Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Fordomme spænder ben for Danmarks teknologiske fremskridt

29. august 2019 kl. 10:1327
Fordomme spænder ben for Danmarks teknologiske fremskridt
Illustration: ITU.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Flere og flere virksomheder er i akut mangel på it-specialister. Løsningen er åbenlys: At få flere til at vælge it-vejen. Men gamle fordomme har stadig monopol på en hel sektor, og det skal der politisk vilje til at ændre på.

Hele 45 procent af de danske it-virksomheder var sidste år nødsaget til at opgive at besætte ledige jobs, fordi der er akut mangel på it-eksperter.

Og det lader ikke til, at vi går en lysere fremtid i møde: Prognoser fra Erhvervsstyrelsen konkluderer, at der i 2030 vil mangle 19.000 it-specialister.

Martin Zachariasen (f. 1967), er rektor på IT-Universitetet i København siden 1. januar 2019. Han har en ph.d. og en doktorgrad fra Københavns Universitetet og har tidligere været dekan på Syddansk Universitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det går ikke bare ud over den enkelte virksomhed, men rammer hele den danske udvikling og økonomi. Det er et vink med en vognstang om, at vi bliver nødt til at arbejde målrettet for at øge interessen for it blandt unge, så vi kan øge talentmassen.

Og hvis vi skal op i den internationale superliga, så er det også kvinderne, vi skal have fat i.

Kældermennesket løber med opmærksomheden

Det er alment kendt, at der er langt mellem kvinderne på de teknologiske uddannelser i Danmark, og en stor del af forklaringen på den ulige kønsbalance er at finde i stereotypen om den cola-drikkende, pizza-gnaskende computernørd.

For mange unge, forældre og lærere er det blevet en helt indgroet selvfølgelighed, at it-eksperter er kældermennesker i Iron Maiden-T-shirts. Et billede, som mange unge kvinder har svært ved at spejle sig i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men sandheden er, at den forestilling grundlæggende er forkert. Man skal ikke meget mere end at snuse til sektoren, for at vide, at it er problemløsende, samarbejdende og kreativt.

Men mange – især kvinder – når aldrig så langt, fordi ham den langhårede metal-fan har skygget for det store billede i årtier.

Alligevel kan vi kan se, at interessen er der: På bare et enkelt år er andelen af kvinder på Data Science steget fra 24 til 28 procent. Blandt andet fordi vi arbejder for at vise et mere nuanceret billede af it.

Løsningen er ikke gratis

Det er et langt sejt træk, hvis vi skal øge talentmassen og tiltrække flere kvinder til it-uddannelserne, og vores indsats på ITU er blot en dråbe i havet. Vi ved nemlig, at faglige interesser allerede skabes i folkeskolen.

Og jeg er ikke i tvivl om, at det er en del af forklaringen på, hvorfor ligestillingen i it-sektoren halter bagefter herhjemme, mens der mange andre steder i verden er en mere eller mindre lige kønsfordeling på it-studierne.

Vores døtre bliver ikke eksponeret nok for teknologi i klasselokalerne, og derfor skal der investeres penge i at gøre teknologiforståelse til et obligatorisk fag i folkeskolen, og informatik til en fast del af skemaet for alle gymnasieelever.

Jeg savner den politiske vilje til at gøre teknologiinteressen til allemandseje. Det er ikke gratis, men det er nødvendigt, hvis vi vil fremtidssikre Danmark.

Det er en indsats, der kan være med til at løse et stort problem i den ellers boomende it-sektor, give Danmark den teknologiske førertrøje på og desuden skabe digitalt dannede unge mennesker.

Så kære politikere, hvornår bliver it en fast del af vores børns skolegang?

27 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
28
17. september 2019 kl. 13:53

Du kommer med nogle rigtig gode pointer i din artikel her.

Der er ingen tvivl om at der skal noget diversitete ind i hvilke medarbejdere der søger de forskellige jobs.

