Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Fortryllede data

57 kommentarer.  Hop til debatten
Blogindlæg5. februar 2020 kl. 09:37
errorÆldre end 30 dage

Jeg roder stadig med vores "bitarkiv" ude i Datamuseum.dk, både med at fylde data i og med at implementere "detaljer" som off-site backup.

Vores off-site backup kommer til at ske til betroede medlemmers faciliteter, men betroet eller ej, skal bitarkivet være krypteret når det er udenfor foreningens rammer.

Det har jeg så implementeret, baseret på min gode ven Colins anbefalinger.

Når jeg har låst min hoveddør, tager jeg altid i håndtaget for at sikre mig at der skete hvad jeg ønskede og hver gang jeg krypterer data, savner jeg et håndtag der kan teste at det faktisk skete.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg kunne ved experimenter overbevise mig selv om at min kode producerede samme output som NIST SP 800-38A hvis jeg brugte samme nøgle og IV, hvilket som check i runde træk svarer til at nøglen passer i min dørlås, hvilket er meget langt fra at bekræfte mig i at den kopi af vores bitarkiv jeg kigger på faktisk er krypteret ordentligt.

Det slog mig så at troldom, religion og kryptering alle tre præcis samme "UX": "Gør præcist som vi siger, så bliver alting godt, men du opdager det først alt for sent hvis du gjorde noget galt."

Vores trusselsmodel er primært indbrud hvor computer/diske med backup-kopier af bitarkivet bliver stjålet, sekundært at de medlemmer der foretager off-site kopi kan afsværge sig kendskab til indholdet i bitarkivet, skulle der nogensinde blive ballade om det.

Til det formål tør jeg godt forlade mig på at fortrylle vores data med AES256-CTR implementeret iflg. 1. ColinBog.

Men tvivlen vil altid nage mig, for i alle de æventyr jeg hørte som barn, var moralen så sikker som ammen i kirken, at al trolddom har et svagt punkt.

phk

57 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
57
14. februar 2020 kl. 23:14

For lang tid siden stillede jeg i min uvidenhed et spørgsmål: kan en leverandør af kryptografering ikke indbygge en svaghed, sålede sta det krypterede K ser fornuftigt ud, men som aligevel tillader levetandøren selv at bryde kryptogtafwringen uden at kende nøglen ?

Jeg opfattede svaret således: det kunne ikke lade sig gøre - og aå bar ser en forklaring.

Men efter at have lyttet til DR TV torsdag x 2, så lyder det som om at netop det er lykkedes for CIA, så NSA med begrænset indsats kan bryde ind i meget solgt krytoudstyr. Kilden er Washington Post, så det er vist ret godt.

min konklusion: det hele bygger på tillid, der er ingen garantier.

56
10. februar 2020 kl. 15:22

Det er vel kun hvis man ikke bruger en KDF og det bør man vel "altid" gøre?

Kompleksiteten af KDF metoden er afgørende. Det er vi enige om.

Scrypt funktionen er ikke officielt valideret men bruges af mange krypto currencies.

Jeg kender ikke detaljer om scrypt, men der er historier om bruteforce angreb på LUKS hvor man reducerer komplexiteten kraftigt.

Der mangler kryptoanalyse af denne type funktioner til KDF formål. I den forbindelse er cryptocurrency ikke så interessant. Crypto-minere har relativt kort tid til at finde en løsningen og gevinsten er ikke så stor. Hold det op mod fx. de danske myndigheders forsøg på at bryde krypteringen i Tvind-sagen hvor man forventede at kunne finde inkriminerende materiale. I den sag brugte man +20 mio. på efterforskning. Hvis gevinsten er stor nok, er der folk der er vil bruge ressourcer.

Mht. de forskellige KDF'er så synes modellen at være en forventning om at f(f(f(f(f(f(f(x)))))) er 6 gange dyrere end f(x). Det er det ikke nogen der har sandsynliggjort at det altid skulle være tilfældet (fx. hvis f(x)=x+1 så kan jeg konstruere en funktion g(x)=x+6). Det er ikke en metodik som er heftigy kryptoanalyseret.

Som jeg forstår det er der FPGA version af scrypt der er markant hurtigere. Men jeg medgiver at hvis man stoler på en KDF funktion, så kan man klare sig med et kortere password (eller hvis det man ønsker at beskytte ikke er specielt meget værd).

54
10. februar 2020 kl. 00:09

Scrypt funktionen er ikke officielt valideret

Hele pointen i Scrypt, der forresten også er skrevet af min ven Colin, er at den er både "operation hard" og "memory hard", således at du ikke kan vinde hastighed med store lookup-tables og således at du løber tør for silicium inden du får den unrolled i hardware.

53
9. februar 2020 kl. 14:04

Din beregning holder ikke. Jeg så et eksempel hvor de kom ned på 7.59 cycles/byte. Det svarer til 121 cycles/block. Det var på en x64 med 128 bit XMM registre. Med en moderne Intel CPU med AVX er vi oppe på 512 bit registre. Det giver en 4x speedup ved yderligere parallel processering. Så er vi på ca. 30 cycles/block.

Du starter med at beregne det nye kodeord der skal testes. Det tager A clock cykler. Dernæst kører du den relevante hash algoritme for B clock cykler. Dernæst sætter du din AES op og gør den klar, det tager C clock cykler. Så kan du prøve at dekryptere en block, D clock cykler. Og endelig kan du vurdere om resultatet er plain text på E clock cykler.

