålænge du bare skal lege med 1G får du ingen problemer.

53
30. november 2020 kl. 12:31

Problemet ved nogle fiber udbydere er vel fiber lejen i sig selv typisk er >200 kr md (rent gæt), uanset hastighed. (tænker her ved fiber ved opennet (jylland).

Jeg vil gerne lige pointere, at det er ikke Yoel som så jeg klandrer, men at jeg mener at Kviknets samarbejdspartner i form af OneFiber ikke er kvikke nok til at se lidt mere langsigtet på det.

Det er klart at Yoel skal drive en forretning, og hvis OneFibers priser ligger så højt, så er der ikke andet at gøre for Kviknet - man kan så sige, at i sidste ende, så er det nok mere OneFiber der ender med et problem, for Yoel er heldigvis fri til at shoppe rundt - så når TDC kommer ud af starthullerne, så burde Baldur vel være i stand til at levere til 199kr.

51
30. november 2020 kl. 12:04
49
30. november 2020 kl. 11:56

Jeg har forklaret, hvorfor din snuptagsløsning med en lavere pris ikke er gangbar, fordi vi ikke må binde kunderne i mere end 6 mdr. Du er velkommen til at komme med en indvending, hvis du mener, jeg tager fejl, eller overser en åbenlyst bedre løsning.

Jeg siger sådan set, at man kunne lave en sådan snuptagsløsning, men at hvis prisen var rigtig, så gad folk ikke gøre det, så det har ikke så meget med binding at gøre, men om man ser et perspektiv i at få en kunde eller ej.

Og så undrer det mig iøvrigt at Baldur er i stand til at levere 200M fiber til 199kr - så på en eller anden måde er der noget der halter.

Men mit forslag i al sin simpelhed går på, lever 100M fiber (selv om trafikken ikke betyder så meget, men så er det et andet produkt, og dermed ingen problemer med brødnid) til sommerhusområder til noget med 169, eller 179 kroner, og så ville I få kunder.

Og hvis i så også tilbød en samlepakke, så det var ét kundeforhold men på to adresser (100Mb sommerhus, 1G hjemme) til, lad os sige 459 kr, så tror jeg I kunne få endnu flere kunder.

Hvis du kun tilbød 100M i sommerhusområder ville det problem med proben (som sjovt nok ikke må koste noget!!) jo også blive mindre.

48
30. november 2020 kl. 07:31

Anyways, jeg kom med et par forslag til hvordan man kunne få nye kunder, så må man gøre op med sin egen selvtilstrækkelighed om man vil kere sig om det, eller ej.

Ro på. Du er ikke den første sommerhusejer, der ikke vil betale fuld pris for en fiber, og vi har brugt lang tid på at overveje, hvordan vi kan strikke den optimale løsning sammen, for jeg er sikker på, netejerne vil være lydhøre, hvis vi præsenterer en god løsning.

Men helt grundlæggende er det nok bare svært at få enderne til at mødes, hvis der er en mindre del af sommerhusejerne, der (uanset formen) ikke er interesseret betale, hvad det nu engang koster at få en fiber i jorden. Især når netejerne kan se, at tiden arbejder for dem - behovet for internet stiger, også i sommerhusene.

Jeg har forklaret, hvorfor din snuptagsløsning med en lavere pris ikke er gangbar, fordi vi ikke må binde kunderne i mere end 6 mdr. Du er velkommen til at komme med en indvending, hvis du mener, jeg tager fejl, eller overser en åbenlyst bedre løsning.

47
29. november 2020 kl. 20:30

Er det mon muligt og lovligt at bruge Tinglysningsregistret?

Hvis man slår en given adresse op på OIS så fremkommer ejers navn, så det er nok ikke den store hemmelighed - herudover fik jeg forleden et brev fra en ejendomsmægler om jeg var interesseret i at sælge sommerhuset, så det er ikke specielt odiøst, og ikke ulovligt hvis det er et brev.

