Flere, ikke færre IT-uddannede i de store byer
I IT-branchen har vi behov for flere IT-specialister - både nu og i fremtiden. Ikke kun lidt flere, men virkelig mange flere IT-specialister, hvis vi skal kunne opfylde vores enorme behov for højt kvalificeret arbejdskraft.
Derfor er det dybt bekymrende, når man nærlæser den aftale, regeringen og et bredt flertal i Folketinget har indgået, om at tilbyde flere uddannelser og studiepladser uden for de store byer, den såkaldte udflytning af uddannelser.
Ambitionen om, at flere får mulighed for at tage en uddannelse uden at skulle flytte til en af de store byer, er bestemt prisværdig. Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at vi i fremtiden får endnu flere og i den grad endnu højere uddannede unge. Der, hvor kæden hopper af, er, når der i samme aftale lægges op til, at der skal skæres 10% i de eksisterende studiepladser i de store byer. Hvordan vil regeringen sikre, at dette ikke kommer til at betyde færre uddannede kandidater? Er konsekvenserne ved en udflytning på bekostning af de store byers studiepladser tænkt til ende?
Som en del af mit job sidder jeg i aftagerpanelet på flere IT-uddannelser, bl.a. Datalogi og Software Engineering på Syddansk Universitet samt uddannelsesudvalget for IT-uddannelserne på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole.
Et fast samtaleemne på møderne i disse udvalg er, hvordan vi kan tiltrække flere unge til uddannelserne, simpelthen fordi behovet for kandidater med speciale inden for IT er markant og stadigt stigende. At få unge til at tage og gennemføre en uddannelse inden for IT er dog ikke helt nemt. Samtidig er behovet for IT-kyndige vokset med eksponentiel hastighed.
Så jeg overdriver ikke, når jeg siger, at vi vender hver en sten i vores søgen på at finde vejen til at få flere til branchen: Hvordan tiltrækker vi flere piger og kvinder? Hvordan fastholder vi de studerende? Hvordan samarbejder vi med uddannelsesstederne, så de unge forstår, hvad de uddanner sig frem til?
Vi har således rigeligt med udfordringer i kampen for at sikre nok færdiguddannede; vores branche har bestemt ikke behov for yderligere benspænd i form af nogle - i vores optik - ganske arbitrære nedskæringer på antallet af studiepladser, som på ingen måde modsvarer den job-virkelighed, de unge uddannes til at skulle deltage i.
Som vi ser det, er faren ved at reducere 10% i studiepladser i de større byer også den, at man risikerer at nedbryde de eksisterende gode læringsmiljøer på universiteterne. Dette ville være et hårdt slag for vores branche. I Danmark har vi nogle ekstremt dygtige universiteter, der alle rangerer i Top 200 i verden. Sådan et studie- og læringsmiljø vokser ikke frem over natten. Det har taget lang tid at opbygge et så stærkt fagligt miljø med dygtige forskere og undervisere. Det vil uden tvivl være de dygtigste forskere og undervisere der forsvinder først, hvis man begynder at reducere på universiteterne.
I IT-branchen skriger vi på kvalificeret arbejdskraft. Lige nu mangler der akut 7.600 IT-specialister, og om 9 år vil der ifølge IRIS Group og HBS Economics mangle op mod 22.000 IT-folk (https://itb.dk/maerkesager/fremtidens-kompetencer/90-af-virksomhederne-efterspoerger-flere-it-folk/). Det vil derfor være et stort tilbageslag, hvis regeringens og Folketingets aftale resulterer i færre uddannede med IT-tekniske kompetencer, også selv hvis det skulle udligne sig over tid. For der er ikke tid.
Helt konkret hos os i Hesehus A/S var vi i starten af året 100 mand med IT-baggrund. Allerede her ved udgangen af året er vi rundet 150, men vores behov er faktisk meget større. Med lethed ville vi kunne finde plads til yderligere 20+ softwareudviklere til forskellige stillinger på ethvert niveau for at kunne følge med efterspørgslen hos vores kunder. Der er altså masser af stillinger til de (unge) mennesker, der uddanner sig inden for IT.
Desværre er situationen hos os i Hesehus A/S ikke unik. IT-Branchens undersøgelse fra november i år viser, at 58,6% af de adspurgte virksomheder har måttet opgive at besætte stillinger, simpelthen fordi de ikke har kunnet finde de rette kompetencer. Det er mildt sagt en uholdbar situation. Samtidig har 27,0% af IT-leverandørerne oplevet at måtte sige nej til ordrer og opgaver, da de ikke har hænder til at løse dem. Kort sagt: Manglen på kvalificeret arbejdskraft bremser vores muligheder for vækst.
Selv regeringens eget digitaliseringspartnerskab er bekendt med problemstillingen og anbefaler, at der skal uddannes flere kandidater fra IT-uddannelserne for at imødekomme den stigende efterspørgsel på IT-kompetencer. Flere skal søge IT-uddannelserne, og alle kvalificerede ansøgere skal optages (anbefaling 37, s. 108 - https://fm.dk/udgivelser/2021/oktober/visioner-og-anbefalinger-til-danmark-som-et-digitalt-foregangsland/).
Konklusionen er derfor lige til: Ethvert fokus og tiltag, der vil gavne interessen og mulighederne for, at flere unge tager en IT-uddannelse, skal undersøges og afprøves. Samtidig er det enormt vigtigt, at tiltagene hverken på kort eller lang sigt resulterer i færre uddannede, heller ikke i storbyerne. Der er brug for vækst i IT-uddannelserne, også i storbyerne.
Min klare anbefaling er derfor - og jeg vil tro, at jeg taler på hele branchens vegne - at IT-uddannelserne bliver friholdt fra den 10% reduktion i de store byer, der er lagt op til. Alternativet vil være et selvmål af rang og risikerer at sætte vores branches vækst over styr.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.