Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Harddisk-optager: Kan den opdateres?

Af Kurt Westh Nielsen17. marts 2015 kl. 10:3216
Artiklen er ældre end 30 dage

I Las Vegas i starten af dette årtusinde indkøbte jeg en digital harddiskoptager i ministørrelse. Dengang var det noget af det absolut mest hotte til lydoptagelser, som lod sig købe for penge.

Det sydkoreanske firma iRiver havde frigivet verdens første helt digitale bærbare enhed, iHP-120. Den rummede vanlige mikrofonindgange, analog line-indgang og ikke mindst en fiberoptisk digitalindgang, som gjorde det muligt at indspille direkte fra digitale kilder.

Ret vildt at tænke på nu om dage, hvor man ikke finder de digitale muligheder overhovedet på consumer-markedet for optageudstyr. Baggrunden for den fattigdom kender jeg ikke præcist, men jeg har ikke svært ved at forestille mig, at en international gentlemanaftale mellem musikbranchen og hardwareproducenterne kunne ligge bag.

Ægte hifi-kvalitet

Men det ser nemt ud at tilslutte mit aldrende optageapparat til den digitale lydudgang på min nyindkøbte Bluesound-streamer. Den afspiller indhold fra Wimp-musiktjenesten i hifi-kvalitet og frister med det røde lys fra den digitale udgang.
Min gamle iHP-120 rummer noget godt og noget skidt. Det gode er, at jeg har udskiftet den originale firmware med open source-projektet Rockbox’ langt bedre firmware, som skulle gøre en harddiskopgradering mulig. Og det er netop den larmende harddisk på sølle 20 GB, som har et alderdomsproblem. Desuden er det ikke godt, at den bruger meget strøm og larmer igennem på optagelser med den indbyggede mikrofon.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2003 var iHP120 verdens eneste consumer-lydoptager med optisk digitalindgang. Nu er tiden kommet til en overhaling.

Min Google-research efter en kur for iHP-120 har dog indtil videre båret frugt: Det er en dårlig idé at udskifte harddisken med hukommelseskort. Man skal bruge en SDD, der er pinkompatibel med den gamle harddisk, som beskrevet i Rockbox-forummet. Nu er ordren på en 128GB-disk og en påkrævet usb-konverter, som skal anvendes til at forberede den nye disk med formattering og kopiering via en pc, sendt af sted til Amazon.
Så jeg glæder mig til at gå i gang med projekt "digitaloptager anno 2015" og brug af en Torx t5-skruetrækker. Hvis du har beslægtede erfaringer, gode råd eller kommentarer til mit lille projekt, så øs gerne ud af dem, inden jeg vender tilbage med nyt, når pakkerne lander i Danmark.

16 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
23. marts 2015 kl. 11:17

I 2003 var iHP120 verdens eneste consumer-lydoptager med optisk digitalindgang. Nu er tiden kommet til en overhaling.

Det er faktisk ikke rigtigt. Sony havde på dette tidspunkt produceret indtil flere Minidisk optagere med optisk digital indgang til consumer markedet. Jeg har haft nogle stykker og min første var Sony MZ-R50 fra 1997, som havde optisk digital indgang.

14
8. april 2015 kl. 11:22

Hmm, jeg mente *både digital ind- og udgang. Jeg var også dengang bruger af miniDisc-grej og man må sige at det tilgænglige udstyr på consumermarkedet dengang var særdeles analogt i sin tilgang - MiniDiscs i særdeleshed. Den eneste måde at komme til optagelserne var via en analog lydudgang.

15
8. april 2015 kl. 13:41

Hmm, jeg mente *både digital ind- og udgang. Jeg var også dengang bruger af miniDisc-grej og man må sige at det tilgænglige udstyr på consumermarkedet dengang var særdeles analogt i sin tilgang - MiniDiscs i særdeleshed. Den eneste måde at komme til optagelserne var via en analog lydudgang.

Alle de første MiniDiscs fra 1992 til ca. 1994 havde både optisk ind- og udgang. Desuden havde DAT (fa 80'erne) det også.

Grunden til at iRiver lavede digital in/out er at det er en sydkoreansk producent der blæser på regelsæt omkring ulovlig kopiering af musik for at sælge hardware.

Men det er cool at den kan opgraderes til en hukommelsesstørrelse som er tidssvarende!

