Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Fra iPhone til Hero uden livrem

11. august 2009 kl. 09:0032
Artiklen er ældre end 30 dage

Jeg skiftede min Windows PC ud med en MacBook Pro i 2006 og har aldrig kigget mig over skulderen siden. Forud var gået en del tid med at undersøge om det overhovedet kunne lade sig gøre at udføre mit arbejde på sådan en sag bla. ved at lave en liste med nødvendig software fra PC'en og finde ækvivalente løsninger til Mac:

 • Emailklient? Mac Mail! Check.
 • Java IDE? Intelli/J! Check
 • ...

For et par år siden røg min Sony Ericsson K850i så i skuffen til fordel for en iPhone 1G som jeg indkøbte i USA før de gjorde det obligatorisk også at investere i et AT&T abonnement. Dengang behøvede jeg ikke undersøge om det også kunne lade sig gøre at udføre mit arbejde fra en iPhone: bortset fra at jeg gik fra 5 megapixel til 2, at jeg mistede 3G og evnen til at bruge min telefon som bluetooth modem var det kun skridt fremad. iPhone softwaren var og er elegant sammenlignet med alt hvad der indtil videre er sluppet ud af Sverige på den front.

Men tiderne skifter og nu ligger min bedagede iPhone så i skuffen og jeg har en spritny HTC Hero med Android i lommen, et dyr med GPS, 3G, 5 megapixel kamera og meget mere. Min iPhone er dog stadig i aktivt beredskab, mens jeg checker at alting opfører sig som det skal, for inden købet havde jeg nemlig lige valgt at overse en vigtig detalje: skiftet fra iPhone til Hero var IKKE bare en telefonopgradering: det var en udskiftning af en minicomputer - endda til en med en helt anden arkitektur - og jeg havde ikke styr på softwaren!

Der gik selvsagt et par timer på den konto, men efter at støvet har lagt sig ser softwaresituationen i hele træskolængder ud som følger:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kalender: Min iPhone 1G synkroniserede smertefrit (næsten for det kræver et kabel) med min lokale iCal kalender. Hero understøtter Google Mail og Exchange med direkte synkronisering mod serverne, men iCal kan ikke i dag publicere direkte til Exchange. Det fikses med Open Source softwaren DavMail, der publicerer min arbejdskonto til Exchangeserveren. Dette lettere uelegante setup fungerer overraskende godt og forhåbentlig kan jeg helt undvære DavMail når Snow Leopard kommer til september.

Kontakter gemmer jeg i Address Book og dem holdt min iPhone også fint synkroniseret via iTunes. Hero kan ikke synkronisere med Address Book, men kan trække kontaktoplysninger fra f.eks. en Exchange server. Jeg brugte derfor nogen til på at få hul igennem fra Address Book til firmaserveren indtil det gik op for mig at jeg manuelt skulle sætte iSync i gang før der skete noget.

Mail checkede jeg online via GSM (gaaab) eller Wifi tidligere, men nu flyver beskederne ind med en noget højere hastighed. Ingen problemer med mail opsætningen mod Exchange og GMail.

Sociale netværk: Min iPhone har en udemærket Facebook applikation og en Twitter klient, men de skal startes separat som applikationer. På Hero er Facebook opdateringer bygget ind i "People" applikationen og man kan linke sine kontakter med Facebook profiler. Smart. Tilsvarende er opdateringer af billeder fra Flickr og Facebook bygget ind i "Albums" og en lille Twitter widget fortæller hele tiden om opdateringer fra vennerne på desktoppen. Men integrationen er ikke komplet: Når man f.eks. har fået en Facebook besked og vil se den, skifter Hero til den indbyggede browser og logger på Facebook. Det fungerer dog.

Musikafspiller: Appleintegrationen af iPhone med iTunes er kendt, elsket og hadet for sin simplicitet, DRM og generelle lukkethed overfor alt andet end Appleprodukter. Det virker. Heros udvidelseskort kan tilgås via USB og filer flyttes manuelt, knapt så gennemført men omvendt heller ikke en funktionalitet der kun tilbyder at slette telefonens musiksamling hvis den ikke tidligere har været kopieret over fra netop den computer den nu er tisluttet (!) Min iPhone 1G har 16GB RAM, mens min Hero efter et tilkøb på en Micro SD disk nu har 8GB, næppe nok til en seriøs musiksamling men dog noget. Jeg må vel bare have et større kort ...

