Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Fairphone 3+ /e/OS anmeldelse

6. december 2021 kl. 09:1013
Fairphone 3+ /e/OS anmeldelse
Illustration: Prosa.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I PROSA vil vi gerne være med at at skubbe på den grønne omstilling og vi vil gerne beskytte borgernes privatliv.

Nogle gange er disse modsatrettede: F.eks. kræver det mere CPU-kraft at kryptere end at lade være med at kryptere.

Men andre gange kan de to godt eksistere samtidigt.

Det gør de i Fairphone 3+ med /e/OS. Jeg har brugt Fairphone 3+ med /e/OS som min mobil siden juni, og indtrykket er overvejende positivt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hardwaren

Hardwaren i Fairphone er forsøgt lavet så bæredygtigt som muligt: Brug af genbrugsplast, rettigheder for arbejdere, og ingen konfliktmineraler. De er ikke 100% i mål, og det kan helt klart gøres bedre, men det sker næppe, hvis du vælger en smartphone, som er ligeglad med de værdier.

Grafikken opsummerer det meget godt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at være så grøn som muligt leveres den uden strømforsyning. Bruger jeg min computers USB som lader, så kan den ikke lade hurtigt nok til at trække skærm, wifi, BlueTooth og en samtale. Det havde jeg egentlig ventet.

Telefonen kommer med en skruetrækker: Der skal bruges een skuetrækker til at skille hele telefonen ad. Ikke noget med lim, der skal løsnes med en hårtørrer, for at kunne skifte batteriet.

Flere af os har set videoer, der viser, hvordan man skiller elektronik ad, så man f.eks. kan skifte kølepastaen på ens laptop. Men jeg har aldrig set en af disse videoer, der var lavet af producenten selv. Det er anderledes med Fairphone: Her er en hel liste af videoguides, der viser, hvordan man skifter dele i hardwaren.

Det koster noget at være både grøn og ansvarlig, så du får middelmådige specs til fuld pris. Så kikker du alene på hardware-specs, så kan Fairphone ikke være med.

Den har plads til to 2 SIM-kort og et microSD-kort - så 3 pladser i alt; det har jeg aldrig set før. Batteriet er lige til at tage ud, som på ældre mobiler.

Fysisk er den noget større både i vægt og tykkelse end min tidligere telefon, men det er ikke værre end at den stadig kan ligge i lommen.

Softwaren

Fairphone 3+ leveres som standard med Android, men man kan købe den med /e/OS præinstalleret. Køber man Android-versionen, vil jeg forvente, at den virker præcis som en Android-telefon - med de fordele og ulemper, som det medfører.

/e/OS er Android, men hvor man har fjernet Google. Og nej, du skal ikke selv til at fjerne Google. /e/OS er lavet af /e/foundation.

Google laver fantastiske produkter og deres software er i særklasse, så når man river Google ud af en Android-telefon, så er der ting, der virker dårligere. F.eks. kunne jeg ikke gennemskue hvordan jeg oprettede en kontakt ud fra et nummer uden først at skulle kopiere nummeret og lave en ny kontakt og sætte nummeret ind. Tilsvarende er der andre steder, hvor det er lidt bøvlet, men ikke ubrugeligt. GPS'en bruger ikke Google's lokaliseringsservice, og kræver derfor adgang til satellitter for at kunne kende placeringen. Opgradering af apps fejler ofte, men trykker man opgrader igen, så virker det. På samme måde er der andre ting, som er lidt irriterende - måske primært fordi de ikke er som de plejer.

/e/foundation tilbyder med en 1 GB konto til mail og kalender . Det har jeg ikke brugt, da jeg bruger PROSAs server. Men hvis du er træt af Apples bagdør i iPhones så er det måske en løsning.

App stores

Den medfølgende app store har et begrænset udvalg. Man kan requeste apps, hvis man kender deres Java class name. Det kan findes med https://downloadapk.net/ App-storen kan filtere på fri software, hvilket jeg synes er en rigtig god feature.

Man kan også installere F-droid, men det er næppe nødvendigt, når man kan filtere i den medfølgende app-store.

