Har vi brug for iværksætter-programmer?
Ansporet af Anders Heide Mortensens glimrende indlæg om iværksætteri på Finans.dk har jeg netop set et afsnit af Løvens Hule på DR 1.
Til jer, der ikke kender programmet, kan jeg kort fortælle, hvad det går ud på.
Det er en slags X Factor for iværksættere, hvor førstepræmien er at få lov at sælge sit hjerteblod til gengæld for et par håndører og 15 minutes of fame.
Dommerpanelet, også kaldet løverne, er en række erhvervsfolk, som selv er startet som iværksættere og nu har kastet sig over tilværelsen som investor og TV-kendis.
Man kan ikke engang sige, at løverne har tvivlsomme meritter, for flere af dem ser faktisk ud til at have gjort det godt, og jeg gætter på, de hver især både er dygtige erhvervsfolk og venlige mennesker, når man møder dem i andre sammenhænge.
Men programmets format, som TV-folk ynder at kalde det, får løverne til at fremstå i hver deres stereotype rolle, der er så forudsigelig, at man nærmest ved, hvad de vil sige, inden de åbner munden.
Man genkender skabelonen fra X Factor og stort set alle andre komainducerende TV-shows, der er væltet ud i æteren de sidste mange år:
Vi har den rolige, zen-buddhistiske alfader, der sjældent investerer selv, men altid udstråler en aura af at svæve over vandene og være for god til denne jord.
Vi har kvinderne, som tror på holdet og menneskene bag de enkelte virksomheder.
Og så har vi den grove Simon Cowell-substitut, der forventes at klæde deltagerne af med et par uforskammede one-liners, så seerne får fodret deres indre svinehund.
Deltagerne er håbefulde iværksættere, som kommer og "pitcher" en virksomhed, der enten kan være et luftigt koncept på 5 stykker karton i A1-størrelse, en rigtig virksomhed, der har eksisteret i flere år uden rigtig at få luft under vingerne, eller et eller andet derimellem.
Ofte er der tale om unge mennesker, der netop har afsluttet gymnasiet og nu har kastet sig over iværksætteriet.
Nogle af deltagerne kommer med gode, gennemarbejdede ideer, mens andre åbenlyst er casted for underholdningens skyld.
Selve "pitchen", som er hurtigt overstået, er knald-eller-fald for den enkelte deltager. Præsentationen skal sidde lige i skabet, og herefter kommer spørgsmål fra løverne, og svarene skal sidde på rygraden.
Hvis deltageren er heldig, går han fra studiet med et løfte om en investering på en halv million gode danske kroner mod en ejerandel på 25 % af virksomheden.
Som lønslave lyder en halv million som mange penge, og det er det sådan set også - men de rækker ikke langt, når man skal starte en virksomhed, og det er helt tydeligt, at den halve million kun er et slags "første fix".
Deltageren får selvfølgelig lidt publicity ud af det, og hvis han er heldig, vil samarbejdet med investoren give ham adgang til et netværk, han ikke har selv, som kan bringe virksomheden videre.
Selve konceptet med at sælge en del af sin spæde virksomhed mod at få nogle kontanter at arbejde for og et netværk at arbejde med, er der ikke noget galt i.
Men formatet i Løvens Hule gør, at det hele fremstår noget useriøst.
Hvis man som investor kaster en halv million kroner efter en iværksætter, man har kendt i 2 minutter, er der i den grad tale om en risikabel investering.
Hvis man som iværksætter tager imod en halv million kroner efter to minutters præsentation, kunne man givetvis have gjort en bedre handel, hvis man tog sig tid til at finde den rigtige investor og brugte tid på at gennemgå business casen seriøst.
Og det er faktisk det, der er min primære anke ved programmet - det får en af de vigtigste opgaver som iværksætter, nemlig indhentningen af kapital, til at fremstå som et spørgsmål om farvestrålende præsentationer, smarte replikker og hurtige pistol-beslutninger, mens virkeligheden for de fleste iværksættere er en ganske anden.
At rejse kapital som iværksætter er hårdt og opslidende arbejde, og det er ofte her, det går galt for iværksættere.
Findes der seriøse iværksætterprogrammer?
DR sendte for nogle år siden en række programmer om iværksættere, der havde gjort det godt, under titlen "Danske Iværksættereventyr".
Men det er lige præcis, hvad det er: Eventyr.
Overfladiske glansbilleder af iværksættere, der er lykkes over al forventning.
DR sælger med Løvens Hule og andre iværksætterprogrammer en illusion om, at den store gevinst er lige inden for rækkevidde, hvis blot man siger sit job op, starter en virksomhed med et eller andet luftigt produkt, ingen har brug for, og finder den rigtige investor.
Men ligesom man ikke bliver en stor popstjerne af at blamere sig selv i X Factor, bliver man heller ikke en succesfuld iværksætter af at stille sig op i Løvens Hule og udføre et cirkusnummer.
Iværksætteri handler for langt de fleste om at fejle i større eller mindre grad, hvorefter man - klog af skade - muligvis kan være heldig at få succes, når man rejser sig igen, hvis man da ikke er blevet slået til tælling inden.
Ægte public service ville være at vise præcis, hvilke fælder man som iværksætter kan ryge i, og hvordan man undgår disse - men de historier bliver aldrig fortalt, for de passer ikke ind i den romantiske fortælling om iværksætteri, der ikke levner plads til hårdt arbejde, fiasko, beskidte tricks og gæld til op over begge ører.
I stedet må vi nøjes med skodprogrammer som Løvens Hule, der stikker blår i øjnene på rastløse unge, der burde tage sig en ordentlig uddannelse i stedet.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.