Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Facebook på mobilen: SKRID!

26. marts 2014 kl. 22:1240
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Vi kender det nok alle sammen. Ny version af en app på mobilen. Den kræver godkendelse, hrrm - bla bla ... Jeg vælger "Opgrader".
Jeg tror vi alle ved, at nogle af de ting vi siger ja til er "for meget", men Facebook på Android er lige kommet ti kilometer ud over hvad jeg synes er ok.

Læs listen - det er da helt ude i hampen... Selvom en meget stor del af min kommunikation med vennerne sker via Facebook, så er det for meget for mig.
Jeg har afinstalleret Facebook fra min Android :-(

For mig har Facebook tidligere ramt fantastisk godt mht. at lave et socialt netværk, som har fungeret rigtig godt.
Men deres hungren efter af kende alle mine informationer er for meget. Det er nok på tide at flytte væk. Hvad er jeres tanker om dette?

Og hvad er det næste efter Facebook?

Artiklen fortsætter efter annoncen

/pto

40 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
40
28. marts 2014 kl. 21:20

Jeg ville nu hellere bekymre mig om hvad levenrandøren af jeres OS har fingrene i. Det er jo ikke fordi Google er en artig skoledreng i forhold til Facebook.

38
28. marts 2014 kl. 05:58

I forhold til normale apps på Android, så føler jeg ikke at Facebook kræver meget, når den nu bruger så mange af de ting til indstillinger :p

37
27. marts 2014 kl. 21:05

Naar man koeber Motorola i USA medfoelger der en app a la PrivacyGuard, som er praekonfigureret til at naegte adgang til kontakter, SMS, kamera, galleri og SD kort. Naar en app saa faktisk skal bruge den adgang hijacker den processen og spoerger DIG om lov foerst. Generelt, saa vil jeg mene at det er op til telefonproducenten at levere de rigtige vaerktoejer - det kan ikke vaere rigtigt, at der skal rootes, bootloaderen skal unlockes og installeres custom ROM foer vi har noget ordentligt datasikkerhed. Jeg demonstrerer med min koebekraft - goer du?

34
27. marts 2014 kl. 17:03

Jeg kan varmt anbefale "Xposed framework" til android. Det kræver en rooted telefon og kan i sig selv ikke noget, men det giver adgangt til rigtig mange moduler, som kan ændre rigtig mange ting på telefonen. Et af modulerne hedder "XPrivacy" og giver mulighed for at administrere en apps rettigheder. Man kan desuden oprette skabeloner, som den selv bruger ved installation af en ny app. F.eks. er min skabelon opsat til at blokere "location" som standard. Fordelen ved denne løsning er at man han bruge den originale rom, som telefonene kom med, hvis man ikke vil installere cyanogenmod, OmniRom og hvad der ellers er af custom roms der ude - men telefonen skal som sagt rootes. Det er også denne løsning, som mange uviklere på bl.a. XDA-developers anbefaler.

Jeg kan i hvert fald anbefale det (:

32
27. marts 2014 kl. 14:19

Det er længe siden facebook blev afinstalleret, men jeg har heller ikke opdateret google maps, eller nogen anden google app siden de begyndte at pushe deres google+ Endomondo har jeg også valgt ikke at opdatere pga. deres nazi tilladelser. Det skal ikke være nødvendig at kende mine kontakter for at registrere hvor langt jeg har løbet eller cyklet. I morges røg GPS spedometer ud af samme grund.

35
27. marts 2014 kl. 20:28

Det kan jeg godt tilslutte mig, jeg skulle installere Runtastic så jeg kunne se hvor jeg løb. Det valgte jeg at afbryde da jeg enten skulle have en FB eller G+ konto, what? De må da have spist søm, for det første bruger jeg hverken FB eller G+, men hvis jeg gjorde ville jeg da selv bestemme om jeg ønskede at knytte skidtet sammen.

Tilbage til Facebook på Android eller for den sags skyld IPhone, det er jo desværre ikke kun FB der skal have adgang til alverdens ting på telefonen, selv et simpelt program skal have adgang til jeg ved ikke hvad.

Jeg har gjort mig den gode vane altid at tjekke permissions og er så heldig at have Android, men hvad hulen gør IPhonebrugere?

36
27. marts 2014 kl. 20:45

Vi har en "neddroslet" udgave af permissions. Det er en ret så komplex ting at sætte tilladelser for alle apps. (af en eller anden årsag kommer der en del af dem ind på ens enhed. de sniger sig sg langsomt ind) - Mener ikke vi specifikt kan lukke for alle mulige ting, men der er nu alligevel en del muligheder.)