Det er dog ikke kun på IT området det er et problem, det gælder alle brancher, som enten er "mande-" eller "kvinde-jobs" hvor diversitet ville kunne gøre meget forudviklingen.

Det gælder både i pædagogjobs til direktør og bestyrelsesjobs, hvor mere diversitet kunne gøre underværker.

//Jonashttps://goloan.dk

27
3. september 2019 kl. 18:01

Jeg vil anbefale Steven Pinkers bog Blank Slate til dem der vil vide hvad forskningen siger om årsagen til forskellene på bl.a. mænd og kvinder.

Han forklarer også hvordan tilhængerne af de store ideologier liberalisme og socialisme har lykkedes med at forhindre udbredelsen af denne viden.

24
2. september 2019 kl. 21:12

Kjeld, du plejede at skrive fornuftigt på 180Grader.dk... hvad er der sket?

23
2. september 2019 kl. 19:07

Man har forklaret det ved at jo større økonomisk og social frihed kvinder har, jo mere vil de kunne følge deres interesser.

22
2. september 2019 kl. 09:22

Det er sjovt, at DNA'et for kvinder i Danmark ikke kan lide datalogi, mens, f.eks, kvinder i Egypten har DNA der bedre kan lide det. Eller at danske kvinders DNA var programmeret mere positivt overfor datalogi i 70'erne end i dag.

20
1. september 2019 kl. 12:03

"Måske børnene bliver programmeret til bestemte roller"

Det gør de faktisk. Programmet skrives i DNA.

"Venner i har allerede tabt længe inden det er tid til at overveje studie."

Korrekt, det sker ved undfangelsen.

19
1. september 2019 kl. 11:03

Hvordan fordommene er opstået er urelateret til om de er sande eller ej.

Da fordommene korrelerer godt med virkeligheden, kunne man ændre titlen på indlægget til: "Virkeligheden spænder ben for Danmarks teknologiske fremskridt".

18
1. september 2019 kl. 10:14

Fordomme er crowdsourcet mønstergenkendelse, og ret præcise.

Fordommer er nærmere mønster genkendelse uden indlæringsdata. Nærmere crowdsourced gætteri.

Hvis blot hvert individ i din crowd har mindst et styk personlig erfaring, så har du ret. Men hvis erfaringen er andenhånds, så bliver mønstergenkendelsens vægning af mønstre skæv.

Der hvor det bliver noget rod, er når man kalder alle personer med en personlig erfaring, der går imod hvad der er politisk korrekt, for fordomsfulde.

17
1. september 2019 kl. 01:04

Fordomme er crowdsourcet mønstergenkendelse, og ret præcise.

16
31. august 2019 kl. 21:13

Hvorfor alt fokus på nørder? Måske børnene bliver programmeret til bestemte roller længe inden de kan genkende en nørd.

Jeg sidder her med et katalog kaldet Stof og Stil. Det er en halv tomme tykt og af tyndt papir. A4 format og store billeder på alle sider. Der er kun billeder af kvinder. Selv børn er alle piger. Ikke en eneste af hankøn - er i tvivl om hvem der er målgruppen?

Så imens pigerne sider i røde kjoler og læser Stof og Stil, så er drengene i værelset med blå vægge igang med Minecraft og technic Lego.

Venner i har allerede tabt længe inden det er tid til at overveje studie.

15
30. august 2019 kl. 18:10

Det her lyder lidt som når politikere forklarer valgnederlag med at det ikke er lykkedes at kommunikere partiets politik til vælgerne.

Måske er problemet ikke fordomme om T-shirts. Måske er de studerende ikke helt så uvidende som man gør dem til.

Måske er problemet bare, at der ikke er nok gode arbejdspladser.

Måske kender de nye studenter lidt for mange IT-folk der knokler på kedelige projekter, for at nå den næste arbitrære sprint deadline.

Der er lav arbejdsløshed, så hvis branchen mangler folk, må den tilbyde noget mere.

