Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Fjernaflæste el-målere spionerer mod dig

Af Ole Tange24. august 2018 kl. 16:0446
Artiklen er ældre end 30 dage

Jeg har tidligere påpeget problemet med at fjernaflæste elmålere kan bruges til privatlivsinvasion til skade for borgeren. I denne video demonstrerer nogle tyskere, at de kan ud fra strømforbruget se hvilken film du ser på din storskærm.

Remote video URL

Nu er Fagbladet 3F kommet i besiddelse af et udkast fra regeringen, der vil give mulighed for at samkøre data om dit elforbrug.

Vi kunne sagtens have lavet en elmåler med Privacy-by-Design og havde vi gjort det, så ville denne formålsforskydning aldrig have været mulig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Designet kunne have været så simpelt som dette: Optag løbende elforbruget. Indsend det løbende til Datahubben krypteret med din egen nøgle. Hver måned udregner du selv betaling baseret på elprisen for de pågældende tidspunkter. Hvis Datahubben tror, at du snyder, så kan de kræve en stikprøvekontrol og bede dig åbne en måneds rapporteringer. Hvis du nægter, så betaler du fuld takst for alle timer.

Designet kan sikkert laves endnu bedre.

Må man godt råbe ulven kommer, når ulven er på vej i form af et udkast fra regeringen?

46 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
45
31. august 2018 kl. 10:25

Jeg bruger den optiske port, det er 300 bps, hvor jeg kan læse spænding, strøm, effekt og energi ind og ud.

44
30. august 2018 kl. 15:41

Aha, så overvåger du dig selv.. Mon det er lovligt?

43
30. august 2018 kl. 13:51

Det forekommer mig at være almindelige afregningsdata, på lige linje med oplysninger om telefonopkald. Det er data som skal gemmes et stykke tid, om det sker hos brugeren eller energiselskabet er et fedt.

At lade data ligge i målerne tror jeg dog ikke er særligt smart. Det sætter i hvert fald en del nye krav til hardwaren.

Telelovgivningen har en klar definition af hvem som må få adgang til disse data. Alle andre områder er lovløse.

Det som vi mangler er en generel lov, som definere alle oplysninger som private og ulovlige at videregive, undtaget ved dommerkendelse.

42
30. august 2018 kl. 11:58

Det er korrekt, men hvis man reelt set er samboende så bliver den samlede indtægt vel i nogen tilfælde så tilpas høj at man risikerer at miste muligheden.

OG der er vel i orden, at man også i Danmark, selv skal betale sin husleje hvis man evner det ?

Men du har ret i mange boligen så bliver lavet, så personer kan søge maximal boligsikring, og huslejen bare bliver sat det højere.

Nu snakker vi jo mest mennesker på eller eller anden form overførselsindkomst som modtager af boligsikring. Man kunne i stedet fjerne boligsikringen helt, for fremtidige lejemål også give dem som en mindre forhøjelse til samtlige. Så må man vælge at bo et dyrt sted, eller prøve at finde et billigere og dermed få et højere rådighedsbeløb.

Det vil også fjerne en del, af den kassetænkning som betyder at der er stor forskel på at være enlig/samboende i arbejde eller arbejdsløs.

41
28. august 2018 kl. 20:24

70 cm jernbeton .... har du bygget en bunker ??

Sikkerhedsrum i kælderen mod tornadoer, jf. klimaforandringer. ;-)

Vi fyldte hullet efter en gammel trappe med beton, da hullet var 3x4 m så skulle det armeres ordentligt, der skulle være badeværelse oven på det med en 500 L Jacuzzi så jeg bad dem om bare at lave det massivt.

38
28. august 2018 kl. 07:10

Alle der bor til leje et sted med køkken og wc i lejligheden kan søge boligsikring! Om de bebor lejemålet eller ej.

Det er korrekt, men hvis man reelt set er samboende så bliver den samlede indtægt vel i nogen tilfælde så tilpas høj at man risikerer at miste muligheden.

