Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Flere, ikke færre IT-uddannede i de store byer

3. december 2021 kl. 09:0216
Flere, ikke færre IT-uddannede i de store byer
Illustration: Privat.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I IT-branchen har vi behov for flere IT-specialister - både nu og i fremtiden. Ikke kun lidt flere, men virkelig mange flere IT-specialister, hvis vi skal kunne opfylde vores enorme behov for højt kvalificeret arbejdskraft.

Derfor er det dybt bekymrende, når man nærlæser den aftale, regeringen og et bredt flertal i Folketinget har indgået, om at tilbyde flere uddannelser og studiepladser uden for de store byer, den såkaldte udflytning af uddannelser.

Ambitionen om, at flere får mulighed for at tage en uddannelse uden at skulle flytte til en af de store byer, er bestemt prisværdig. Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at vi i fremtiden får endnu flere og i den grad endnu højere uddannede unge. Der, hvor kæden hopper af, er, når der i samme aftale lægges op til, at der skal skæres 10% i de eksisterende studiepladser i de store byer. Hvordan vil regeringen sikre, at dette ikke kommer til at betyde færre uddannede kandidater? Er konsekvenserne ved en udflytning på bekostning af de store byers studiepladser tænkt til ende?

Martin Rud Ehmsen er CTO hos e-handelshuset Hesehus. Han er uddannet ph.d. i Datalogi fra Syddansk Universitet i 2010 og sidder i aftagerpanelet på flere IT-uddannelser, bl.a. Datalogi og Software Engineering på Syddansk Universitet samt uddannelsesudvalget for IT-uddannelserne på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som en del af mit job sidder jeg i aftagerpanelet på flere IT-uddannelser, bl.a. Datalogi og Software Engineering på Syddansk Universitet samt uddannelsesudvalget for IT-uddannelserne på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole.

Et fast samtaleemne på møderne i disse udvalg er, hvordan vi kan tiltrække flere unge til uddannelserne, simpelthen fordi behovet for kandidater med speciale inden for IT er markant og stadigt stigende. At få unge til at tage og gennemføre en uddannelse inden for IT er dog ikke helt nemt. Samtidig er behovet for IT-kyndige vokset med eksponentiel hastighed.

Så jeg overdriver ikke, når jeg siger, at vi vender hver en sten i vores søgen på at finde vejen til at få flere til branchen: Hvordan tiltrækker vi flere piger og kvinder? Hvordan fastholder vi de studerende? Hvordan samarbejder vi med uddannelsesstederne, så de unge forstår, hvad de uddanner sig frem til?

Vi har således rigeligt med udfordringer i kampen for at sikre nok færdiguddannede; vores branche har bestemt ikke behov for yderligere benspænd i form af nogle - i vores optik - ganske arbitrære nedskæringer på antallet af studiepladser, som på ingen måde modsvarer den job-virkelighed, de unge uddannes til at skulle deltage i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som vi ser det, er faren ved at reducere 10% i studiepladser i de større byer også den, at man risikerer at nedbryde de eksisterende gode læringsmiljøer på universiteterne. Dette ville være et hårdt slag for vores branche. I Danmark har vi nogle ekstremt dygtige universiteter, der alle rangerer i Top 200 i verden. Sådan et studie- og læringsmiljø vokser ikke frem over natten. Det har taget lang tid at opbygge et så stærkt fagligt miljø med dygtige forskere og undervisere. Det vil uden tvivl være de dygtigste forskere og undervisere der forsvinder først, hvis man begynder at reducere på universiteterne.

I IT-branchen skriger vi på kvalificeret arbejdskraft. Lige nu mangler der akut 7.600 IT-specialister, og om 9 år vil der ifølge IRIS Group og HBS Economics mangle op mod 22.000 IT-folk (https://itb.dk/maerkesager/fremtidens-kompetencer/90-af-virksomhederne-efterspoerger-flere-it-folk/). Det vil derfor være et stort tilbageslag, hvis regeringens og Folketingets aftale resulterer i færre uddannede med IT-tekniske kompetencer, også selv hvis det skulle udligne sig over tid. For der er ikke tid.

Helt konkret hos os i Hesehus A/S var vi i starten af året 100 mand med IT-baggrund. Allerede her ved udgangen af året er vi rundet 150, men vores behov er faktisk meget større. Med lethed ville vi kunne finde plads til yderligere 20+ softwareudviklere til forskellige stillinger på ethvert niveau for at kunne følge med efterspørgslen hos vores kunder. Der er altså masser af stillinger til de (unge) mennesker, der uddanner sig inden for IT.

Desværre er situationen hos os i Hesehus A/S ikke unik. IT-Branchens undersøgelse fra november i år viser, at 58,6% af de adspurgte virksomheder har måttet opgive at besætte stillinger, simpelthen fordi de ikke har kunnet finde de rette kompetencer. Det er mildt sagt en uholdbar situation. Samtidig har 27,0% af IT-leverandørerne oplevet at måtte sige nej til ordrer og opgaver, da de ikke har hænder til at løse dem. Kort sagt: Manglen på kvalificeret arbejdskraft bremser vores muligheder for vækst.

