Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Fagbøger er vist et overset gode

24. april 2013 kl. 09:3817
Artiklen er ældre end 30 dage

Når jeg har undervist i test, både på begynderniveau og på videregående niveauer, har jeg af og til spurgt de tilstedeværende, hvor mange testfagbøger, de har læst. Svarene har hver gang været mildest talt overraskende. Måske har en, højst to ud af 10-15 deltagere svaret, at de vist nok har læst lidt i en eller anden testfaglig bog. Og de fleste af deltagerne kalder sig professionelle testere.

Det, synes jeg, er forstemmende. Hvis test er en profession, hvorfor har testere så ikke behov for at læse test-faglige bøger? Er det for kedeligt? For uoverskueligt? For det er næppe unødvendigt. Jeg tror ikke, man som tester kan opfange testprincipper og teknikker gennem luften. Måske kan man lære noget på et kursus, men for rigtig at få noget ud af det, man har kunnet snuse til på et kursus, må man fordybe sig og afprøve principper og teknikker med støtte i andres erfaringer. Det kan ikke være hensigtsmæssigt, at hver ny tester skal opfinde den dybe tallerken igen, eller sjusse sig frem.

Der findes mange testbøger, og, ja det kan være forvirrende, at de ikke altid er helt i overensstemmelse med hinanden. Men sådan er test - og alle andre ikke-naturvidenskabelige professioner. Nogle har gode erfaringer med en måde at gøre tingene på, andre med andre angrebsvinkler. Men man kan kun selv tage overbevisende stilling, hvis man sætter sig ind i tingene.

Er der for mange ord i testbøger? Ja, det er der nok ind imellem. Men jeg kan alligevel kun opfordre mine testkollegaer: kom i gang med at læse og find ud af, hvad andre har erfaret og tænkt, og udvid jeres egen viden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Eller hvad mener I? Er test-fagbøger noget værd. Jeg vil meget gerne høre jeres holdninger - og anbefalinger af gode testbøger.

17 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
23. september 2013 kl. 08:57

Vi er to cand.it. -studerende der skal til at skrive speciale om software testing. Vi samarbejder med en virksomhed, som bruger rigtig mange ressourcer på at teste deres it-systemer inden de sendes i drift. Mange af deres projekter overskrider deres deadline, så vi kunne godt tænke os at se på, hvordan virksomheden kan optimere deres test-fast eller gøre det mere effektivt. Da vi ikke har haft noget om software testing på vores uddannelse, har vi ikke nogen teorier at tage udgangspunkt i, og kunne derfor godt tænke os nogle råd til hvile bøger/ teoretikere vi kunne bruge. Det må ikke blive på et alt for teknisk niveau. Er der nogle der har nogle gode råd til os? :)

16
24. september 2013 kl. 09:38

Hej Mia,

Hvor er det spændende, at I vil skrive om test og endda uden at have haft et fag om det. (Det er ufatteligt, at IT uddannelser stadig gennemføres uden test, men det er en anden historie).

Der er masser af test bøger på markedet, men svært at vide, hvor man skal begynde. Hvis I skriver til mid direkte på annemettehass@gmail.com kan jeg anbefale jer nogen og også tilbyde jer forskelligt materiale.

Rigtig god fornøjelse med jres projekt!

Venlig hilsen Anne Mette

17
24. september 2013 kl. 11:11

Kunne du ikke smide navne paa boeger her, vi er sikkert mange der ikke har haft det paa uddannelsen :)

15
23. september 2013 kl. 15:46

Det er jo ikke sikkert at det er test processen der skal optimeres. Der er mange snuble stene i processen hen til test (uanset hvordan man så udvikler/tester)

  1. Krav/designdokumentation ikke tilstede/dårlig kvalitet/forkert/ikke testbar. Det bevirker at der udvikles andet end kunden ønsker og facitlisten hos testerne bliver lige så mangelfuld

  2. Testmiljøet indeholder forkerte versioner af programmer/konfigurationsdata/testdata/forretningsdata

  3. Programmer er ikke testbare (arkitektur, implementering, rækkefølgen af hvornår programmer bliver leveret til test, .....)