Hvis vi nu bruger GPG som program, så er den stærkeste hash vi kan vælge SHA512. Aner ikke hvorfor de ikke har scrypt, det burde de virkelig af hensyn til netop det vi diskuttere her.

SHA512 kræver mindst 100 cyckler per byte for kort plain text på de hurtigste platforme og meget mere på andre: http://bench.cr.yp.to/results-hash.html

Vi snakker derfor mindst 2000 cykler bare for at køre hash funktionen på et 20 bytes kodeord.

I stedet for GPG medfølger der et lille utility fra scrypt:

baldur@DESKTOP-5F7IMRQ:~$ time scrypt enc -t 60 x.txt x.scr Please enter passphrase: Please confirm passphrase: real 0m53.230s user 0m46.297s sys 0m2.000s

Her tager det omkring 50 sekunder at teste bare ét password på min computer. Hvis det ikke er nok, så er det bare at skrive et større tal efter -t.

Scrypt ser ud til at kryptere med AES256.

Scrypt funktionen er ikke officielt valideret men bruges af mange krypto currencies. Man må derfor antage at den er blevet udsat for en del forsøg på angreb. Der er også en RFC: https://tools.ietf.org/html/rfc7914

Med scrypt giver det ikke mening at bruteforce kodeord med bare en medium styrke af kodeordet. Der er ikke en direkte kobling mellem styrken af kodeordet, målt i bits, og antal bits brugt til selve krypteringen (AES128 vs AES256).

51
9. februar 2020 kl. 01:59

Jeg har ingen tal på hvor hurtigt det vil køre på GPU, men det bør skalere lineært med "vector-længden" på GPU'en. Basalt set er parallel cracking af AES nærmest skabt til GPU beregning. Hvis det ikke hurtigt nok så er custom hardware vejen.

Det er vel kun hvis man ikke bruger en KDF og det bør man vel "altid" gøre? Jeg ved da at f.eks. LUKS2 som default bruger argon2i som er forholdsvis sløvt og "computational cost" kan justeres afhængig af ens trusselbillede/behov.

50
9. februar 2020 kl. 01:23

Prøv at regne på. Lad os sige at vores ultra Xeon CPU kan arbejde på 1 million kombinationer i sekundet, dvs 1E6/s kombinationer. Er 80 bit er utilstrækkelig, dvs 2^80 = 1E24 kombinationer? Det giver en søgetid på 1E18 sekunder = 1E10 år.

Din beregning holder ikke. Jeg så et eksempel hvor de kom ned på 7.59 cycles/byte. Det svarer til 121 cycles/block. Det var på en x64 med 128 bit XMM registre. Med en moderne Intel CPU med AVX er vi oppe på 512 bit registre. Det giver en 4x speedup ved yderligere parallel processering. Så er vi på ca. 30 cycles/block.

Hvis det kører på en 8x Intel Xeon Platinum med 56 kerner ved 3Ghz så er vi på 4E10/s. På en enkelt computer. Vi køber cloud kapasitet på 10000 maskiner. Så er vi på 4E14/s. Det giver ca. 60000 dage. Stadigvæk for meget men i nærheden (og som jeg skrev burde 80 bit være ok lige nu).

Jeg har ingen tal på hvor hurtigt det vil køre på GPU, men det bør skalere lineært med "vector-længden" på GPU'en. Basalt set er parallel cracking af AES nærmest skabt til GPU beregning. Hvis det ikke hurtigt nok så er custom hardware vejen.

Min pointe er at man godt kan ... det bliver bare dyrt.

Mindes en tegning hvor de bruger en hammer til at få koden ud af manden.

Ja. Men nu snakker vi kryptering. I øvrigt er det svært at forstille sig en copyright holder dukke op med et tæskehold der forsøger at tvinge koden ud med magt. Og det var det PHK ville bruge kryptering til.

48
8. februar 2020 kl. 12:29

Det er også værd at nævne muligheden for at gøre det meget dyrt at tjekke et password. Eksempelvis scrypt: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Scrypt

Det kan eksempelvis konfigureres så at en moderne maskine skal bruge sekunder eller mere for at tjekke blot et enkelt password.

47
8. februar 2020 kl. 12:12

Alle ovenstående tiltag giver mindst 8 bit hver.

Prøv at regne på. Lad os sige at vores ultra Xeon CPU kan arbejde på 1 million kombinationer i sekundet, dvs 1E6/s kombinationer. Er 80 bit er utilstrækkelig, dvs 2^80 = 1E24 kombinationer? Det giver en søgetid på 1E18 sekunder = 1E10 år.

Samme regnestykke med 64 bit giver mindst 10.000 år. Teknisk set ikke ubrydeligt med en cluster på 10.000 maskiner og et år til opgaven, men hvem vil ofre det på at komme til dine data? Mindes en tegning hvor de bruger en hammer til at få koden ud af manden.

AES er designet så at din CPU ikke bare smadrer igennem en kombination per clock.

46
7. februar 2020 kl. 23:14

Mig bekendt betragtes 64+ bit som upraktisk at brute force. Symmetrisk kryptering som AES er endvidere ikke nødvendigvis sårbart overfor kvantum-computere sådan som algoritmer baseret på primtal er.

Der er ikke så meget info derude, men det er længe siden 56 bit DES kunne knækkes hurtigt. Siden har vi fået signifikant højere hastighed når det gælder single threaded execution. Vi har fået massiv parrallelisme i form af SIMD og GPU performance. Og vi har fået massive distribuerede computer systemer i form af cloud computing.