Anyways, jeg kom med et par forslag til hvordan man kunne få nye kunder, så må man gøre op med sin egen selvtilstrækkelighed om man vil kere sig om det, eller ej.

45
29. november 2020 kl. 18:03

Har de på forhånd bedt om at i kontakter dem? Ellers er det ulovligt.

43
29. november 2020 kl. 17:25

Men så er det lidt at filmen knækker, for I kan jo tilbyde aDSL for 219kr om måneden, og coax for 199kr om måneden.

Du sammenligner æbler og pærer - engrosprisen på DSL fastsættes efter LRAIC-modellen, hvor man har valgt at differentiere prisen på hastighederne, selv om produktionsomkostningen er præcis den samme. I differentieringen har man taget udgangspunkt i detailpriserne for DSL anno 2014, og det er derfor, en 100 Mbit/s DSL er en smule dyrere i indkøb end en 50 Mbit/s DSL. Der er ingen teknisk begrundelse, det er alene et spørgsmål om, at Erhvervsstyrelsen ønsker, at kunder med højere hastigheder skal subsidiere kunder med lavere hastigheder.

Fun fact: LRAIC forudsætter, at udgifterne til drift af hele DSL-nettet fordeles forholdsmæssigt på hver enkelt kunde. I takt med at antallet af kunder på DSL-nettet falder, vil DSL-priserne derfor stige indtil et punkt, hvor man erkender, at modellen ikke længere er gangbar og laver den om.

Coax prissættes på en helt anden måde: Vores indkøbspris på den enkelte kundes forbindelse er afkoblet fra hastigheden, men til gengæld skal vi købe kapacitet, som deles af kunderne i et givent område. Det medfører nogle gedigne stordriftsfordele (eller rettere, der er store ulemper ved at være små), og derfor har vi interesse i at få så mange coax-kunder på så hurtigt som muligt, da det medfører en bedre udnyttelse af den indkøbte kapacitet.

I øvrigt er både DSL-nettet og coax-nettet langt hen ad vejen afskrevet forlængst, og derfor er prissætningen i engrosleddet mest af alt et politisk spørgsmål.

42
29. november 2020 kl. 17:07

Det er en dårlig model for udbyderne, og det er bøvlet for forbrugerne, så det er derfor at jeg forslår en model hvor vi i stedet taler om 150-200 kroner for et sommerhusabonnement - så ville jeg kunne leve med at betale for en vare jeg ikke bruger hovedparten af året.

Jeg kan godt følge din tankegang, men juridisk set er det ikke tilladt at binde en forbruger mere end 6 mdr. ad gangen. Derfor er der ikke noget, der forhindrer den nærige kunde i at opsige sit abonnement hvert år og samtidig drage nytte af det billigere sommerhusabonnement.

Hvis målet er en pris på 200 kr. pr. md. kunne man lave en løsning, hvor man betaler 300 kr. up front pr. md., men hver 12. måned får refunderet 1200 kr. Jeg kan ikke gennemskue, om der er nogen negative juridiske konsekvenser ved den model (forbrugerret er noget rod), men uanset hvad vil det nok være ret bøvlet at administrere i praksis.

Dertil kommer, at der jo faktisk er mange derude, som gerne vil betale hvad tingene koster - men lysten til at betale 300 kr. pr. md. er nok ikke så stor, hvis naboen kun skal betale 200 kr. pr. md.

Vi kunne sikkert også lave en løsning, hvor du som sommerhusejer betaler etableringen af fiberen (jeg tror, den ligger lige omkring 15.000 kr.), hvorefter du kan tænde og slukke for dit abonnement som du vil. Det vil dog kun flyve hos de mest langsigtede kunder, og de fleste vil nok foretrække at betale lidt mere om måneden og til gengæld slippe for at skulle lægge 15.000 kr., ikke mindst i en erkendelse af, at markedet ændrer sig løbende.

især når nu (hvilket er dybt knaldet) TDC også graver fiber ned i området.