Jeg mangler stadig at få total rygradskontrol over dyret hvis menuer er noget mere omstændige at anvende (som i "flere click per handling") end min iPhone, men alt i alt er operationen vist lykkedes og patienten overlevede.

Indtil videre.

32 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
11. august 2009 kl. 10:49

Kan det så anbefales at købe en Hero frem for en Iphone eller kommer den konklusion om en uges tid. /daniel

2
11. august 2009 kl. 12:13

Jeg har ikke erfaring nok med min Hero endnu til at drage nogle større konklusioner, men jeg kan da afsløre at Hero har nogle børnesygdomme på softwarefronten, som må formodes at blive bragt af vejen et par servicepacks nede ad vejen.

Det kan være det bliver næste uges indlæg :-)

3
11. august 2009 kl. 12:15

Ok, jeg afventer med spænding.

4
11. august 2009 kl. 12:31

Min historie minder meget om din Kåre.

iPhone i over 2 år, og nyligt fået mulighed for at lege med en hERO.

Den fungere godt, og er et udemærket alternativ til iphone. Lidt ligesom OSX fungere godt, og er udemærket et alternativ til windows, eller omvendt...

Der er altså ikke tale om en dårlig telefon, langt fra. Hero er dog, på visse punkter, for teknisk og avanceret til min smag, der er jeg stadig vild med iphone simplicitet. Men det er jo smag og behag...

Der mangler pt fede apps til hero, jeg mangler en god todolist, multi account twitter og en "ægte" facebook app...Men det skal nok komme... email klienten er for "langsom", kræver for mange tastetryk, især hvis man har flere konti...

Udover dette ligner android apps desværre l*rt iforhild til iphone apps. et kræver altså lidt mere arbejde at få android apps til at se godt ud...men ikke umuligt...

android apps har mulighed for at være meget federe end iphone apps, teknisk set. De kan køre i baggrunden, de kan overtage forskellige "kerner" i telefon, de kan reagere på forskellige events på telefonen, og endelig kan man lave widgets der viser data på "skrivebordet", en killer...

Så det er min oplevelse med 7 dages android brug og udvikling...

5
11. august 2009 kl. 12:38

Jeg er meget enig i dine kommentarer, Mikkel.

Et af de små irritationsmomenter, der pt. har ramt mig er det ufuldstændige interaktionsdesign HTC har lavet på telefonen: Når telefonen ringer og jeg haler den op fra lommen er skærmen sort indtil jeg trykker "power". Først derpå vises hvem der ringer. Samme scenarium gentages når jeg er færdig med at ringe og skærmen stadig er sort når telefonen tages væk fra øret. Igen skal jeg trykke "power" for at afslutte samtalen ... Telefoni må trods alt stadig siges at være en af de primære funktioner i en telefon så her må HTC godt lige tage et kig på iPhones implementation.

Man ser også ufuldstændigheden i f.eks. multi-touch funktionen, hvor man kan formindske eller forstørre et billede med 2 fingre, men man skal trykke på et "+" og "-" ikon i Google Maps for at zoome ind og ud. Igen kunne konsistensen godt være bedre.

10
11. august 2009 kl. 13:20

Hej Kåre,

Telefoni må trods alt stadig siges at være en af de primære funktioner i en telefon så her må HTC godt lige tage et kig på iPhones implementation.

Det er pudsigt du siger det - jeg har faktisk erfaret, at "telefoni" er den feature på min iPhone, som jeg bruger absolut mindst. Jeg ser faktisk mere min iPhone som en "lomme-computer med telefon-plugin"

:o)

11
11. august 2009 kl. 14:41

grunden til at du ikke kan zoome me fingrene i maps er åbenbart pga android ikke understøtter mulittouch i version 1.5, det kommer i 2.0...

Htc har lavet æringer i de fleste apps så de understøtter multi touch, men google maps er googles app...den kan ikke ændre...

der kommer nok snart en update..

