Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Farvel til GratisDNS og Gratis Google GSuite

17. februar 2022 kl. 19:0046
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Med få ugers mellemrum blev det annonceret, at to af IT-nørdernes foretrukne infrastrukturkomponenter ville forsvinde.

Først meddelte Google ud, at GSuite legacy free edition ville ophøre med at eksistere d. 1. juli 2022.

En uge senere tikkede en mail ind fra GratisDNS. GratisDNS blev i 2020 købt af one.com og nu skulle synergien hjemtages og kunderne flyttes væk fra tjenesten.

Jeg har brugt GratisDNS til at håndtere mine domæner siden jeg i 2001 købte mit første .dk domæne. Det har været en fantastisk service og hatten af for Peter Larsen og de andre DNS entusiaster, som gjorde en ellers dyr service tilgængelig for os nørder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2006 lancerede Google deres Google Apps for Domains - en software as a service løsning med Gmail, Calendar, Google Talk og senere Google Docs, Sheets og de andre Office komponenter. Det var helt fantastisk fordi Gmail på det tidspunkt var unik i forhold til funktionalitet. Jeg oprettede Google Apps for alle mine domæner og hjalp også familie og venner med at komme i gang, så de havde gratis mail på egne domæner.

I 2011 fjernede Google den gratis version, men alle os, som allerede var på platformen blev "grandfathered-in", så vi kunne køre videre på først på GSuite og nu Google Workspace. Nogle funktioner var ikke tilgængelige i den gratis udgave, men det meste fungerede uden problemer.

Alternativer til GratisDNS

GratisDNS kører videre i One.com klæder. De skriver på deres FAQ, at de automatisk migrerer DNS over på One.com. I den oprindelige FAQ var det uklart, om DNS fortsat ville være gratis, men det står meget tydeligt nu, at DNS fortsat er gratis.

Jeg valgte dog at kigge på alternativer, når det hele alligevel var oppe i luften.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er mange gode og gratis alternativer når det kommer til DNS. Jeg har dog altid god kunnet tænke mig, at få lidt mere indblik i Cloudflare og alle deres services. De tilbyder gratis DNS tjeneste og det var ret nemt at få overført eksisterende DNS information. Af en eller anden grund kom alle CNAME registreringer ikke med over, så de måtte tilføjes manuelt. Man skal være opmærksom på, at Cloudflares services (som fx DDOS beskyttelse) fungerer ved, at de "skubber en proxy" ind mellem klienten og din server. Hvis man ønsker at bruge ren DNS skal proxy fluebenet derfor fjernes på de enkelte registreringer.

Da det hele var sat op flyttede jeg fra GratisDNS ved i DK Hostmaster at udpege Cloudflares navneservere for hvert domæne. Herefter skulle DNSSEC reetableres hvilket var helt smertefrit.

Alternativer til GSuite legacy free edition

GSuite legacy free edition forsvinder endegyldigt, og man kan vælge at lade domænerne og brugerne migrere over på en betalt version. Google vil have USD 6,- om måneden for hver enkelt bruger, hvilket er ret voldsomt med flere domæner og flere brugere. Hvis man sammenligner med andre mailtjenester, så kan man godt gøre det billigere.

Jeg overvejede Microsoft 365 Family til DKK 799,- for 6 personer inklusiv alle Office apps og 1 TB pr. bruger. Desværre understøtter de ikke flere domæner og kun custom domæne igennem GoDaddy. Jeg ville gerne bruge flere domæner og har ikke lyst til at overgå til GoDaddy (der findes dog en workaround, hvis man ikke ønsker at bruge GoDaddy).

reddit GSuite community er der en lang liste over alternativer til Google Workspace. De fleste tilbyder kun mailtjeneste, så der mangler noget i forhold til nogle af de office komponenter, som Google tilbyder.

Med 7 domæner og forskellige antal af bruger pr. domæne, valgte jeg en kombination af forskellige løsninger:

Mit eget primære domæne og min hustrus domæne kører videre i Google Workspace med to brugere. Det giver god værdi, da vi bruger en del af samarbejdsfunktionerne i Google Workspace og gerne vil betale USD 12,- pr. måned.