Da du ikke skriver om det er administrative- eller tekniskesystemer, om der er lange test forløb (test kan strække sig over måneder), om der er tænkt over hvordan testdata produceres, hvor moden virksomheden er mht. rettigheder, dokumentation, disciplin i projektet, brug af (projekt) styrings værktøjer om der er lavet en prioritering af forretningsmæssige krav, ......

Så er det rimeligt svært at rådgive mere konkret end brugen af f.eks. TMap Next (eller andre generelle bøger). Grunden til min anbefaling af TMap Next er at jeg har brugt den som test manager i en række år, men jeg er overbevist om at der findes andre bøger der er lige så gode.

13
29. april 2013 kl. 14:41

Bogen "Lessons Learned in Software Testing (a Context-Driven Approach)" (Kaner, Bach, Pettichord) kan varmt anbefales. Den forsøger, i al sin enkelhed, at give tung erfaring videre, i logisk opbyggede kapitler om hvert emne i software-testing.

Jeg har læst papirudgaven, kan jeg i parentes bemærke.

9
29. april 2013 kl. 10:16

Hej alle,

Tak for spændende indlæg!

Jeg kan anbefale mange testbøger, men det ville omfatte at anbefale min egen, så jeg tror, jeg afholder mig fra det.

Jeg er helt enig i, at bøger og internet supplerer hinanden på den beskrevne måde: bøger giver overblik og internettet kan give dybde på områder man gerne vil beskæftige sig mere med.

Måske er det med bøger som med (livs)erfaring i almindelighed. Vi gamle, der har samlet erfaring og overblik, vil gerne give det videre til de yngre, måske for at gøre deres indgang til test lettere og for at forsøge at undgå, at de begår nogle af de fejl, vi selv begik; mens de, der er på vej, gerne vil gøre deres egne erfaringer. Jeg tror, at en blanding af bøger, eget arbejde og sund fornuft er det bedste.

Er der nogen, der har erfaringer med fagbøger som e-bøger? Virker det?

(Og prøv at skrue ned for sarkasmen, det er en overflødig barriere i forståelsen mellem mennesker - især på skrift :-) )

Mange hilsner Anne Mette

11
29. april 2013 kl. 10:53

Er der nogen, der har erfaringer med fagbøger som e-bøger? Virker det?

Jeg vil sige at det kommer an på bogen og udstyret. Det er elendigt til programmeringsbøger hvis man er på en laptop med lav opløsning, så man skal skifte frem og tilbage hele tiden, men har man to skærme er det fantastisk til formålet. Mere prosatunge bøger gør sig bedre på en ereader eller tablet.

Jeg synes det største tab er overblik over bogens struktur, hvilket primært er et problem hvis man refererer meget frem og tilbage. Det er dog muligt at det bare er mig, der ikke har vænnet mig tilstrækkeligt til at erstatte det overblik med søgning.

10
29. april 2013 kl. 10:53

Er der nogen, der har erfaringer med fagbøger som e-bøger? Virker det?

Jeg synes det virker rigtig godt både læsemæssigt (på Kindle, Nexus 7 og Browser) og som opslagsværk (mest Nexus og Browser).

Lad dog være med at købe fra butikker, der kun understøtter få lukkede formater (f.eks. Amazon). Hos originaludgiveren f.eks. O'Reilly kan man normalt få rabat og få mulighed til at downloade i en række e-bogs formater inklusive pdf. Og skulle man have f.eks. en kindle findes der masser af programmer til at konverterer e-bøger med.

./palle

4
24. april 2013 kl. 13:35

Ganske enig i emnet (og mediet er skingrende ligegyldigt). I de første par år som tester læste jeg ret mange artikler, der (sikkert) er OK hver for sig, men sjældent gav et overblik. At anbefale en bestemt bog kan være ret svært, men den bedste generelle "håndbog" er TMap Next ( og ja - jeg har været ansat i Sogeti ;-) )

Anden for for professionalisering kan opnås ved at give sig i kast med et emne sammen med andre (i fora, foredrag, kollegaer, ol.), men det kan være svært at afgøre hvor god en løsning der kommer ud af det.