Selv regeringens eget digitaliseringspartnerskab er bekendt med problemstillingen og anbefaler, at der skal uddannes flere kandidater fra IT-uddannelserne for at imødekomme den stigende efterspørgsel på IT-kompetencer. Flere skal søge IT-uddannelserne, og alle kvalificerede ansøgere skal optages (anbefaling 37, s. 108 - https://fm.dk/udgivelser/2021/oktober/visioner-og-anbefalinger-til-danmark-som-et-digitalt-foregangsland/).

Konklusionen er derfor lige til: Ethvert fokus og tiltag, der vil gavne interessen og mulighederne for, at flere unge tager en IT-uddannelse, skal undersøges og afprøves. Samtidig er det enormt vigtigt, at tiltagene hverken på kort eller lang sigt resulterer i færre uddannede, heller ikke i storbyerne. Der er brug for vækst i IT-uddannelserne, også i storbyerne.

Min klare anbefaling er derfor - og jeg vil tro, at jeg taler på hele branchens vegne - at IT-uddannelserne bliver friholdt fra den 10% reduktion i de store byer, der er lagt op til. Alternativet vil være et selvmål af rang og risikerer at sætte vores branches vækst over styr.

16 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
6. december 2021 kl. 13:00

Tærsklen, hvis man kan finde en læreplads, for at starte i lære er meget lavere end en lang, tør og kedelig universitets uddannelse.

Og som færdiguddannet står man, sandsynligveis, uden studiegæld og med et fagligt neveau som er rigeligt til at virksomhederne kan lægge de specialer ovenpå som netop de skal bruge. Især hvis de selv uddanner lærlingene.

15
3. december 2021 kl. 16:19

Simplificering af offentlige systemer hjælper ikke meget.

Jeg taler ikke om simplificering af offentlige systemer, jeg taler om simplificering af de love som IT skal hjælpe med at implementere.

Simple lov, som fjerne rigtig meget vurdering, da vurderingen kun kan foretages af mennesker.

Simple love som gør det let at implementere i IT.

14
3. december 2021 kl. 12:46

Simplificering af offentlige systemer hjælper ikke meget. De fleste offentlige udbud udvikles af i andre lande hvor pris og kvalitet er lavest mulig for at nå det beskrevne mål. Og så kan man forlange en 2-3 gange mere for at tilpasse løsningen så kunden får den løsning de egentlig ville have.

Når jeg ser rundt omkring, så er der blevet fyret massevis af IT folk, der er ingen der vil havde dem i de nederset 3 kvartiler. Og så er det klart at der kommer til at mangle folk, og det er svært for unge mennesker at tage en uddannelse hvor man ikke længere kan bruge de fleste.

IT er blevet "lean". Man skal ikke længere bruge en mekaniker til at lave service og skifte olie på bilen, eller dæk for den sags skyld. Det koster headcount. Og man har pillet alle de gule lamper ud af instrumentpanelet, eller ihverfald sat tape over dem. Kun de røde lamper er tilbage. IT branchen og de store virksomheder er ikke uden skyld i manglen på folk.

Og hvis der mangler folk, hvorfor tager man så ikke de skarpe ind fra gaden ? Det tager vel højst 2 år på fuldtid at oplære en til det samme som 3 års uddannelse vil give vedkommende, og så er det vel mere målrettet det man har behov for. I gamle dage tog de store virksomheder 10-20 mand fra datamatiker udadannelsen, uddannede dem et årstid, og efter 1 år var de klar til at få ansvaret for et område.

Konklusionen må være, at der IKKE er stor mangel på relativt nyuddannede IT folk, men primært på øverste kvartil.

13
3. december 2021 kl. 12:09

Jeg har ikke sagt andet end at jeg synes det var en fin idé, og jeg ser ikke nogen snakke det ned - så det forstår jeg ikke helt at du føler du kan konkludere?

Det var ikke møntet på dig, men de forløbig fem der syntes at Claus' indlæg skulle tomles ned.

Jeg tvivler dog stadig stærkt på at det vil begrænse antallet af nødvendige revisorer og jurister (som så vil vælge at blive programmører i stedet) - dog vil disse kunne lave mere fornuftige ting - og ligeså vil programmørerne der skal IT understøtte reglerne - KLART være hjulpet - så vi vil helt sikkert få færre forfejlede IT projekter indenfor skat regi pga. et sådant forslag..

Hvis der vitterlig er mangel på programmører (sådan som Natascha&Co prøver at italesætte), så er det da klart at hvis "The Usual Suspect" ikke skal bruge tusinder af slagsen til deres katastrofeprojekter til det offentlige, så vil det alt andet lige lette presset.

Og en af måderne til at undgå katastrofeprojekterne er nu en gang regelsimplificering.

12
3. december 2021 kl. 12:08

g ligeså vil programmørerne der skal IT understøtte reglerne - KLART være hjulpet - så vi vil helt sikkert få færre forfejlede IT projekter indenfor skat regi pga. et sådant forslag..