De andre domæner og børnenes mailadresser kører på Zoho mail, som tilbyder flere custom domæner og en fast pris pr. bruger (EUR 0,9 pr bruger/måned). Mails til disse domæner sendes videre til ovenstående Google Workspace konti eller til børnenes private gmail konto.

Som det sidste har jeg kigget på purelymail.com. Der er en fixed price på USD 10,- om året uafhængigt af antallet af brugere og domæner. Indtil videre har jeg kun flyttet et domæne over på tjenesten, da tjenesten ikke er helt færdigbagt endnu, men det ser lovende ud. Faktisk er deres brugergrænse endnu mere umulig end GratisDNS (hvem troede det var muligt :-))

Hvad har du gjort nu hvor GratisDNS og gratis Google tjenester forsvinder?

46 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
44
18. maj 2022 kl. 22:12

Har i set? i går så jeg det, ca 13 dage før den oprindelige deadline for "opgradering eller annulering" af Googel Suite Gmail: Jeg ha rprøvet det på en af mine domæner. Det virker - stadig free (for ikke-kommerciel brug):

Breaking News: Google fortsætter ALLIGEVEL gratis abonnement!

UPDATE (17th May 2022): Optout of transition and retain G Suite Legacy Free for personal use:https://support.google.com/a/thread/159197552?hl=en&msgid=163881003

Optout of Transition Login with your Super Admin account for the G Suite Legacy Free Service. Navigate to https://admin.google.com/?action_id=SE_SELF_TRANSITION&utm_source=helpcenterWhen prompted to Choose your transition patth, select the Personal use option, by clicking the right arrow (→) button Review the personal use terms and confirm the correct domain is listed, then and click the Confirm for personal use button.

45
19. maj 2022 kl. 06:33

Håber det passer. Det bliver virkelig rart hvis vi kan få fjernet "pistolen for panden".

46
19. maj 2022 kl. 09:36

Håber det passer. Det bliver virkelig rart hvis vi kan få fjernet "pistolen for panden".

Det gør det. Dog forbeholder Google sig retten til at fjerne "business features" og 24/7 support fra den gratis løsning i fremtiden. Jeg har lige været i kontakt med deres support, da jeg valgte at opgradere for 2-3 uger siden, og er nu blevet nedgraderet til den gratis løsning igen. Skulle blot bekræfte i deres chat at jeg ikke bruger løsningen kommercielt og er indforstået med at de kan fjerne features som 24/7 support i fremtiden.

43
3. marts 2022 kl. 16:33

Har lige tilsendt mig en mail, i et lettere truende tonefald: Hvis der ligger noget ulovligt, vil jeg få tæv- eller noget. Nu er domænet tomt, der er højst tilknyttet noget mail. Men det er meget vigtigt, at mine kontaktinformationer er korrekte! Og hvad jeg har punget ud for, vil ikke stige i pris. Jow, Jow.

Vores non-dot dk domæner er flyttet til Linode. Før UK gik ud med Brexit, lå de på britiske servere. Så blev det tyske.

Verden er alligevel ikke så rund, som man måske gerne vil tro! :-P

Mvh Tine

40
2. marts 2022 kl. 14:21

Nu siger du jo ikke noget om hvilke funktioner du mangler fra GSuite, men kig evt. på fastmail, der kan du hænge så mange domæner på som du har lyst til - der bliver betalt for antal brugere.

39
22. februar 2022 kl. 21:10

Det tror jeg ikke du skal være - de har lovet at en eller anden form for Google konto + Play indkøb vil fortsætte:

In account suspension, you won't lose access to other Google services, including YouTube, Google Photos, and Google Play, nor paid content, including YouTube and Play Store purchases.</p>
<p>You'll also be able to sign in to your Google apps (such as YouTube) and third-party sites with your G Suite legacy edition email address. You won’t be able to receive or send email, including authenticating password resets via email. Without access to Gmail in the suspended state, we recommend you use a different email provider to send and receive email messages, including changing logins and authenticating new passwords.

Hvordan det kommer til at ske må vi se.

38
22. februar 2022 kl. 14:58

Jeg er lidt bekymret for de steder man benytter google auth og apps man harkøbt i play store?