Man kan installere Aurora app-store. Aurora er en anonym adgang til alle gratis apps fra Google play, og det virker som om de fleste apps fra Google Play kan installeres på den måde. I hvert fald har jeg kun manglet Rejsekort scanner.

Jeg har spurgt venner om hvilke apps, de bruger, og så har jeg testet dem.

Testet og virker

Kort app, Kontakter, Signal, Bitwarden, Microsoft Outlook, MinSundhed.dk (inkl. coronapas), MobilePay, ParkMan, Vestjysk Mobilbank, Briar, Termux, GNU Parallel under Termux, Tor hidden service under Termux, Unlimited VPN, Ampere, CPU Info, FreeOTP+, Antenna, StreetComplete, Grøn Strøm, Duolingo, Vivino, DMI, Microsoft Teams, Jitsi Meet, LBRY, Report It.

Testet overfladisk og ser ud til at virke

Telegram, Facebook, Instagram, Snapchat.

Testet og virker ikke

Smittestop, Dankort, Coronapas (brug istedet MinSundhed.dk), Broager Mobilsparekasse, Coop, NemID (virkede indtil oktober), MitID.

Jeg har ikke kunnet finde noget fælles for disse apps, så det er umuligt for mig at forudsige om en app vil virke eller ej.

Returpolitik

https://esolutions.shop/ ved godt, at en Fairphone med /e/OS ikke kan køre alle apps, og at du derfor har behov for at teste dine vigtige apps, før du vælger at beholde telefonen. Derfor tilbyder de 14 dages returret - også selvom man har brugt telefonen i 14 dage. Den må bare ikke have lidt fysisk overlast.

Så nu har jeg købt en til mine forældre.

Vi har alle et medansvar

Som klima- og overvågningsbevidste IT-folk har vi et medansvar for at skubbe udviklingen i en retning af mindre overvågning og mere grønne valg. For mig at se er Fairphone i øjeblikket det bedste bud i den retning på mobilmarkedet - i hvert fald hvis telefonen også skal kunne bruges af ikke-IT-folk.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
11. december 2021 kl. 10:01

I'm here for this content!! :-)

Hvis du fortsætter brugen af Fairphone, så hermed en opfording til at lave en lille serie blog posts, hvor du holder os opdateret på App support?

✌️

12
8. december 2021 kl. 22:38

Jesper du skal blot følge med her på v2 så vil du se hvad der er sket i sagen...

11
6. december 2021 kl. 15:46

Hej Ole

Jeg ved godt det her indlæg ikke handler om elmålersagen, men har ikke kunne råbe dig op på dit tidligere indlæg.

Har du fået dommen endnu? Jeg må indrømme jeg synes det er lidt dårlig stil ikke at følge op på det, når du har bedt folk om at donerer til sagsomkostningerne (jeg har blandt andet doneret af 2 omgange, fordi jeg støtter sagen). Så forventer man også at få lidt opdateringer. Det OK, hvis du ikke har fået dommen endnu, men udfra det du skrev burde du have fået den for 1 måned siden.

Mvh.

10
6. december 2021 kl. 15:39

Fairphones adelsmærke er det fair element. Arbejdsforhold i produktionen og sikker sourcing af materialer. Det er ikke lige det man hører om apples produktion, jo. Jeg ved ikke hvor grafikken stammer fra, så det er lidt svært at gennemskue hvad den omhandler.

Angående privacy, så sender en androidtelefon med google play services megabytes af data hjem til google hvert kvarter, iphones noget mindre, men stadig løbende afsendelse af data. Det er i sig selv antigrønt med unødvendig netværkstrafik, bortset fra privacyproblemerne.

De appstores /e/os bruger har privacykontrol, så man kan se hvor mange trackere apps bruger. Ellers er open source jo genialt i den sammenhæng. Jeg bruger selv F-Droid som min primære appstore, og installere kun apps der ikke findes der fra /e/os apstore eller aurora. Jeg tænker at en kritisk tilgang er god når det kommer til apps - men umulig hvis man bruger tech-giganternes styresystemer, de tager jo ingen hensyn.

