Generalprøve på fogedretssag
(Elmålersagaen - kapitel 4. Læs sagaens del 1, del 2 og del 3).
Jeg er blevet stævnet. Igen?!
I min postkasse ligger et stort brev. Det er en stævning. Dokumenterne er præcis de samme, som jeg tidligere har modtaget, men datoen for retsmødet er den 21. september.
"WTF?" tænker jeg "Er de ude på at snyde mig ved at holde sagen 9 dage tidligere?"
Jeg ringer ind til Frederiksberg Ret. Det viser sig at være en fejl. Pyha. Men hvis de kan lave fejl i udsendelsen, så kan det være, at rettelsen ikke er slået i gennem alle steder. Hvis du nogensinde er blevet drillet af browserens cache, så ved du hvad jeg taler om.
Så jeg får Retten til at bekræfte skriftligt, at mødedatoen er 2021-09-30. Det printer jeg ud, og så møder jeg op den 21. for en sikkerheds skyld. Så vil jeg jo også kunne overvære en fogedretssag.
Fogedretssager
Jeg overværede 4 sager.
Fogedretssager handler ofte om gæld og findes i flere udgaver.
De hvor borgeren ikke møder op.
Her råber man navnet ud på gangen, og når ingen svarer, så laver man en afgørelse på det.
De hvor borgeren (som i jurasprog hedder rekvisitus) selv møder op.
Her ringer dommeren til rekvirentens advokat, og så sidder dommer og rekvisitus og har telefonmøde med rekvirentens advokat. Dommeren gennemgår sagen, og så spørger advokaten nogle standardspørgsmål "Har du nogen penge? Ejer du en bolig? Har du en bil? Har du dyre malerier?" Nogle gange virker det som om man bare vil ydmyge borgeren: Han har allerede sagt, at han bor på gaden. Nej han har sgu ikke nogle dyre malerier - han har ikke engang en væg at hænge malerierne på.
Man bruger også e-Boks til det samme: "De dokumenter har vi sendt til dig via e-Boks og du svarede ikke inden 14 dage, så nu har du tabt retten til indflydelse." De fleste sidder allerede duknakkede, og de dukker sig lidt mere, når de bliver slået med e-Boks. Det er en fremragende måde at tildele disse borgere endnu et nederlag på.
Lidt overraskende indgår mange af dem en afdragsordning. De vil virkelig gerne betale deres gæld.
Sagerne er ret banale: Der er købt på kredit, men ikke blevet betalt. Den ene sag var dog absurd: Borgeren havde solgt sin bil, og glemt at afmelde bilforskringen. Så nu skyldte han 7000 kr i forsikring for en bil, han ikke ejede. Man tænker lidt, at hvis selskabet aldrig ville kunne komme til at betale erstatning, så burde de nok have ladet nåde gå for ret.
Sagerne tog hver under 15 minutter.
De hvor sagerne er mere komplekse
Elmålersagen falder i denne kategori. De to ovenstående kategorier afholdes på et kontor, hvor tilhørerrækkerne består af en tom stol, der er presset ind hvor der næsten er plads, mens de mere komplekse sager afholdes i en retssal.
Også her er det usædvanligt med tilhørere - specielt folk, der ikke har nogen interesse i sagen. Og da klæder skaber folk, så antog man derfor, at jeg var borgerens fremtidige advokat.
Sagen jeg overværede her tog 45 minutter.
Retssal X
Min sag er planlagt i retssal X. Og nej, X er ikke en meta-syntaktisk variabel. Retssalen hedder X. Og nej, det er ikke romertal 10, men bogstavet X. Den ligger i den gamle retsbygning (den med springvandet) lige ved siden af retssal A.
Retssal A har jeg tidligere besøgt, og den ligner meget det, som du kender fra film.
Retssal X er den mest nuttede lille retssal: Der er lige præcis plads til borde til dommer, "forsvarer"+klient, "anklager"+klient, og en vidneskranke i midten. Og så er der en enkelt stol klemt inde i et hjørne. Den er tydeligvis normalt tom, men bliver brugt, hvis der er en gal person, som forvilder sig ind som tilhører.
Da jeg ud fra jeres tilbagemeldinger har på fornemmelsen, at vi bliver mere end een tilhører, så skrev jeg lige en venlig email til Retten om, at vi nok bliver 3-12 tilhørere, og om der er noget jeg kunne gøre for at få plads til dem. Her tænkte jeg naturligvis, at det er helt fint, at man ikke spilder plads, hvis der ikke kommer tilhørere, men hvis der gør, bør man gøre plads til disse. F.eks. ved at flytte sagen til retssal A, som i tirsdags var tom.
Rettens administration svarede:
> Der er som udgangspunkt kun plads til de tilhørere i retslokalet, som der er stole til. Der er desværre ikke noget at gøre i forhold til at skabe mere plads til flere tilhørere.
Retssager er formelt offentlige i Danmark, men hvis man kun sætter 1 (een!) stol ind i lokalet til tilhørere og nægter at gøre mere plads, når man får mere end en uges varsel, så virker det lidt som en narresut.
Nå. Jeg skal ikke nyde noget af at gøre mig uvenner med Retten på Frederiksberg, og måske får vi et større lokale på selve dagen. Under alle omstændigheder skal du komme på torsdag kl 10: Det sender et voldsomt signal til dommeren om at dette er en principiel sag, hvis der ikke er siddepladser nok.
Økonomi
Tak til alle jer, der har doneret. I har doneret lige godt 20.000 kr. så det gør et godt indhug i de ca. 50.000 som min del af regningen indtil videre lyder på.
Flere har kommenteret noget i stil med Knud:
> Jeg har kæmpe respekt for at du tager sagen! Synes alt for ofte jeg tænker, "det kan fandeme ikke være lovligt dette her, man burde gå rettens vej" i interaktionen med offentlige myndigheder og de facto monopoler (f.eks alle de firmaer der har overtaget offetlig infrastruktur). Men så melder hverdagen sig, og man vil jo gerne have at der bliver ved med at komme el ud stikkontakten eller hvad der nu lige er produktet i denne sammenhæng, og så bliver det højest til en protestemail der sikkert arkiveres lodret.
Og den følelse kender jeg alt for godt.
Donationer er stadig meget velkomne på: Broager Sparekasse reg 9797 konto 01325671 eller via MobilePay til 60666699 (se flere donationsmåder).
(I øvrigt mener jeg, at du skal få dine venner til at skrive under på borgerforslaget om offentligt betalt software.)