16
8. april 2015 kl. 15:12

Tak for den oplysning om at der var både ind og udgang på den digitale maner. Senere fjernede fabrikanterne den mulighed, ser det ud til - eksempelvis her:http://www.minidisc.org/part_Recorders_Aiwa.html

Ved du, Nikolaj Brinch Jørgensen, om det skyldtes en offentliggjort aftale mellem producenterne?

/kurt

11
20. marts 2015 kl. 10:16

.. men hvis det er en Kingspec Zif disk du har købt, så vil jeg varmt anbefale dig at tage backup hyppigt.

Jeg har uhyggeligt dårlige erfaringer med Kingspec's SSD diske, de dør med et brag, og der er intet at gøre.

9
18. marts 2015 kl. 11:10

Fjernede 8 torx-skruer på min Iriver og erstattede det gamle støjende Toshiba-harddiskdrev med den nye min 50 pinskompatible sdd. Indholdet var kopieret over fra den gamle disk i forvejen. På Iriver er der kun en måde at forbinde sdd'en på, så der er ikke risiko for at vende noget forkert.

  • Power up og opdatering af disk-databsen gik perfekt.

https://drive.google.com/file/d/0B3ywNtYpEJc4aExWWVFpX2pYQjA/view?usp=sharing

  • billedet viser den nye diskkapacitet. everything is smooth. Jubii!! /kurt
8
17. marts 2015 kl. 12:00

"Format new SSD to FAT32 using PC.
You'll probably need to use a 3rd party program to format a drive this large to FAT32. I used guiformat.exe from Rodgecrop Consultants on my Windows 8 machine."

  • Jeg brugte ovenstående formatteringsværktøj med den nye disk sluttet til via USB. Jeg er spændt på at kopiere indholdet fra den originale harddisk over (Rockbox) og montere den nye harddisk i den gamle optager. /kurt
6
17. marts 2015 kl. 11:59

ifølge internettet bruger den FAT32 :-(

edit: så ikke din kommentar... ser frem til hvad du finder ud af :)

4
17. marts 2015 kl. 11:48

hvis han er heldig kører den noget Linux tingeling og bruger EXT formatet... så burde 32GB begrænsningen ikke være et problem.

1
17. marts 2015 kl. 11:03

Hvis du allerede har bestilt ny SSD, håber jeg virkelig for dig, at optageren ikke lider under adresse-begrænsningen på 32GB

Det er ikke for at være en lyseslukker, men en del udstyr fra dén periode lider under det problem. Med 20GB var det jo underordnet, men med 120GB bliver begrænsningen pludselig relevant. Jeg vil gætte på, at den oprindelige harddisk er en klaprende Maxtor med ATAPI/IDE-interface. For 15 år siden lavede Maxtor glimrende, men temmelig støjende, harddiske.

Hvis det viser sig, at den ikke fungerer i optageren, egner den sig formentlig godt til både stationære og bærbare computere

God fornøjelse

5
17. marts 2015 kl. 11:55

Min nye sdd-disk er modtaget og jeg har formatteret den til max-kapacitet under FAT32, således som det link, jeg inkluderer i mit blogindlæg beskriver. Flere brugere på Rockbox-bekræfter at hardwaren kan adressere mere end 32 GB - blot er det vigtigt ikke at anvende Rockbox' nyeste bootloader. Vi får se, nu gør jeg klar til at foretage opgraderingen - tak for kommentarerne so far, de bliver nærlæst - x fingre....

7
17. marts 2015 kl. 11:59

Det hjælper ikke noget hvis hardwaren ikke kan adressere mere end 32 GiB.

Mener du ikke firmwaren? Det er jo netop Rockbox og det ser ud til, at den gør det:

http://forums.rockbox.org/index.php?topic=48169.0

I did SSD mod using 120 GB SSD disc and I had to flash h1xx with special bootloader. I am not sure, if it was needed only because of SSD thing, or also because disk size.

Den oprindelige firmware ser også ud til at understøtte drev større end 32GB:

http://taperssection.com/index.php/topic,73139.0.html (emne [440]):

Hx20: uses a single platter 1.8" 20 gigabyte hard drive manufactured by Toshiba. The model name on these drives may read MK2004GAL or MK2006GAL (the 4 and 6 designate model years, and there is no known difference other than the number). Toshiba currently manufactures two other single-platter drives with the same dimensions, the 30 gigabyte MK3006GAL drive and the 40 gigabyte MK4007GAL drive which uses new PMR technology (note: it has not been officially released yet). Hx20s can both be fitted with these drives without modification.