Gør Europa stort igen
Donald Trump har helt ufortjent trukket mange negative overskrifter. Måske skulle vi fokusere på det positive, som dette friske orange pust af ny”tænkning” kunne bibringe os? Når man kigger på hans agenda med at fremme landets interesser og beskytte nationale job, så rummer det nogle interessante konsekvenser og muligheder. Det er måske en kærkommen chance for Europa og Danmark til at komme ud af busken og lade være med at følge blindt efter amerikanske interesser og begynde at stå på egne ben og gøre Europa stort igen.
Mere pres på amerikanske virksomheder i EU
Ligesom Trump slå hårdt ned på firmaer, som producerer billigt og unfair udenfor USA så skal Europa også være opmærksom på amerikanske firmaer, som konkurrerer unfair ved brug af andre lande. Amerikanske virksomheder har længe nok haft alt for let ved at udnytte skattehuller, og let adgang til det europæiske marked. Margrethe Vestager har fat i den lange ende, nu skal der strammes til. Reklamefirmaer som Google og Facebook har længe fået alt for lang snor og profit er fordampet sporløst ud af Europa.
Tyskland har vist vejen ved at sætte krav til f.eks. privacy overfor Google og Facebook. Måske kunne vi indføre samme restriktioner for alle amerikanske firmaer, som skal have adgang til internettet i Europa. I øjeblikket er det i hvert fald unfair konkurrence at amerikanske firmaer, som kan sælge deres ydelser i Europa ikke skal opfylde samme krav som europæiske.
Disse firmaers forsvar er typisk, at de leverer en unik ydelse, men det er ikke tilfældet længere. Der findes f.eks. andre søgemaskiner, som fint kan erstatte google. Jeg bruger faktisk stort set aldrig google længere og kan sagtens finde alt jeg har brug for. Ud ad en tangent kan man bemærke at det tyske firma Rocket Internet jo har vist, hvor nemt det er, at lave kopier af amerikanske tech firmaer og indføre dem i Europa. I sidste uge havde jeg egentlig et lidt halvdårligt syn på dem, men i dag synes de at være et rigtigt godt alternativ. Ja, næsten lidt seje.
Køb europæisk
Trumps ide om en betalingsmur omkring USA, synes også at være rigtigt god. Vi kunne også lægge en ekstra skat på 20% på alt amerikansk teknologi for i øjeblikket bliver Europa, med the Donald’s ord “ripped off” af amerikanske firmaer, som har nem adgang til europæiske markeder. Jeg tør slet ikke tænke på, hvor stort vores “trade deficit” med USA er.
Vi kunne også overveje et “Europa først" princip i forbindelse med offentlige udbud. Som en del af alle offentlige udbud forestiller jeg mig, at man kan indføre en klausul om at i tilfælde af nogenlunde lighed i løsningen foretrækkes europæiske leverandører. En hvilken som helst kontrakt skal derudover godtgøre, hvor firmaet betaler skat henne. Hvis det ikke primært er i et europæisk land, går vi videre til den næste leverandør. Der kunne være et krav om, at firmaet har en vis procentdel af job i Europa for at få en kontrakt. Husk på at EU er verdens største marked, så det er ikke nogen helt dum ide at fokusere på os selv og europæiske jobs.
Denne tankegang kan også overføres til det private: for hver gang, der findes et amerikansk produkt, kunne man spørge sig selv, om der ikke findes en europæisk variant. Hvis noget er outsourcet til USA, eller man køber en ydelse gennem et amerikansk firma, kunne man spørge sig selv, om det ikke kunne gøres bedre i Europa. Vi skulle tage ledetråden op fra USAs visionære præsident og starte vores egen “Gør Europa stort igen” kampagne.
Stop brain drain til USA
Længe har det været sådan, at USA har levet højt på at dræne andre lande og deres uddannelsessystem for kvalificeret arbejdskraft på grund af deres indvandringsvenlige politik. Det er jo slut nu. og amerikanerne har langt fra selv kapacitet til at uddanne den arbejdsstyrke, der skal til for at holde deres førerskab oppe. Man skal huske på, at den eneste grund til at USA i dag er førende indenfor videnskab og teknologi er, at det meste af Europas “brain thrust” flygtede til USA i forbindelse med anden verdenskrig. Før da var USA blot en lille pudseløjerlig isolationistisk provinsiel stat. Nu er de på vej tilbage til det, hvilket gør det naturligt at lokke den førnævnte “brain thrust” tilbage.
Når nu USA lukker sig om sig selv, så lukker strømmen af hjernekraft også. Der har vi en fantastisk mulighed for at være “det nye” USA hvor hjernekraften søger til. Det kræver dog samme midler som USA har. Nem adgang til ophold, hvis man har penge og/eller talent, samt økonomiske incitamenter (lavere skat for eksempel). Inviter alle, som er uddannede ingeniører, data scientists eller lignende til at komme til Danmark for at finde et job. De kan få turist visum, og dermed ingen offentlig forsørgelse indtil de har fundet et job.
Dette er allerede ved at ske, for jeg kan se, mine forskervenner på Facebook (primært europæiske) begynder at kalde på boykot af amerikanske konferencer, da visse personer med statsborgerskab fra lande, som er ramt af Trumps indrejse forbud jo ikke kan deltage. Det kan betyde at alle væsentlige internationale konferencer bliver nød til at foregå på europæisk jord, da det er det eneste sted, hvor alle kan mødes.
Invester i militæret
“The orange one” siger, at vi skal klare os selv her i Europa. Det er måske ikke så tosset at overveje en situation, hvor Europa ikke blot er en skødehund, som lurepasser i amerikanernes slipstrøm. Måske skulle vi faktisk opruste militæret og fokusere på egne agendaer. Trump har nemlig også her ret, vi i Europa investerer alt for lidt i vores militær. Bortset fra, at det hjælper i “diskussioner” med diktatorer, som har en tendens til lettere at blive overbevist om vores argumenter om frihed og demokrati, når vi har et par hangar skibe sejlende forbi udenfor døren, så er fokus på militær nemlig også fokus på teknologisk innovation. For moderne krig er teknologisk krig. Systematic og Terma er to af Danmarks førende teknologiske virksomheder primært fokuseret på den militære industri.
Et godt eksempel på et land der har realiseret dette er Israel. Hvis vi havde samme fokus på militæret, som Israel har, kunne vi booste den europæiske tech sektor til at give alle andre baghjul. Israel er på størrelse med Danmark, men har et af verdens bedste og dynamiske tech miljøer. Hvis man kunne opgøre tech-bad-assness per indbygger, så ville Israel klart ligge i toppen. Hvis man har prøvet at grave dybere i bare et par enkelte af de start ups, som har slået igennem fra Israel, så er der stort set altid en forbindelse til militæret. I militæret bliver de trænet i aflytning, counter intelligence, våbensystemer og lignende og alle borgere skal i militæret (med mindre man er så religiøs at gud har valgt en til at kunne undværes i militæret (og det er ikke noget stort tab, da disse typer nok alligevel ikke ville være synderligt draget mod teknologisk innovation)). Udover at lære befolkningen teknologiske kompetencer, er militæret en stor forbruger af lokal teknologi. Der er således en god synergi mellem militær og teknologi.
Gør Europa stort igen
Vi har derfor al mulig grund til at glæde os over den amerikanske præsidents nytænkning, man kan næsten sige disruption, af traditionel tankegang. Lad os tage det positivt og udnytte de muligheder som en ny situation byder i stedet for at sætte os over I hjørnet og surmule eller råbe ukvemsord eller trøstespise. Lad os kæmpe for at gøre Europa stort igen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.