Find den metode der passer til opgaven og hold dig til den

2
24. april 2013 kl. 13:05

Du mener sådan nogen lavet af døde træer som mangler heltekstsøgning, og generelt bruger alt for mange ord på at opstille en enkelt eller nogle få forfatteres holdninger til emnet, og sandsynligvis alligevel ikke har et kapitel om lige præcis den del af emnet man på et givent tidspunkt har brug for information om?

Hvorfor skulle man dog anskaffe sådanne?

3
24. april 2013 kl. 13:33

Steve McConell skriver i Code Complete fra 1993 (men formentlig også skræmmende aktuelt idag):

The statistics about reading are particularly discouraging: The average software developer, for example, doesn't own a single book on the subject of his or her work, and hasn't ever read one. That fact is horrifying for anyone concerned about the quality of work in the field; for folks like us who write books, it is positively tragic.

De fleste idag ejer formentlig et par bøger fra studiet, men ser man på bøger indkøbt efter afsluttet studie holder den nok desværre også idag.

Andet steds har jeg læst at generelt læser kun 1 ud af 10 en fagbog om året. Det positive er at det faktisk er uhyre enkelt at hæve sit niveau (og løn-niveau) over gennemsnittet, ved ganske enkelt at læse et par fagbøger om året (vel og mærke af dem der batter noget for ens karriere). Som udvikler er Steve McConell Code Complete 2nd Edition faktisk et rigtig godt sted at starte hvis man altså interesserer sig for at få en mands praktiske erfaringer oparbejdet igennem et liv som udvikler serveret på et sølvfad - som med alt andet skal man selvfølgelig forholde sig kritisk til hans konklusioner og vurdere om det også gælder for en selv og de ting man arbejder med, men der er mange guldkorn imellem.

Må indrømme jeg ikke kender så mange test-bøger, men det ville da være interessant at høre lidt om hvilke der var must-reads her :-)

5
24. april 2013 kl. 16:47

Problemstillingen med folks erhvervelse af viden er helt sikkert stadigvæk aktuel.

Jeg vil dog mene at det alle dage har været en ret grov forsimpling at forsøge at måle folks viden i antallet af bøger de har læst. At man har læst samtlige ord i en bog giver ingen garanti for at der sidder mere viden i hovedet når man er færdig, det giver heller ingen garanti for at der sidder den rigtige viden. Dertil er det muligt at erhverve sig viden direkte fra andre mennesker uden en bog som mellemled, og at erhverve sig førstehåndsviden gennem erfaring og deduktion.

I '93 kunne man stadigvæk tro på at der i de fleste tilfælde nok var en rimelig korrelation mellem antallet af læste bøger og viden erhvervet ved læsning. Nu kan man læse fra morgen til aften om sit yndlingsemne uden at åbne en bog eller en bog-fil.

Men altså, hvis jeg helt grundlæggende skal svare på hvorfor folk ikke erhverver sig fagvide (uanset form og medie), så tror jeg at en stor del af svaret er at vi er blevet opfostret med at der kun er et medie der tæller: Uddannelse på uddannelsesinstitutioner. Universitetsuddannelser tæller selvfølgelig lidt mere end tekniske skoler og lignende, men bortset fra det så er antal skoleår langt det mest udbredte mål for hvor klog man er i dangens Danmark.

Hvorfor skulle man dog spilde tiden på at gøre sig klogere hvis ikke der er ECTS point i det?

6
24. april 2013 kl. 17:50

Der er både elendige og gode bøger derude, som min. bør du have læst de 5 bedste og mest relevante bøger indenfor det felt du arbejder med. Hvis man ikke har det, så vil jeg mene at man mangler helt essentiel faglig relevant viden - bemærk at det er yderst sjældent at universiteterne bruger nogle af disse bøger i forbindelse med undervisningen så forvent ikke at have fået informationen ad den vej blot fordi du har taget en uddannelse.

Internettet har ændret den måde vi konsumerer information på og er en kritisk del af det at arbejde indenfor IT udvikling idag - stadig har de gode fagbøger dog deres berettigelse. Jeg lærte f.eks. rent faktisk at mestre regular expressions ved at læse "Mastering Regular Expressions" - internettet er fint som opslagsværk, men den viden der er i den bog er svær at opnå blot ved at surfe artikler, blogs og stackoverflow på nettet. Det samme kan jeg sige om de andre gode fagbøger jeg har læst.

