Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Hacker Camp i August, Bornhack 2021

16. juli 2021 kl. 11:414
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Yay, vaccinerne ruller ud, nogle restriktioner er løftet.

Camp livet begynder!

Jeg har netop afholdt en hyggeweekend i gårdhaven, i det nye hus. Det gik præcist som det skal og bør, med varme, sol, regn og sammenstyrtet solsejl :-D

Vi var ikke så mange, men det var fantastisk at sidde sammen nogle stykker og nørde. Vi kom omkring mange emner både tekniske og mindre tekniske. Det er også en anbefaling jeg varmt kan give videre, sid sammen, lær hurtigere, hyg jer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når man sidder flere sammen er det nemt at stille et spørgsmål ud og der er ofte nogen der kan svare, eller pege en i den rigtige retning. Den inspiration man får fra andre og det at ens hovede løber lidt i friløb er guld værd.

Det officielle lydspor til dette indlæg er således den fælles playliste som vi lavede.
https://open.spotify.com/playlist/3EDZRQpsPTxq43XjD1l2Zo?si=930ec4dff9ac455e

Det er endnu et tip, hvis alle kan tilføje til listen løbende igennem eventet hører man lidt blandet og alles musik høres. Måske skal man lige dæmpe lidt og ikke høre sin mest ekstreme musik, men det virker ofte godt. Vi har playlister der går år tilbage, og jeg nyder at genhøre dem.

Nå, men årsagen til dette indlæg er at BornHack er lige om lidt, ca. en måned til start. På denne camp skal der en ny deltager med, vi kan kalde ham for Alex. Alex har ikke været på hacker camp før og jeg tænkte jeg ville skrive lidt noter til ham, men hvorfor ikke dele dem med jer :-D

Hvad er BornHack

Først, BornHack er en 7-dages udendørs hacker camp modelleret efter de store udenlandske camps som HAR, OHM, CCC Summer Camp m.fl. Det foregår dog på Fyn og er derfor en super camp at blive introduceret til dette fænomen. Det er også en mindre camp, så den er mere overskuelig og familievenlig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tænk en blanding mellem en konference af høj kvalitet, lad din chef og firmaet betale, og Roskilde festival for nørder.

Det primære web site for eventet er: https://bornhack.dk/bornhack-2021/ og jeg anbefaler at købe billet med det samme hvis du vil med. Årsagen er at såfremt der kommer restriktioner på antal deltagere grundet corona, så vil det blive de senest købte billetter der nødvendigvis bliver annulleret.

Campen foregår torsdag 19/8 til torsdag 26/8 - men bemærk at der også kan bruges frivillige, både til opbygning og nedtagning. Frivillige får mad under disse, og det er virkeligt hyggeligt. Der kan bruges alle hænder og du får et godt netværk, og dermed en sjovere camp også.

Jeg er frivillig til netværket, NOC gruppen, men der er en række teams
https://bornhack.dk/bornhack-2021/teams/ Blandt andet tror jeg videoteamet mangler flere til at sikre optagelse af de mange talks og events i hovedteltet. De uddanner og har alt udstyret, og du kan sidde og lytte med på et fedt program.

Flere historier om BornHack kan findes rundt omkring, blandt andet hos PROSA bladet:
Statens IT på BornHack
https://prosabladet.dk/nyheder/nyhed/hackere-hjaelper-statens-it

En dejlig beretning fra Jenny https://hackaday.com/2020/08/24/running-a-successful-hacker-camp-in-a-pandemic-bornhack-2020/

https://www.instagram.com/bornhax/?hl=da - Bemærk meget restriktiv fotopolitik, spørg før du tager billeder

Basics

Du skal have en camp, eller village. Village er et begreb når en flok samles og laver deres lejr. Det kan være en familie, en flok radionørder eller en flok søde, larmende, nysgerrige, underholdende og sjove venner - ja, jer pyjam.as :-D

Din camp skal have soveplads, og de fleste sover i telte - men der er mulighed for at leje seng i hus, eller medbringe campingvogn (få pladser). En god ide er at have et fortelt med ståhøjde eller en pavillion.

Uden at det skal være en reklame, så har vi i mange år brugt Coleman event shelter pavillioner. De har holdt ekstremt godt - mindre affald, giver UV beskyttelse og god plads. Husk at købe siderne til. Prøvede faktisk at finde faktura på mine, men det lykkedes ikke. Jeg har 4x4m og 3x3m udgaver, og sætter dem foran mit sovetelt.

Når det centrale hack telt således er på plads skal der soves indimellem, så flere telte kan placeres rundt om, evt med forteltet stikkende ind under teltdugen. Så er der en 25-30m2 at hygge på. Jeg smider også typisk lidt pressening udover det hele - godt tip til at holde mere sol og regn ude!

Til hack teltet kan du forøvrigt leje nogle faste gode borde, som jeg også bruger til mit te-køkken. Elkoger, håndkværn til kaffebønner og en aeropress - så er der god kaffe!

Sørg for at medbringe eller leje nok stole, også til gæster. Det er en fantastisk ting at gå en rundtur eller få gæster på besøg.

