'Fordels'-klubber med scan (dig) selv-funktioner: Hvem er de en fordel for?
'Fordelsklubber', blandt andet med scan selv-funktioner, er dukket op i rekordfart. Smart, for de færreste af os gider nok spilde mere tid end nødvendigt i supermarkedskøen. 'Så kan du i stedet bruge tiden på lige præcis dét, som giver mening for dig', lokker Coop os med i beskrivelsen af deres Scan & Betal-app. Men hvor smarte er de her systemer lige - altså for os forbrugere?
Illustration: Elisa Nadire Caeli .
Hvordan virker de?
De fleste ved formentlig, at apps som Spotify eller Netflix indsamler data om den musik, vi lytter til, eller de videoer, vi ser på, og at de på den baggrund fores
lår (mere af den samme) musik, vi kan lytte til som det næste. Eller at sociale medier, baseret på data om os, sorterer det indhold, der vises i vores nyhedsstrømme.
Hvordan de forskellige apps helt præcist virker, ved vi oftest ikke, da de specifikke algoritmer som regel er skjulte, men overordnet set lader fordelsklubber med scan selv-funktioner til at virke på samme måde: De indsamler data om, hvad vi plejer at købe og præsenterer os på den baggrund for tilbud på de varer, vi plejer at købe.
Sociale medier er længe blevet kritiseret for ensidighed ved at servere os mere, mere og mere af det samme og dermed udelukke os fra andre holdninger, anden viden om verden osv. Vi indrulles i vores egne små nyhedsbobler. Nu er ensidigheden så også rykket ind i supermarkedet, hvilket potentielt både ansporer os til uvarieret kost og er temmelig diskriminerende overfor os forbrugere:
Køb røget laks, og du skal få præsenteret tilbud på mere røget laks. Køb salte fisk, og du skal få præsenteret tilbud på flere salte fisk. Har du (haft) tendens til ofte at købe sunde økologiske råvarer, anspores du til at købe flere sunde økologiske råvarer, og har du (haft) tendens til ofte at købe pastaskruer med ketchup og røde pølser, anspores du til mere af det. Du opmuntres til at leve i din egen lille indkøbsboble.
’Fordelsklubber’: Hvem er de en fordel for?
'Hej! Glem ikke at logge ind for at se dine personlige tilbud og bonussaldo', skriver Coop i en pop-up-besked, når man klikker sit ind på deres hjemmeside, men 'Hej! Vi er nogle, der gerne vil undlade at logge ind, som gerne vil undlade personlige ensporede tilbud, og som ikke vil forære vores data væk for bonusser'.
En lavine af klubber, der indsamler og anvender alle de data, de kan komme i nærheden af, ruller ind over os, og jeg vil meget gerne ikke være med. Men jeg vil da stadig gerne slippe for køen, og jeg vil også gerne bidrage til, at supermarkederne kan lave statistikker over indkøb, der for eksempel kan bruges til at minimere ressourcespild.
Er tiden mon ikke ved at være etisk og intelligent moden til en u-personlig scan selv-app, som lader os få lov til at gå hurtigt igennem kassen, uden at vi skal oprettes i nogen form for ’fordelsklub’, der skovler vores data ind? Jeg kan mest få øje på ulemper.
Note: Coops app er her anvendt som ét eksempel blandt mange.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.