Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Godt nyt fra Vestfronten

4. oktober 2021 kl. 10:5616
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I dag er der en god nyhed til andelshaverne i Thy-Mors Energi, som dækker det nordligste hjørne af Vestjylland - Kviknet er nu gået i drift på Thy-Mors Energis fibernet, og der er åbnet for bestillinger på vores website.

Vi tyvstartede i slutningen af august med en Friendly User Test i Thisted - og resultatet sad lige i skabet:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dermed er endnu en brik i Kviknets Danmarkskort lagt - og endnu engang må vi konstatere, at de jyske elselskaber er langt fremme i skoene, når det kommer til fiber.

Vi ser frem til et godt samarbejde med Thy-Mors Energi Fibernet - og vores kunder i Thy og omegn!

16 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
17. november 2021 kl. 12:31

Kan det passe at det var Norlys som har overtog fra Eniig, ISP er bolignet. Jeg holder til i Rebild området.

Jeg har testet op mod diverser servere, blandt andet Kviknet som virker til at være en af de mere stabile og med hurtigst respons tid (omkring 8ms).

Jeg har pillet lidt ved den ene maskine i dag blandt andet lukket ned for vmware-hostd (VMware remote access) og har nu nogenlunde stabil thruput på 700Mb/700Mb. Jeg har dog også andet virtualisering kørende som Docker, Kubectl, KWM. Jeg ved ikke om disse kan være årsagen. MTU skulle være 1500 (default) og nu har jeg manuelt sat linkforhandling til 1Gbit (default / "auto" så ud til at være 100Mbit), det ser dog ikke ud til at have gjort den store forskel.

15
16. november 2021 kl. 22:31

Tidligere har jeg målt 900+ Mbit på disse maskiner (Linux) og internt er hastigheden i top. Ligger der nogle filtre på WAN siden hos kabeludbyderne som kan være årsag til dette eller hvad kan årsagen være?

Vi er nok nødt til at have lidt flere informationer for at kunne give kvalificeret svar på dit spørgsmål.

Hvad er det for et netværk, du sidder på - og ca. hvor i landet? Hvem er din ISP? Hvad er det for en Ookla-server, du har testet op mod?

Generelt kan vi nok godt se bort fra filtrering af trafikken som årsag til lavere hastighed - netneutralitetsforordningen burde sikre, at trafik af forskellige typer bliver prioriteret nogenlunde ens. Men når det er sagt, så er den generelle årsag til lavere målt hastighed typisk en funktion af bandwidth delay product i en eller anden form - men det er svært at sige præcis, hvad der er den udløsende faktor her, uden flere informationer.

14
16. november 2021 kl. 14:24

Jeg har idag haft besøg af kabelejer da jeg havde brokket mig over mine hastigheder på fiber. Det skulle være 1Gb/sek hvilket det også til min store undren, rent faktisk har vist sig at være, men.

Hele misærren opstod da jeg testede min forbindelse med Oakla cli. Først på min Latitude med Ubuntu 20.04, derefter min Thinkpad med Arch. Begge viste en thruput på ca. halv hastighed (direkte fra modem) uden antivirus eller intern firewall slået til.

For at være sikker testede jeg også forbindelsen mellem disse to gennem min firewall, via iperf og fik thruput på 1Gb/sek... Nåhh så måtte det jo være fiberen den var gal med.. Men til min store overraskelse kunne operatøren få 900+ Mb gennem sin Windows makine. Jeg testede herefter forbindelsen fra en gammel mac som også kom op i omegnen af 900 Mbit/sek.

Tidligere har jeg målt 900+ Mbit på disse maskiner (Linux) og internt er hastigheden i top. Ligger der nogle filtre på WAN siden hos kabeludbyderne som kan være årsag til dette eller hvad kan årsagen være?

12
6. oktober 2021 kl. 11:00

Hovedstaden burde være førende

Nu har hovedstaden, og andre tætte bebyggelser et problem. , plads i jorden. Der er i ikke ret meget plads udenfor gaderne. Nede i gaderne er der i forvejen pakket med en masse andre forbindelser såvel gamle som nye. Lad mig bare nævne, kloakker, vandledninger, gasledninger, fjernvarme og elledninger, såvel høj- som lavspænding. Derfor kan det være noget af et puslespil at få frigjort plads til fiberfremføring. Når dette er sagt så er der sikkert en del steder hvor "man slæber fødderne" og har mere travlt med at finde begrænsninger i stedet for muligheder.

11
5. oktober 2021 kl. 08:26

Yoel er så vidt jeg ved den eneste udbyder der - på en sober måde - er rimelig åben omkring deres system og også en gang imellem åbner op for problemer osv.

Det syne jeg er spændende og relevant læsning - og især fordi det er omkring et rigtigt system i produktion og ikke kun en papirtiger.

Er det at reklamere ? måske lidt, men langt langt mest en fin blog teknikker/ingeniør imellem.

Så fortsæt endelig Yoel :-)

10
5. oktober 2021 kl. 00:18

Kunne desværre godt forestille mig at der på Fibias boligforeningsløsning er lavet aftale, der gør at netop de net ikke åbnes, men Fibia alene er leverandør.

