Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Generalprøve på fogedretssag

17 kommentarer.  Hop til debatten
Generalprøve på fogedretssag
Illustration: Prosa.
Blogindlæg28. september 2021 kl. 09:45
errorÆldre end 30 dage

(Elmålersagaen - kapitel 4. Læs sagaens del 1, del 2 og del 3).

Jeg er blevet stævnet. Igen?!

I min postkasse ligger et stort brev. Det er en stævning. Dokumenterne er præcis de samme, som jeg tidligere har modtaget, men datoen for retsmødet er den 21. september.

"WTF?" tænker jeg "Er de ude på at snyde mig ved at holde sagen 9 dage tidligere?"

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg ringer ind til Frederiksberg Ret. Det viser sig at være en fejl. Pyha. Men hvis de kan lave fejl i udsendelsen, så kan det være, at rettelsen ikke er slået i gennem alle steder. Hvis du nogensinde er blevet drillet af browserens cache, så ved du hvad jeg taler om.

Så jeg får Retten til at bekræfte skriftligt, at mødedatoen er 2021-09-30. Det printer jeg ud, og så møder jeg op den 21. for en sikkerheds skyld. Så vil jeg jo også kunne overvære en fogedretssag.

Fogedretssager

Jeg overværede 4 sager.

Fogedretssager handler ofte om gæld og findes i flere udgaver.

De hvor borgeren ikke møder op.

Her råber man navnet ud på gangen, og når ingen svarer, så laver man en afgørelse på det.

De hvor borgeren (som i jurasprog hedder rekvisitus) selv møder op.

Her ringer dommeren til rekvirentens advokat, og så sidder dommer og rekvisitus og har telefonmøde med rekvirentens advokat. Dommeren gennemgår sagen, og så spørger advokaten nogle standardspørgsmål "Har du nogen penge? Ejer du en bolig? Har du en bil? Har du dyre malerier?" Nogle gange virker det som om man bare vil ydmyge borgeren: Han har allerede sagt, at han bor på gaden. Nej han har sgu ikke nogle dyre malerier - han har ikke engang en væg at hænge malerierne på.

Man bruger også e-Boks til det samme: "De dokumenter har vi sendt til dig via e-Boks og du svarede ikke inden 14 dage, så nu har du tabt retten til indflydelse." De fleste sidder allerede duknakkede, og de dukker sig lidt mere, når de bliver slået med e-Boks. Det er en fremragende måde at tildele disse borgere endnu et nederlag på.

Lidt overraskende indgår mange af dem en afdragsordning. De vil virkelig gerne betale deres gæld.

Sagerne er ret banale: Der er købt på kredit, men ikke blevet betalt. Den ene sag var dog absurd: Borgeren havde solgt sin bil, og glemt at afmelde bilforskringen. Så nu skyldte han 7000 kr i forsikring for en bil, han ikke ejede. Man tænker lidt, at hvis selskabet aldrig ville kunne komme til at betale erstatning, så burde de nok have ladet nåde gå for ret.

Sagerne tog hver under 15 minutter.

De hvor sagerne er mere komplekse

Elmålersagen falder i denne kategori. De to ovenstående kategorier afholdes på et kontor, hvor tilhørerrækkerne består af en tom stol, der er presset ind hvor der næsten er plads, mens de mere komplekse sager afholdes i en retssal.

Også her er det usædvanligt med tilhørere - specielt folk, der ikke har nogen interesse i sagen. Og da klæder skaber folk, så antog man derfor, at jeg var borgerens fremtidige advokat.

Sagen jeg overværede her tog 45 minutter.

Retssal X

Min sag er planlagt i retssal X. Og nej, X er ikke en meta-syntaktisk variabel. Retssalen hedder X. Og nej, det er ikke romertal 10, men bogstavet X. Den ligger i den gamle retsbygning (den med springvandet) lige ved siden af retssal A.

Retssal A har jeg tidligere besøgt, og den ligner meget det, som du kender fra film.

Retssal X er den mest nuttede lille retssal: Der er lige præcis plads til borde til dommer, "forsvarer"+klient, "anklager"+klient, og en vidneskranke i midten. Og så er der en enkelt stol klemt inde i et hjørne. Den er tydeligvis normalt tom, men bliver brugt, hvis der er en gal person, som forvilder sig ind som tilhører.

Da jeg ud fra jeres tilbagemeldinger har på fornemmelsen, at vi bliver mere end een tilhører, så skrev jeg lige en venlig email til Retten om, at vi nok bliver 3-12 tilhørere, og om der er noget jeg kunne gøre for at få plads til dem. Her tænkte jeg naturligvis, at det er helt fint, at man ikke spilder plads, hvis der ikke kommer tilhørere, men hvis der gør, bør man gøre plads til disse. F.eks. ved at flytte sagen til retssal A, som i tirsdags var tom.

Rettens administration svarede:

> Der er som udgangspunkt kun plads til de tilhørere i retslokalet, som der er stole til. Der er desværre ikke noget at gøre i forhold til at skabe mere plads til flere tilhørere.

Retssager er formelt offentlige i Danmark, men hvis man kun sætter 1 (een!) stol ind i lokalet til tilhørere og nægter at gøre mere plads, når man får mere end en uges varsel, så virker det lidt som en narresut.

Nå. Jeg skal ikke nyde noget af at gøre mig uvenner med Retten på Frederiksberg, og måske får vi et større lokale på selve dagen. Under alle omstændigheder skal du komme på torsdag kl 10: Det sender et voldsomt signal til dommeren om at dette er en principiel sag, hvis der ikke er siddepladser nok.

Økonomi

Tak til alle jer, der har doneret. I har doneret lige godt 20.000 kr. så det gør et godt indhug i de ca. 50.000 som min del af regningen indtil videre lyder på.

Flere har kommenteret noget i stil med Knud:

> Jeg har kæmpe respekt for at du tager sagen! Synes alt for ofte jeg tænker, "det kan fandeme ikke være lovligt dette her, man burde gå rettens vej" i interaktionen med offentlige myndigheder og de facto monopoler (f.eks alle de firmaer der har overtaget offetlig infrastruktur). Men så melder hverdagen sig, og man vil jo gerne have at der bliver ved med at komme el ud stikkontakten eller hvad der nu lige er produktet i denne sammenhæng, og så bliver det højest til en protestemail der sikkert arkiveres lodret.

Og den følelse kender jeg alt for godt.

Donationer er stadig meget velkomne på: Broager Sparekasse reg 9797 konto 01325671 eller via MobilePay til 60666699 (se flere donationsmåder).

(I øvrigt mener jeg, at du skal få dine venner til at skrive under på borgerforslaget om offentligt betalt software.)

17 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
17
30. september 2021 kl. 08:04

Vi glæder os til at høre hvordan det spænder af :)

16
29. september 2021 kl. 21:49

Retten har lige skrevet:

Kære Per Mejer og Ole Tange</p>
<p>Retssal X har ikke plads til særligt mange tilhørere. Jeg kan i rettens kalender se, at retssal A er ledig. Jeg har derfor booket denne, hvis det skulle være nødvendigt.</p>
<p>Jeg vil for en god ordens skyld blot bemærke, at man ikke kan forvente, at retten har plads til adskillige tilhørere ved fogedretssager.</p>
<p>Med venlig hilsen</p>
<p>Mikkel Ruhnau
Dommerfuldmægtig

Så der er rigeligt med tilhørerpladser i morgen.

15
29. september 2021 kl. 21:36

Hvad er det er for en aftale som energiselskabet har med dig og som de mener at fogeden kan hjælpe med? De må have skrevet en eller anden begrundelse til fogedretten?

Elmåleren er deres. Jeg har ikke givet dem adgang til at skifte elmåleren.

Vi er i øvrigt enige i, at elmåleren er deres, og at de skal have adgang til at skifte den, og at den nye elmåler skal overholde GDPR. Vi er blot ikke enige om, hvorvidt den nye elmåler overholder GDPR.

