Fordomme spænder ben for Danmarks teknologiske fremskridt
Flere og flere virksomheder er i akut mangel på it-specialister. Løsningen er åbenlys: At få flere til at vælge it-vejen. Men gamle fordomme har stadig monopol på en hel sektor, og det skal der politisk vilje til at ændre på.
Hele 45 procent af de danske it-virksomheder var sidste år nødsaget til at opgive at besætte ledige jobs, fordi der er akut mangel på it-eksperter.
Og det lader ikke til, at vi går en lysere fremtid i møde: Prognoser fra Erhvervsstyrelsen konkluderer, at der i 2030 vil mangle 19.000 it-specialister.
Det går ikke bare ud over den enkelte virksomhed, men rammer hele den danske udvikling og økonomi. Det er et vink med en vognstang om, at vi bliver nødt til at arbejde målrettet for at øge interessen for it blandt unge, så vi kan øge talentmassen.
Og hvis vi skal op i den internationale superliga, så er det også kvinderne, vi skal have fat i.
Kældermennesket løber med opmærksomheden
Det er alment kendt, at der er langt mellem kvinderne på de teknologiske uddannelser i Danmark, og en stor del af forklaringen på den ulige kønsbalance er at finde i stereotypen om den cola-drikkende, pizza-gnaskende computernørd.
For mange unge, forældre og lærere er det blevet en helt indgroet selvfølgelighed, at it-eksperter er kældermennesker i Iron Maiden-T-shirts. Et billede, som mange unge kvinder har svært ved at spejle sig i.
Men sandheden er, at den forestilling grundlæggende er forkert. Man skal ikke meget mere end at snuse til sektoren, for at vide, at it er problemløsende, samarbejdende og kreativt.
Men mange – især kvinder – når aldrig så langt, fordi ham den langhårede metal-fan har skygget for det store billede i årtier.
Alligevel kan vi kan se, at interessen er der: På bare et enkelt år er andelen af kvinder på Data Science steget fra 24 til 28 procent. Blandt andet fordi vi arbejder for at vise et mere nuanceret billede af it.
Løsningen er ikke gratis
Det er et langt sejt træk, hvis vi skal øge talentmassen og tiltrække flere kvinder til it-uddannelserne, og vores indsats på ITU er blot en dråbe i havet. Vi ved nemlig, at faglige interesser allerede skabes i folkeskolen.
Og jeg er ikke i tvivl om, at det er en del af forklaringen på, hvorfor ligestillingen i it-sektoren halter bagefter herhjemme, mens der mange andre steder i verden er en mere eller mindre lige kønsfordeling på it-studierne.
Vores døtre bliver ikke eksponeret nok for teknologi i klasselokalerne, og derfor skal der investeres penge i at gøre teknologiforståelse til et obligatorisk fag i folkeskolen, og informatik til en fast del af skemaet for alle gymnasieelever.
Jeg savner den politiske vilje til at gøre teknologiinteressen til allemandseje. Det er ikke gratis, men det er nødvendigt, hvis vi vil fremtidssikre Danmark.
Det er en indsats, der kan være med til at løse et stort problem i den ellers boomende it-sektor, give Danmark den teknologiske førertrøje på og desuden skabe digitalt dannede unge mennesker.
Så kære politikere, hvornår bliver it en fast del af vores børns skolegang?

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.