IT-watch m.f. har skrevet om sagen - det er TDC's modus operandi at lægge fiber ned samtidig med andre, der forsøger at etablere fibernet. Økonomisk giver det primært mening, hvis målet er at kvæle en konkurrent i opstarten, om end der selvfølgelig er lidt at spare ved samgravning. Jeg tror dog ikke, det vil lykkes at kvæle OneFiber, dels fordi GlobalConnect (der står bag OneFiber) har en stor kapitalfond i ryggen, dels fordi der i mange år har været skarp konkurrence mellem GlobalConnect og TDC - og jeg tvivler på, Martin Lippert vil acceptere at tabe til sin gamle arbejdsgiver ;)

41
29. november 2020 kl. 16:41

Jeg har konstateret at I er på vej i Liseleje mv.</p>
<p>Hvis I gerne vil have nye kunder i et sommerhusområde, hvor folk ikke kommer så meget om vinteren, så er det altså ikke en super fed ide bare at smide en pamflet i brevkassen.

Jeg har tilfældigvis haft en del med OneFiber i det område at gøre, bl.a. lige præcis med omdeling af reklamer ;-) Jeg har stadig et par kasser med OneFiber og Kviknet flyers stående, hvis du mangler nogen :-)

Prøv at overveje, hvor de skulle have vores hjemmeadresser fra. Derfor var der noget pres på, for at få dem omdelt, inden follk lukkede ned for husene inden vinteren.

Ligeledes hele kommunikationen, som er meget myntet på folk der forstår hvad "fibernet" er. Det kunne gøres mere menneskeligt, så fangede man nok mange flere.

Udover det, er jeg enig med prissætningen, som jeg allerede har talt med dem om.

40
29. november 2020 kl. 16:29

Eksempelvis betaler jeg 468 kroner om året for abonnement hos SEAS-NVE, dvs. 39 kroner om måneden, og for vand betaler jeg 784 kroner om året, dvs. jeg samlet betaler betaler 104 kroner om måneden, for at kunne blive forsynet med både vand og el!

Der er betalt tilslutningsafgift til både strøm og vand. Iflg. Cerius og Radius takstblade koster det 18.500 i start-investering. Liseleje Vandværk ser ud til at være over 30.000, hvilket er det normale i vand-verdenen.

Hvis du og dine sommerhus-naboer betaler hele fiber-etableringen upfront, er der nok også basis for et lavt måneds-abonnement.

39
29. november 2020 kl. 16:22

Tilføjelse.

I (her taler jeg om service udbyderne over en bred kam) siger jo gang på gang at trafikken stort set intet koster, og der er ligedyrt om man skal levere 10 MB som 1GB, og blah, blah, blah.

Men så er det lidt at filmen knækker, for I kan jo tilbyde aDSL for 219kr om måneden, og coax for 199kr om måneden.

Så igen må det falde tilbage på at OneFiber (og TDC, men det er jo ikke noget nyt) sætter prisen for højt, i forventning om en imo. alt for hurtig ROI (og hvad så bagefter?).

Endvidere burde I seriøst også overveje om ikke at en sommerhus kunde i virkeligheden kunne blive til to kunder, da de fleste jo også har en helårsbolig, og så tilbyde en pakkeløsning til omkring de 400 kroner - der må trods alt være noget at spare i kun at skulle sende en regning osv.

38
29. november 2020 kl. 15:32

Jeg spekulerer nogle gange på, om de sommerhusejere, der insisterer på at afmelde deres internet i vintermånederne, også husker at afmelde strøm og vand - bevares, man kan slukke for hovedafbryderen, men målerabonnementet til forsyningsselskabet kører ufortrødent videre.

Se der laver du jo faktisk en rigtig dårlig sammenligning, thi hovedparten af el og vand faktisk afregnes over forbruget.

