Fem greb mod TikTok og Co
Hvorfor forbyde TikTok, når der er mange andre - mere demokratiske - greb, man kan foretage for at sikre vores data bedre?
TikTok er blevet epicentret i den geopolitiske krig mellem USA og Kina, og mens USA forsøger at få en lov igennem, der helt forbyder TikTok, råder Europa og ikke mindst Danmark offentligt ansatte til at fjerne appen fra deres arbejdstelefoner - og flere taler om muligheden for helt at forbyde den også overfor private brugere.
At forbyde alle at bruge TikTolk vil være en meget udemokratisk måde at løse problem på. Motivet bunder mere i frygt og politik end nogen form for beviser; at det kommunistiske diktatoriske styre i Kina har adgang til data om os via TikTok. Rigtig mange brugere ville blive kede af ikke at kunne bruge TikTok mere (det gælder ikke mig selv), nogle ville bruge den alligevel med en VPN, og sidst men ikke mindst vil det også være en krænkelse af ytringsfriheden.
Der er fem andre ting, vi bør gøre først:
1) Vi bør fjerne TikTok fra alle arbejdstelefoner både i den private og offentlige sektor for at fjerne risikoen for økonomisk og politisk spionage. Men også andre datahøstende apps som Facebook Messenger, Google Maps, Viber, Discord og så videre bør fjernes. Og ja, USA er vores allierede, men der er stadig risiko for især økonomisk spionage.
2) Børn under 16 bør ikke bruge TikTok. Det er den europæiske grænse for, hvornår man selv kan give samtykke til, at andre kan (mis)bruge ens data. I Danmark mener vi, at vores børn er mere modne, så der er grænsen 13. Hvorfor ikke sætte den op til 16 som i de fleste andre EU lande? Aldersgrænsen gælder også brugen af YouTube, Instagram og Snapchat, og her bør forældre og skolelærere rotte sig sammen, så der kommer en senere debutalder for sociale medier.
3) Vi kunne opdatere Digital Service Act, som kun lige er trådt i kraft, og forbyde mikroprofilering - eller såkaldte overvågnings-reklamer - af alle. Med DSAen er det forbudt overfor børn, men hvorfor ikke også forbyde den overfor voksne. Dermed får vi ødelagt den herskende og stærkt udemokratiske forretningsmodel på nettet.
Vi var nogle, der forsøgte at lobbye for det i det norske Forbrukerrådets koalition, men big tech sørgede for at få det pillet ud af loven, ifølge Corporate Europe.
4) Folk over 16, der ønsker at bruge TikTok, Facebook, Youtube og andre datahøstende apps, bør lære at tage bedre kontrol over deres data med digitalt selvforsvar. De kan bruge fake navne, VPNs der skjuler deres lokation og lade være med at give adgang til deres kontakter, kamera o.lign.
5) Endelig bør vi sikre, at vi har adgang til big techs data 'maskinrum' og sikre at uafhængige tredjeparter kan verificere at det, de siger faktisk også er det, de gør. Sjovt nok fylder dette punkt ikke en disse i debatten. TikTok tilbyder faktisk netop dette. Ifølge The Financial Times har TikTok de seneste to år arbejdet på 'Projekt Texas' som skal sikre amerikanernes TikTolk data; at de ligger hos amerikanske Oracle, som samtidig skal sikre en uafhængig tredjeparts verification af, at TikTok ikke giver den kinesiske regering deres data. Nøjagtig samme foranstaltning har TikTok sagt, at de vil indføre i Europa.
Med disse 5 greb er der forhåbentlig ingen grund til at forbyde TikTok. Desuden er det godt at huske, at hvis den kinesiske regering vil have fat i amerikanernes data, så kan de jo bare købe dem hos en af de mange uregulerede datakøbmænd.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.