12
11. august 2009 kl. 15:53

@Jesper: HTCs implementation af "telefoni" i Hero lader i hvert fald brugeren tilbage med det indtryk at her er der tale om en mindre vigtig funktionalitet, som formodentlig helt vil forsvinde med fremtidige opdateringer når de sidste die-hard brugere gravlægges eller fravristes deres Nokia 6230 af skruppelløse antikvitetshandlere :-)

@Mikkel / maps: Det lyder jo godt ... Vi må satse på at Android og HTCs look-and-feel dels konvergerer mere og dels at HTC får pudset nogle af de skarpe kanter af over den kommende tid.

13
11. august 2009 kl. 18:22

Hvordan vurderer du tastaturet på den, kontra IPhone? Og hvad med T9 (Dansk) ordbogen?

14
11. august 2009 kl. 20:25

Tastaturet minder i høj grad om iPhones, men der er et par forskelle:

 1. Jeg kan pt. kun vælge ml. Fransk og Engelsk på min Hero og hvis nogen har en Dansk locale til den hører jeg gerne om det (!)
 2. Som på iPhone kan man med en funktionstast skifte ml. tal og bogstaver.
 3. Der er en "hide" knap, som skjuler tastaturet til man igen trykker på et inputfelt.
 4. Hver tast har ekstra tegn f.eks. "1" på "q", "_" på "z" etc. som man får frem ved at holde tasten inde. Nogle taster har mange ekstra tegn og man finder f.eks. "æ", "ø" og "å" på "a" og "o" hhv. Det minder i høj grad om iPhone bortset fra at Hero viser det første tegn i listen på selve keyboardet med en grå skrift over hovedtegnet som vises med sort.
 5. På en lettere irriterende tandhjustast til venstre for space aktiverer man keyboard settings, noget der let sker engang i mellem. Her kan man skifte keyboard opsætning "QWERTY", "Telefon layout", etc. og locale mm.
16
11. august 2009 kl. 20:55

jeg har dansk locale. Ved ikke hvor den er købt dog...

Faldt over en kalibrerings menu til tastaturet...det hjalp faktisk meget...

17
11. august 2009 kl. 21:22

Ad 1) Jeg har købt den ved Pixmania.coms danske website, men manualen var på fransk (!) så noget siger mig at den ikke var skræddersyet til det danske marked i hvert fald ... Har ikke brugt tid på lokalisering endnu ud over at sætte 24h format for tid, men vil bore lidt i det med ordbogen for det er træls.

18
12. august 2009 kl. 08:11

Hej,

Jeg har købt min Hero hos Telmore, og der er mulighed for at vælge imellem Engelsk, Norsk, Svensk og Dansk tastatur-sprog. Man har dog stadigvæk et qwerty tastatur uden danske bogstaver, men o -> ø og a -> æ/å, og så klarer prediction-koden resten. Det virker glimrende.

Faktisk har jeg kun to problemer med min:

 1. Der er en del apps, som er lavet til G1'eren, og jeg har ikke fundet nogen måde at tvinge onscreen keyboardet frem (f.eks. et problem i den VNC viewer jeg har fundet)
 2. Hvis man sletter et event fra sin google-kalender via calender applikationen, bliver det ikke slettet i online kalenderen.
19
12. august 2009 kl. 11:03

Hej,

Jeg har en HTC magic med Hero software og der ikke det problem med sort skærm ved opkald. Når jeg får et opkald tænder skærmen og jeg kan se hvem der ringer. Nu skal jeg bare trykke "grøn rør" eller trække nedad (som normalt unlock) for at tage den.

20
12. august 2009 kl. 14:47

Har nu læst lidt mere om Hero'en, og ser en del der kritiserer den for dens generelle hastighed.

Hvordan vurderer du/I hastigheden - både når man browser nettet (scroller/zoomer), og generel brug af telefonen.

21
12. august 2009 kl. 15:12

Generelt syntes jeg at den er hurtig nok også til browsing, men jeg har selvfølgelig heller ikke prøvet hverken Magic eller G1, så jeg kan ikke sammenligne med dem.

Dog kan nogle af widgets'ne virke sløve, men det tror jeg i høj grad har noget at gøre med at de først opdaterer når de bliver vist på skærmen. Så man kan f.eks. være ude for at mail-widget'en siger at der er 3 ulæste mails, selvom man lige kommer fra mail-applikationen, og har læst alle sine mail. Hvis man så lige venter et par sekunder opdateres widget'en.