Og jeg er ikke blevet tilbudt ikke at have en elmåler :)

Så hvis fogedsagen afvises på torsdag, så er du med på at du ikke har vundet, men blot at sagen henvises til en egentlig retssag?

Jep. Den egentlige retssag har jeg efterspurgt siden 2018.

https://www.version2.dk/blog/staevnet-vaer-med-2021-09-30-kl-10-1092662#comment-431553

14
29. september 2021 kl. 11:28

Jeg forstår ikke hvorfor du synes at kilden (specielt NemID) skal være offentlig tilgængelig med al den IT-kriminalitet vi bliver forsøgt bombarderet med udefra, og efter alle solemaærker at dømme accepteres eller set igennem fingre med af de lokale myndigheder. Næh lad os holde kortene ind til kroppen hvad kildekode til den slags angår.

De kriminelle har fint været i stand til at lave de angreb på NemID, der nu engang kan laves på den arkitektur, uden at have kildekoden tilgængelig.

Open source gør ikke det helt store hverken for eller imod sikkerhed (På den side virker "many eyes" kun hvis der er folk der rent faktisk kigger, på den anden side behøver jeg ikke sourcekode for at finde vulnerabilities) – det skal primært ses som ejerskab for os borgere, mod de glubske røvhuller der vil have penge for at gen-gen-genopfinde den dybe tallerken.

12
29. september 2021 kl. 10:13

Kan kun støtte dig i målersagen og vil med interesse følge den.

Men jeg kan ikke støtte dig i borgerforslaget om offentligt betalt software.

".....software udviklet for den offentlige sektor (f.eks. NemID) gøres offentligt tilgængeligt under en Fri og Open Source software-licens. Hvis det er offentlige penge, så bør koden ligeledes være offentligt tilgængelig."

Jeg forstår ikke hvorfor du synes at kilden (specielt NemID) skal være offentlig tilgængelig med al den IT-kriminalitet vi bliver forsøgt bombarderet med udefra, og efter alle solemaærker at dømme accepteres eller set igennem fingre med af de lokale myndigheder. Næh lad os holde kortene ind til kroppen hvad kildekode til den slags angår.

God sag senere !

11
28. september 2021 kl. 18:09

Jeg er lidt forbavset over at der er en fogedsag.

Normalt er en fogedsag jo en umiddelbar forretning af en ”hovedforretning”. Et gældbrev som blevet misligholdt, en lejer som ikke har betalt husleje, udlevering af et barn, udlevering af et eller andet på (misligholdt) afbetaling.

Hvad er det er for en aftale som energiselskabet har med dig og som de mener at fogeden kan hjælpe med? De må have skrevet en eller anden begrundelse til fogedretten?

Men jeg er da spændt for på forsættelsen, da jeg umiddelbart mener at sagen er for kompleks til fogedretten, da fogedretten jo først skal finde ud af hvilken aftale Ole Tange ikke har overholdt.

Så hvis fogedsagen afvises på torsdag, så er du med på at du ikke har vundet, men blot at sagen henvises til en egentlig retssag?

10
28. september 2021 kl. 16:37

Det giver vel mening at udnytte den CO2-frie strøm? Uanset hvem producenten er.

Naturligvis - men i mine griske øjne kun:

  1. når man reelt sparer noget ved det
  2. nå man ikke har en masse bøvl ud af det

Så min approach ville være en lidt dyrere inverter som kunne give mig den strøm jeg behøver når der er sol og bruge strøm fra elværket med de rabatter / fradrag / tilskud man nu kan få til div. ting.

Det skal naturligvis beregnes om rabatter / fradrag / tilskud er højere end det jeg kan få ved at sende strøm til elnettet og om det er nok til at betale for bøvlet ved at være tilsluttet.

8
28. september 2021 kl. 15:42

Kan det virkelig passe (ikke at jeg bevivler dig, men forsikringsselskabet):

Det er absolut en mulighed, at jeg ikke kender detaljer i sagen, som ville gøre den mindre absurd: Jeg sad trods alt ikke med de dokumenter, som dommeren sad med.