For at være ærlig så syntes jeg egentligt det ville være rimeligt at man ikke kan oppebære en "husleje støtte" til en bolig som man ikke reelt set bor i.

Dette er i "Københavnsområdet" hvor priserne på boliger i forvejen er ret høj og der mangler boliger, men det tror da faen, hvis der findes ret mange af den slags her som besidder 2 lejligheder, selvom de reelt set kun bruger een.

Hvorfor denne hetz på folk på overførselsindkomster? Alle kan komme ud for uheld, blive syge eller ramt af en ulykke- og blive fyret efter 120 sygedage. Medmindre man har en privat sygeforsikring, så kan man meget let risikere at komme på kommunale sygedagpenge= overførselsindkomst. Hvis du så nu er på genoptræningsophold, og dermed ikke er hjemme, så kan kassen knaldes i pga dit strømforbrug.

Som en generel betragtning syntes jeg jo ikke at man hetzer folk, hvis man afslører at de snyder systemet.

Vi har et rimeligt finmasket system som gør at ingen kommer til, reelt at sulte men sådan et system er dyrt og så er det vel fair nok at man ikke får mere end man har krav på.

Jeg hører tit det her med at det er en "hetz" at afsløre socialt bedrageri, bare fordi det er folk som i forvejen ikke har så mange penge.

Jeg forstår ikke at det skulle være en hetz at afsløre socialt bedrageri for 100.000, men ikke en hetz når en eller anden rig person laver skattefusk for det samme beløb.

Og pensionister må ikke spise sammen ret tit, overnatte - eller lufte den andens hund. Dette gælder selvfølgelig KUN førtidspensionister!
Og kontanthjælpsmodtagere- det samme.

Problemet er jo at der er nogen der snyder og bor sammen, men alligevel snupper penge som om de boede alene.

Jeg har intet problem med at folk som af den ene eller anden grund ikke kan forsørge sig selv, får til dagen og vejen, men hvis det ender ud i svindel, så står jeg altså af.

Der er mange udgifter som er mindre ved at bo sammen.

Licens, husleje, el, vand, varme, mad, forsikringer og så videre og så videre.

Nu skal folk så overvåges via deres elforbrug!

Og så nåede vi til humlen og det vi egentligt burde debattere i denne tråd.

Hvor langt vil man gå for at overvåge folk og hvad er rimeligt.

Jeg syntes ikke det er rimeligt at man totalovervåger folk, f.eks via elmålere på en sådan granuleret måde.

Egentligt ikke så meget for snydernes skyld, men mere fordi jeg kan se en masse potentiale for negative konsekvenser for folk som ikke laver ulovligheder.

Herunder blandt andet det her med at en korrupt medarbejder ved forsyningen som sælger data, eller lækkede data pga. hacking.

Det kan være til tyveknægte som så får et indblik i hvilke huse som står tomme men der er jo også mulighed for at man kunne sælge til "Se og Hør" som på den måde kunne få indblik i om de kendte er hjemme, hvad dage de har været hjemme og så videre.

Kan lige forestille mig en artikel hvor det afsløres at kendis X ikke var hjemme den dag de sagde, for det kan man se på elforbruget. Kunne bruges til at afsløre f.eks utroskab, som selvom det er noget griseri, ikke er ulovligt i lovens forstand.

Eller det kan bruges af Se og Hør så de ikke behøver have papparazier ved en kendis hjem, med mindre vedkommende er hjemme.

37
28. august 2018 kl. 00:15

Alt dette fordi han netop ikke vil risikere at SKAT pludseligt beslutter at han er fuld skattepligtig hvis han tager telefonen når nogen ringer fra firmaet.

Synes nu ikke SKAT er slem der. Hvis ikke du snyder, tror jeg man ikke man skal være nervøs. Det kan være problemer hvis der ikke er dobbelt betalingsaftaler. Men normalt må man være hjemme og arbejde eller være på ferie lidt over 80 dage om året, som jeg husker det. Det synes jeg nu er ganske meget. Hvis altså mener man lever og arbejder fast i udlandet ?

