Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

'Fordels'-klubber med scan (dig) selv-funktioner: Hvem er de en fordel for?

24. januar kl. 16:008
Postdoc
Illustration: Aarhus Universitet.
Artiklen er ældre end 30 dage

'Fordelsklubber', blandt andet med scan selv-funktioner, er dukket op i rekordfart. Smart, for de færreste af os gider nok spilde mere tid end nødvendigt i supermarkedskøen. 'Så kan du i stedet bruge tiden på lige præcis dét, som giver mening for dig', lokker Coop os med i beskrivelsen af deres Scan & Betal-app. Men hvor smarte er de her systemer lige - altså for os forbrugere?

Illustration: Elisa Nadire Caeli .

Hvordan virker de?

De fleste ved formentlig, at apps som Spotify eller Netflix indsamler data om den musik, vi lytter til, eller de videoer, vi ser på, og at de på den baggrund fores

lår (mere af den samme) musik, vi kan lytte til som det næste. Eller at sociale medier, baseret på data om os, sorterer det indhold, der vises i vores nyhedsstrømme.

Hvordan de forskellige apps helt præcist virker, ved vi oftest ikke, da de specifikke algoritmer som regel er skjulte, men overordnet set lader fordelsklubber med scan selv-funktioner til at virke på samme måde: De indsamler data om, hvad vi plejer at købe og præsenterer os på den baggrund for tilbud på de varer, vi plejer at købe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sociale medier er længe blevet kritiseret for ensidighed ved at servere os mere, mere og mere af det samme og dermed udelukke os fra andre holdninger, anden viden om verden osv. Vi indrulles i vores egne små nyhedsbobler. Nu er ensidigheden så også rykket ind i supermarkedet, hvilket potentielt både ansporer os til uvarieret kost og er temmelig diskriminerende overfor os forbrugere: 

Køb røget laks, og du skal få præsenteret tilbud på mere røget laks. Køb salte fisk, og du skal få præsenteret tilbud på flere salte fisk. Har du (haft) tendens til ofte at købe sunde økologiske råvarer, anspores du til at købe flere sunde økologiske råvarer, og har du (haft) tendens til ofte at købe pastaskruer med ketchup og røde pølser, anspores du til mere af det. Du opmuntres til at leve i din egen lille indkøbsboble.

’Fordelsklubber’: Hvem er de en fordel for?

'Hej! Glem ikke at logge ind for at se dine personlige tilbud og bonussaldo', skriver Coop i en pop-up-besked, når man klikker sit ind på deres hjemmeside, men 'Hej! Vi er nogle, der gerne vil undlade at logge ind, som gerne vil undlade personlige ensporede tilbud, og som ikke vil forære vores data væk for bonusser'.

En lavine af klubber, der indsamler og anvender alle de data, de kan komme i nærheden af, ruller ind over os, og jeg vil meget gerne ikke være med. Men jeg vil da stadig gerne slippe for køen, og jeg vil også gerne bidrage til, at supermarkederne kan lave statistikker over indkøb, der for eksempel kan bruges til at minimere ressourcespild.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Er tiden mon ikke ved at være etisk og intelligent moden til en u-personlig scan selv-app, som lader os få lov til at gå hurtigt igennem kassen, uden at vi skal oprettes i nogen form for ’fordelsklub’, der skovler vores data ind? Jeg kan mest få øje på ulemper.

Note: Coops app er her anvendt som ét eksempel blandt mange.

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores debatredaktion på debat@ing.dk

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
30. januar kl. 10:53

Coop Amba en en andelsvirksomhed. Hvis man bruger Coops App, er man medlem og dermed medejer af Coop. Som medlem af Coop er man med til at vælge ledelsen for Coop. Der er derfor helt op til medlemmerne, hvordan Coop skal drives, og der er ikke andre "bagmænd" end dig, der er kunde. Den bonus (tidligere dividende) man får, er ens andel af forretningens overskud. Derfor mener jeg ikke, at man helt kan sammenligne Coop med andre virksomheder. Coops "fordels"-program er kundernes (ejernes) eget ønske.

5
1. februar kl. 10:46

... og COOP's scan-selv app kan også bruges uden medlemsskab.

6
1. februar kl. 12:44

COOP's scan-selv app kan også bruges uden medlemsskab

Det ved de så åbenbart ikke selv. Når man spørger dem, får man nej :-(

7
1. februar kl. 12:57

Ifølge: https://medlem.coop.dk/coop-appSå kan man sagtens benytte app'en uden at være medlem, man får bare ikke medlemsbonus eller special/medlems tilbud. (og et par andre ting som gratis Samvirke, noget rabat hvis man vil benytte Coop Bank mm=

8
1. februar kl. 14:03

Svar #7: Jeg ville bare bruge den til at undgå køen af og til, men det kunne jeg ikke i følge dem ... men tak for input, nu vil jeg prøve (efter deres annoncerede omlægning)

3
27. januar kl. 13:32

Om lidt kommer Amazon også til Danmark og overtager alt net og daglig handel. Så har du ikke valget mere.

2
26. januar kl. 08:58

Jeg er enig, men forstår godt butikkerne:

  • Data om forbrugsvaner har værdi. De kunne vælge en model hvor brugere kan opt-out
  • Butikkerne kan spare personale ved kasselinjen. Kø ved kassen er grunden til jeg bruger disse apps
  • Betalingsgebyr for internationale kreditkort (Visa, MasterCard...) er meget høje og er ved lov pålagt butikken. Fx når man bruger ApplePay/GooglePay, så er det i langt de fleste tilfælde Visa/MasterCard transaktion. Hvis de kan få kunder til at betale med Dankort eller MobilPay, så er der en stor økonomisk gevinst.

Apps kan have værdi. Fx til at tjekke prisen og ikke stå i kø. Men butikkerne har endnu ikke udnyttet potentialet.

  • Anmeld forkert pris på scannet vare vs prisskilt
  • Angiv fordærvet varer (som oftest opdages når man kommer hjem)
  • Fortælle om manglende vare i butikken hvis man har varer på indkøbsseddel
1
25. januar kl. 14:57

Når supermarkeder har små løbende prisudsving på varer, så er det bla. for at probe kundernes elastisitet dvs. hvor meget mindre man køber i forhold til en marginal prisstigning.

Denne prisoptimering som supermarkedet pt. foretager, er på basis af samtlige kunders gennemsnitlige adfærd.

Med indkøb via personlige apps med personlige rabatter kan probing af elastisitet udføres per kunde.

Dette betyder, at de produkter man personligt med ret stor sikkerhed køber uanset de af og til har en højere pris, dem kan man prissætte til personen højere end den perfekt konkurrerende markedspris.

Man kan evt. sammenligne med prissætning af nødvendig medicin, som man typisk køber i samme kvantum uanset vilde priser. Jf. insulinpriser i USA.

Eller man kan sammenligne med flysæder, som er dyrere, hvis man frekventerer luxusvare webbutikker.