8
6. december 2021 kl. 15:09

Grafikken viser at en iPhone næsten er på linje med Fairphone ud fra et grønt perspektiv (hvilket faktisk overraskede mig).

Så hvorfor skulle jeg bøvle med en obskur leverandør og et OS der måske/måske ikke kan køre de apps jeg har brug for, bare for at være en smule mere grøn end jeg er med en iPhone?

Så er der overvågnings-argumentet tilbage. Det er min opfattelse at overvågning foregår mindst lige så meget via de apps, der bliver installeret, som via telefonens OS. Så /e/OS alene gør det ikke.

Ergo er jeg nok ikke kunde til en Fairphone.

7
6. december 2021 kl. 14:26

Hvorfor skulle Coop checke for root?

Coop tilbyder betaling, nok derfor. Desværre er de hverken til at hugge eller stikke i :(

6
6. december 2021 kl. 14:24

Jeg har en fairphone 3, som oprindelig kom med android, så jeg installerede selv /e/os da det blev annonceret at det var muligt.

Jeg bruger min nextcloudserver som kilde til kontakter, kalender, passwords (lidt vel manuelt), noter, generel backup mv. Dertil en række apps fra Simple Mobile Tools, som er open source og virker glimrende, bla. kan man oprette en kontakt fra et nummer. Opkald, kontakter, kalender, galleri, lommelygte, tegneapp har jeg fra SMT. Et tip er at bruge NewPipe til youtube-videoer, så slipper man for reklamer og google-overvågning, men kan selvfølgelig ikke kommentere og like.

Jeg har også problemer med bank-appen og coop (som jeg har haft en længere mailudveksling med desangående, de nægter desværre at bruge hovedet), og NemID-appen har jeg gemt fra den virkede. Kørekort, sundhedskort og mobilepayvirker fint. MitID-appen virker ikke, så jeg bestilte en kodeviser.

En app jeg ikke har fået til at virke er DRTV, sikkert fordi DR har solgt sin sjæl til gjævelen i form af chrome, DR Lyd virker fint. Navionics (søkort), Canon Camra Connect, GoPro Quick og de fleste vejr-apps virker fint, sejladsudsigten undtaget, igen nok pga chrome.

Jeg skriver som regel til de firmaer hvis apps ikke virker og beder dem fikse det - for det meste uden held, de er ligeglade med så lille en gruppe som privacy-kritiske mennesker desværre udgør.

En opfordring til app-udviklere: Undgå GSF som pesten, og være fornuftige med root-tjek. Hvis su og root-adgang er slået fra så lad os for pokker bruge din app. Kod den sikkert i stedet for at forlade dig på google vendor lock-in!

5
6. december 2021 kl. 13:30

Mjah, Vestjysk Mobilbank virker mens Broager Mobilsparekasse [...] ikke virker.

En hurtig tur på Google Play, afslører at Vestjysk Bank bruger BEC, mens Broager Sparekasse bruger SDC. De 2 apps kan derfor ikke sammenlignes.

Og hvorfor virkede NemID indtil oktober?

Godt spørgsmål, maybe vi will find out in a later afsnit. App'en er ifølge nedenstående senest opdateret 2021-11-30 og før det, 2021-09-08.https://apkpure.com/nemid-n%C3%B8gleapp/dk.e_nettet.mobilekey.everyone/versions

Der står desuden at nemID nøgleapp ikke virker på rootede enheder.

2
6. december 2021 kl. 11:18

Tak Ole for at gøre en stor del af forarbejdet for mig :) Det nemmeste i verden ar jo bare at købe den Android/iPhone som sælgeren i gågaden eller butiks torvet skubber i ansigtet på en, men når man gerne vil finde de "skjulte" helte tager det desværre også noget tid at researche.

Findes der evt. et online fællesskab/community hvor man kan følge med, evt hvilke apps der virker / ikke virker ?

1
6. december 2021 kl. 10:53

Fælles for "Testet og virker ikke" kategorien er nok at de tjekker om telefonen er rooted eller lignende.