Synes næsten det er mere farlig den anden vej rundt. Hvis man er væk for længe. Kan man stort set miste retten til alle Danske goder og sikkerhedsnet. Herunder også dele af folkepension.

Man skal bare huske at kunne dokumentere ferie og ophold. Det lyder mere som din ven er på kanten af lovgivningen. Men selv om han måske nyder sin skattefrihed, skal han altså også huske på at uret til Danske goder tikker den anden vej.

36
27. august 2018 kl. 22:06

Der eksisterer faktisk mindst éet parti, der går i mod og har forstand på borgerrettigheder, IT og økonomi. De stikker ikke op for bollemælk.

Beklageligvis bliver de nok ikke regeringsbærende indenfor de næste 20 år.

Mvh Tine

35
27. august 2018 kl. 21:57

Men er man nu på kontanthjælp eller anden overførselsindkomst, så får man boligsikring og så kunne det jo være interessant at vide om du reelt set bor der.

Alle der bor til leje et sted med køkken og wc i lejligheden kan søge boligsikring! Om de bebor lejemålet eller ej.

Hvorfor denne hetz på folk på overførselsindkomster? Alle kan komme ud for uheld, blive syge eller ramt af en ulykke- og blive fyret efter 120 sygedage. Medmindre man har en privat sygeforsikring, så kan man meget let risikere at komme på kommunale sygedagpenge= overførselsindkomst. Hvis du så nu er på genoptræningsophold, og dermed ikke er hjemme, så kan kassen knaldes i pga dit strømforbrug.

At den så meget let knaldes i alligevel, er en anden side af sagen.

Og pensionister må ikke spise sammen ret tit, overnatte - eller lufte den andens hund. Dette gælder selvfølgelig KUN førtidspensionister! Og kontanthjælpsmodtagere- det samme.

Nu skal folk så overvåges via deres elforbrug!

I forvejen har jeg læst, at 155 personer er snuppet i lufthavnen på vej på ferie. Det fik staten så 1,5 mio ind på. FLOT! Men hvad kostede kontrollen? Og ministeren jubler. Flere af den slags tiltag. JUBII.

Mere kontrol over de svageste- selvom det er dyrt for samfundet og den enkelte svage person.

Det er jo nok ikke de stærke, det rammer. Ikke dem, der skal jages i udsigsløse praktikker, ikke dem, der skal stresses mere og mere gennem kontrol og kommunalt og nu statsligt dyneløfteri.

Det er fgm UANSTÆNDIGT!

Mvh Tine

34
27. august 2018 kl. 20:38

Det var nu ikke udelukkende el-regningen, som blev brugt, som argumentation. Telefonen spillede også en rolle.</p>
<p>PS: Hvis jeg kunne bestemme, så skal det læses som en advarsel om, hvor nærgående det her i virkeligheden er - præcist som det Henrik siger. Vil vi virkelig det?

En bekendt bor og arbejder i Kina, han har fast bopæl, men han besøger Danmark for at besøge familie og så videre.

Han har en "burner phone" til når han er i Danmark med dansk nummer. Hans firma telefon forbliver i Kina og aftalen er at firmaet kan ringe til et andet nummer i Danmark og så kontakter de ham og så kan han ringe til firmaet.

Alt dette fordi han netop ikke vil risikere at SKAT pludseligt beslutter at han er fuld skattepligtig hvis han tager telefonen når nogen ringer fra firmaet.

Et eller andet sted er det jo sørgeligt at manden ikke kan besøge familien i et par uger og svare sin firma telefon uden at risikere at komme i SKAT's søgelys.

33
27. august 2018 kl. 20:15

at stifte nye partier. Partier der kan regne ud at en totalitær overvågningsstat ikke er gavnligt for et velfærdssamfund.

Partier der tør gøre opmærksom på at uetisk anvendelse af teknologier i sidste ende er direkte udemokratisk.

Er der ikke også snart valg...?

