Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Facebook forever

Af Georg Strøm23. august 2012 kl. 06:323
Artiklen er ældre end 30 dage

Kender du nogen som ikke kan undvære Facebook? Altså ikke nogen som bare bruger flere timer om dagen, men hvis tilværelse faktisk ville være fattigere uden.

Jeg gør det. Nu er vi tilbage fra fem ugers ferie på Filippinerne, et land hvor båndene til familie er langt stærkere end i Danmark, så fætre og kusiner ofte er tættere på end søskende er i Danmark, og hvor tilknytningen til den landsby hvor den enkelte er vokset op har en helt særlig betydning.

Samtidig med at hver tiende bor i udlandet og måske kun kommer hjem hvert andet eller tredje år, og hvor kontakten med familien tidligere var papirbreve og siden SMS meddelelser på en mobil. Korte beskeder som var løsrevne fra en helhed og kunne skabe uro og forvirring, når en person i udlandet prøvede at forestille sig hvad der lå bag dem.

Den situation har Facebook ændret. Det indbyder til at skrive en stadig strøm af de smånyheder som de fleste ikke vil ofre en SMS på, i hvert fald ikke til andre end deres partner eller mor, og det indbyder til at vise billeder af hvad afsenderen selv har set eller oplevet, eller hvordan mennesker ser ud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig er antallet af meddelelser langt større, der er tale om et langt rigere billede af den daglige tilværelse, og både dem der skriver og læser, ved at meddelelserne på en eller anden måde bliver del af en fælles viden blandt familie og venner som læser dem, hvad der giver en vis garanti for at de ikke er alt for langt fra sandheden.

Nogle gange kan den vigtigste information endda være noget som bare kommer med. Et billede fra en udflugt kan føre til kommentarer om hvordan en af personerne har taget på, et familiebillede kan give spørgsmål om køkkenet i baggrunden eller om nogle træer som åbenbart er blevet fældet. Noget du oplever og taler om når du har din daglige gang, men som der sjældent er nogen som tager sig tid til at skrive.

Samtidig går informationen den anden vej, når dem der lever i udlandet viser eller fortæller om deres oplevelser. De bliver rent bogstaveligt mere set som en del af familien. Og der er to tendenser som måske delvis opvejer hinanden.

Den ene er at dem der er tilbage ser flere billeder af den tilsyneladende velstand i udlandet, den anden at de får flere spontane og realistiske nyheder og måske et bedre indtryk af de problemer der også er ved at leve i udlandet.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
23. august 2012 kl. 23:09

Jeg har lidt svært ved at se, hvorfor Facebook skal blandes ind i dette. Man kan mig bekendt gøre det samme på 23hq.dk, Flickr, Picasa og sågar via blogs eller e-mail? Er det ikke bare fordi folk er vanedyr og har bundet sig op i bekvemmeligheden ved at være forbundet over Facebook, at tjenesten betragtes som værende særligt værdifuld i denne henseende?

2
24. august 2012 kl. 06:28

Det er langt overvældende Facebook som bliver anvendt. Der er kun enkelte som anvender for eksempel Flickr. Måske fordi Facebook - som du skriver - er mere bekvem, så brugerne anbefaler den til andre. Det er en afgørende faktor for mennesker som ikke er så vant til at bruge en computer eller som kun kan gå på nettet sent når de er trætte. Det er ofte tilfældet for filippinere som bruger Facebook.

Angående blogs og e-mails, så kan du ikke gøre det samme som på Facebook. Facebook er et kollektivt medie som indbyder til at en gruppe linker op indbyrdes og holder kontakt, mens både e-mails og blogs grundlæggende er individuelle medier. Selv i bedste fald kræver det langt mere af brugerne, hvis de skal bruge disse medier til at støtte sammenholdet i for eksempel en udvidet familie.

3
24. august 2012 kl. 10:30

Jeg ser det samme som Georg med den thailandske del af vores familie. Flere af dem bor i Danmark, men har søskende, forældre og børn i Thailand, og de bruger facebook meget mere intenst end jeg nogensinde ville. F.eks. skulle jeg lige vænne mig til at de tagger deres venner og familie på mit bryllupsbillede - for dem betyder funktionaliteten ikke "du er på det her billede", men "du vil sikkert gerne se det her billede".

Familien ville være noget mere delt uden Facebook og selv familiens ældste, (som er fattige landmænd ude midt i ingenting) er med på facebook - som beskuere fordi de er analfabeter. Billederne og netværket er så vigtige for dem.