Eksempelvis betaler jeg 468 kroner om året for abonnement hos SEAS-NVE, dvs. 39 kroner om måneden, og for vand betaler jeg 784 kroner om året, dvs. jeg samlet betaler betaler 104 kroner om måneden, for at kunne blive forsynet med både vand og el!

Jeg er helt på det rene med, at en on/off tilgang til internettet er bøvlet, men jeg kunne jo hvis jeg var rigtig snedig hvert år i april oprette et abonnement og så sige det op igen efter 6 måneder - og alle udbyderne er så sultne at de tilbyder gratis tilslutning, så jeg kunne sikkert shoppe for evigt.

Det er en dårlig model for udbyderne, og det er bøvlet for forbrugerne, så det er derfor at jeg forslår en model hvor vi i stedet taler om 150-200 kroner for et sommerhusabonnement - så ville jeg kunne leve med at betale for en vare jeg ikke bruger hovedparten af året.

Nu er jeg godt klar over at det fordrer at OneFiber prøver at agere lidt mere langsigtet end Dong gjorde, som havde et hemmeligt produkt (ligesom at putte en pamflet i brevkassen i et sommerhus om vinteren er det!) som de intet gjorde for at sælge, opgav da deres investering ikke kunne forrente sig på 2 år, og forærede hele lortet til TDC.

Jeg er godt klar over at I ikke er OneFiber, og I er nødt til at tjene penge på det, men måske I kunne lade et par bemærkninger falde til OneFiber om at deres politik er direkte håbløs, især når nu (hvilket er dybt knaldet) TDC også graver fiber ned i området.

Jeg vil nu hellere være sikker på en indtægt på 150 kroner om måneden i al evighed (og så justere min afskrivningsramme derefter), end ikke at få 300 kroner om måneden i 6 måneder, suppleret med yderligere ingenting.

Og igen, det er primært OneFiber jeg klandrer, ikke jer, men imo hvis I kunne være i stand til at tjene omkring en hund per kunde om måneden, så er det vel ikke så galt - mobiltelefonselskaberne kan jo godt gøre det til de priser, så OneFiber burde komme ind i kampen, dvs. tilbyde jer nogle priser der er brugbare (og husk på at den fiber skal gerne holde 50 år+).

37
29. november 2020 kl. 07:49

Jeg er med på at fiber leje er en udfordring.

De fleste netejere har en prismodel, der ligner Erhvervsstyrelsens LRAIC-model, som er modelleret over TDC's net.

Det betyder, at der som regel er noget, der ligner 550 - 700 kr. i opstartsgebyr alene for at få forbindelsen åbnet, hvilket i sig selv forhindrer, at man laver et "pay as you go"-abonnement. Dertil kommer en udgift på ca. 800 - 1000 kr. for router, forsendelse og eventuel support ved opstart - det er ganske vist engangsudgifter, men kapitalen til disse udgifter skal forrentes hver måned.

Det skal i øvrigt siges, at vores ROI på en normal kunde ligger på ca. 2 år - og den gennemsnitlige levetid på ca. 3-4 år.

Jeg spekulerer nogle gange på, om de sommerhusejere, der insisterer på at afmelde deres internet i vintermånederne, også husker at afmelde strøm og vand - bevares, man kan slukke for hovedafbryderen, men målerabonnementet til forsyningsselskabet kører ufortrødent videre.

Hvis man vil have infrastruktur i verdensklasse, må man også være klar til at betale for, at det kan lade sig gøre. I foråret viste sommerhusene sig at løse et akut praktisk problem for de mange tusinde byboere, der skulle arbejde hjemmefra. Så ja, i teorien kan man nøjes med et mobilabonnement, men held og lykke med det, når resten af sommerhuskvarteret er koblet på samme mast og streamer Netflix.