32
27. august 2018 kl. 17:43

Til dem, der har 'Echelon' målere (fedt navn iøvrigt): Disse kommunikerer vha. en low-speed protokol direkte på forsynings ledningen. Der anvendes 'CENELEC A-Band', der ligger <100kHz. Dvs. ingen antenner her. Hvordan det optiske interface fungerer, ved jeg desværre ikke..

31
27. august 2018 kl. 17:24

Tak for svar, Christian Christiansen.

30
27. august 2018 kl. 17:20

Forskellen er at de eks. kan give en Tekniker lov til at opdaterer firmwaren med ét af certifikaterne. Ét andet certifikat kan eks. give adgang til at afbryde strømmen eller til at rette i indstillingerne. I mine øjne giver det rigtig god mening af have rolle-bestemt adgangs-niveau. Det der er et problem er at Kamstrup ejer og driver infrastrukturen mens Radius og forbrugeren blot "lejer" elmåleren.

29
27. august 2018 kl. 16:32

Tak for svar, Christian Christiansen. Umiddelbart er det svært at forstå, at det er nødvendigt med så mange adgangsniveauer for at kunne udfærdige en regning eller rette en fejl. .... Burde det ikke højst kræve et par adgangsniveauer? ´Ved du, hvad forskellen er på, hvad man kan se/få adgang til på de forskellige niveauer? Jeg tænker lidt på privatlivsaspektet.

28
27. august 2018 kl. 16:20

@Anne-Marie, Jeg mener at der er 15-16 forskellige niveauer som giver adgang i forskellig grad. Radius "ejer" en del af dem da de har købt målerne og adgang til Ready platformen, mens Kamstrup formentlig har et par master certifikater. Det er dog kun spekulation fra min side, men man kan dykke længere ned i deres materiale for Ready platformen hvis man har lyst: https://www.kamstrup.com/en-en/products-solutions/meter-reading/analysis-visualization/ready-manager

27
27. august 2018 kl. 16:00

... sender live forbrugsdata over tråd eller net. Kun akkumulerede data i minut eller timeintervaller.

De to klovne har ikke en sag, der er værd at diskutere.

Hvis man vil være sikker, må man hellere nøjes med at se film, der er downloaded fra et offentligt hotspot, til et batteridevice.. Husk hovedtelefoner og en rulle toiletpapir. Husk at slå wifi fra imens, og reset devicet til fabriksindstillinger bagefter.

26
27. august 2018 kl. 14:03

Her var det oplysninger om et årsforbrug som kunne "mis" bruges da det blev lækket, prøv at forestille dig hvad man kan med en granulering der hedder 1 time.

...og så er der den her sag: http://nyheder.tv2.dk/krimi/2015-12-21-cult-direktoer-faar-skattesmaek-paa-95-millioner-afsloeret-af-el-regning

Det var nu ikke udelukkende el-regningen, som blev brugt, som argumentation. Telefonen spillede også en rolle.

PS: Hvis jeg kunne bestemme, så skal det læses som en advarsel om, hvor nærgående det her i virkeligheden er - præcist som det Henrik siger. Vil vi virkelig det?

25
27. august 2018 kl. 13:48

så skal der ikke meget egenproduktion til det bliver økonomisk rentabel. Og da slet ikke hvis man samtidig har en el- eller hybridbil.

Det bliver næppe rentabelt for der sker bare det som altid sker.

Jeg husker stadig tilbage i starten af 1990'erne eller deromkring.

Ind kom energisparepæren, nu kunne man få den samme lysmængde i pæreform som brugte 11w istedet for en gløderørspære som brugte 60w

Samtidigt kom der nye energibesparende frysere og køleskabe.

Folk drønede ud og købte disse energibesparende ting og antallet af Kwh raslede ned.

Der gik dog ikke ret længe før der kom et tårevædet brev fra den lokale forsyning hvor de skrev at da elforbruget var faldet, så var de nødt til at hæve den faste afgift.