Til gengæld viser den her med al tydelighed hvorfor der er penge i at få adgang til alt muligt på ens mobil. - Det kaldes distributed computing! - OGSÅ på mobiler. http://arstechnica.com/security/2014/03/apps-with-millions-of-google-play-downloads-covertly-mine-cryptocurrency/

25
27. marts 2014 kl. 10:57

Jeg har en HTC Desire Z og har længe været irriteret over at jeg ikke kunne slette programmer fra uønskede firmaer.

Home -> Menu -> Indstillinger -> Programmer -> Admin prg -> Facebook -> Hvor er afinstalleringsknappen?

De programmer jeg selv har installeret, er nemme at komme af med. Men dem der "er en del af styresystemet", som Bill Gates sagde om Internet Explorer, er ikke til at komme af med.

29
27. marts 2014 kl. 13:14

Producenten kan deaktivere afinstallation for programmer de selv installerer. Endnu en grund til at bruge cyanogenmod. I nogle tilfælde er der mulighed for at deaktivere uønskede apps, hvilket er lige så godt, bortset fra at de stadig optager lidt plads.

24
27. marts 2014 kl. 09:59

De fleste af de her permissions virker rimelige nok for et socialt netværk. Jeg har aldrig brugt app'en, så nedenstående er gæt.

Din placering

Det er meget rart at kunne vedhæfte sin aktuelle placering på en besked.

Dine personlige oplysninger

Er tilsyneladende påkrævet for at få adgang til kalenderen, nødvendig hvis man vil synkronisere med events på Facebook.

Lagring

Så den kan gemme billeder lokalt.

Andre applikationers brugergrænseflade

Det er den eneste der ikke er indlysende for mig.

Dine beskeder

Som Mark Gjøl skrev, hvis man f.eks. vil videresende en MMS til facebook.

Kamera

Deling af billeder er en af de mest brugte features på sociale netværk, og for mange den primære anvendelse af kameraet.

Mikrofon

Jeg antager man kan sende "voice mail".

Dine konti

Den her afholdt mig længe fra at installere Kindle app'en. Hvorfor skulle Kindle have lov at slette min Google konti? Efter en del research fandt jeg ud af at Android har en generel "konti" API, som ikke er Google specifik. Kindle app'en bruger den til at gemme min Amazon konto, hvilket kræver den her permission. Antageligvis bruger Facebook samme API til at gemme din Facebook konto.

Telefonopkald

Mange apps (inklusiv spil) kræver den for at aflæse telefonstatus, så de kan undgå at forstyrre dig mens du taler i telefon.

Dine sociale oplysninger

Nok den mest oplagte permission for et socialt netværk.

Netværkskommunikation

For at tale med Facebook serveren.

Systemværktøjer

Jeg er ikke sikker på at jeg ønsker en app skal installere genveje for mig, men næppe den største krænkelse.

28
27. marts 2014 kl. 13:12

Det er nemt nok at finde gode grunde til at tilgå diverse ting. Problemet er at man ikke som standard kan kontrollere det, og facebook opfører sig ikke altid godt. Med permission manageren kan man vælge for hver tilladelse, om den skal gives, nægtes, eller der skal spørges.

27
27. marts 2014 kl. 11:29

Måske Sune. Men jeg syntes at apps med for mange ulogiske system krav kan fremstå useriøst på mig.

33
27. marts 2014 kl. 15:03

Det er jeg ikke uenig i, Sune. Og den eneste måde at vi kan komme det tillivs er ved at informere den almindelige brugere. Om vi kan nå alle, det tvivler jeg på. Men det er et forsøg værd, hvis vi nu starter med vores nærmeste, hver især.

22
27. marts 2014 kl. 09:50

Jeg benytter kun Facebook på min PC og kun i en browser der understøtter F.B. Purity. Jeg benytter ikke Google i det daglige - heller ikke deres søgemaskine. Min telefon har en Google account til Google Play. Den bliver ikke brugt til andet. Det er kun telefonen der kender til den og jeg sender og modtager ikke emails på den. Jeg deltager ikke i responses på apps, da det kun kan foregå via den forp*lede account. Har jeg problemer med en app, så ryger den bare ud. End of story.

Alle Googles apps er ikke opdaterede. De fylder blot op og de bliver ikke brugt til noget - spild af plads. Google Maps har jeg flere gange anmeldt for at overtræde privacy-normer.

