6. februar, 2023 annoncerede Google at deres AI chatbot ”Bard”, som skulle kunne konkurrere mod ChatGPT. Men hvad kan vi forvente af deres modsvar? Og hvad er på spil for Google?
OpenAIs ChatGPT har startet en revolution i HCI (Human Computer Interaction) og den måde hvorpå offentligheden opfatter AI, og så er dens performance da også imponerende – særligt ift. metareflektioner og hvor menneskelig interaktionen fornemmes - selv om det er logisk atomisme i sin reneste form (se min tidligere artikel herom).
Jeg har for over et årti siden sagt at jeg troede på at fremtidens søgning var en dialog på menneskelige præmisser, og med brugen af ChatGPT ser vi pludselig hvordan den fremtid kunne se ud, og flere har da også udråbt ChatGPT til at varsle Googles undergang.
Alligevel tror jeg at Google skal passe gevaldigt meget på med at forhaste deres lancering af et modsvar til ChatGPT baseret på deres LaMDA (Language Model for Dialogue Applications) sprogmodel. For mens ChatGPT kan komme til bordet med deres egne spilleregler er der nogle helt særlige krav til Google og deres markedsposition som den ledende søgemotor i verden, når det kommer til etiske og faktuelt korrekte resultater. Der er en verden til forskel på det at levere og det at henvise til et resultat.
Hvis Bard fungerer på samme måde som ChatGPT vil den nemlig mangle den samme sikkerhed for at output er aktuelt og korrekt, som vi ellers kender det fra Googles søgemotor. Som vi har set allerede, kan man for eks. sagtens omgå de foranstaltninger der sikrer at ChatGPT giver etisk forsvarlige resultater.
Det risikerer at være selvundergravende hvis Google giver køb på disse to parametre, og forsøger at indbygge Bard i deres søgemotor før disse udfordringer er løst. Derfor er jeg ikke så spændt på hvad Bard kan, som jeg er på at se hvordan Google vil lancere den, og placere og integrere den ift. deres søgemaskine.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.