Sådan er det jo nogen gange med absurde sager: at de er knapt så absurde, når man kender detaljerne. Jeg kender f.eks. en gut, som går i retten, fordi han nægter at skifte sin elmåler. Det lyder også helt gak-gak, indtil man får detaljerne.

7
28. september 2021 kl. 14:49

Hvorfor så ikke lade være og køre på egen strøm når solen skinner og på elforsyning når den ikke gør?

Der er vel ikke krav om at tilslutte solcellerne til elnettet?

Du kan jo godt lave din DC fra solcellerne til 3-faset AC det kræver bare en anden inverter.

Der findes invertere med indbygget switch fra bystrøm til strøm fra egen strømforsyning, de bruges på både og store autocampere.

6
28. september 2021 kl. 14:40

Kan det virkelig passe (ikke at jeg bevivler dig, men forsikringsselskabet):

"Borgeren havde solgt sin bil, og glemt at afmelde bilforskringen. Så nu skyldte han 7000 kr i forsikring for en bil, han ikke ejede."

For er det ikke sådan, at når der laves ejerskifte på en bil, så opsiges forsikringen automatisk?

5
28. september 2021 kl. 14:36

Men, her har energinet valgt at lægge en teknisk hindring ind der reelt forhindrer mig i at udnytte min lovbestemte ret til frit at skifte el leverandør.

En af naboerne med solceller har lige betalt for skift af måler, således at der ikke samtidigt bliver afregnet for levering af strøm incl. afgifter, og den rå strømpris fra solcellerne. Fordi måleren måler på hver fase for sig.

Sagen kunne løses med 2 linier kode i afregningsprogrammet, men næ, nej. Det skal gøres besværligt at få den afregning kunden er berettiget til.

Gad vide hvor meget CO2, som udledes for at sende en elektriker ud at skifte en elmåler, som formodentlig bliver skrottet efterfølgende. Alt sammen pga. administrativt benspænd?

3
28. september 2021 kl. 13:59

Jeg er en af de grønne borgere, jeg har solceller. Gruppe 6 afregning. Dvs som udgangspunkt opgøres min afgiftsbesparelse årligt. For mit vedkommende 1. april hvert år.

Der er et frit elmarked, og jeg burde principielt kunne skifte el-leverandør så ofte jeg har lyst.

Men, her har energinet valgt at lægge en teknisk hindring ind der reelt forhindrer mig i at udnytte min lovbestemte ret til frit at skifte el leverandør. De har nemlig valgt, at der sker en slutopgørelse af afgifter ved hvert leverandørskift, og jeg ikke kan flytte den sparede afgift med fra en leverandær til en anden.

Alle data ligger i data hubben, så hvem der fakturerer mig for min el er principielt helt uafhængigt af eventuelle afgiftsbesparelser.

Lad os sige at jeg producerer 80% af mit strøm i april-september, hvor jeg buger 35%. Så mister jeg 55% af min afgiftbesparelse hvis jeg skifter leverandør i oktober. Så reelt er jeg stavnsbundet fra 1. april til 1. april hvis mit regnskab går op.

Da jeg er en grøn borger har jeg også en bil der kan tanke strøm. Her kan jeg som solcelleejer IKKE få refunderet afgift for den ekstra strøm jeg køber (udover egen produktion) og kan dokumentere er gået i bilen. Hvis jeg dropper fjernvarme, og vælger el-varme, så får jeg nedsat elafgift, både til opvarmning, forbrug og bitcoin mining.

Den nuværende regering hader grønne borgere. De vil kun have røde vælgere.

2
28. september 2021 kl. 12:07

Glad for at du tager kampen.

1
28. september 2021 kl. 11:29

"Retssager er formelt offentlige i Danmark", ikke bare det, § 65 stk 1 i Grundloven: "I retsplejen gennemføres offentlighed og mundtlighed i videst muligt omfang.