35
28. november 2020 kl. 22:33

Blander mig lige i snakken om priser og sommerhus abonnement. Som ny Kviknet kunde, havde jeg lidt korrespondance med supporten om selv samme udfordring.

Jeg er med på at fiber leje er en udfordring. Derfor efterspurgte jeg også bare, om man ikke kunne lave en løsning hvor vi kan betale fiber lejen måned for måned, og så bare på selvbetjening kunne "åbne og lukke" abonnementet efter behov. Det kunne man så afregne enten dagligt (1. Prioritet), ugentlig eller månedligt - alt efter hvad der giver mening i jeres ende. En eventuel fast ip kunne afregnes sammen med fiberlejen

34
28. november 2020 kl. 20:13

Min router har indbygget speedtest. Jeg ved ikke hvor stor hastighed den kan følge med til, og jeg har ikke prøvet fjernstyring af den. Men, hvis I kan få en almindelig router der kan opsættes til remote kontrol, og har hastighedstest, så kunne det måske være en simpel løsning.

Vores routere kan også køre hastighedstest, men de maxer ud omkring de 100 - 300 Mbit/s afhængigt af typen, da hastighedstest modsat packet forwarding og switching ikke er hardware accelerated. Jeg gætter på, det er casen for langt de fleste WiFi-routere til privat brug, da de ellers ville bruge uforholdsmæssigt meget strøm pga. den kraftigere CPU, der i så fald ville skulle være i routeren.

Dertil kommer, at vi skal kunne styre alle parametre af hastighedstesten, så det er nødt til at være et system, vi har kontrol over.

33
28. november 2020 kl. 20:06

Tak for de mange gode forslag. Mange af dem går på devices, der ligner Raspberry Pi 4, og flere af dem kan sandsynligvis fungere til vores formål - og NVIDIA Jetson ser ret imponerende ud.

Vi er endt med at bestille 2 stk. Intel NUC med i3-processor, 8 GB RAM og 250 GB SSD.

Dels skal vi køre Windows på den ene af dem, dels skal vi være sikker på, der er nok kraft i maskinen til at kunne lave en retvisende test med alle optimeringer slået fra.

Jeg satser på at have nogle målinger, jeg kan dele, engang i næste uge, når enhederne er landet på kontoret.

31
28. november 2020 kl. 14:59

én RPi til at køre testen

én RPi til at lytte på Tx fra switch

én RPi til at lytte på Tx fra test RPi

Det kræver man lige laver en "blæksprutte" med hvor de respektive signaler splittes ud i to ekstra rj45

29
28. november 2020 kl. 13:59

Min router har indbygget speedtest. Jeg ved ikke hvor stor hastighed den kan følge med til, og jeg har ikke prøvet fjernstyring af den. Men, hvis I kan få en almindelig router der kan opsættes til remote kontrol, og har hastighedstest, så kunne det måske være en simpel løsning. Min router viser altid større hastighed end PC'en. Jeg ved ikke, om det er noget med den måde den måler på, eller om det er forbindelserne ind til PC'en der begrænser hastigheden. Dens hastighedstest viser kun upload og download hastighed, ikke ping ms. Min router er en Archer MR600, men der findes måske også andre med indbygget hastighedstest.

21
27. november 2020 kl. 14:46

Du har et ram drive med uendelig kapacitet i form af /dev/null. Det bruger jeg altid hvis der skal laves hurtig downloadtest med eksempelvis wget. Så beder man bare om at få gemt filen som /dev/null.

Til upload kan bruges en sparse fil der ser ud til være 10 GB men faktisk kun fylder 1 byte.

19
27. november 2020 kl. 14:08

De fås i 8GB modeller men det hjælper jer nok ikke.

18
27. november 2020 kl. 13:43

Skal du også logge data?

Både og. Hvis vi skal analysere på en forbindelses generelle stabilitet og performance, skal vi opsamle data over lidt længere tid med fx Flent. Det fylder næppe alverden.