37
21. februar 2022 kl. 14:23

Hvis man betaler bare den mindste smule til Apple (7kr/md?) kan man vist koble op til 5 custom domæner op på familiekontoen, og alle familiemedlemmer kan sætte 5 mail adresser op på custom domænerne der ender op i deres ene postkasse.

Det er billigt - Uden ekstraomkostning for mig.

CloudFlare får DNS i første omgang.

Google prisen er helt helt horibelt. Jeg tror de får mange IT fjender, og det vil koste dem mere i tabt omsætning på google cloud end de får ind på konverterede legacy brugere.

Har en kollega der har valgt Microsoft family. Og ekstra mail domæner kan forwardes gennem CloudFlare (beta) - Så de er klar til at score noget af den goodwill som Google smider væk.

36
21. februar 2022 kl. 09:09

Jeg har valgt at bruge Zimbra OSS herhjemme(kørende på en Ubuntu) - og har også en Network Edition hostet for et andet firma. Dette er reelt ret nemt - hvor det hele er igennem GUI.

Du kan relativt nemt selv sætte det hele op og er kørende indenfor e1 time. Og siden jeg gik over til Zimbra - har der ikke været issues med Blacklisting etc - så det syntes jeg ikke er besværligt eller er et problem

35
20. februar 2022 kl. 08:53

Jeg er i gang med at flytte fra GratisDNS til 1984.is

Jeg begyndte sidste efterår, ved at flytte fra NetPlads til en VPS hos 1984. Siden har jeg flyttet mail fra MX-Hotel til det lille danske firma HostingDK. Mest fordi jeg åbenbart var for dum, til at kunne finde ud af at få mail til at køre på min VPS... ;-) Lige i disse dage, er jeg ved at flytte DNS. Mine .dk domæner er flyttet til 1984's gratis DNS service. De resterende domæner er ved at blive flyttet.

Selvom jeg tager det lidt af gangen så skal jeg nok nå at blive færdig, inden jeg bliver ramt af one.com. Der er trods alt satdig et par uger til jordens undergang.

34
19. februar 2022 kl. 23:52

Nogen der har erfaring med <a href="https://forwardemail.net">https://forwardemail.net</a&gt;?

Jeg har brugt gratis-udgaven i en del år til konti, der kun modtager emails og som det ikke er aktuelt at udsende mails fra. Dvs eneste konfiguration er på GratisDNS. Jeg har ikke erfaring med at udsende mails fra domænerne igennem systemet.

Jeg tror slet ikke der eksisterede en betalings-udgave da jeg snublede over muligheden.

Jeg har ikke grund til at være utilfreds, man man føler sig ikke rigtig tryg ved modellen. Når man videresender til en stor blackbox som Google eller MS, kan de pludselig begynde at droppe mails fra sådan en mellemmand uden nogen som helst spor.

Hvis jeg skulle startede på det i dag ville jeg nok gå efter Cloudflares forward-mulighed for at have flere muskler bag, hvis mails pludselig stopper med at komme frem. Selvom forwaredemail er et initiativ, der fortjener opbakning.

33
19. februar 2022 kl. 22:20

Lasse Mølgaard</p>
<p>Vil du din konfiguration - eller noget af det? - Det virker til du har fået dig et effektivt setup.</p>
<p>Jeg har set lidt på <a href="https://docker-mailserver.github.io/docker-mailserver/edge/">https://do…;.

Ville gerne, men har lidt mange jern i ilden lige nu, men startpunktet for min server var en tidligere udgave af denne guide:

https://www.howtoforge.com/tutorial/perfect-server-ubuntu-20.04-with-apache-php-myqsl-pureftpd-bind-postfix-doveot-and-ispconfig/

Der hvor det drillede, er når man modtager mails på en port og skal finde ud af om mailen skal have en DKIM signatur eller scannes for spam / virus.

Men du kan få en ide om hvordan jeg scanner mail / signere mails ud grafikken i dette spørgsmål på ServerFault:

https://serverfault.com/questions/986983/postfix-does-not-pass-mails-to-amavis-when-received-from-z-push

Jeg endte trods alt med at besvare mit eget spørgsmål, fordi jeg min server kan også håndtere ActiveSync.

Derudover findes der også mange nyttige DNS records, som gør det nemmere at sætte en mailkonto op, fordi mail klienten bruger autodiscovery.

32
19. februar 2022 kl. 17:16

... specielt er det pudsigt at se, hvor høj prisen generelt er, hvis man ikke vil betale med sit privatliv og data (som man jo som bruger af Google gør)

Ja. Men jeg tror ikke, at man direkte kan regne den anden vej, og sige, at det er det, som vi er værd for Google.

En måde at se det på, er at vi hver i sær er omkring 180$ værd for Google (markedsværdi / antal bruger * andel af omsætning som stammer fra reklamer).

Her skal vi så regne stordriftsfordele med, og netværkseffekter: dine og mine data er ikke lige så meget værd hver for sig, som de er tilsammen ... og Google har mange data, så de har nok for længst opnået en kritisk masse, som ikke vil kunne ses andre steder.

Det er nok også mange ting, som er dyrere, når man ikke har så mange kunder, og når man stadig er ved at etablere sig. Især, hvis man faktisk behandler sine kunder som kunder, og ikke som noget, man bare skal sælge videre.

Og så er der alt det, som man også "betaler" for, men som ikke går til Googles overskud, men er en samfundsomkostning: f.eks. betydningen af microtargeting, som vi i anden forbindelse har set gå så hårdt ud over mange unges selvværd, så vi er ved at tabe en al for stor del af en generation, og nu må mande op i psykriatrien. Eller når vi ser samfund rundt i hele verden i uset grad polarisere sig, f.eks. ved at 40% af alle politiske bidrag i USA ikke bliver betalt af de rigeste 1%, men derimod af de rigeste 1% af de rigeste 1%, hvad i den grad har med særinteresser at gøre, og absolut intet med en mand, en stemme. Penge, som givetvist er med til at skabe Googles overskud, og dermed en del af den pris, som du og jeg "betaler" for "gratis" mail. Det skal også regnes med, når vi skal gøre den reelle pris op, hvis vi skal kunne sammenligne med alternativerne.

Så jo, der er en pris at betale, og den er også højere end jeg troede, da jeg greb til mulvarpen, men med så mange ting, som kommer vi til betale enten på den ene måde eller på den anden, og så fortrækker jeg den, hvor jeg er kunden, og ikke produktet.

Og hvis I når til samme konklusion, så overvej, om ikke freemium modellen har merit: at finde en løsning, hvor mange kan få et solidt alternativ "gratis" - til dels for de penge, som I skyder i at få noget ekstra.

30
19. februar 2022 kl. 13:00

Til mail har jeg valgt at køre med Fastmail. Det er ret brugervenligt og kan have alle de domæner jeg gerne vil til en fast månedlig pris. Det fungerer ret godt.

Til gengæld ser det ud til, at de har deres servere stående i USA. Som udgangspunkt kunne jeg godt tænke mig at afsøge mulighederne for at bruge et europæisk firma ... der ikke gemmer data i AWS.

Jeg faldt over denne liste med email services i Europa:

https://restoreprivacy.com/email/secure/

Den er ret interessant - specielt er det pudsigt at se, hvor høj prisen generelt er, hvis man ikke vil betale med sit privatliv og data (som man jo som bruger af Google gør).

29
19. februar 2022 kl. 12:48

Hvad med en "almindelig" gmail og ekstra lager med Google One?

Jeg har i de sidste år forsøgt at skære Google og alle dens services ud af mit liv, og den sidste (meget store) del var Google Workspace. GMail er et helt fantastisk værktøj, og den gratis brug gjorde, at jeg ikke kunne finde motivationen for at fortsætte. Men at jeg nu pludseligt skulle til at betale penge for det, gav mig lige det sidste skub :-)

28
19. februar 2022 kl. 11:33

Flyttet domæne + Email forward til Cloudflare. Ind til videre fungerer begge upåklageligt :-)

26
18. februar 2022 kl. 20:54

RackNerd, de har nogle fantastiske priser på shared hosting

Hvad betyder $8, hvis man flytter services. Betyder det, at man skal betale $8 per domæne for at slippe væk ?

Hvordan ser deres DNS struktur ud - de skriver at man kan se det, når man har signet op :-) - Er DNS serverne passende geografisk fordelt ?