Det vil være en kæmpe gevist for samfundsøkonomien, hvis nye it-systemer ikke koster milliarder men millioner i stedet for. Dette er endda den korte bane.

Jeg forestiller mig en verden om 30-50 år fra nu, jeg kan se muligheden for at borgerne selv kan gennemskue samfundets regler/love (større retsikkerhed), domstolene ikke skal bruge så meget tid på at dømme i sager hvor nogen mente at de kunne tolke loven på en for dem fordelagtig måde. osv.

10
3. december 2021 kl. 12:02

gen - det er en glimrende idé og ville givetvis kunne spare milliarder - men så mange programmører stillinger tror jeg altså ikke vi får frigjort, så det batter det store i denne sammenhæng :)

Nej ikke på den korte bane, men langsigtet vil det også betyde mindre behov for andre personer med andre uddannelser og det skulle så gerne udmønte sig i at færre bliver optaget på den mindre nødvendige uddannelser og flere søgte ind på de mere nødvendige uddannelser.

Jeg ved at nogen altid vil gå imod strømmen og søge ind på uddannelser hvor der er udsigt til at blive ledig efter endt uddannelse, men kan vi som samfund bare flytte nogen i den rigtige retning, så er det godt givet ud.

9
3. december 2021 kl. 12:02

Men det lader ikke til du vinder gehør herinde for tanken om at simplificere.

Jeg har ikke sagt andet end at jeg synes det var en fin idé, og jeg ser ikke nogen snakke det ned - så det forstår jeg ikke helt at du føler du kan konkludere?

Jeg tvivler dog stadig stærkt på at det vil begrænse antallet af nødvendige revisorer og jurister (som så vil vælge at blive programmører i stedet) - dog vil disse kunne lave mere fornuftige ting - og ligeså vil programmørerne der skal IT understøtte reglerne - KLART være hjulpet - så vi vil helt sikkert få færre forfejlede IT projekter indenfor skat regi pga. et sådant forslag..

7
3. december 2021 kl. 11:56

Hvis man vil have mere liv i provinsen flytter man et helt universitet eller laver et helt nyt universitet, med en helt ny campus, om hvilken over nogle årtier opstår en masse vækst.

Hvor skulle personerne der søgte til det nye UNI/campus komme fra? skal de søge ind på det nye IT-UNI/IT-Campus i stedet for læge uddannelsen?

Jeg forsøger med min ide at skabe et mindre behov for administrative hænder og, forhåbentligt, få flere til at søge værdiskabende uddannelser.

6
3. december 2021 kl. 11:52

uagtet at det er en fin idé - så har det da ingen relevans for dette indlæg? Hvordan skulle færre jurist/revisor stillinger indvirke på at øge antallet af programmører?

Hvis der ikke er stor behov for personer med en en eller flere typer uddannelse, så vil, forhåbentligt, flere søge andre uddannelser, fx STEM uddannelser.

Lige meget hvad der gøres løser vi ikke problemet på den korte bane, det handler om at se længere ud i fremtiden.

4
3. december 2021 kl. 11:19

Hvordan skulle færre jurist/revisor stillinger indvirke på at øge antallet af programmører?

F.eks. ved at der ikke skulle bruges en hærskare af programmører til at omsætte djØFFERnes håbløse ideer til noget tilnærmelsesvist brugbart i den virkelige verden.

Skat er jo et meget godt eksempel - hvis selvangivelsen hed:

(Indtjening - 100.000 borgerfradrag) x 0,3 = den skat du skal betale.

Og ejendomsskat var:

(Husets salgspris - (husets købspris x lønindexstigning)) x 0,1 = den skat du skal betale, negativ skat tilbagebetales ikke.

Etc, etc.

Hvor mange milliarder, og dermed afledte programmører, kunne der så ikke spares?

3
3. december 2021 kl. 10:58

Men hvad er løsningen?

Løsningen er at gøre hvad man gjorde da man udflyttede Polyteknisk Læreanstalt til "den gudsforladte provinsby" Lyngby.

Hvis man vil have mere liv i provinsen flytter man et helt universitet eller laver et helt nyt universitet, med en helt ny campus, om hvilken over nogle årtier opstår en masse vækst.

Men det forudsætter naturligvis at man har en vision og er villig til at investere i den.

2
3. december 2021 kl. 10:57

uagtet at det er en fin idé - så har det da ingen relevans for dette indlæg? Hvordan skulle færre jurist/revisor stillinger indvirke på at øge antallet af programmører?

1
3. december 2021 kl. 10:26

Men hvad er løsningen?

Jeg har et bud, som jeg har talt om før. Simplificering.

Simplificere landets love, for at frigøre en masse mennesker der sidder og udføre samlebåndsarbejde.

Et eksempel Hvis skattelovgivning blev gjort sort/hvid uden mulighed for gråzone-overførelser fra virksomhed til private, og selskabsskatten blev sat til 0%, men også uden mulighed for afgiftsfritagelse. Så var der ikke længere behov for så mange revisorer og jurister på virksomhedssiden og på samfundssiden er der behov for færre kontrollanter.