I PROSA vil vi gerne være med at at skubbe på den grønne omstilling og vi vil gerne beskytte borgernes privatliv.
Nogle gange er disse modsatrettede: F.eks. kræver det mere CPU-kraft at kryptere end at lade være med at kryptere.
Men andre gange kan de to godt eksistere samtidigt.
Det gør de i Fairphone 3+ med /e/OS. Jeg har brugt Fairphone 3+ med /e/OS som min mobil siden juni, og indtrykket er overvejende positivt.
Hardwaren
Hardwaren i Fairphone er forsøgt lavet så bæredygtigt som muligt: Brug af genbrugsplast, rettigheder for arbejdere, og ingen konfliktmineraler. De er ikke 100% i mål, og det kan helt klart gøres bedre, men det sker næppe, hvis du vælger en smartphone, som er ligeglad med de værdier.
Grafikken opsummerer det meget godt.
For at være så grøn som muligt leveres den uden strømforsyning. Bruger jeg min computers USB som lader, så kan den ikke lade hurtigt nok til at trække skærm, wifi, BlueTooth og en samtale. Det havde jeg egentlig ventet.
Telefonen kommer med en skruetrækker: Der skal bruges een skuetrækker til at skille hele telefonen ad. Ikke noget med lim, der skal løsnes med en hårtørrer, for at kunne skifte batteriet.
Flere af os har set videoer, der viser, hvordan man skiller elektronik ad, så man f.eks. kan skifte kølepastaen på ens laptop. Men jeg har aldrig set en af disse videoer, der var lavet af producenten selv. Det er anderledes med Fairphone: Her er en hel liste af videoguides, der viser, hvordan man skifter dele i hardwaren.
Det koster noget at være både grøn og ansvarlig, så du får middelmådige specs til fuld pris. Så kikker du alene på hardware-specs, så kan Fairphone ikke være med.
Den har plads til to 2 SIM-kort og et microSD-kort - så 3 pladser i alt; det har jeg aldrig set før. Batteriet er lige til at tage ud, som på ældre mobiler.
Fysisk er den noget større både i vægt og tykkelse end min tidligere telefon, men det er ikke værre end at den stadig kan ligge i lommen.
Softwaren
Fairphone 3+ leveres som standard med Android, men man kan købe den med /e/OS præinstalleret. Køber man Android-versionen, vil jeg forvente, at den virker præcis som en Android-telefon - med de fordele og ulemper, som det medfører.
/e/OS er Android, men hvor man har fjernet Google. Og nej, du skal ikke selv til at fjerne Google. /e/OS er lavet af /e/foundation.
Google laver fantastiske produkter og deres software er i særklasse, så når man river Google ud af en Android-telefon, så er der ting, der virker dårligere. F.eks. kunne jeg ikke gennemskue hvordan jeg oprettede en kontakt ud fra et nummer uden først at skulle kopiere nummeret og lave en ny kontakt og sætte nummeret ind. Tilsvarende er der andre steder, hvor det er lidt bøvlet, men ikke ubrugeligt. GPS'en bruger ikke Google's lokaliseringsservice, og kræver derfor adgang til satellitter for at kunne kende placeringen. Opgradering af apps fejler ofte, men trykker man opgrader igen, så virker det. På samme måde er der andre ting, som er lidt irriterende - måske primært fordi de ikke er som de plejer.
/e/foundation tilbyder med en 1 GB konto til mail og kalender . Det har jeg ikke brugt, da jeg bruger PROSAs server. Men hvis du er træt af Apples bagdør i iPhones så er det måske en løsning.
App stores
Den medfølgende app store har et begrænset udvalg. Man kan requeste apps, hvis man kender deres Java class name. Det kan findes med https://downloadapk.net/ App-storen kan filtere på fri software, hvilket jeg synes er en rigtig god feature.
Man kan også installere F-droid, men det er næppe nødvendigt, når man kan filtere i den medfølgende app-store.
Man kan installere Aurora app-store. Aurora er en anonym adgang til alle gratis apps fra Google play, og det virker som om de fleste apps fra Google Play kan installeres på den måde. I hvert fald har jeg kun manglet Rejsekort scanner.
Jeg har spurgt venner om hvilke apps, de bruger, og så har jeg testet dem.
Testet og virker
Kort app, Kontakter, Signal, Bitwarden, Microsoft Outlook, MinSundhed.dk (inkl. coronapas), MobilePay, ParkMan, Vestjysk Mobilbank, Briar, Termux, GNU Parallel under Termux, Tor hidden service under Termux, Unlimited VPN, Ampere, CPU Info, FreeOTP+, Antenna, StreetComplete, Grøn Strøm, Duolingo, Vivino, DMI, Microsoft Teams, Jitsi Meet, LBRY, Report It.
Testet overfladisk og ser ud til at virke
Telegram, Facebook, Instagram, Snapchat.
Testet og virker ikke
Smittestop, Dankort, Coronapas (brug istedet MinSundhed.dk), Broager Mobilsparekasse, Coop, NemID (virkede indtil oktober), MitID.
Jeg har ikke kunnet finde noget fælles for disse apps, så det er umuligt for mig at forudsige om en app vil virke eller ej.
Returpolitik
https://esolutions.shop/ ved godt, at en Fairphone med /e/OS ikke kan køre alle apps, og at du derfor har behov for at teste dine vigtige apps, før du vælger at beholde telefonen. Derfor tilbyder de 14 dages returret - også selvom man har brugt telefonen i 14 dage. Den må bare ikke have lidt fysisk overlast.
Så nu har jeg købt en til mine forældre.
Vi har alle et medansvar
Som klima- og overvågningsbevidste IT-folk har vi et medansvar for at skubbe udviklingen i en retning af mindre overvågning og mere grønne valg. For mig at se er Fairphone i øjeblikket det bedste bud i den retning på mobilmarkedet - i hvert fald hvis telefonen også skal kunne bruges af ikke-IT-folk.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.