Beholder man sin årsabonnement pris eller stiger den efter et år (jeg læser det umiddelbart som om, at man fortsætter på samme pris) ?

25
18. februar 2022 kl. 16:14

Glem MFA, der er for lang tid i synkronisering mellem AD (Transport sites) op I Azure Cloud.

SMS-Passcode er væsentligt bedre.

24
18. februar 2022 kl. 15:17

En anden mulighed er at se tiden lidt an.

<strong>What if I use G Suite legacy free edition for personal use and don't want to upgrade to a Google Workspace subscription?</strong>

Upgrading to a Google Workspace subscription is a seamless transition for all customers currently on the G Suite legacy free edition. However, we understand some customers may not use their G Suite legacy free edition for business and may be interested in other options. If you have 10 or fewer users in your group and do not use your G Suite legacy free edition for business, please complete the form below by April 1, 2022 if you're interested in learning about different options for your account in the coming months.

[G Suite legacy free edition feedback form] (https://apps.google.com/supportwidget/articlehome?hl=en-GB&article_url=https%3A%2F%2Fsupport.google.com%2Fa%2Fanswer%2F60217%3Fhl%3Den-GB&assistant_event=welcome&assistant_id=!EeLdngiT4qrN8SULewzJ1s8nfrtSpqO4&product_context=60217&product_name=UnuFlow&trigger_context=a)

23
18. februar 2022 kl. 14:52

Hos mange af de DNS alternativer jeg har set på, skal man overføre kontrollen med domænet til dem. Som en af dem skrev tilbage, ".. jamen du kan sagtens stadig stå som betaler hos DK-hostmaster" Godt så, jeg var nu ikke i tvivl om at regningen skal nok finde vej til mig. Vi snakker om en gratis service, du har ikke krav på noget, - de kan lukke for opslag på dit domæne når det passer dem. I tilfælde af konkurs eller de måske bare ser sig sure på dig, er det vigtigt at man selv har mulighed for flytte sit domæne nemt med det samme, via dk-hostmasters selvbetjening.

22
18. februar 2022 kl. 12:26

De har bare et frygteligt admin interface og det er ikke let at automatisere backup. Jeg foretrækker cPanel, og er for nyligt skiftet til RackNerd, de har nogle fantastiske priser på shared hosting når de kører kampange https://www.racknerd.com/BlackFriday/De har også servere i EU, de virker fortrinligt.

21
18. februar 2022 kl. 12:03

Jeg bruger Gigahost til stort set alt mit eget. Jeg har også gennem årene skrabet en hel del domæner sammen.

Hos Gigahost kan man for kr. 29,- pr. måned have alle de domæner og e-mailkonti man vil. Det fungerer let og ligetil - og det hele administreres fra EN administratorkonto.

Man får 40 GB plads i alt ... og man KAN tilkøbe mere. Jeg har for længst ramt muren ... og erfaret, at Gigahost åbenbart ikke gider at kontrollere grænserne, for det kører bare videre. Jeg har et par gange oplevet, at jeg ikke kunne uploade filer, fordi der ikke var mere plads. Men når jeg så henvender mig til supporten og spørger efter mere plads, så får jeg bare et svar om, at problemet er fikset ... men ingen faktura.

Det eneste negative, jeg kan sige om Gigahost er, at man kun kan skrive til supporten - og at det typiske tager 3/4 døgn før de svarer.

20
18. februar 2022 kl. 11:45

Bruger som så mange andre G Suite Legacy Free til e-mails på familiedomænet samt til nogle sekundære domæner opsat som alias. DNS på alle domæner er flyttet fra GratisDNS til Cloudflare inkl. opsætning af DNSSEC, DMARC, DKIM etc.

Hovedpinen er stadig G Suite. 2 ud af 4 brugere insisterer på at skulle forsætte med at kunne sende e-mails fra familiedomænet, da de pt. gør det. De to andre brugere har i årevis videresendt e-mails til private gmail.com adresser. Har overvejet at flytte alle e-mails til Fastmail inkl. at migrere henholdsvis 2GB og 15GB e-mails fra de to brugere der vil forsætte med at sende fra familiedomænet fremover.

