Jeg er meget glad for, at jeg bor i et land, hvor netneutraliteten ikke er under hårde angreb: Netneutralieten er vigtig, hvis vi ønsker et land, hvor der kan opstå nye services, som kan være en trussel mod de gamle, uden at de gamle services kan lukke de nye ned bare ved at spille med deres økonomiske overlegenhed. Det er netneutraliteten, der gør, at Netflix, Skype, Google, Facebook, og Twitter ikke blev kvalt i deres spæde start, og som gør, at disse giganter idag ikke kan kvæle nye konkurrenter.
Jeg er sætter pris på netneutraliteten, for den eksisterer ikke alle steder i verden.
I Filippinerne er netneutralitet død. Ikke bare gennem initiativet Internet.org - hvor Facebook giver adgang til websites, som de finder OK, men teleabonnementer bliver ofte solgt med free Facebook. Det betyder, at man kan gå ind på free.facebook.com og benytte Facebook, men kun tekst - hvis man vil have billeder og lyd, så skal man købe et data-abonnement.
Det er ikke ubrugeligt - blandt andet kan man benytte det til en kluntet form for SMS'er. Og lur mig om ikke det i fremtiden kunne blive pakket pænt ind, så det kommer til at fungere upåklageligt, hvilket vil cementere netneutralitetens død i Filippinerne. Jeg har virkeligt vredet min hjerne for at finde på det argument, der vil bide på de lokale og som vil overbevise dem om at gratis adgang til tekst versionen af Facebook er ondt.
Hvis du har argumentet, så kommenter meget gerne.
Hvor meget jeg end ønsker at det var anderledes, så er free.facebook.com nok kommet for at blive i lande, hvor netneutralitet er meeeget langt oppe i behovspyramiden. Så kender du noget software, så filippinerne i det mindske kan kommunikere via free.facebook.com med deres venner uden at Facebook kan læse indholdet?
(https://github.com/matiasinsaurralde/facebook-tunnel er enormt fristende, men ak: Det er gået itu og virker ikke idag).

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.