14
30. august 2019 kl. 11:35

Der er ingen der vil ansætte dig på baggrund af dit fine afgangsbevis eller fordi du har læst til komputerprogrammør i folkeskolen.Du har kun værdi i IT branchen hvis du har erfaring, uanset om du er køn eller ej.

En ting mere galt: Hvis nogen ansætter en nyuddannet (datalog, datamatiker, ingeniør, whatever), så er det nok i høj grad på baggrund af de fine afgangsbeviser (men nok i meget ringe grad folkeskolens afgangsbevis). Man har på det tidspunkt ikke samlet voldsomt megen erfaring. Der kan være noget praktik og måske et studiejob, men det er altså ikke fire års fuldtidserfaring. Så der er faktisk virksomheder, der finder nyuddannede værdifulde nok til at ansætte dem. Og faktisk også ansættelser i studiejob (altså uden erfaring).

13
30. august 2019 kl. 11:04

Der er ingen der vil ansætte dig på baggrund af dit fine afgangsbevis eller fordi du har læst til komputerprogrammør i folkeskolen.

Der er flere ting galt med dette udsagn:

  • Du kan ikke uddanne dig til computerprogrammør i folkeskolen, ligesom du heller ikke kan uddanne dig til musiker eller snedker i folkeskolen, selv om du har mange musik- eller sløjdtimer.

  • Tanken med programmering i folkeskolen er ikke, at eleverne skal kunne gå direkte ud i et udviklerjob. Tanken er dels at give eleverne en ide om, hvad det er for noget, og dels give elever med potentiale indenfor området en ide om, det var noget for dem. Ligesom musiktimerne i skolen kan få elever til at overveje en musikuddannelse (eller ikke).

  • Uden undervisning i folkeskolen får fordomme -- ofte forstærket af medier, der er mere interesserede i en god historie end sandheden -- lov til at leve uimodsagt videre.

12
30. august 2019 kl. 10:11

Der er ingen der vil ansætte dig på baggrund af dit fine afgangsbevis eller fordi du har læst til komputerprogrammør i folkeskolen.

Du har kun værdi i IT branchen hvis du har erfaring, uanset om du er køn eller ej.

11
30. august 2019 kl. 00:02

Jeg har tit set opslag der fint kan varetages af fx. datamatikere eller webintegratorer - men alligevel kræver de en med bachelorgrad.

Jeg har tidligere haft glæde af at have en datamatiker at arbejde sammen med. Så på den ene side vil jeg give dig ret.

På den anden side, må man forvente at en bachelor er mere selvkørende. Jeg vil nok hellere have en nyudannet bachelor siddende alene end en nyuddannet datamatiker.

10
29. august 2019 kl. 21:01

må ærligt indrømme at "manglen" på IT-folk er noget bavl

Måske er det også hvad man lægger i ordet "IT-folk", at folk ikke er præcise nok når de taler om det. Vi søger to udviklere og har svært ved at finde dem. Softwareudviklere er også "IT-folk", men der synes klart at mangle de softwareingeniører, dataloger og ph.d.'er vi har brug for.

8
29. august 2019 kl. 18:28

Som ledig ved jeg ikke om jeg skal grine eller græde over artiklen. Jeg er pt. ledig på 9. måned og må ærligt indrømme at "manglen" på IT-folk er noget bavl, for der er en ordentlig sjat virksomheder derude der er vældig selektive med deres valg af IT-personale. Der er i forvejen rigeligt med talenter derude der enten sidder ledige eller er stoppet med at arbejde i feltet. På den anden side af jobmuren er der rigeligt med konkurrence med at komme ind i et firma. Jeg blev indrømmet lige så harm over TV2s artikel i samme boldgade.

Det er ikke "kældermennesket" den er gal med eller "nørd" stereotypen med rigelig cola og pizza. Og, ja det kunne have været dejligt med flere piger i faget...