Men kom til at overveje en anden løsning hvor de to brugere forsætter hos G Suite (okay, kræver at jeg også betaler for en konto for at kunne administrere de to andre konti og setup'et), og hvor der benyttes Cloudflare Email Route til sende e-mails rundt. Tanken er følgende hvis det vil virke:

 • MX records på det domain.tld peger på Cloudflare.
 • MX records på m.domain.tld peger på G Suite.
 • domain.tld tilføjes som domæne i G Suite - helst som primært domæne hvis G Suite vil acceptere at MX records peger på Cloudflare.
 • Cloudflare forwarder indkommende e-mails på name@domain.tld til name@m.domain.tld.
 • Alle brugere i G Suite har en andresse på både primært og sekundært domæne f.eks. name@domain.tld og name@m.domain.tld.
 • Brugere i G Suite sender fra name@domain.tld - hvis domænet opsættes som sekundært skal jeg lige lure hvordan jeg bruger dette domæne som primært domæne til afsending.
 • Opsætning af DMARC, DKIM, SPF skal klares på begge domæner, så både G Suite og Cloudflare kan sende fra primært domæne, og kun G Suite fra det sekundære domæne.

Vil dette overhovedet komme til at virke eller er det blot en "lost cause" før jeg overhovedet er gået igang?

19
18. februar 2022 kl. 10:31

Greylisting, Amavis og SpamAssassin + DKIM tjek.

Og derudover tjekker den også op imod hmm SpamCop og et par andre offentlige tilgængelige blacklist sites.

Thunderbird (pc) og Roundcube (web) har en addon for at rapportere tilbage til mailserveren hvis der ryger en spammail igennem, således at banaysian filteret bliver lidt skarpere.

Men ellers kan man lave en dedikeret IMAP folder til hver konto, der er dedikeret til spammail. Jeg har så et cronjob, som løber igennem denne specifikke mailbakke og sender besked til SpamAssassin om det er spam og sletter mailen fra serveren, fordi nu er filteret opdateret.

Derudover har jeg Fail2Ban kørende som lytter på diverse loginforsøg og andet misbrug imod postfix / dovecot / ssh og lignende og blacklister ip-adresser med i stigende perioder (1 time, 8 timer, 1 dag, 14 dage).

Det gør at på nuværende tidspunkt blokere serveren for hele subnettet for 2 russiske, 1 iransk og 2 kinesiske internetudbyderes subnet.

Lad os blot sige at jeg som regel kun en spammail hver tredje måned eller sjældnere.

18
18. februar 2022 kl. 10:30

Hvad gør du med SMTP? Jeg synes hjemmehosting af SMTP er meget bøvlet grundet blacklist etc etc,

Jeg har da ingen problemer med SMTP, kun en gang i mellem hvis jeg skal skrive mails til folk der synes de skal have en konto hos Bigsnage, da de stort set hver anden dag laver om på hvordan de synes Dmarc mv. skal fortolkes, så man risikerer at mails aldrig når frem (uden nogen advisering om at de anses for spam).

Ellers er det sket et par enkelte gange over 20 år at domænet er røget i Spamhaus eller (gys) noget Trend Micro snavs - men det var nu overkommeligt at komme ud af det igen.

17
18. februar 2022 kl. 10:17

Jeg har længe kørt mine domæner igennem Cloudflare. De er dog købt igennem Simply og nogle af domænerne, som kun redirecter liggende udelukkende hos Simply. Til mail har jeg valgt at køre med Fastmail. Det er ret brugervenligt og kan have alle de domæner jeg gerne vil til en fast månedlig pris. Det fungerer ret godt.

Til sidst har vi valgt at køre med Microsoft 365 for at gå adgang til kontorpakken.

16
18. februar 2022 kl. 10:09

Mine domæner får lov at flytte med til one.com og så ser jeg om ikke det er tilfredstillende til mit behov.

Og til mine Google legacy plans finder jeg muldvarpen frem og betaler ved kasse 1... Jeg tror det er prisen værd at jeg ikke skal bøvle med et skifte. Og så må tiden også her vise om der skal ske noget an.

14
18. februar 2022 kl. 09:54

Jeg hoster selv mail for 4 domæner på en privat server med 200 GB lagerplads og 5 TB trafik.

Det har den sidegevinst at jeg kan bruge serveren til meget andet end blot mail og web.

