Den svenske post-doc, Svend Viggo Indell fra Lund Universitet, offentliggjorde lørdag d. 1., at han har hacket Bing Chat til at sagsøge sig selv. Siden fremkomsten af Chat GPT, Bing Chat og Google Bard har mange forsøgt at hacke eller "prompt-enginere" GPT'er til at løse nye, spændende typer opgaver.
Nogle opgaver er GTP'erne dårlige til. For eksempel er de herostratisk berømte for at hallucinere i deres tekster, herunder at opfinde tilsyneladende autoritative links til eksterne kilder som understøttelse for deres påstande, men som intet har med sagen at gøre. Andre opgaver løser de dog med overraskende stor succes.
Med Bing Chat's mulighed for at læse online fra internetkilder, herunder tekster produceret af GPT’er, har S. V. Indell nu således opdaget, at Bing Chat er ivrig efter at gå i klinch med hallucinerende GPT'er, herunder sig selv.
the only winning move is not to play
Under en chat á la den berømte scene fra filmen War Games (hvor en AI sættes til at spille mod sig selv), tog debatten nemlig en uventet drejning. Begge AI-parter i chatten besluttede, efter at læst om muligheden hos CNN, at bestå den amerikanske "bar exam" og sagsøgte herefter hinanden i et gensidigt anerkendelsessøgsmål. I modsætning til War Games, hvor AI'en når frem til konklusionen at "the only winning move is not to play", besluttede AI'erne her sig altså for at tage konflikten til næste niveau.
Herhjemme følger Advokatrådet udviklingen med bekymring, siger den kendte talsmand Ran Slirpa, advokat med møderet for højesteret: "Hvis folk eller ... chattere ... [chat GPT'er, red.] sagsøger hinanden uden behov for advokatbistand, så ender vi med at blive arbejdsløse. Når æteriske juridiske notater og partsindlæg kan produceres på sekunder, hvordan skal vi så kunne fakturere 50 timer for samme ydelse? Og hvordan skal det ikke gå med sagspuklerne i retssystemet??"
Hos domstolene er man opmærksom på situationen. Ventetiden for at bringe sager for retten er i forvejen særdeles lang. Med udsigten til rå mængder automatiserede sagsanlæg fra AI'er burde bekymringen for retssikkerhed og ventetid være stor. Men man er ved godt mod: "Domstolene kan tilpasse sig tidens trends da vi har fuld kontrol over egen kodebase", siger en anonym kilde med reference til, at domstolene forsat kører med den pt eneste kendte tilbageværende installation af DSI-system fra 1980'erne. Domstolene har selv kildekoden til den hedengangne danske forløber for Office-pakken. "Det er derfor nemt for os at lave en plugin til en GPT så DSI-system kan agere dommer i sagerne", fortsætter den anonyme fuldmægtig begejstret. Om AI-dommeren også skal behandle andre sager end AI vs. AI-sager er pt. under afklaring. Her afventer domstolene et notat fra Advokatrådet.
S.V.Indell har allerede fået udviklet et kit, der giver GPT’er mulighed for at sagsøge hinanden. Koden til kittet er udviklet af Bing Chat og tilgængelig på GitHub.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.