Alle ovenstående tiltag giver mindst 8 bit hver. Mindst (måske er single threaded performance ikke vokset helt så meget, men det kan de andre nemt opveje). Jeg vil mene at man i dag skal et stykke over 80-bit, men det hele handler selvfølgeligt om hvad man er villig til at betale for at knække koden. Hvor meget vil nogen betale for at knække dansk datamuseums kode sådan at de kan bevise at foreningen ligger inde med 30 år gammel copyrighted software?

Mht. kvante-computere så er det min klare forståelse at AES128 er sårbar men at løsningen blot er at gå til AES256. Modsat EC og RSA hvor hele kryptosystemet falder sammen med introduktionen af kvante-computere.

Det har jeg som sådan allerede taget hensyn til ved ikke at regne med mit fulde ordforråd på 50.000 ord. Hvis Torben Mogensen bruger en sætning med fagtermer fra den videnskabelige artikel, han aldrig fik skrevet, så er chancerne for at en computer regner den ud ekstremt lille.

Ordforrådet har kun betydning for hvor mange bits hvert ord giver samt hvor meget du selv kan huske. Jeg tror du vil opdage at sætningssammensætninger ikke er så specielle at det gør noget og hvis man fodrer en machine-learning algo med bunker af artikler fra internettet samt typiske variationer så er det ikke så specielt alligevel.

Og et eller andet sted skal mapningen fra fagtermer til integers stå. Enten er denne "offentlig" og så kan man tage højde for dette i knækningen (dvs. så kender vi fagtermerne) eller også er den "hemmelig" og i så fald kunne man lige så godt skrive koden ned i stedet.

44
7. februar 2020 kl. 21:09

Problemet er selvfølgeligt at vi gerne skulle et stykke over 100 bit (200 bits hvis man er bange for quantum-computers) for at hele diskussionen her i tråden om sikkerhed giver mening. Nu er vi pludseligt oppe på at man skal huske 10-20 tilfældige ord. Hvis man have fuld værdi af AES 256 så er vi helt oppe på 24 ord. Kan du huske 24 tilfældige ord i rækkefølge?

Mig bekendt betragtes 64+ bit som upraktisk at brute force. Symmetrisk kryptering som AES er endvidere ikke nødvendigvis sårbart overfor kvantum-computere sådan som algoritmer baseret på primtal er.

Når mindst 128 bits anbefales til AES så er det fordi man har indregnet chancen for at fremmede statsmagter måske kender nogle tricks, der reducerer antallet af muligheder der skal prøves. Styrken er med andre ord mindre end 128 bit.

43
7. februar 2020 kl. 20:23

Det giver 44 bit entropi ud fra antagelsen om, at der er mindst 2000 mellemlange almindelige ord, og de er tilfældigt valgt.

Problemet er selvfølgeligt at vi gerne skulle et stykke over 100 bit (200 bits hvis man er bange for quantum-computers) for at hele diskussionen her i tråden om sikkerhed giver mening. Nu er vi pludseligt oppe på at man skal huske 10-20 tilfældige ord. Hvis man have fuld værdi af AES 256 så er vi helt oppe på 24 ord. Kan du huske 24 tilfældige ord i rækkefølge?

For hvis du er nødt til at skrive dem ned, så kan du ligeså godt bare skrive koden ned.

42
7. februar 2020 kl. 11:59

Det er en meget naiv tilgang til nøgle generering. Hvis du har et password på mere end 20 tegn, så er du nødt til at have en rytme i passwordet. Fx. ved at det er sammensat af ord (evt. med alle mulige mangling regler). Ingen kan huske et 20 tegns password hvor alle tegn er lige sandsynlige.

Det er netop derfor, at jeg reducerede entropien til 2-3 bit per tegn. Det er det, der er almindeligt i tekster bestående af almindelige ord -- og også derfor at xkcd angiver ca. 44 bit entropi for 24 bogstaver tekst.

Hvis du kræver at alle tegn er lige sandsynlige, så vil små bogstaver alene give 4,7 bit entropi per tegn. Og så kan du for at få de 44 bits entropi, som xkcd-eksemplet angiver, nøjes med 9-10 tegn. Men 9-10 tilfældige bogstaver er der ingen der kan huske, og det er derfor xkcd-striben foreslå at man i stedet bruger mere end dobbelt så mange tegn, men bruger dem på en sådan måde, at mennesker kan huske dem, dog uden at konstruere sætninger, der kan findes i tekstkorpus. Derfor forslaget om at bruge fire mellemlange, almindelige, men urelaterede ord såsom "correct battery horse staple". Det giver 44 bit entropi ud fra antagelsen om, at der er mindst 2000 mellemlange almindelige ord, og de er tilfældigt valgt.

41
7. februar 2020 kl. 11:11

Det er bare en sætning, hvor de trivielle ord naturligvis ikke tæller med.

Men hvis det er en sætning, så er ordenes hyppighed ikke den samme. Langt fra. Det er sammenligneligt med (men ikke det samme som) frekvensanalyse i traditionel cryptoanalyse. Men det er rigtigt at hvis man er ude i diceware så kan man komme langt. Men der er stadigvæk et stykke op til 256 bit nøgler som nu synes standard for AES.

40
7. februar 2020 kl. 10:23

Man kan ikke bruge OTP til backup, fordi man så skal have et sted at gemme den nøgle man bruger til backuppen.

Den kan ikke gemmes samme sted som de oprindelige data, for så ryger backuppen sammen med de oprindelige data. Den kan heller ikke gemmes sammen med backuppen, for så kan backuppen dekrypteres.