Eksempelvis bruger jeg den også til at få VPN adgang til netværk, som befinder sig bagved Carrier Grade NAT.

På DNS fronten skiftede jeg fra GratisDNS til Simply, men jeg er ikke helt overbevist om at jeg vil blive der.

Jeg havde nemlig issue med 1 af domænerne fordi hjemmesiden for det hoveddomæne var allerede hostet af en af Simplys webservere, så her kunne jeg ikke gå lov til at administrere DNS direkte, men i stedet skulle jeg overdrage administrationen af det domæne til det firma, der havde produceret hjemmesiden til det nævnte domæne...?

Det vil give mig noget bøvl med nogle Let's Encrypt certifikater længere nede af vejen, så jeg leder selv videre.

Her vil det være et plus, hvis den kan samarbejde med Acme.sh, så jeg kan bruge DNS Api, når jeg fornyer certifikater via et cron job.

13
18. februar 2022 kl. 09:49

@Jesper

Lidt "off-topic", fordi det intet har med DNS at gøre.

Du kunne måske overveje "e.foundation" (https://e.foundation/ecloud/); en organisatin i EU (Frankrig). De tilbyder en NextCloud-løsning med email, kalender, tekstbehandling, regneark mv. Deres datacenter ligger så vidt i Finland.

Jeg er selv lige begyndt på det og synes brugerfladen er fin - om søgemulighederne i emails er avancerede nok, ved jeg ikke endnu, men man kan i hvert fald søge på felter som Til, Fra, Emne, Tekst, Ulæst, Med vedhæftet fil.

Hvis man gerne vil have en NextCloud løsning på eget domæne, må man installere det selv. Det har jeg gjort på mit domæne hos one.com.

12
18. februar 2022 kl. 09:46

Der findes vejledninger på nettet, for at benytte (ét) custom domain på Microsoft 365 Family, uden at domainet ligger hos GoDaddy.

Ja, det er rigtigt og jeg linker også til det i blogindlægget:

(der findes dog en workaround, hvis man ikke ønsker at bruge GoDaddy).

Jeg synes det er en mærkelig begrænsning at lægge ind - men det primære problem med Microsoft365 er, at man kun kan have et domæne på family planen.

11
18. februar 2022 kl. 09:43

Nu hvor du har flyttet dine domæner til Cloudflare, kunne du overveje at tage et kig på deres gratis Email Routing service, hvor du kan gøre det samme som du beskriver, uden at skulle betale €0.9/md.

Helt rigtigt - det overvejede jeg også og det kan sagtens være, at det ender der. Jeg har ikke noget imod at betale for det, men Googles pris pr bruger er for høj, når man kun bruger email-delen af det.

Har du erfaring med deres email routing service?

10
18. februar 2022 kl. 08:43

Der findes vejledninger på nettet, for at benytte (ét) custom domain på Microsoft 365 Family, uden at domainet ligger hos GoDaddy.

9
18. februar 2022 kl. 08:26

Som jeg har forstået det, så er DNS hos One.com stadig gratis? Jeg har alligevel valgt, også, at flytte mine domæner fra GratisDNS til Cloudflare, fordi Cloudflare også har andrer services som er spændende - eks. e-mail routing og http proxy til hjemmeserver.

Arbejder på helt at udfase Google - føler mig lidt provokeret af, at de pludselig tager betaling for (hvilket de er i deres fulde ret til) Google Workspaces - Jeg føler bare jeg er nedprioriteret som bruger, så hvis de ikke vil have mine data, så vil jeg selv ;-)

CloudFlare, m. DNSSEC, DMARC/DKIP m.m.. var overraskende let at sætte op. Ligelede E-mail routing (Da jeg først fik beta access)..

Jeg er ikke helt færdig endnu, men vil nok køre en model, hvor jeg bruger mit Office365 abonnement som e-mail postkasse til opsamling af mails, som er routed fra CloudFlare) og så bruger jeg nook min hjemmeservers mailserver/klient som klient, til at sende fra m.m... (Lidt nørd er man vel.....)