Ergo investerede forbrugerne en masse penge i energibesparende teknologi, i den forventning at pengene kunne tjenes ind på besparelser over nogle år, men staten ændrede så bare forudsætningerne.

Det samme sås da man gik over til lavskylstoiletter og vaske og opvaskemaskiner som brugte mindre vand.

Senest har vi set hvordan staten har ændret på forudsætningerne for solceller så det der før på papiret var en god forretning, nu er en knap så god forretning og endda med tilbagevirkende kraft.

Regel nummer 1 er at man aldrig skal investere i teknologi som er statssubsidieret eller hvor staten kan skrue på afgifter, med mindre der er en meget kort tilbagebetalingstid for politikerne vil altid se enhver besparelse forbrugeren kan få, som en potentiel ny afgifts malkeko.

24
27. august 2018 kl. 13:41

Man må gerne forlade hjemmet i længere perioder, selvom man er på dagpenge. Man skal bare blive i landet og stå til rådighed.

Men er man nu på kontanthjælp eller anden overførselsindkomst, så får man boligsikring og så kunne det jo være interessant at vide om du reelt set bor der.

Kender et par ældre mennesker som har hver deres lejlighed. De boede i lejlighederne før de kendte hinanden og efter de er begyndt at kæreses så er han flyttet ind hos hende.

Lejligheden har han dog stadigvæk for den koster dem mindre i husleje, end alle de offentlige ydelser de mister, hvis de officielt flytter sammen.

Jeppe Kofod blev jo også busted da han fik penge fra folketinget for dobbelt husførelse fordi han angav at han boede på Bornholm.

Han blev busted fordi nogle medier fik fat i oplysninger om hvor meget strøm han havde brugt i sit hus i et givet år og det strømforbrug passede lige med hvad en fryser og et køleskab i tomgang bruger og passede IKKE med et forbrug hvor der også er lys, madlavning osv indover.

Her var det oplysninger om et årsforbrug som kunne "mis" bruges da det blev lækket, prøv at forestille dig hvad man kan med en granulering der hedder 1 time.

22
27. august 2018 kl. 12:50

Tak for svar, Christian Cristiansen. Hvem har så adgang til de øvrige adgangsniveauer?

21
27. august 2018 kl. 12:47

Vent 2-3 år med at købe idet store prisfald (målt på batterikapaciteten) er på vej.

Det er ikke batterikapaciteten i forhold til pris som er problemet, men levetiden. At du skal ud og købe nye batterier en gang hver 3-5 år, er en betydeligt del af hele invensteringen. Men du har ret i, at det ser ud til at der kommer batteriere, som har en betydeligt længere levetid ved daglig brug/cycles, og det vil være en game changer.

Men igen regeringen har handlet lidt, ved at lægge det årlige tilskud til Vindmøller og Biogas på 8-12 milliarder over på skattebilletten.

En halvering af EL prisen, som nu er omkring de 120 øre nu, og som nok falder til under 80-90 øre. Gør at batterier skal forbedres endnu mere, for at gøre investeringen rentable.

Med hensyn til overvågning og Signal.. Mener at her vest på i Danmark sendes oplysninger via EL kablet. Hvis signalet er afbrudt, eller der er fejl, og de ikke kan komme i kontakt med ejeren, så vil de tager tarifsikring i huset uden for. De kan også se om nogle øer bruger for mere, altså om "tabet" er for stort. Eller nogle trækker mere strøm end de har betalt for. Altså sammen for at undgå et misbrug, som vi alle betaler til.

Så man kan sige, at allerede nu, så bruges data fra ELmåler til overvågning fra Elselskaberne. Men på en ordentligt måde.

20
27. august 2018 kl. 12:40

Den du får ved henvendelse hos Radius er til Read-Only adgang og fungerer kun til din egen måler.

