Får vi value for money?
Nu hvor vi for alvor ser flere og flere danske folkeskoler kaste sig ud i iPad- og tablet-verdenen er der grund til at spørge, om det giver værdi for de sparsomme kommunale midler. Er det 'bare' hype eller er der reelle pædagogiske (og måske økonomiske) gevinster i det?
Det vil tiden vise, for det er formentlig for tidligt at evaluere på effekten af disse teknologier allerede nu.
Men måske kan man uddrage et par læringspointer ved at se en anden teknologi, der skyllede ind over selvsamme skole-område for ganske få år siden: Smartboards. Uden højere videnskabelighed fik en lille håndfuld ildsjæle-lærere øjnene op for denne nye teknologi og fik deres skoleledere overbevist om det nyes velsignelser, således at der med et forsigtigt gæt vel står for mindst 75 - 100 mio. kr. smartboards rundt om på de danske folkeskoler. Hvad har effekten været af dette massive indtog af ny teknologi i skolerne?
Jeg er nok klar over, at gevinsten næppe skal findes i sparede udgifter til kridt og gammeldaws tavler. Men i pædagogikken. Mig bekendt er der imidlertid ingen, der har lavet en systematisk effektvurdering af indførelsen af smartboards i den danske skoleverden. Javel, vi har en stribe subjektive historier, der fortæller om både smartboard-glade og -frustrede lærere og elever, men ingen decideret udforskning af emnet, der kan be- eller afkræfte, om den danske folkeskole har fået et reelt løft med smartboard-teknologien. Eller om vi har spildt skatteborgernes penge.
I min optik er dette dybt betænkeligt. Det er altfor nemt at lade sig rive med af moderne teknologi og de formodede velsignelser, den giver. Teknologi-industrien lever - ligesom al anden industri - i høj grad af at skabe nogle behov, som vi måske eller måske slet ikke har. Man kan frygte, at skolerne ikke tager udgangspunkt i en velovervejet og langsigtet pædagogisk strategi, når der anskaffes ny teknologi så hovedkulds, som det skete med smartboards og nu måske også med alskens tablet-pc'ere.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.