Men en speedtest må gerne vare et par minutter, hvis vi skal se hvordan stabiliteten ser ud under load - og hvis der er 4 GB RAM i en Raspberry Pi 4, svarer det til max 30 sekunders test, måske lidt mindre (afhængigt af hvor meget RAM operativsystemet selv sluger).

16
27. november 2020 kl. 13:36

Skal du også logge data?

14
27. november 2020 kl. 13:02

Kan RPI4'en følge med hvis i gemmer tcpdump'et på et RAM drive?

13
27. november 2020 kl. 11:53

Jeg bruger på 7. år en Intel NUC som hjemmeserver.

Det er en "rigtig" PC men ikke ret stor. Alt i den er Intel hardware, inkl. NIC, er i min gamle er et I211. NUC'er fås i mange udgaver. Vær opmærksom på at de altid kommer uden RAM og disk. Det burde være til at få lavet en fornuftig NUC til 2000-2500. Det er selvfølgelig en helt anden pris end en RaspPI, men det er også en helt anden performance klasse.

12
27. november 2020 kl. 11:45

Til sammenligningsgrundlag for hvad en cpu kan flytte hvis netkortet er PCIe forbundet, så kunne jeg i ... 2012... på to styk desktop Dells, med i3-2310, med intel X520( dualport SFP) i hver, uden problemer flytte 2x9.6 Gbps mellem dem, på ubuntu 12.04, og iperf, over DAC kabler. CPU usage var omkring 40% ved den test i en 2c/4t. Det er derfor jeg mener at der må være et eller andet der har forhindret en T470 i at ramme højere hastigheder. :-)

Jeg har til gengæld super dårlig erfaring med forskellige win32 builds af iperf3, der performer som vinden blæser.

11
27. november 2020 kl. 11:40

Jeg tror der har været noget skævt med grundlaget - jeg vil opfordre til at genbesøge forsøget på en ny Linux og en 'known good' switch. Jeg har ikke før haft et Intel netkort i en c2d eller nyere, til ikke at kunne ramme ~940 på et lokalnet. Jeg kan ikke huske --bi-dir performance dog.

Jeg havde indtil for 4 mnd siden en t470s, hvor det f.eks. ikke var et problem.

På en HeX skal man f.eks. være opmærksom på at 3 af 1G switchportene deler 1/1G uplink til Soc, og de to resterende deler 1/1G uplink til SoC - der kan være sådanne fælder på de forskellige små SoC baserede routere og deres 'switche'.

Jeg giver det lige et klem på en ældre bærbar; jeg tror stadig det er gangbart at finde en model bærbar der kan løse opgaven mere konsistent.

10
27. november 2020 kl. 11:31

Min Hex kan absolut intet fra CLI'en - alle dens muligheder kommer fra fastpath/fasttrack integrationen, hvor den sagtens flytter 1G med en håndfuld nat-regler osv.

Kun deres internt udviklede bwtest (og andre) værktøjer kan kører hurtigere på platformen; men der er iperf3 ikke med, og man kommer hurtigt til at savne andre værktøjer.

Jeg tester den senere i dag, så kan jeg komme med et bud på hvad den kan flytte.

8
27. november 2020 kl. 11:08

Hvis ikke der er særlige krav til størrelse, vil vilkårlig mini bærbar have alle krav opfyldt.

Ikke helt. Jeg konstaterede tilbage i januar, at vores serie af Lenovo L470-laptops ikke kunne præstere mere end 700 - 800 Mbit/s egress:

https://www.version2.dk/blog/hvad-skal-man-forvente-wifi-1089783

Og det er lidt kritisk at vi kan teste hastighed i begge retninger.

Mange PC'er anvender alle mulige performance-tricks for at komme op på fuld hastighed - og de fleste af dem handler om at gøre trafikken mere bursty. Det skal slås fra, hvis man skal analysere seriøst på netværkstrafikken.