Mit el net selskab hedder nu N1 (tidligere energimidt net) og direkte forespurgte kan jeg ikke få en readonly adgang til min echelon elmåler. Der står ellers i dokumentationen til den at el net selskabet kan tilbyde denne adgang via dens optiske interface. Men det er slået fra - hvilket jo er en meget god default da de kan sidde offenligt tilgængeligt. Men men istedet henviser de til historiske data på eloverblik.dk

Det burde være et lovkrav at man havde mulighed for realtids adgang til egne data, uden at skulle sætte en ekstra elmåler i serie el net selskabets.

19
27. august 2018 kl. 11:24

Kamstrups's målere er krypterede med flere certifikater med forskellige adgangsniveauer. Den du får ved henvendelse hos Radius er til Read-Only adgang og fungerer kun til din egen måler.

17
27. august 2018 kl. 10:09

Der findes muligheder for at undgå denne invasive krænkelse af privatlivet.

Den lette løsning er opsætning af batteri og indenfor batterier sker der utrolig meget. Vent 2-3 år med at købe idet store prisfald (målt på batterikapaciteten) er på vej.

Lige nu skal man have en endog meget stor sølvpapirhat på for at købe f.eks. en Tesla 6-8 KW Powerwall til dkk 50.000, men i takt med stigende prisforskelle på strøm i gennem dagen, herunder regulært overskudproduktion af ”grøn” el samt faldende priser på batterier, så skal der ikke meget egenproduktion til det bliver økonomisk rentabel. Og da slet ikke hvis man samtidig har en el- eller hybridbil.

Er der mon nogen af de genierne i regeringen som har tænkt over det? At den teknologiske/økonomiske udvikling fjerner de kontrolmuligheder før kontrollen kom i gang?

Det er jo ikke begrænset til husejere også lejere i lejlighed kan købe et batteri for at lade elektronikken købe strømmen automatisk når den er billig og forbruge strømmen i løbet af dagen når behovet er der, alt sammen udenom den måler som regeringen vil overvåge.

Lige nu er batteriet for dyrt for lejligheder uden egen el-produktion, men er det også tilfældet om 5 år?

Husk hvordan det gik med priserne på RAM og at vedvarende energis største problem er lagring af energien!

Samlet set mener jeg at det er en molbohistorie fordi der vil være et stort politisk pres for at tillade borgerne egne batteriløsninger fra hele elsektoren såvel som fra vedvarende energiselskaber om at kunne reducer CO2 udledningen.

16
27. august 2018 kl. 10:04

Elmålerne af typen Kamstrup Omnipower som pt. udrulles på sjælland, kommunikerer med 869MHz over Wireless-Mbus. De kommunikerer med hinanden og med MBus master's i Kamstrups eget "READy" system. Derudover har målerne et eksternt og internt modulområde hvor der kan indsætte moduler der kommunikerer serielt over DLMS/COSEM. Her er f.eks. et fra danske Develco: https://www.develcoproducts.com/products/meter-interfaces/kamstrup-meter-interface/

Alle interfaces er krypterede, men nøglen kan fås ved henvendelse hos Radius.

15
26. august 2018 kl. 19:18

en gennemgang af kommunikationsteknologien

Desværre er der intet om antennekarakteristika. Lidt firkantet, kan man sige: Når elmåleren - som i mit tilfælde - er monteret så man kunne aflæse den udefra, vender bagsiden af måleren ind mod et beboelsesrum... Når man så bliver "belemret" med en radiosender i væggen, som tilfældigvis kan måle strømforbrug, vil jeg mene man ikke bør sove i dette rum. Men så er der pludseligt eksproprieret et beboelsesrum.

Jeg er klar over dén nok ikke holder i byretten, men der bliver flere og flere tilskyndelser til at man ikke sover ved siden af sin tændte mobil.

K

11
25. august 2018 kl. 22:31

...om de der skide elmålere sender det trådløst, jeg har lagt et låg på min elmåler af 70 cm jernbeton og den sender stadigvæk. Jeg tror efterhånden at de sender det over el kablerne, sikringerne dæmper signalet så det ikke kan ses på el nettet i huset og modtagerne sidder ved nærmeste transformerstation.