Det kan godt være at det er en grov forsimpling at måle på antal bøger læst, men det siger en del om hvor videnshungrende folk er af natur hvis de fuldstændig afviser fagbøger som kilde til information.

Det er også meget muligt at man idag primært bedømmes på sin uddannelse, det kan jeg godt i et vist omfang nikke genkendende til, men hvis man kun ønsker at se klog ud i andres øjne og tælle ECTS point, så er det nok ikke software-udvikling man bør være indenfor. Mange af os der arbejder indenfor dette felt har det at tilegne os viden som en hobby og har ofte konkrete mål vi ønsker at opnå med denne viden. Som selvstændig kan jeg desuden ikke bruge det at se klog ud i andres øjne til ret meget - det gør ikke mine software-produkter bedre og jeg vil meget nødig ansætte en medarbejder med den holdning.

7
25. april 2013 kl. 17:53

Hvilke stykker "helt essentiel faglig relevant viden" er det bøger har monopol på?

Jeg har lært hvad jeg ved om regular expressions fra forskellige kilder på nettet, http://www.regular-expressions.info/ er nok den bedste og mest komplette enkeltstående kilde til emnet på nettet, og et rigtigt godt sted at starte hvis målet er vidensopbygning snarere end konkret problemløsning. Hvad kan din bog som den side, evt. kombineret med et par søgninger på specifikke underemner, ikke kan?

Internettet er hurtigere end fagbøger. Hvis jeg er sulten og der er mad på bordet så bestiller jeg ikke take-away, jeg spiser. Hvis jeg er videnshungrende og har et internet så bestiller jeg ikke en bog, jeg læser.

Du fangede muligvis ikke en tyk sarkasme i min sidste sætning i foregående indlæg.

12
29. april 2013 kl. 11:48

Jeg har lært hvad jeg ved om regular expressions fra forskellige kilder på nettet, <a href="http://www.regular-expressions.info/">http://www.regular-expressions.in…; er nok den bedste og mest komplette enkeltstående kilde til emnet på nettet, og et rigtigt godt sted at starte hvis målet er vidensopbygning snarere end konkret problemløsning.

Generelt mener jeg ikke at tilfældige tutorials fundet på internettet kan erstatte en velskrevet bog. Der findes guldkorn og ovenstående side om regulære udtryk er absolut et af dem. Jan Goyvaerts, som står bag regular-expressions.info, har også skrevet en bogen "Regular Expressions Cookbook" om emnet.

Jeg har i høj grad lært regulære udtryk ved hjælp af manualsiderne til Perl, men jeg ville på ingen måde ønske at jeg ikke også havde læst Jeffrey Friedls "Mastering Regular Expressions". Den går i dybden på en måde som ingen tilfældig webtutorial gør.

Man kan sagtens klare sig til dagen og vejen på Google-søgninger og tilfældige tutorials. Men en dyb forståelse kræver ofte at mere gennemarbejdet tekst end resultatet af de fleste Google-søgninger. Det der betyder noget er kvaliteten og den gennemsnitlige bog er mere gennemarbejdet end den gennemsnitlige webside. Hvis man holder sig til respekterede forlag så er det i sig selv ofte en garanti for produktets lødighed, en tilsvarende blåstempling findes sjældent for websteder.

8
25. april 2013 kl. 19:27

Internettet er hurtigere end fagbøger. Hvis jeg er sulten og der er mad på bordet så bestiller jeg ikke take-away, jeg spiser. Hvis jeg er videnshungrende og har et internet så bestiller jeg ikke en bog, jeg læser.

Den struktur og overblik en bog giver til et emne, synes jeg sjældent man finder på internettet. Når jeg skal sætte mig ind i noget nyt, køber jeg en bog eller to, læser dem, og derfra bruger jeg så internettet til konkrete problemstillinger. Jeg har prøvet at starte med internettet, men jeg synes ofte det bliver en stor informationssorteringsopgave at skille skidt fra kanel, og så er det mere effektivt at læse bogen hvor en ekspert allerede har filtreret informationen.