Ergo skal den gemmes et tredje sted, men det skal være et sted man stoler på, for ellers kan den bruges til at dekryptere backuppen der ligger det sted man ikke stoler på. Men hvis man stoler på stedet man gemmer OTP'en, så kunne man lige så godt bare lægge hele backuppen der og lade være med at kryptere.

Ergo, kryptering af backup giver kun mening hvis nøglen er (helst meget) mindre end backuppen.

39
7. februar 2020 kl. 10:22

Det siges at en voksen dansker har et ordforråd på over 50.000 ord og et barn på 5.000 ord. Hvis vi siger at du vælger mellem 4096 ord (12 bit) så giver 6 ord nok til 72 bit og 11 ord til 132 bit. Det er bare en sætning, hvor de trivielle ord naturligvis ikke tæller med.

37
6. februar 2020 kl. 13:51

Nøgler genereres ofte ved at hashe et løsen, f.eks. kan en tekst hashes til en 64-bit nøgle. Da der typisk kun er 2-3 bit entropi per tegn i en almindelig tekst, skal man bruge tekster på over tyve tegn for at have en vis sikkerhed.

Det er en meget naiv tilgang til nøgle generering. Hvis du har et password på mere end 20 tegn, så er du nødt til at have en rytme i passwordet. Fx. ved at det er sammensat af ord (evt. med alle mulige mangling regler). Ingen kan huske et 20 tegns password hvor alle tegn er lige sandsynlige.

Det ved dem der måtte have en interesse i at knække din krypteringsnøgle. Derfor vil en klog kode-knækker ikke søge slavisk først gennem alle mulige passwords med 1 tegns længde, derefter 2 tegn, etc.

Hver gang en database med passwords lækkes da bliver dem der forsøger at knække passwords lidt dygtigere. De forstår lidt bedre hvordan mennesker opbygger passwords og deres søge algoritmer bliver lidt bedre

For krypteringsnøgler skal hele keyspace være lige sandsynligt. Det er det ikke hvis nøglen generes fra et password der er valgt af et menneske.

36
6. februar 2020 kl. 10:18

Når man dobbeltkrypterer er det i øvrigt almindeligt, at man efter den første kryptering roterer sin tekst med en halv bloklængde. Dermed "blander" man to blokke sammen, og får noget, der effektivt svarer til en længere bloklængde.

35
6. februar 2020 kl. 10:11

Skal det ikke være to forskellige nøgler?

Ideelt set, jo. Men det er normalt bedre at kryptere en gang med en lang nøgle end to gange med en halvt så lang nøgle. Ved at genbruge nøglen slipper man for at skulle huske/gemme en dobbelt så lang nøgle.

Nøgler genereres ofte ved at hashe et løsen, f.eks. kan en tekst hashes til en 64-bit nøgle. Da der typisk kun er 2-3 bit entropi per tegn i en almindelig tekst, skal man bruge tekster på over tyve tegn for at have en vis sikkerhed. Alternativt sørge for at blande både store og små bogstaver, cifre og specialtegn. Men det er i reglen bedre at kræve længere nøgler (https://xkcd.com/936/).

Så hvis du vil have to uafhængige 64-bit nøgler skal du bruge over fyrre tegn i dit løsen, hvor du ved at genbruge samme nøgle til to forskellige algoritmer kan nøjes med lidt over tyve tegn.

34
6. februar 2020 kl. 09:58

Den antagelse er forkert, hvis du bruger samme nøgle til begge. Du kan risikere at den yderste kryptering er elendig og afslører nøglen til din superfantastiske inderste kryptering. Alternativt kan du risikere at den inderste kryptering giver et output med f.eks. nogle headers der kan bruges til et known-plaintext-angreb mod den yderste (og så har du igen nøglen til den inderste).

En kryptering, der indsætter headers, er ikke nogen god kryptering. Og hvis den gør, så er løsningen at man i andet trin krypterer alt andet end headeren, som man lader blive uændret (eller erstatter af tilfældig støj af samme længde). Dermed er der ikke noget, der kan afsløre, om man i første trin har gættet den rigtige nøgle: Resultatet af første trin (når evt. header er skåret fra) kan ikke adskilles fra tilfældig støj. Så selv om det yderste trin er en svag kryptering, så hjælper det ikke til at gætte nøglen -- helle ikke, selv om du kender dele af den oprindelige tekst.

Af samme grund er det en god ide at komprimere sine data, inden de krypteres. Komprimeret data er tættere på tilfældig støj end det oprindelige data, så det gør det sværere at angribe.

33
6. februar 2020 kl. 09:41

Nej.</p>
<p>Whitening laget beskytter netop også imod den tilfælde hvor de begge uafhængigt af hinanden er endt med samme kode.

Jo.

Eller nærmere, det kan sagtens være at nogen putter whitening laget ind af den grund, men det er den forkerte måde at løse problemet på.

Keyspace for AES256 er 2^256 ... hvis man vælger tilfældige nøgler baseret på tilstrækkelig entropi, så er risikoen for sammenfald uendelig lille (ja ... jeg ved godt at 2^-256 ikke er uendeligt småt).

Problemet opstår når man forsøger at aflede en 256 bit nøgle fra en 4 ciffer pinkode (ca. 13 bits entropi) eller et 10 tegns password (SWAG: 60 bits entropi). Så kan man få sammenfald. Løsningen er selvfølgeligt at finde en bedre metode til at aflede nøgler.

I øvrigt kan man sagtens ende med at whitening+ikke beslægtet crypto=crypto ... det er muligt i en verden hvor 2^-256 regnes som sandsynligt.