8
18. februar 2022 kl. 06:55

De andre domæner og børnenes mailadresser kører på Zoho mail, som tilbyder flere custom domæner og en fast pris pr. bruger (EUR 0,9 pr bruger/måned). Mails til disse domæner sendes videre til ovenstående Google Workspace konti eller til børnenes private gmail konto.

Nu hvor du har flyttet dine domæner til Cloudflare, kunne du overveje at tage et kig på deres gratis Email Routing service, hvor du kan gøre det samme som du beskriver, uden at skulle betale €0.9/md.

Når du er logget ind hos Cloudflare og har valgt at domæne, hedder menupunktet "Email"

7
18. februar 2022 kl. 00:29

Er det "kun" folk der har brut suiten fra eget domæne

Folk med en almindelig gmail/google-konto bliver ikke ramt. Kun Google Suite -> Workspace kommer til at "punge ud".

din forældede omkostningsfrie udgave af G Suite ikke længere vil være tilgængelig fra og med den 1. juli 2022. Hvis du vil bevare adgangen til dine tjenester og konti, skal du opgradere til Google Workspace.

6
17. februar 2022 kl. 23:56

Er det "kun" folk der har brut suiten fra eget domæne, eller bliver alm bruger som mig med en gmail og bruger google groups, docs osv også ramt ?

på forhånd tak

5
17. februar 2022 kl. 23:35

Flyttede DNS til Hetzner da de understøtter hidden primary.

Google mail bliver migreret til en dovecot/postfix/roundcube.

Nextcloud til resten.

4
17. februar 2022 kl. 23:10

Så hvilke alternativer har jeg?

Hvad med en "almindelig" gmail og ekstra lager med Google One? Der er 15 GB gratis. Forward kan vel etableres fra "eget domæne" hos "billig provider".

3
17. februar 2022 kl. 20:54

Jeg står som mange andre i samme situation som dig - i hvert fald ift Google Workspace. Jeg vil tro, at jeg har brugt Google Workspace siden måske 2007, så jeg alene har emails tilbage fra den tid - alt i alt 9GB emails (iflg Google selv).

Jeg har ikke behov for et alternativ til Google Docs, Spreadsheet, Meet og alt det andet - kun et alternativ til GMail selv.

Mit problem er at finde et webmail alternativ, der kan komme i nærheden af at matche UX/UI for GMail. Det behøver ikke at matche 100% - men søgemulighederne skulle helst være nogenlunde lige så gode. Jeg har ikke noget problem med at betale - heller ikke for Office 365, men søgemulighederne i Outlook (web) er simpelthen så pivdårlige, at det alene diskvalificerer.

Kravene er disse få til en mail-løsning:

 1. Brug af eget domæne
 2. Mulighed for at oprette aliasser på mailkonti
 3. UI/UX, der kommer i nærheden af at matche GMail
 4. Adskillige GB plads pr. bruger (std 10GB på Zoho premium er for lidt)
 5. MFA på login

Jeg kunne godt tænke mig, at servicen var ejet af et firma i EU og at data også lagres dér. Så vidt jeg kan se, diskvalificerer dette Zoho og også purelymail.

Så hvilke alternativer har jeg?

Tak :-)

2
17. februar 2022 kl. 20:45

Har selv haft samme problematik, har også brugt GratisDNS og gratis Google Apps i årevis - lige siden de blev grundlagt.

GratisDNS er flyttet til Simply.com, hvor man også kan have det gratis. De har også samme smarte "template" funktioner som GratisDNS - og så kan det holdes samlet med nogle enkelte private webhoteller. Det koster til - i hvert fald som regel - noget lige at oprette DNS tjeneste for et domæne første gang, men er herefter gratis.

Google Apps er for mig umulig at erstatte, det er bare et fantastisk produkt. Har selv valgt at købe den mindste Business Starter og så skære helt ind til benet med antallet brugere.

Har familie som kun har brugt Google Apps til mail, og de har kunne erstatte det med Apple iCloud+ Custom Email Domain, som lige er lanceret.

1
17. februar 2022 kl. 19:36

Som titlen indikerer, har jeg skiftet dns til simply.com for mit private dns (og Azure for min professionelle). Protonmail fik min mail (er dog ikke helt nyt) og NextCloud (self hosted, på Truenas) klarer resten.

Alt af ovenstående kan anbefales ?