10
25. august 2018 kl. 19:11

Mindes en reklame for automatisk viderestilling hvor personen siger: "Det er Vesterhavshytten!" i telefonen til det der tilfældigvis er et par gutter der ser skumle ud.

Det at påtvinge folk hvad der er ækvivalent til at lave en lignende fejl er ikke befordrende for et bedre samfund. At det samtidig er en aflæsning som tidligere krævede et brud på ejendommens ukrænkelighed stinker af at man har villet omgå grundloven. Bait and switch eller ej!

Uagtet, burde det være muligt for politiet idag at få tilstrækkelig lignende information fra el-forsyningen ved visning af dommerkendelse, men det er åbenbart der denne datamani igen er praktisk... Til at ignorere/omgå retssikkerhedsspørgsmål.

8
25. august 2018 kl. 15:22

Man må gerne forlade hjemmet i længere perioder, selvom man er på dagpenge. Man skal bare blive i landet og stå til rådighed.

7
25. august 2018 kl. 15:14

Er der nogen der har eksperimenteret med at aflytte deres egen elmåler?

En RTL-SDR dongle kunne måske bruges til at opfange signalerne?

Jeg har indtil nu kun leget med dump1090¹ (til fly-transpondere) og rtl_433² (til temperatur-sensorer), men det kunne da være sjovt at se hvad elmåleren faktisk sender.

¹ https://github.com/MalcolmRobb/dump1090² https://github.com/merbanan/rtl_433

6
25. august 2018 kl. 13:07

... på den video der.

Som privatlivsentusiast bliver man stadig kaldt en paranoid tosse uanset hvor mange gange man ender med at få ret :-/

5
25. august 2018 kl. 12:30

wow så de kan se om jeg er hjemme eller taget på ferie

Ja, eller om du er rigtigt syg, eller bare lyver overfor din arbejdsgiver. Om du har besøg af din elsker, en god ven eller bare naboen. Om du nu laver dit "hjemme"arbejde. Om din kone er ovre ved naboen, og om de også bare får kaffe. Om dine børn ser fjernsyn, laver lektier, spiller alt for sent. Og det er ikke informationer til dig men kommune, der kunne jo komme en tvangsfjernelse, hvis du ikke evner at passe dine børn rigtigt. og sikkert en helt masse andet.

Angående om du er på ferie, det er kommunen nok ikke lige glad med, hvis du nu er på dagpenge. Men den information bliver nok mest solgt til nogle aktive indbrudstyve.

4
25. august 2018 kl. 09:33

Tak for godt indlæg, Ole Tange."Vi kunne sagtens have lavet en elmåler med Privacy-by-Design og havde vi gjort det, så ville denne formålsforskydning aldrig have været mulig."Et påtrængende spørgsmål, der så melder sig, er, hvorfor man så ikke gjorde det? En nærliggende forklaring er, at formålet med disse lovpligtige målere er et andet, end bare at holde styr på regninger for elforbrug og spidsbelastninger. F.eks. at holde øje med befolkningen. Det er ikke ulven, der kommer i forklædning af de nuværende magtpartier (Socialdemokraterne lader bestemt ikke regeringen noget efter på dette punkt), det er 1984, Fagre Nye Verden og Panoptikon.

3
25. august 2018 kl. 07:34

For ikke så mange år siden blev en ung dame dømt.

Hun arbejdede ved et rejsebureau og fodrede hendes kriminelle kæreste med oplysninger om adresser og tidspunkter hvor beboerne var på ferie.

Kunne det tænkes at disse data kunne misbruges på samme måde.

Jeg kan da i hvert fald i appen til vores forsyningsselskab se at de har registreret et nulforbrug de 10 dage vi lige har været på ferie.

2
25. august 2018 kl. 03:26

wow så de kan se om jeg er hjemme eller taget på ferie... jep katastrofe, verden går under, total overvågning, det er jo dybt privat hvad jeg bruger af el!

1
24. august 2018 kl. 23:11

Du er bare paranoid!

Nåh nej. Det er IKKE paranoia, når de virkelig er EFTER DIG!