21
27. marts 2014 kl. 09:45

Det kan jo i alt fald ikke være noget fra google, som ikke er mindre interesserede end fb i oplysninger. Hver gang jeg installerer en app, plager de om at få mit telefonnummer, for eksempel...

19
27. marts 2014 kl. 09:40

Har man Android 4.3, kan man søge efter permission manager på google play, der er mindst 4 apps, og det de gør er at slå det skjulte administrationsværktøj til, så man kan redigere tilladelserne i detaljer. Virker i øvrigt også på cyanogenmod.

18
27. marts 2014 kl. 09:31

For mig har Facebook tidligere ramt fantastisk godt mht. at lave et socialt netværk, som har fungeret rigtig godt. Men deres hungren efter af kende alle mine informationer er for meget. Det er nok på tide at flytte væk. Hvad er jeres tanker om dette?</p>
<p>Og hvad er det næste efter Facebook?

Det næste er at dele nøgenbilleder af sig selv med NSA gennem Whatsapp og videoer af egne seksuelle udskejelser med GCHQ gennem Yahoo! Videochat.

16
27. marts 2014 kl. 09:00

Jeg oplever generelt at Android programmer kræver usædvanligt mange rettigheder. Nogen der har kigget på hvad en qr scanner kræver af rettigheder?

14
27. marts 2014 kl. 08:39

Jeg bruger mest twitter og en smule Google+ og LinkedIn. mht. Facebook tja det eneste jeg efterhånden bruger det til er skole/familie relateret stuff. Jeg synes ikke Twitter er så slem igen mht. hvilke informationer deres app. vil have adgang til. og ja det er skræmmende hvad facebook's app. gerne vil have adgang til.

12
27. marts 2014 kl. 00:54

Jeg kører cyanogenmod på min galaxy s4 (det kører iøvrigt rigtig godt) og den har PrivacyGuard indbygget. Efter jeg har slået den til har jeg kunnet acceptere programmer der beder om alt muligt for de får det ikke af systemet - man kan slå det til eller fra en permission af gangen. F.eks. tillader jeg ikke google+ at tilgå min Location eller læse mine kontakter, men den må godt styre min ringevolumen (af en eller anden årsag).

15
27. marts 2014 kl. 08:41

Jeg kører cyanogenmod på min galaxy s4 (det kører iøvrigt rigtig godt) og den har PrivacyGuard indbygget.

Interesseant..

Jeg mener at lige netop funktionaliteten med at lade programmerne se en tom dummy-adressebog osv. ret hurtigt blev fjernet fra Cyanogenmod uden begrundelse. Rygtet går at det skete efter en kammeratlig henvendelse fra Google...

Google som jo for nyligt samarbejder med Cyanogenmod.(Eller er det omvendt?)

Samtidigt er Google play ændret til at være en lukket del inde i det åbne android. Apps køres - så vidt jeg ved - inde i denne lukkede del.

Derfor ved jeg ikke rigtigt hvor megen gavn man har af en eller anden privacy-app, når alle oplysninger der håndteres alligevel skal passere gennem den lukkede googleplay.

K

20
27. marts 2014 kl. 09:41

Privacy guard på de seneste versioner af cyanogenmod bruger de detaljerede tilladelser, og slår visse af dem fra, som adgang til konti, kontakter, kalender og muligvis mere.

13
27. marts 2014 kl. 06:56

Lyder interessant. Jeg har aldrig haft FB på min mobil, men med Cyanogenmod kan man jo overveje det.

9
26. marts 2014 kl. 23:38

Jeg oprettede en FB-profil og installerede den på min mobil. Jeg kunne efterfølgende konstatere, at alle mine kontakter fra min mobil var blevet uploadet til FB.

FB-profilen er slettet, App-en er slettet. Qua min arbejde er jeg nødt til at have en FB-profil, men nu kører den udelukkende i browser. Sølvpapirhat? Måske, ja. Men jeg hader at blive brugt!

8
26. marts 2014 kl. 22:55
  • deres support beskyldte deres udviklingsmiljø for som standard at kræve fuld adgang til kontakter, sms, kalender etc. Sort snak i mine ører - nej tak DBA.dk!
7
26. marts 2014 kl. 22:49

En anden kommentar nævner "mobil" site. Man må vel kunne bruge en browser på en android? Eller hvad? Jeg bruger kun browser på workstation til FB-diskussioner. Det fremgår tydeligt at de vil have flere og flere informationer - og de får dem jo. Jeg prøvede at oprette en extra account for at kunne skille engelsk-indlæg fra dansk-indlæg, men det virker som om muligheden for at oprette nye FB-accounts er begrænset.