Det er som regel ikke det store problem at få fuld hastighed på et LAN, men problemerne opstår typisk, når man skal hen over internettet pga. den højere latency. Dermed stiger forbindelsens følsomhed over pakketab (som i moderate mængder er en naturlig del af ethvert netværk).

7
27. november 2020 kl. 10:23

Kig på et routerboard. Indbygget båndbreddetest, sniffer og andre gode tools og du kan scripte dig til alt..

6
27. november 2020 kl. 09:35

Hvis ikke der er særlige krav til størrelse, vil vilkårlig mini bærbar have alle krav opfyldt.

Det vil selvfølgelig koste mere end RPI og deslige - men en brugt bærbar fra en af de nyopståede refurb-salgssteder, vil sikkert være mere end rigeligt, kunne køre alt i Linux, typisk have et intel / broadcom 1Gbps netkort, og være nem at interface med.

Eneste problem med 24/7 kørende bærbare plejer at være, at blæserne står af i lejerne efter nogle år, og brugte har jo tid på bagen allerede.

Jeg har før haft stor succes med den slags, og/eller ældre desktops, sat ud på områdekontorer, tilbrug for iperf, mtr og smokeping osv, - men under egen kontrol indenfor virksomheden.

4
27. november 2020 kl. 08:54

Og ret beset bør man som sommerhusejer overveje, om ikke det er dumt at gå i små sko - hurtigt internet er trods alt en forudsætning for at kunne leje sit sommerhus ud til turister

Sådan set korrekt, men ikke relevant hvis man ikke har tænkt sig at leje ud.

have overvågningskameraer kørende om vinteren etc.

Det kan snildt klares med en mobilforbindelse til en halvtresser om måneden - det er ret små datamængder vi taler om.

Men nu hvor vi taler om priser: Hvor ligger din tærskel?

Et sted mellem 150 og 200 kr - og jeg tror mange har det på samme måde, 300 kr om måneden for noget man ikke bruger over halvdelen af året er for meget.

Til gengæld så har OneFiber en kunde for evigt, end slet ikke nogen - og husk TDC graver ned parallelt(!).

3
27. november 2020 kl. 07:15

Det vil nok give mere at skrive til folks hjemadresse - bare et forslag.

Tak for dit udmærkede forslag, som jeg vil tage med til OneFiber.

Og har I overvejet et "sommerhus abonnement" - 300kr/måned, året rundt er i hvert fald over den tærskel jeg vil betale for internet i sommerhuset (og jeg kan sagtens leve med 50/50, eller sågar mindre, bare det er stabilt).

Der er mange der spørger, og problemet er i al sin enkelhed, at fiberen koster det samme at etablere, uanset om der sælges 1000 eller 50 Mbit/s på den. Dermed bliver det svært for OneFiber at få økonomi i at lave særligt billigt net i sommerhusområder.

Og ret beset bør man som sommerhusejer overveje, om ikke det er dumt at gå i små sko - hurtigt internet er trods alt en forudsætning for at kunne leje sit sommerhus ud til turister, have overvågningskameraer kørende om vinteren etc.

Men nu hvor vi taler om priser: Hvor ligger din tærskel?

2
26. november 2020 kl. 23:51

Jeg har konstateret at I er på vej i Liseleje mv.

Hvis I gerne vil have nye kunder i et sommerhusområde, hvor folk ikke kommer så meget om vinteren, så er det altså ikke en super fed ide bare at smide en pamflet i brevkassen.

Det vil nok give mere at skrive til folks hjemadresse - bare et forslag.

Og har I overvejet et "sommerhus abonnement" - 300kr/måned, året rundt er i hvert fald over den tærskel jeg vil betale for internet i sommerhuset (og jeg kan sagtens leve med 50/50, eller sågar mindre, bare det er stabilt).

1
26. november 2020 kl. 23:04

Odroid C4 boardet burde give lidt overhead på cpu siden vs. En rpi4