Men i øvrigt synes jeg dine tanker om storage er fornuftige. Selvfølgeligt skal I ikke ud i OTP, når krypteringen blot handler om at jeres backup "ejere" ikke skal kunne anklages for at besidde copyrighted information. I skal blot gøre jeres bedste for at sikre at nøgle og data ikke besiddes af den samme person.

32
6. februar 2020 kl. 08:50

Er det ikke "bare" et spørgsmål om at have nok lokaliteter? Selvfølgelig halveres antallet af komplette backups, med den løsningsmodel jeg foreslog (plus evt. større sansynlighed for datakorrumption).

Jeg var også ude i at overveje en RAID3 lignende model, evt med en OTP nøgle som en slags paritet, hvis det giver mening (jeg har ikke gennemtænkt den løsning så meget). I alle tilfælde er der vel en del inspiration at hente i RAID modellerne, ikke mindst med blik på katastrofesikring?

30
6. februar 2020 kl. 06:29

Siden kerneudfordringen i princippet ikke er krypteringens gyldighed, men at sikre holderne af data ansvarsfrihed (som jeg læser det). Så kunne man fordele indholdet på to (eller flere) lokaliteter, på en måde som med rimelig sansynlighed ville sikre at een lokalitet ikke indeholdt inkriminerende data. En model ville være at lave en OTP som beskrevet og så gemme nøglen på een lokalitet sammen med en url til modparten og vice versa på en anden lokalitet. Data kunne i den forbindelse være krypteret for ekstra sikkerhed for ulæsbarhed, men umiddelbart synes det ikke nødvendigt, med mindre man også vil gøre det svært at afkode data i det tilfælde at begge lokaliteter blev kompromiterede, men det læser jeg ikke som værende den grundliggende udfordring(?) Det er selvfølgelig et ekstra lag ovenpå en simpel filoverførselsmodel, men umiddelbart en nogenlunde simpel løsning som holder den enkelte lokalitet fra fra at indeholde potentielt kriminel data.

28
5. februar 2020 kl. 21:04

Det eneste som bevisligt er sikkert er one-time-pad. Desværre er OTP per definition ikke brugbar til backup.

Ehhh, hva?

Backup degenerer til "PSK uden S" fordi dem der læser er de samme som dem der skriver, så de skal bare lade være med at glemme nøglen.

I den situation står det dig helt frit at bruge OTP, det handler kun om hvor mange nøgler du vil gå rundt og gemme på.

Jeg kender installationer hvor man laver en ny random nøgle til alle backups der gemmes ude af huset og hvor nøglen er indført i en "kinabog" med håndskrift til hvis man hente båndene igen.

(Og ja, en del af proceduren er at en anden medarbejder test-læser båndene med den kode han har læst i bogen, de har tænkt sig om :-)

27
5. februar 2020 kl. 19:48

Jeg ønskede at provokere fordi det råd du gav gik stik imod hvad jeg opfatter som konventionel visdom: Brug én velkendt algoritme, implementeret af nogen der har forstand på det.

Selv uden de andres argumenter omkring dobbeltkryptering, så er din argumentation stadigvæk forkert. En ordentlig krypteringsalgoritme har netop den egenskab at den er ligeglad med hvad der krypteres. Såfremt din argumentation var korrekt, så kunne jeg tage andres krypterede tekst og kryptere det en gang til og det skulle så hjælpe mig med at finde en nøgle.

Ovenstående naturligvis under den forudsætning at man ikke bruger samme nøgle til de to krypteringer. Men det ville også være ufatteligt dumt.

Kravet er dog netop at de to anvendte algoritmer ikke må være beslægtede og nogle gange indsættes der for en sikkerhed skyld et "whitening" lag imellem de to krypteringer.

Det kommer an på hvad man vil beskytte sig mod. Hvis det blot handler om at man ønsker at have to personer der begge skal låse op, så kan man sagtens kan bruge samme algoritme. Hvis man vil sikre sig mod at algoritmen brydes så har du selvfølgeligt ret.

26
5. februar 2020 kl. 18:42

Det er mig bekendt et problem med alle asymetriske algoritmer, at de basere sig på et eller andet matematisk problem hvor vi (endnu) ikke har fundet en smart genvej.

Det er korrekt. Der er asymmetriske krypteringer som er baseret på NP-hårde problemer, men det hjælper desværre ikke. NP-hårdt betyder bare at der findes mindst én krypteret besked som er svær at dekryptere uden nøglen... Det hjælper ikke meget hvis den besked du ønsker at sende ikke tilfældigvis er en af de svære.

Men for så vidt symmetriske algoritmer og pre-shared-key er der ingen genveje og det er et matematisk fastslået faktum.

Det er så vidt jeg ved ikke korrekt. Der er i al fald ingen beviser for at f.eks. AES er sikkert, kun for at specifikke angreb ikke virker mod den.

Det eneste som bevisligt er sikkert er one-time-pad. Desværre er OTP per definition ikke brugbar til backup.

25
5. februar 2020 kl. 18:22

Så jeg kan f.eks. henvise til, at bryde en dobbeltkryptering må være mindst lige så svært som at bryde de enkelte komponenter, med mindre de er hinandens inverse eller tæt beslægtet med hinandens inverse.

Den antagelse er forkert, hvis du bruger samme nøgle til begge. Du kan risikere at den yderste kryptering er elendig og afslører nøglen til din superfantastiske inderste kryptering. Alternativt kan du risikere at den inderste kryptering giver et output med f.eks. nogle headers der kan bruges til et known-plaintext-angreb mod den yderste (og så har du igen nøglen til den inderste).

Krypter meget gerne dobbelt, men lad være med at bruge samme nøgle.

24
5. februar 2020 kl. 17:49

så er det vel på niveau med mit spørgsmål - altså en skjult "egenskab", som gør brydning af kryptograferingen lettere / let.

Korrekt.

Det er mig bekendt et problem med alle asymetriske algoritmer, at de basere sig på et eller andet matematisk problem hvor vi (endnu) ikke har fundet en smart genvej.

Men for så vidt symmetriske algoritmer og pre-shared-key er der ingen genveje og det er et matematisk fastslået faktum.

Al balladen starter, så at sige, når man ikke kan bruge PSK.

22
5. februar 2020 kl. 16:43

@Tobias Kildetoft Tak for svar, som sikkert er det endelige svar. Jeg indrømmer, at det er på kanten af min forståelse - selvom jeg har læst nogle supplerende forklaringer.

MEN, når PHK beskriver tiltag fra NSA:Mig bekendt er det nærmeste der er forsøgt på det du beskriver NSA's forsøg på at svække en NIST standard ved at bruge "trojan" EC parametre.

Disse parametre så på alle måder OK ud for udenforstående, men de havde en skjult matematisk egenskab som, hvis man kendte til den, tillod en at finde de resterende parametre med triviel indsats. (Ikke helt Euclids algoritme, men lidt derhenad.)

så er det vel på niveau med mit spørgsmål - altså en skjult "egenskab", som gør brydning af kryptograferingen lettere / let.

21
5. februar 2020 kl. 16:17

Det er netop risikoen for at den anden algoritme er (tæt beslægtet med) den inverse til den første algoritme og Baldurs pointer der gør at jeg aldrig ville drømme om at anvende mere end én algoritme.

Dobbelt-kryptering anvendes i stor stil blandt folk der har forstand på den slags, oftest for at implementere en "two-man-rule" solidt i nøglehåndteringen.

(Det der med 'halve nøgler' er ikke "solidt", det indebærer implicit at begge halvdele må være fysisk til stede samtidig. Med to lags kryptering kan de "two man" være på hver sin side af jorden og arbejde på off-line kopiler om det skal være.)

Kravet er dog netop at de to anvendte algoritmer ikke må være beslægtede og nogle gange indsættes der for en sikkerhed skyld et "whitening" lag imellem de to krypteringer.

18
5. februar 2020 kl. 15:35

Det var kun for at provokere at jeg spurgte om du kunne bevise det. Jeg er fuldt ud klar over at det (stort set) aldrig er muligt at bevise noget om sikkerheden i kryptografiske algoritmer.

Jeg ønskede at provokere fordi det råd du gav gik stik imod hvad jeg opfatter som konventionel visdom: Brug én velkendt algoritme, implementeret af nogen der har forstand på det.

Det er netop risikoen for at den anden algoritme er (tæt beslægtet med) den inverse til den første algoritme og Baldurs pointer der gør at jeg aldrig ville drømme om at anvende mere end én algoritme.

17
5. februar 2020 kl. 15:08

@JanHesterberg Jeg er ikke helt sikker på hvad du mener. Det er i praksis meget nemt at vise at en algoritme som du beskriver ikke kan findes for et givet kryptosystem, da det blot vil være at dekryptere en streng med et par forskellige nøgler og se at du får noget forskelligt (men dette er selvfølgelig under den antagelse at krypteringsalgoritmen svarer til en bijektiv afbildning på mængden af mulige beskeder af en given længde. Hvis ikke ville det potentielt kræve nærmere analyse).

16
5. februar 2020 kl. 14:39

@Tobias Kildetoft Ahhhhh, bekendt med ?

Min pointe var, at der netop, måske, var skjulte muligheder i kendte systemer ? Altså at en bruger, e.g. mindre kyndig end PHK, kommer til at vælge et sådant system i god tro.

15
5. februar 2020 kl. 14:31

Og hvis vi antager, at begge metoder kun har få svage nøgler, og at nøgler meget sjældent er svage for begge metoder, så er kryptering med begge metoder med samme nøgle mindre sårbar overfor svagheder i nøglen end kryptering med kun en nøgle.

Skal det ikke være to forskellige nøgler? Eksempelvis to 128 bit nøgler der kombineres til 256 bit. Ellers risikerer du at en svaghed i den yderste kryptering afslører den fælles nøgle, således at den inderste kryptering bliver irrelevant.

Sagen er så at AES256 teoretisk kan være stærkere end kombinationen af AES128 og en anden svagere algoritme.

14
5. februar 2020 kl. 14:22

Jeg skal ikke argumentere imod folk, som tydeligvis har foretaget et informeret valg, men blot påpege at krypteringen i GCM er en CTR mode kryptering (hvor counter starter ved 1 fremfor 0, fordi counter=0 output bruges til at beskytte authentication tag), så den har alle de samme fordele (dog med et venligt nik til argumentet om øget kompleksitet, vi er jo mennesker). Ellers ville jeg ikke have nævnt den, uden at kende jeres argumenter for at vælge CTR.

Fidusen ved GCM er at du slipper for to pass over data for at lave både "secrecy" og "authentication", men det er ikke nær så vigtigt for os som "KISS".

Et "selling point" ved authenticated encryption (AE/AEAD) er, at ved ikke at adskille kryptering og authentification, så gør man chosen ciphertext angreb betydeligt vanskeligere. Dog næppe jeres væsentligste bekymring.

Igen, ikke for at starte en diskussion med nogen, som har foretaget et informeret valg, men der kan jo være andre læsere (som også anbefales at læse det med småt omkring valg af IV ... :-) ).

13
5. februar 2020 kl. 14:14

Kan du bevise det?

Nej. Lige så lidt som jeg (eller nogen anden) kan bevise, at en anerkendt krypteringsmetode er svær at bryde. Man kan kun henvise til, at det er mindst lige så svært som et velkendt problem, som antages svært (uden at nogen har kunnet bevise dette). Så jeg kan f.eks. henvise til, at bryde en dobbeltkryptering må være mindst lige så svært som at bryde de enkelte komponenter, med mindre de er hinandens inverse eller tæt beslægtet med hinandens inverse.

Og hvis vi antager, at begge metoder kun har få svage nøgler, og at nøgler meget sjældent er svage for begge metoder, så er kryptering med begge metoder med samme nøgle mindre sårbar overfor svagheder i nøglen end kryptering med kun en nøgle. Er antagelsen så rimelig? Der er fundet svage nøgler til en del kendte krypteringsalgoritmer, men de er meget specifikke for de enkelte algoritmer, så jeg vil umiddelbart antage, at antagelsen er rimelig. Noget bevis har jeg dog ikke.

Men moralen er: Der findes ikke beviser for at krypteringsalgoritmer faktisk er svære at bryde. Man kan bevise at en metode er nem at bryde, og man kan bevise, at der eksisterer svage nøgler, men man kan ikke bevise, at der ikke findes andre svage nøgler (med mindre man har vist at alle nøgler er svage).

Hvis du kun vil bruge kryptering, der er bevist svær, så er du henvist til one-time pads, som mig bekendt er den eneste beviseligt svære krypteringsmetode. Og her er krypteringsnøglen lige så lang som det samlede korpus af data, som du nogensinde vil kryptere,

12
5. februar 2020 kl. 14:09

Det virker som et godt alternativ - baseret på "attic" - med en masse forbedringer/fixes.. og BSD licens ;)

11
5. februar 2020 kl. 13:59

Overveje hvorfor du tager backup off-site, eller brandkopi som man kaldte i gamle dage.

Så det du måske skulle fokusere på er om dansk dataforening kan bruge denne backup af arkivet.

Kort sagt kan den læses så man får et brugbart arkiv. Så måske skulle i lave en afprøvning end to end.

Backup er intet - restore er alt

10
5. februar 2020 kl. 13:53

Jeg går ud fra I har tænkt over hvordan data bliver sikret mod bitfejl på lagringsmedierne. Hvilke teknikker har i brugt? Kan Parchive [1] hjælpe?

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Parchive

9
5. februar 2020 kl. 13:45

Hvis dette er rigtigt, muligt, så er løsningen vel åben source og mange nørder som borer i algoritmen p.

Her må man skelne imellem symmetrisk og asymmetrisk kryptering.

Med alle relevante symmetriske algoritmer kan du eftervise at både "key" og "iv" har en så afgørende indflydelse, at deres entropi nødvendigvis er en del af prisen for en opbrydning.

For assymetriske krypteringer er det mere speget, de baserer sig alle på noget matematik som er nem den ene vej men (enormt) besværlig den anden vej.

Det klassiske eksempel er faktorering af primtal: Hvis et enormt tal er produktet af to primtal koster det en formue at finde dem, hvis du kun kender produktet.

Der er hverken i teori eller praksis noget der udelukker at en 12-tals pige dukker op med en billig og simpel måde at gøre det om nogle dage.

Ligeledes hvis man har rigtig mange "public keys" der er lavet som primtalsprodukter, stiger sandsynligheden for at nogen af dem tilfældigvis har valgt samme primtal dramatisk og det er utroligt billigt at finde den største fælles divisor med Euclids Algoritme.

Mig bekendt er det nærmeste der er forsøgt på det du beskriver NSA's forsøg på at svække en NIST standard ved at bruge "trojan" EC parametre.

Disse parametre så på alle måder OK ud for udenforstående, men de havde en skjult matematisk egenskab som, hvis man kendte til den, tillod en at finde de resterende parametre med triviel indsats. (Ikke helt Euclids algoritme, men lidt derhenad.)

Standarden blev opgivet fordi folk ikke stolede på NSAs gode hensigter, men det var først noget senere at nogen gennemskuede hvad det var NSA havde gang i.

Det har altid været et kritikpunkt af DES at NSA greb ind i designprocessen og byttede om på nogle "magiske" tal, uden at give nogen forklaring[1].

Senere designede algoritmer bruger derfor oftest en reproducerbar kilde til "magiske tal", f.eks den binære repræsentation af naturkonstanter som pi og e.

Så alt i alt er svaret "Nok ikke (mere)".

Poul-Hening

[1] Så vidt jeg har forstået er der enighed om at det faktisk var en forbedring og at der ikke er noget der tyder på at der var noget trojansk over ændringen.

8
5. februar 2020 kl. 13:30

Hvordan opbevarer i nøglen?

Situationen omkring vores BitArkiv er meget speciel.

Vores allerhøjeste prioritet er at arkivet for evigt overlever alt hvad der kan ramme det.

Derfor bruges kryptering som princip ikke i "preservation" sammenhæng og således heller ikke på primær kopien og den primære "in-house" backup af vores BitArkiv.

Grunden til at vi alligevel krypterer off-site backup kopierne er at vi hverken i teori eller praksis har styr på præcis hvad vores arkiv indeholder, specielt ikke når vi arkiverer hele harddiske fra 1990'erne.

I teorien kan der være data på disse diske som er beskyttet af straffeloven, retsplejeloven, politiloven, regnskabsloven, aktieselskabsloven, loven om ophavsret, GDPR og for den sags skyld Grundloven.

Vi krypterer de kopier af bitarkivet der er "udenfor murene", for at beskytte indholdet imod indbrudstyve og "backup-medlemmerne" imod anklager, hvis det f.eks skulle vise sig at vi uden at vide det har arkiveret en bunke børneporno.

Har I overvejet Galois/Counter mode (GCM)?

Lad mig sige generelt om "modes" at det vigtige er at det er en mode med god "survivability", dvs. at bitfejl og ulæselige sektorer ikke "smitter" andre bits, således at arkivet kan genopbygges mest muligt fra fejlramte kopier.

Derfor er Counter mode (AES256-CTR) et godt valg for os.

Fidusen ved GCM er at du slipper for to pass over data for at lave både "secrecy" og "authentication", men det er ikke nær så vigtigt for os som "KISS".

7
5. februar 2020 kl. 13:20

Hvis en sådan algoritme skulle kunne findes ville det kræve at hvis K = p(T1) , så findes der ikke noget T2 som ikke er lig T1 og hvor p'(T2) = K (hvor p' er p med en passende kryptonøgle).

Jeg er ikke bekendt med kryptosystemer der opfylder dette, og det vil nok endda være ganske svært at konstruere et sådant hvor dekryptering også er muligt (det er nærmest det modsatte af et hash).

6
5. februar 2020 kl. 12:50

Jeg synes det er et godt spørgsmål.

Jeg kunne godt tænke mig nogle debat-indlæg til følgende: Antag p er en krypteringsalgoritme, og q er det modsatte. Lad T være klartekst, og K være krypteret udgave. Der er naturligvis en krypteringsnøgle, men den behøver jeg ikke tale om. Altså: K=p(T) og T=q(K) - det er jo det normale forløb. Det skal også gælde at K1 ikke lig K2, hvor K1=p(T1) og K2=p(T2) når T1 ikke lig T2.

Ved diverse afprøvninger kan p og q verificeres - præcis som PHK skriver. Altså ved T=q(p(T))

Ved at inspisere K ses en volapyk samling af tegn.

Spørgsmål, og er det ikke PHK's spørgsmål, hvad nu hvis der findes en algoritme r, hvor T=r(K) - altså helt uden at kende krypteringsnøglen ?

Jeg taler ikke om brute force - ala Enigma-brydningen - men om en (hemmelig) dekryptering, som virker uafhængig af krypteringsnøglen - altså en (bevidst) designsvaghed ved p ?

Hvis dette er rigtigt, muligt, så er løsningen vel åben source og mange nørder som borer i algoritmen p. Og det er nævnt ovenfor.

5
5. februar 2020 kl. 12:20

Har I overvejet Galois/Counter mode (GCM)? Det er i det store og hele som CTR, men regner undervejs sideløbende det authentication tag, som jeg kan gætte ud fra dit link, at I også bruger/har brug for.

GCM er en af de modes Colin forklarer i linket hvorfor er mindre attraktiv end AES-CTR + HMAC. Colin har ret godt styr på alt hvad der handler om kryptering, så det kan anbefales at læse linket.

En forbedring af sikkerheden ved kryptering er først at kryptere med en algoritme og dernæst med en anden.

Kan du bevise det? Det lugter langt hen af "selv at opfinde noget" som Bjarne skriver er værre end at bruge noget"som har haft mange øjne på over længere tid". I dine opvejelser glemmer du også risikoen for at kombinationen er nem at bryde.

4
5. februar 2020 kl. 11:25

Hvordan opbevarer i nøglen?

3
5. februar 2020 kl. 11:21

Nationalmuseet har fået en del ødelagt - mindre omhu? jeg spørger mig selv om det er for meget - desværre er den nationale interesse for industri og opfindere så lille i forhold til en tilfældig 'kunstner'.

Et punkt mere med sikkerhed : brand.Men er enig tyveri bortkomst er det værste og her hjælper det at palcer edata fysisk et andet sted det hjælper også mod brand.

2
5. februar 2020 kl. 11:04

En forbedring af sikkerheden ved kryptering er først at kryptere med en algoritme og dernæst med en anden. Selv om en af algoritmerne skulle have en svaghed, så er sandsynligheden for at begge har en svaghed ved samme nøgle en del mindre. Og man skal selvfølgelig bruge lange nøgler.

Det giver selvfølgelig ikke fuld sikkerhed, men man skal overveje, hvor mange ressourcer en evt. modstander gider bruge på at bryde netop dine krypterede filer. Så med mindre der er mange penge (eller stor prestige) at hente i at afkode netop dine filer, så skal du nok ikke bekymre dig voldsomt.

1
5. februar 2020 kl. 10:20

Nu kender jeg ikke jeres behov, men jeg kan snildt finde på nogle grunde til, hvorfor counter mode måtte være det rette valg for jer.

Har I overvejet Galois/Counter mode (GCM)? Det er i det store og hele som CTR, men regner undervejs sideløbende det authentication tag, som jeg kan gætte ud fra dit link, at I også bruger/har brug for.

Vedr. magien, så ja, det er en grundlæggende udfordring, og svaret plejer at være, at det er god ide at bruge løsninger, som har haft mange øjne på over længere tid, end selv at opfinde noget. Ikke godt, men det mindst ringe alternativ.