Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Fuld fart frem uden at se sig tilbage

Af Kim Tiedemann18. maj kl. 21:066
Kim Tiedemann
Illustration: Kim Tiedemann.
Artiklen er ældre end 30 dage

Indenfor den seneste måned er der udkommet to vigtige rapporter om offentlig digitalisering. Først kom den nye danske Digitaliseringsstrategi, og i sidste uge kom Statens IT råd med deres halvårlige statusopdatering. I den første rapport ønsker man endnu mere fart på digitaliseringen, mens den anden rapport viser, at man farer overfor rødt eller gult lys i projekterne.

Finansminister udtaler ved lanceringen af den nye digitale strategi:

Danmark er en digital frontløber, og vi skal blive ved med at vise vejen frem. Med digitaliseringsstrategien lægger vi op til en markant opgradering af det digitale Danmark. Digitalisering kan gøre os rigere, løfte kvaliteten af den offentlige service, frigøre arbejdskraft og accelerere den grønne omstilling. Vi skal sætte fart på udviklingen og bevare vores stærke fokus på sikkerhed og ansvarlighed, så danskerne fortsat har tillid til det digitale samfund.

Kør overfor rødt

Jeg er ikke uenig i, at øget digitalisering er vejen frem for et moderne samfund. Jeg synes, at vi under Covid19 krisen så, at en god offentlig digital infrastruktur gør os i stand til at bygge hurtige og innovative løsninger til at styre fx vaccinering og tests.

Men jeg er bekymret for, at man i strategien vil sætte mere fart på og lave en markant opgradering af det digitale Danmark, når man ikke er i stand til at styre store offentlige digitaliseringsprojekter. 84 pct. af de store it-projekter med udviklingsomkostninger over 60 mio. har fået tildelt gule og røde trafklys i den nye statusrapport. Kun fem ud af 32 projekter over 60 mio. kr. har udelukkende fået grønne trafklys i deres levetid - alle de andre har enten været i gul eller rød.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Statens IT-råd har også kortlagt de kritiske IT-systemer, og ud af de 691 kortlagte kritiske systemer vurderes 434 systemer (svarende til 63 pct.) at være i utilstrækkelig systemtilstand.

Så man har både et ønske om mere digitalisering samt et stort legacy-landskab, som man skal opgradere. Det er skræmmende tal og derfor ville jeg også forvente, at den nye strategi ville omhandle: Bedre projektstyring, bedre projekteksekvering, porteføljestyring, nedbrydning i mindre projekter/leverancer, agilitet og opfølgning på gevinstrealisering. Men det finder man ikke! Det tætteste er initiativ 50 "Fornyet fokus på styring af statens it-opgaver og -udgifter", som er et analysearbejde for at kortlægge statens udgifter til IT og dermed spare penge.

Var det min virksomhed ville den manglende evne til at eksekvere på dyre og vigtige IT-projekter fylde en hel del i strategien, og der ville være mange strategiske initiativer, som skulle forbedre organisationens eksekveringsevne. Ellers fortsætter man jo bare med at overskride tid og økonomi.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
21. maj kl. 01:52

Som jeg plejer at sig til mine børn. Følg pensum og søg ansættelse i staten eller virksomheder der leverer til staten. Hvis i vælger at forfølge jeres drømme så flyt til udlandet, vi vil stadig besøge jer.

5
19. maj kl. 12:41

Hvad har jeg sagt utallige gange? At hele dette område er toppens - den offentlige og den private - legeplads:https://www.berlingske.dk/politisk-morgenpost/kulturministeren-ville-selv-overbringe-et-to-sider-langt-brev

I mine umiddelbare ører lyder et gennemråddent....

(Jeg kan ikke læse hele artiklen, så jeg tager stilling på grundlag af overskriften - så er det sagt. Hvis nogen kan læse det hele, så spyt gerne ud....)

3
19. maj kl. 11:58

Nå, nu ser kommentarfeltet normalt ud igen....

2
19. maj kl. 11:57

Der er meget rigtigt indlægget - nok næsten stort set det hele.

"Danmark er en digital frontløber, og vi skal blive ved med at vise vejen frem. Med digitaliseringsstrategien lægger vi op til en markant opgradering af det digitale Danmark. "

Hvis vi faktisk kunne styre denne udvikling uden at:

  • komme i lommen på tech-industrien...
  • have enorme problemer med at få de store projekter til at fungere
  • ende med omkostninger, som man kan mistænke, langt overstiger omkostningerne ved en tilsvarende analog løsning af opgaven
  • åbne døren for svindelnumre af enormt omfang
  • løbe ind i enorme problemer med at efterforske og straffe sådanne svindelnumre, fordi de skyldige ofte er uden for dansk politis rækkevidde
  • gøre det endnu sværere for borgerne at omgås det offentlige, end det var før
  • koble store befolkningsgrupper - mange ældre og digitalt udfordrede - af udviklingen og samfundet
  • åbne for skumle svingdørskarrierer mellem det offentlige toplag og tech-industrien
  • ende med totalovervågning af befolkningen
  • åbne for farlige fjendtlige angreb mod kritisk infrastruktur
  • have enorme problemer med at få datasikkerheden respekteret og til at fungere
  • erodere retten til privatliv i en grad, så det er en alvorlig trusset mod menneskerettighederne
  • gentage de samme projektfejl gang på gang på gang...
  • stresse store befolkningsgrupper...
  • reducere befolkningen til umæglende databacongrise for både offentlige og private aktører...

....så ville digitaliseringen have store positive perspektiver.

Men "Hvis og hvis....".....Det er drømmeland, ønsketænkning, fatamorgane, urealistisk bullshit-bingo og skåltaler....

HVIS man engang når til at løse alle de problemer, så kan vi begynde at tale om det - hvor det i øvrigt giver mening, for det gør det jo langt fra alle steder.

Jeg kommer netop fra besøg hos en ældre, af forskellige grunde digitalt udfordret, som jeg - nu langt om længe med succes - har hjulpet med overgangen til MitId m.m. Ja, det er med meget besvær lykkedes - men vedkommende gav udtryk for i tiltagende grad at blive koblet af samfundet - for "Hvad bliver det næste? Hvornår kommer der noget nyt, jeg skal sætte mig ind i? Jeg orker det ikke"

Den digitaliseringsstrategi, man har forfulgt og stadig accelereret de senere år, er ikke til for borgernes skyld, men for toplagets, karrierelagets, lobbyisternes, som elsker den. Men for en stor gruppe borgere er den et helvede. De føler sig smidt ud og ikke regnet for noget af deres eget samfund.

Der findes sørme også en ikke-digital verden lige derude.

www.analogist.dk

(PS: Der er noget galt med kommentarfeltet)

4
19. maj kl. 12:27

Beklager - jeg ved ikke, hvad der er gået galt med nummereringen....

1
19. maj kl. 11:26

Det ville også være dejligt om man brugte ressourcer på at lappe fejlene i de eksisterende løsninger.

Man kunne jo begynde med at få dem til leve op til lovgivningen, hvad enten det handler om cookies, tilgængelighed eller datasikkerhed.

Derefter kunne man gøre systemerne brugervenlige, istedet for stædigt at påstå at det er brugerne den er gal med. Her vil der ovenikøbet være en del effektiviseringsgevinster at hente.