De mange FB-accounts verden over begynder at vise sig at have værdi. Indtil vi finder en anden måde at organisere en fælles opslagstavle med intelligente/personlige filtre vil vi brugere acceptere flere og flere FB-privacy breach. Men PTo indlægget her får mig alligevel til at overveje, om man skulle bruge noget andet end FB.

17
27. marts 2014 kl. 09:13

Hvad har vi af alternativer realt ud over en fuld åben platform som jabber/xmpp som du alligevel ikke får almindelige ikke nørder til at bruge.

Problemet er at de her netværk virker netop fordi de kan bruge deres nuværende brugere til at presse nye brugere ind i netværket og dermed nå en kritisk masse hvor du faktisk kan finde alle du er interesseret i på Facebook. Uden aggressiv dataindsamling er det meget sværere for dem. Og her ligger problemet en levedygtigt facebook konkurent der ikke er 110% brugerdrevet/ejet vil værre tvunget til at adoptere samme praksis og det har de gennerelt også gjort, g+ er f.eks. også glad for at opsamle brugerdata.

En stor del af problemet er nok det midsforhold der er mellem forventninger/mindshare til facebook og det potientielle cash flow de faktisk kan generere. Forgængeren(den analoge telefonbog) var f.eks. heller ikke en specielt god pengetrykkemaskine på trods af nærmest universal udbredelse.

10
27. marts 2014 kl. 00:07

Hvis en app ønsker adgang til SMS-er, for eksempel, så giver man den lov til det, men styresystemet sørger bare for at den aldrig ser en SMS. Det må være en rar følelse at få kontrollen tilbage.

Jeg savner helt reelt en funktionalitet hvor jeg kan tildele adgang fra gang til gang. Ikke kun til sms, men til alle ting individuelt. Skal en app ha net-adgang? gps-adgang? sms-adgang? kontakter? .....

Personligt er jeg ikke på facebook, så deres tilladelser rammer ikke mig ;-)

Men tilgengæld droppede appen til min netbank - hvorfor f***** skulle den ha adgang til gps og kontakter? Ok jeg har hverken gps eller kontaker på min tablet, med derfor skal min bank alligevel ikke vide hvor jeg rent fysisk opholder mig!

  • nej jeg har ikke en smartphone kun et par tablets

/Henning

3
26. marts 2014 kl. 22:29

Jeg har primært fjernet applikationen (for år tilbage) fordi den stjal min tid og mit batteri juice .-)

Jeg bruger Google+ langt mere end jeg bruger facebook, da det giver mig en masse faglig sparring. Det er et fantastisk socialt medie til kontakt med folk man ikke nødvendigvis kender i forvejen.

Facebook er primært til at huske folk man i forvejen kender.https://plus.google.com/+ClausPedersen/posts

2
26. marts 2014 kl. 22:23

... Er at det er svært for udvikleren at forklare hvorfor han skal bruge specifikke permissions. Hvis man kunne forklare det på siden hvor brugeren skal godkende dem ville der i det mindste være en chance for at forklare hvorfor noget er nødvendigt.

Jeg kan f.eks afsløre, at for at vise eller dele billeder fra mms'er (hvis du f.eks har fået sendt et billede, og vil dele det), så skal programmet der gør dette have lov til at læse dine sms'er. Jeg havde samme problem med mit billedgalleri, og endte med at fjerne den feature igen. Jeg kunne ikke være mere ligeglad med folks beskeder, men det var en feature jeg syntes var smart. Den krævede bare lige adgang til alle sms-beskeder, og det ser ikke så godt ud.

De fleste nye permissions kan jeg som udvikler sagtens se fornuften i, og hvilke features der ligger bag - men som dig stoler jeg ikke nok på Facebook til at ville tillade det (hvilket nok er irrationelt).

31
27. marts 2014 kl. 13:27

Jeg tror at der nogle gange er tale om dovenskab, hvor udviklerne ikke gider at bøvle med rettigheder, og derfor bare beder om alt, så man ikke skal tænke mere på det.

1
26. marts 2014 kl. 22:21

Jeg er ganske enig. Jeg er ikke hardcore facebook-bruger, men vil trods alt misse en del information ved ikke at bruge det på mobilen. Jeg bruger facebooks mobilsite i stedet, det løser opgaven ok. Det er bestemt ikke så hurtigt som appen, men informationen er den sammme. Og med en genvej på startskærmen lugter det lidt af app :-)