Teknikken

BornHack er til forskel fra mange andre festivaller teknik-tung. Dvs vi nørder virkeligt igennem. Der medbringes mange sjove dimser og emnerne spænder vidt fra sensorer, 3d print, elektronik og i mit tilfælde netværk. Jeg medbringer typisk nok udstyr til at kunne starte en ISP, hvilket er godt - for det er hvad vi gør. Faktisk er jeg blevet overhalet af EventInfra som venligt udlåner det primære udstyr, inkl. nogle km fiber!

BornHack har eksempelvis eget AS nummer AS208647, egne IPv6 assigned PI 2001:678:9ec::/48 og vi låner en måneds tid en IPv4 /21 fra RIPE NCC.

Så en flok gæve NOC folk styret af Morten vader gennem skov og krat for at udlægge fiber mellem knudepunkter, hænger fiber over landevejen med flagstænger, trækker flere fiber ud til PoPs (Point of Presence) spredt på terrænnet. Det ender med at du kan trække en standard Ethernet (CAT6 30m - 168kr i Harald Nyborg) fra dit telt og lægge den ved vores PoP. Så bliver du koblet op til Internet med 1Gbit i switchen.

Mortens præsentation, State of the Network fra tidligere med lidt nøgletal findes på https://hackmd.io/@moozer/HkWPOLeNS?print-pdf#/

En pop fra tidligere

Uden strøm duer det heller ikke, så Power Team sørger for at der er pænt med strøm, men lad de mest strømslugende blive hjemme. Mange tak til Flemming og Henning m.fl.

Jeg anbefaler KRAFTIGT at du sørger for at købe noget ordentligt udstyr. Vi havde et problem med en almindelig forlænger som blev trukket lidt udenfor teltdugen i en camp. Det betød basalt set blot at den, og den næste camp som fik strøm derfra blev koblet af.

Jeg var en tur i Harald Nyborg igår, og der er nogle fine Sartano tromler med 25m og 40m plus forlængerledninger med og uden forgreninger. Det er også virkeligt nice at kunne trække en tromle 40m og så giver naboer strøm.

Eksempelvis
https://www.harald-nyborg.dk/produkt/gummikabeltromle-3x1-5-40-m og https://www.harald-nyborg.dk/produkt/forgreningsled-5-udtag-ip44

Igen, det er ikke anbefaling at købe specifikt mærke, men works-for-me.

Mad og drikke

Uden mad og drikke duer hackerne ikke. Det ved vi på BornHack og der er vandposter takket være stedet, som også normalt er spejderområde. Vi har dog nogle hold som er AWESOME. De sørger for at sætte et køkkentelt op, og der er næsten alt hvad hjertet kan begære. Du behøver således ofte ikke mere end en skarp kniv, tallerken og bestik. Der er typisk varmt vand til opvask, grill osv.

Der er endda køleskabe, hvor du kan leje en hylde til dine let fordærvelige madvarer som mælk, smør og ost. Det er luksus!

Hvis du ikke har mod på selv at lave maden er der typisk en food vendor af en slags. Tidligere år har det været en food truck med burgere (kød plus alternativer som portobello svampe) og en anden med smørrebrød, morgenmad og kaffe.

Glem heller ikke den vilde bar som altid er et større byggeprojekt, hint frivillige til bar er altid velkomne før, under og efter. I baren gøres der meget ud af at have kvalitetsdrikkevarer herunder gode øl, cocio og egen snaps eller vodka.

Huskeliste

Jeg håber ovenstående har givet et indblik i camp livet, eller hvad jeg mener der skal til for at sikre en god uge, uanset vejret. Jeg glæder mig til at se nye og gamle venner på BornHack, og ligge i lejr med Alex og nok tæt på NOP village. Det er også et event med højt fagligt indhold, teknisk kompetence, kvalitetsforedrag og workshops.

Hvis du mistede overblikket ovenfor så har jeg mine egne camp huskelister på Github, som du er velkommen til at lade dig inspirere af. Husk at mindre kan gøre det, og nogle har blot sovepose og en laptop med :-D

https://github.com/kramse/howto-camps

Code of Conduct

BornHack er et inkluderende og indbydende event for alle.

https://bornhack.dk/conduct/

BornHack har en Code of Conduct, som alle seriøse konferencer bør have. Den er inspireret kraftigt af en anden camp EMF og faktisk er arbejdet gået videre til eksempelvis May Contain Hackers
https://wiki.mch2022.org/Code_of_Conduct som vi håber bliver til et stort event i Nederlandende i 2022. Vi var der i 2017 til SHA2017 https://sha2017.org/

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
20. juli 2021 kl. 12:36

Det tør jeg desværre ikke spå om. Jeg er ikke en del af content teamet.

Vil tro det bliver det engang i start august?

3
19. juli 2021 kl. 17:58

Hvornår fastlægges programmet?

2
19. juli 2021 kl. 08:45

Hey Jens!

Jeg skriver lige til dig direkte på mail :-D

1
19. juli 2021 kl. 08:38

Hej Kramse,

Hvis I vil have en mere permanent fiberløsning, f.eks. rør under vejen, så lad mig vide det. Så sender jeg gerne jordraketten under vejen (https://bornhack.gitlab.io/noc/images/uplink_poles.png) og pløjer gerne fiberen ned oppe fra hovedvejen og hen til hvor I ønsker.

Jeg kan sagtens sørge for LER, ansøgning osv.

Jens, Skywire