Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Frygt ej, de digitale indfødte er her!

15. april 2016 kl. 11:02
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Du er garanteret stødt på begrebet. Marc Prensky døbte dem digital natives eller på dansk digitale indfødte. Generationerne af børn og unge født efter 1988, der er vokset op med internettet, sociale medier og smartphones som en helt naturlig del af deres liv.
Den fremherskende tanke er, at de digitale indfødte navigerer så hjemmevant i teknologi, at de helt automatisk forstår og bruger den. Men er det i virkeligheden nok blot at være bruger?

Hvis vi skal være med til at sikre innovation i it-branchen, som er noget af det, vi forhåbentlig skal leve af i Danmark i fremtiden, så er vi også nødt til at forstå processerne bag teknologien og vide, hvordan vi udvikler dem.
Jeg er dog fortrøstningsfuld for fremtiden. For nylig havde jeg nemlig fornøjelsen af at følge en gruppe digitale indfødte på nært hold, da jeg sammen med et hold fra Dell underviste en 7. klasse fra Sønderbro Skolen på Amager om it og fænomener, eksempelvis Internet of Things.

Efter de to ugers undervisning fremlagde eleverne idéer til, hvordan teknologi i form af eksempelvis apps, software eller gadgets kan forbedre en skoledag. Der blev virkelig tænkt ud af boksen, og jeg er imponeret over, hvordan eleverne koblede deres nye viden med deres automatiske superbruger-tilgang.

Vi er konstant i berøring med komplekse it-teknologier, hvad enten vi streamer film, deler indhold på sociale medier eller gemmer ting i skyen. Men uden viden om, hvordan det hele lader sig gøre, så bliver digitale indfødte aldrig andet end bare indfødte superbrugere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Heldigvis er udgangspunktet godt, og efter mit besøg hos eleverne på Sønderbro Skolen, er jeg sikker på at Danmark også vil have en innovativ it-branche i fremtiden. Vi skal bare sørge for at understøtte udviklingen i de kommende år, hvad end det er gennem skole-virksomhedssamarbejder eller glimrende initiativer som Coding Pirates. Piraterne er frivillige ildsjæle, der fremmer børn og unges interesse for it og kodning gennem blandt andet ugentlige klubaftner og workshops på skoler.

Det er sådan vi gør superbrugerne til superudviklere!

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger