Genopretningsplanen rammer forskningen hårdt
Der har været snakket en del om den genropretningsplan, som regeringen har forhandlet med DF. Der har været mest fokus på overførselsindkomsterne. men forslaget går også hårdt ud over universiteternes forskning. Det skyldes flere detaljer i spareplanen:
- De offentlige forskningsmidler reduceres i takt med anslået reduktion af Danmarks BNP. Det giver en reduktion på 203 millioner i 2012 og 748 millioner i 2013.
- Globaliseringspuljen ophører, så der fra 2013 og frem spares over en milliard om året.
- Universiteterne pålægges at spare på administration med en reduktion på 125 millioner i 2012 og 250 millioner i 2013.
- Hele Videnskabsministeriets område skal yderligere spare 0.5% svarende til 100 millioner om året.
KU's rektor Ralf Hemmingsen anslår, at besparelserne betyder, at der på KU skal nedlægges 400–700 stillinger over de næste tre år.
Der kan uden tvivl effektiviseres i universiteternes administration, men i praksis forventer jeg, at det udmøntes i, at der simpelthen flyttes administrative opgaver fra administrativt personale til videnskabeligt personale. Dermed ser det på papiret ud som om, man har sparet på administrationen, men i realiteten har man i stedet sparet på forskning og undervisning, da det videnskabelige personale har mindre tid til deres kerneopgaver. Det var i hvert fald effekten, dengang man i besparelsernes navn centraliserede administrationen på Det Naturvidenskabelige Fakultet på KU.
Resten af besparelserne er decideret en forringelse af hele den offentlige forskning.
Da der ikke er politisk vilje til at prioritere, kommer nedskæringerne til at gå lige så hårdt ud over de tekniske og naturvidenskabelige områder som alle andre. Og da forskning og uddannelse i disse områder i høj grad er en investering i fremtidig velstand, svarer store besparelser her til at spare foderet til den gås, der lægger guldæggene.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.