Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Facebook må udfases! Ind med ... Ello?

25. september 2014 kl. 23:0812
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Jeg står (sikkert ligesom mange af jer) i et dilemma. Facebook er gigantisk stort og alle venner er der,
men jeg hader at Facebook med hård hånd styrer hvad jeg skal se. Det er ikke seneste opslag eller andet logisk, men
i stedet anvender Facebook nogle skumle filtre, som skjuler nogle ting og promoverer andet.
Facebook som app på mobilen har jeg diskuteret tidligere - væk med den.

Jeg er netop faldet over Ello, som er en af de nyeste sociale tjenester på nettet.
Ello er endnu kun "per invitation". Jeg har været inde et par dage nu så det er ret nyt.
Som det kan ses på det følgende billede er grafikken på hjemmesiden YDERST simpel.

Det jeg faldt for med Ello er deres manifest:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Your social network is owned by advertisers.
Every post you share, every friend you make, and every link you follow is tracked, recorded, and converted into data. Advertisers buy your data so they can show you more ads. You are the product that’s bought and sold.
We believe there is a better way. We believe in audacity. We believe in beauty, simplicity, and transparency. We believe that the people who make things and the people who use them should be in partnership.
We believe a social network can be a tool for empowerment. Not a tool to deceive, coerce, and manipulate — but a place to connect, create, and celebrate life.
You are not a product.«

Ello har fat i noget af det rigtige, så måske ses på vi Ello - jeg er @pto - man kan kigge med på https://ello.co/pto

/pto

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
1. oktober 2014 kl. 01:14

De andre alternativer og Google+ især er teknologisk overlegne og har meget bedre vilkår for deres kunder samt ingen/mindre reklamer.

Jeg har lidt på fornemmelsen at folk ikke har lyst til at æde det samme 2x nu hvor kortene er spillet.

Og så tror jeg folk syntes "social" buzzwordet er lidt last year. Det blev misbrugt meget til at lave "lignende" sider og adoptere "Follow" konceptet på alle nye web applikationer da det var nyt.

Det var også det Google gjorde forkert da de satsede så hårdt på Google+.

Uanset hvor godt et produkt du har så skal det sælges - og derfor er hverken Google+ eller Ello en Facebook killer.

11
28. september 2014 kl. 08:32

Jeg har svært ved at se den store forskel på Facebook/Twitter/GNUsocial/… og Ello. Det er stort set samme vare, blot i en anden indpakning, og frem for alt er det centraliseret. Så hellere kigge på et decentraliseret peer-to-peer microblogging-system som fx http://twister.net.co/.

8
26. september 2014 kl. 10:51

I stedet for at afprøve nye standalone løsninger, skulle man se på, hvad det egentlig er, sociale medier handler om. For mig at se handler det om, at man kan udsende meddelelser, som så kan ses af offentligheden, og/eller dele af ens sociale netværk (det være sig professionelle netværk, hobbybetonede netværk, familiære netværk, geografiske netværk osv, som kan være åbne eller lukkede.) Et glimrende system til dette formål har eksisteret næsten lige så længe som Internettet, i form af Usenet. Usenet "fejlede" af tre årsager, for mig at se: Stigende andel af spam ud over smertegrænsen, misbrug til piratdistribution, og konkurrence i form af alskens specifikke webboards.

Usenet havde så også en lang række fordele: distribution, standardisering, åbenhed, valgfrie interfaces, samme interface til alle, i stedet for at slås med ti forskellige webboards, FB, G+, Diaspora, twitter etc, med hver sit interface, hver sit login, og hver sine fejl og mangler, og uden indbyrdes sammenhæng. Der er en masse fundamental viden om sociale netværk, som mere eller mindre blev "opdaget" på Usenet.

Efter min mening burde man i stedet for igen og igen at "genopfinde" Usenet (i form af dårlige kopier!), genbruge det på en måde, så det kan integreres med WWW og de behov der findes idag. Men det kunne faktisk være forholdsvis enkelt. Det sværeste er nok at implementere en god sikkerhedsløsning for lukkede grupper, men det tror jeg ikke er umuligt. Jeg forestiller mig en situation, hvor man som bruger enten kan anvende en serviceudbyders service (ala GMail, mod betaling eller reklamefinansieret, evt med eget domænenavn) en reklamefinansieret service (ala FB), kundeservices hos fx Apple eller MS, eller man kan køre sin egen open-source server på noget meget meget simpelt jern, hvis man er nørd, paranoid eller har andre grunde.

(Jeg vil meget gerne høre fra andre, der måtte have tænkt i tilsvarende baner.)

9
26. september 2014 kl. 22:46

Det ville være dejligt, hvis det kunne lade sig gøre. Det oprindelige koncept på NNTP er stadig uovertruffet og jeg husker at Politiken i mange år kørte et webinterface med en tilsvarende trådning, samtidigt med den NNTP-baserede udgave.

Det store problem, for mig at se, er det store antal nettosser, der allerede var årsag til Politikens skrotning af deres udmærkede system, Usenets undergang og den begrædelige tilstand på dagens Facebook, Nationen, Politikens og Informations debat. Resultatet af computerens vide udspredning og overførselsindkomstmodtageres uendelige tid.

7
26. september 2014 kl. 10:03

& så er der Friendica, som er meget lettere end Diaspora at sætte op.

6
26. september 2014 kl. 09:10

"Det er ikke seneste opslag eller andet logisk..."

Øh, det er da netop dét der er? Oppe i venstre hjørne har du "Nyheder" knappen og der er så'en smart lille dropdown pil til højre - der kan du vælge "Seneste".

Eller tager jeg fejl og ikke har forstået? :)

5
26. september 2014 kl. 09:08

Det lyder jo meget godt men hvordan er det financieret ?

Netop dette er spørgsmålet, fordi hvis det nu gik godt med den og de fik succes så ville omkostninger stige; og hvis man blot ser på Wikipedia så er folk normalt ikke villige til at betale meget ekstra, selv for gode services...... Og så er der kort afstand fra gode intentioner og dårlig økonomi til at sælge ud :)

Men ellers spændende nok at kigge lidt på.

4
26. september 2014 kl. 08:37

At de er helt åbne med at vores data er til for deres annoncører :)

3
26. september 2014 kl. 08:27

Ser meget godt ud faktisk, men jeg tvivler stærkt på at vi får resten af verden med på idé'en i at boycotte FB :<, selv bruger jeg mest twitter/g+ da det er der bla. Torvalds skriver af og til og generelt bare resten af tech. verdenen :D

2
26. september 2014 kl. 08:20

Det er vel også en mulighed - jeg har selv overvejet at starte en pod, men jeg har bare aldrig fået taget mig sammen.

1
26. september 2014 kl. 08:07

Det lyder jo meget godt men hvordan er det financieret ?