Det største problem er hvis man er så uheldig at ende på en side med krævende flash, for så bliver telefonen så sløv at det bliver besværligt at få lukket browseren. Specielt fordi et tryk på home-knappen lader browseren fortsætte i baggrunden. Og jeg har ikke fundet en måde at slå flash fra på.

22
13. august 2009 kl. 16:22

Jeg bliver nødt til at høre hvor iPhone 1G kommer fra? Var NMT (1G) nettet ikke lukket for længst da første iPhone kom på markedet?

24
13. august 2009 kl. 18:08

Jeg håber virkelig at Android eller WebOS bliver værdige modstander til iPhone OS og at HTC o.a. får lavet noget mindre plastik hardware der kan hamle op med iPhone, så Apple får noget modstand, der måske kan ændre deres lukkethed.

Indtil videre er jeg gået fra en iPhone ALU edition til en iPhone 3GS.

25
13. august 2009 kl. 18:14

htc hero og android er værdige alternativer til iphone synes jeg...

det ender dog i et spørgsmål om smag og behag...

android er avanceret og iphone os er meget simpelt...

28
14. august 2009 kl. 11:35

Var i min TDC butik for at se HERO og Magic deres magic var dog brændt af!

 1. Pigen i butikken sagde at de 2 telefoner altid var online. kan dette virkelig passe, eller kan man selv styre sit forbrug?

 2. Hvad er batteri levetiden med GPS tændt?

 3. Hvad er batteri levetiden med GPS og WIFI tændt?

 4. Er der nogen der kender til Geocaching applikationer til Android?

 5. Er der en kompas applikation der kan vise retning og afstand til et koordinat?

Sagen er den at jeg skal have ny telefon, min gamle Nokia N95 er ved at dø. Valget står mellem en ny Nokia, en Android eller en iPhone.

Jeg geocacher en del og til Nokia har Trimble lavet en genial "Geocaching Navigator" til iPhone har geocaching.com lavet et godt værktøj. Og ingen af de 2 ønsker at svare på om der er planer om en Android application.

Jeg vil helst have mig en Android! Nokiaerner og HTC'erne ligger cirka i samme prislag, iPhonen er lidt dyrere.

32
7. september 2009 kl. 11:23

1) Pigen i butikken sagde at de 2 telefoner altid var online. kan dette virkelig passe, eller kan man selv styre sit forbrug?</p>
<ol start="2"><li>
<p>Hvad er batteri levetiden med GPS tændt?</p>
</li>
<li>
<p>Hvad er batteri levetiden med GPS og WIFI tændt?</p>
</li>
<li>
<p>Er der nogen der kender til Geocaching applikationer til Android?</p>
</li>
<li>
<p>Er der en kompas applikation der kan vise retning og afstand til et koordinat?

 • Det er rigtig. Begge er lavet så de skal helse være på nettet hele tiden. På Hero kan du selv vælge om du vil bruge G3/UMTS eller kun WiFi. Jeg kører kun på WiFI, der er altid en åben forbindelse i nærheden - helt gratis :O)

 • og 3) Batteritiden er ikke noget at skryde af, men den holder hele dagen. Noget kraftigere batterier er til at foretrække. Det gode er at telefonen oplades via USB - så er det bare at have miniUSB-kabel med :O)

 • Footsteps

 • Jeg er sikker du kan finde den applikation bl.a. tusindvis gratis på "Markedspladsen".

 • Prøv StreetView på HTC Hero - hold da op! :O)

  31
  14. august 2009 kl. 12:00

  Jeg er meget tilfreds med min HTC magic. Jeg har lagt den software på som følger med HTC Hero, og den virker mere helstøbt end original Android. Som udgangspunkt køber man telefonen med et halvt års dataabonnement, og det er virkeligt lækkert at få mails og kalender tikkende ind på mobilen løbende. Når det halve år med "gratis" internet er gået kan du slå netværksforbindelsen fra om du vil.

  Ved hæftig brug (gps tændt og megen tændt skærm) holder Magic'en lige akkurat en dag. Bruges skærmen ikke ret meget kan den holde to. Jeg bruger ikke wifi, så det kan jeg ikke svare på.

  Her er en liste over geocaching apps: http://www.cyrket.com/search?q=geocaching Du kan selv søge efter kompasapps på siden. Du skal dog være opmærksom på at danskere endnu ikke kan købe programmer.