For at tage et par eksempler: På min IT-supporter uddannelse (en erhvervsuddannelse) var der ikke en eneste pige i klassen - derimod havde vi en del der brugte uddannelsen fordi de "skulle" videre på en eller anden måde. Dette var godt halvdelen af klassen.

På datamatikeren var der to piger i klassen som stort set aldrig mødte op. Rent spild faktisk. Vi havde flere i starten, men mange hoppede fra.

Kvinder tror jeg sikkert vil egne sig inden for både hardware og software. Deres mindset er ikke så analytisk, men deres sans for overblik er ofte meget stor. Jeg tror ikke at det er den langhårede metal-fan der gør udslaget - dem er der også rigeligt af i det modsatte køn :)

Der er dog mange andre faktorer jeg tror der spiller ind - mest efter man er færdig med skolen. Problemet er ikke bare mangel på kvinder - men mangel på god håndtering af IT-personale generelt:

  1. Jobcentre er for overfokuserede bare med at få dig i job. IT er en verden hvor man ikke må stå stille nogensinde - Tager dit andet job for meget af din tid og overskud, har du ikke tid til at holde dig opdateret = du falder ud af feltet og risikerer ingen vil ansætte dig. Desuden er der en catch-22 med forbedring af kompetencer; Der er ikke mange kurser man kan hoppe på som ledig (aka. positivlisten), og omvendt er der ikke mange arbejdspladser der vil bidrage til at holde dig opdateret - selv om de reklamerer med det i annoncerne.

  2. Der er meget stor tiltro til fine papirer og certifikater i Danmark - her har jeg oplevet at tilliden til nye medarbejdere er noget større i udlandet. Der er meget stort bias til at man kan arbejde med det rette system, det rette programmeringssprog. Desuden bliver jeg stadig af og til bedt om karakterbeviser fra folkeskolen og datamatikeruddannelsen - de viser intet om min udvikling i de otte år der er gået siden da.

  3. Det er ofte ikke muligt at skaffe en 4-ugers praktik med IT eller programmering for øje - det er dog forståeligt når der er tale om adgang til kritiske processer og systemer, det er simpelt hen for stort et gamble rent sikkerhedsmæssigt.

  4. Jobs er overkoncentreret til storbyerne, hvor der er dyrt at bo - på den anden side er der mange virksomheder der ikke er villige til at betale nok for at det kan løbe rundt mht. flytning og udgifter i området. Ligeledes er der alt for lille fokus på remote-arbejde i Danmark. Det er ikke fordi jeg ikke vil være social på arbejdspladen - det er fordi IT-faget stiller gode muligheder op for arbejdsformen

  5. IT og udvikling er ofte en eftertanke i virksomheder der ikke har disse punkter som hovedfokus. Jg har endda selv arbejdet i et softwarehus hvor IT-afdelingen næsten blev komplet tilsidesat på trods af forventinger om 99.99% oppetid.

  6. IT er et kæmpe ocean af systemer, hardware, programmeringssprog, færdigheder og uddannelser. Jeg har tit set opslag der fint kan varetages af fx. datamatikere eller webintegratorer - men alligevel kræver de en med bachelorgrad. Det er forståeligt - dem der ikke kender IT uddannelserne navigerer en kæmpe labyrint - og går efter dem med bedste færdigheder på papiret.

  7. Der er et overforbrug af rekrutteringsburauer til at finde IT-folk - et felt de ofte slet ikke er gearede til. Der ser jeg ofte at jeg skal holde lidt igen - for recruiteren forstår ikke 98% af mine kompetencer alligevel. Omvendt har jeg også ofte oplevet kun at sidde overfor en CEO frem for CTO'en eller seniorudvikleren.

  8. IT-jobs har stort set garanti for overarbejde, og du skal kunne lægge din tid nogenlunde fleksibelt. Dette tror jeg også er en grund til at en del kvinder hopper fra - især når de har børn.