Ja det er også det jeg frygter. Hastigheden er fin, siden jeg betaler for en 500/500, men min router kan trække 522/522 ud af den. :-)

Til gengæld skal der lidt fixfakserier til, hvis jeg vil lege med eksempelvis IPv6, som så til gengæld giver mig noget bøvl med diverse streaming tjenester, som skal løses i min egen DNS server.

Alternativet er nemlig noget temmeligt usselt kobber i jorden, eller hmm... Måske antennekablet (Stofa)?

8
4. oktober 2021 kl. 23:09

Det bliver dejligt med lidt konkurrence på Fibia nettet. Jeg stiller mig frivilligt op som tester :-)

Må indrømme jeg er også fristet. :-)

ISÆR på grund af at have en IPv4 og IPv6 adresse, som er registreret til det samme AS-nummer. :-)

Streaming tjenester er efterhånden ved at være småtrælse, fordi de tror jeg er "ude og rejse" og derfor begrænser tilgængelig udvalg, selvom jeg er hjemme (hint: Disney+).

Alt dette fordi jeg bruger Hurricane Electric til IPv6.

... men jeg ved så ikke helt hvordan det vil fungere, når min fiber forbindelse er oprettet igennem Fibias tilbud til boligforeninger?

Jeg er forholdsvis sikker på jeg er koblet op på en GPON forbindelse.

Kræver det i så fald et teknikerbesøg for at skifte over til Kviknet? :-)

6
4. oktober 2021 kl. 20:46

Fedt at der kommer lidt konkurence på de tidligere lukkede fibernet

Paradoksalt nok blev SE's fiber oprindeligt lagt ud som åbent netværk. Da jeg fik lagt fiber ind kunne jeg vælge mellem ESS og en (eller var det to) alternativ(er).

Efter nogen tid blev alternativene lukket ned.

Senere købte SE Stofa, og lod den stå for en del af driften - kvaliteten faldt.

Så overtog Stofa det hele - kvaliteten faldt igen.

For et års tid siden kunne jeg skifte til Kviknet. Nu virker forbindelsen bare (igen) stabil.

Jeg har altid primært brugt forbindelsen med masser af ssh-forbindelser ud i verden, så jeg lægger mærke til huller i forbindelsen, når jeg sidder online og roder med forskellige ting.

Tak for det Yoel ;-)

/Henning

5
4. oktober 2021 kl. 20:15

Hvordan står det til med det?

Med fare for, at det udvikler sig til ren reklame her: Vi åbner for friendly users meget snart - forhåbentlig inden for de næste par uger. Fibia har været ramt af tekniske problemer, der har forsinket deres netåbning, men nu skulle den være der :)

Fedt at der kommer lidt konkurence på de tidligere lukkede fibernet

Helt enig. Indtil sidste efterår måtte jeg nøjes med en forkølet DSL-forbindelse hjemme hos mig selv. Nu har jeg to fibre fra konkurrererende netejere (Energi Fyn og TDC Net) - oven i købet på forskellige teknologier (point-to-point-fiber og GPON).

Så der er virkelig ved at ske noget i disse år!

4
4. oktober 2021 kl. 20:10

Læste for et års tid siden at i er på vej ind på Fibias net også. Hvordan står det til med det? Fedt at der kommer lidt konkurence på de tidligere lukkede fibernet

3
4. oktober 2021 kl. 20:05

Lidt misundelig er jeg også. Her på Frederiksberg kan ingen levere fibernet ...

Ja, det er lidt paradoksalt. Hovedstaden burde være førende på alle parametre, men i det yderste Vestjylland, hvor havgusen hænger i luften, og vinden overdøver mågernes skrig, er man stort set færdig med at udbygge fibernettet.

Derudover har man hos både Thy-Mors Energi og Nord Energi truffet det interessante valg, at man vil være et rent infrastrukturselskab uden egne slutkundeforhold.

På papiret betyder det, at konkurrencen bliver velfungerende, da energiselskabet alene skal koncentrere sig om at varetage sine andelshaveres interesser - og vores erfaring med Nord Energi Fibernet er, at det faktisk fungerer ret godt.

Coronatiden har vist, at rigtig meget kan lade sig gøre remote. Så hvis man sidder i en alt for dyr lejlighed i det indre København, kan man overveje, om Nordvestjylland kunne være et attraktivt alternativ. Lavere huspriser, højt til himlen, sindige naboer - og lynhurtigt internet. What's not to like?

2
4. oktober 2021 kl. 19:29

Nu står der godt nok at det er en blog, og jeg kan ikke læse noget om sponsoreret indhold, men er dette meget andet end netop det - reklame for en privat virksomhed? Og i så fald, skal det pointeres og/eller er det det rigtige sted...?

Noget for noget. Jeg sætter stor pris på Yoels indlæg og under ham gerne noget den anden vej. Det er ganske nemt at se på Yoels indlæg at han er direktør for virksomheden.

Lidt misundelig er jeg også. Her på Frederiksberg kan ingen levere fibernet ...

1
4. oktober 2021 kl. 18:46

Nu står der godt nok at det er en blog, og jeg kan ikke læse noget om sponsoreret indhold, men er dette meget andet end netop det - reklame for en privat virksomhed? Og i så fald, skal det pointeres og/eller er det det rigtige sted...?