  Eneste anke er at hardwaren (der sidder stort set samme hardware i Magic og Hero) virker en smule underpowered i forhold til hvad HTC prøver at presse ud af maskinen, så hvis din N95 kan holde lidt endnu er det måske værd at se om ikke de opdaterer deres hardware i løbet af et par måneder

  26
  14. august 2009 kl. 11:21

  Min holdning er efter et par ugers brug at HTC hero er kandidat til at blive et værdigt alternativ, men det er et nyt produkt med meget nyt software modsat iPhone i og det kan man godt mærke:

  Stabiliteten er langt fra lige så høj som på iPhone og jeg oplever f.eks. jævnligt at min kalenderapplikation crasher eller at jeg efter en dags brug er nødt til at genstarte telefonen fordi der ikke længere sker noget når jeg prøver at ringe. Det kan vel tilskrives børnesygdomme og jeg venter med længsel på den første servicepack.

  Happy coding, HTC.

  27
  14. august 2009 kl. 11:29

  Jeg har en Samsung Galaxy og kan ikke genkende nogen af de problemer, I beskriver. Det er måske ikke selve Android, der er problemet men derimod hardwaren (HTC-telefonen)...

  29
  14. august 2009 kl. 11:46

  @Mikkel: HTC har skiftet bla. home, tastaturet, kalenderen og mail applikationen på Hero ud med deres egne versioner. I de fleste tilfælde er resultatet blevet godt (f.eks. kan man slette mails over IMAP i mail app'en, noget der vist er problemer med i standard mail applikationen), men mht. kalenderen er der et par bugs. Så kalender problemerne er 100% software problemer.

  Det med opringningerne har jeg ikke selv oplevet, men mon ikke også det bare er et simpelt software problem?

  30
  14. august 2009 kl. 11:56

  Ah ok... Hvis HTC har installeret deres egne applikationer og folk er tilfredse med dem, er det jo fint nok. Mit incitament for at købe Galayxen var, at jeg kun bruger Googles applikationer. Dvs. Gmail, Calendar, Maps osv. Derfor er Android det perfekte til mig, og indtil videre har jeg ikke oplevet problemer med mails eller kalender syncing.

  23
  13. august 2009 kl. 18:02

  Af en eller anden grund (formentlig fordi man har gjort det med iPod's), er det almindeligt at betegne de 3 forskellige iPhones således:

  iPhone 1G = 1. generations iPhone (dvs. den GSM/EDGE telefon Apple først lavede) iPhone 2G = 2. generations iPhone (dvs. iPhone 3G) iPhone 3G = 3. generations iPhone (dvs. iPhone 3GS)

  15
  11. august 2009 kl. 20:54

  Ad 1) Min Magic kom med indbygget dansk ordbog, men din er måske ikke købt i danmark? Man kan downloade et skandinavisk tastatur så man har æ,ø og å på normal vis. Det skandinaviske tastatur er åbenbart ikke i stand til at anvende de indbyggede ordbøger, men man kan downloade (dansk) ordbog hertil. Så hvis du kan leve med det skandinaviske tastatur, og det vil virke med din Hero, så kan du da få en dansk ordbog der passer hertil. Der er dog nogle "uhensigtsmæssigheder" ved det skandinaviske tastatur, der har fået mig til at droppe det indtil videre.

  6
  11. august 2009 kl. 12:50

  Når jeg har min HTC PRO2 mod øret, så er skærmen sort og når jeg tager telefonen ned, så kommer der lys i skærmen. Nice detalje.

  /Nielswww.niels-henriksen.dk

  7
  11. august 2009 kl. 12:55

  ja, det forventer man jo at de kan nu om stunder...men der fejler android sgu...desværre...

  8
  11. august 2009 kl. 13:09

  Hej

  Jeg har en HTC magic med Android, og der har jeg også problemer med sort skærm når man ringer. Det er specielt irriterende, når man ringer til et sted hvor man skal "trykke x for at...". Det kan man faktisk ikke, for for at få tallene frem på skærmen så man kan komme til at trykke på dem, skal man trykke Power, og det får den til at afslutte telefonopkaldet. :-)

  Mvh Steff

  9
  11. august 2009 kl. 13:10

  nej...tryk på en virkårlig tast vækker skærmen...