  9. IT-jobs er ekstremt delt op i software og hardware - der har jeg ofte (som en person der sagtens kan begge dele) oplevet spørgsmålet om hvad jeg helst vil af de to. Jeg vil begge dele - hvad jeg ikke kan rode med på arbejde, sidder jeg med derhjemme. Fra min vinkel virker det lidt som at skulle vælge mellem to af sine bedste venner - jeg vælger ikke den ene fra, for de supplerer hinanden. Software kører på hardware og en god forståelse for hardware sikrer bedre software.

  10. Der er rigeligt med konkurrence fra de lediges side - jeg bliver selv ofte mødt med "vi har valgt en anden der matcher vores profil bedre".... det er da hvis man får svar og ikke bare bliver "ghosted" på trods af at man søger gentagende gange og bare ser at firmaet bliver ved med at genopslå stillingen.

Håber der er lidt at trække på. Hilsen, en langhåret metal-fan der ironisk nok går ledig på trods af at der er "mangel" på IT-folk...

7
29. august 2019 kl. 15:30

Men mange – især kvinder – når aldrig så langt, fordi ham den langhårede metal-fan har skygget for det store billede i årtier.

Der er vist nogen der trænger til at få justeret deres forudindtagetheds-barometer.

Jeg er jævnt glad for at vi i denne branche i stor stil kan slippe for skjorte-og-jakkesæt og have noget diversitet. Inklusiv Iron Maiden t-shirts og langhårede gutter.

6
29. august 2019 kl. 13:26

Hvad har du så lavet på arbejde i dag skat? Jeg har compileret en ny Linux kerne med lttng!

Uanset hvor meget teknologiforståelse man banker ind i hovedet på ungerne, så er det næsten umuligt at forklare dem hvad jeg går og laver. Med lidt held, så kan vi går fra at hvert tjredje ord er et nørd ord (fremmedord), til at hvert fjerde er et nørd ord.

Det er måske lidt langsigtet inden det giver pote, men måske IT uddannelserne skal have et fag der hedder, "forklar mor hvad jeg laver", hvor man lærer at kommunikere IT ud til omgivelserne.

4
29. august 2019 kl. 12:52

Skal forældrene helt fritages for "ansvaret" i den her sammenhæng?

Det er helt fint med ekstra undervisning i teknologiforståelse, men teknologiinteressen må altså komme af sig selv eller mere indirekte.

Hvis man ikke i sin barndom ser mor og far interessere sig lige meget for teknologi (eller hvad som helst andet) så påvirker det nok hvad man senere kommer til at interessere sig for.

Mon ikke der også stadig er forskel på de fødselsdage som forældre arrangerer for drenge og piger?

3
29. august 2019 kl. 12:50

Det er fornuftigt at alle skal lære om teknologiforståelse i skolen, men jeg tror ikke det er løsningen på det problem der præsenteres.

Det er alment kendt, at der er langt mellem kvinderne på de teknologiske uddannelser i Danmark, og en stor del af forklaringen på den ulige kønsbalance er at finde i stereotypen ...

Er det alment kendt? Kan vi ikke få et par kilder på det for god ordens skyld?

Hvilken stereotype og hvilket folkeskolefag skal vi oprette for at sørge for at drengene ikke fravælger de sociale fag så der er SOSU-medarbejdere nok i fremtiden??

1
29. august 2019 kl. 11:56

"For mange unge, forældre og lærere er det blevet en helt indgroet selvfølgelighed, at it-eksperter er kældermennesker i Iron Maiden-T-shirts. Et billede, som mange unge kvinder har svært ved at spejle sig i." Helt enig. Det passer så ikke med den klassiske offerrolle i ligestillingsdebatten. Gad vide om problemet havde været det samme, hvis det havde været lige så politisk ukorrekt at stemple teknisk mindede drenge som introverte og socialt dysfunktionelle, som at tale om hysteriske kvinder? Så det første skridt må være at omtale de nuværende teknisk interessede (drenge) med passende respekt. Det kan nemt vise sig mere effektiv, end den nuværende praksis, med at tigge/lefle for pigerne om at lære noget teknik.