Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Få så lavet gov.dk

21. november 2022 kl. 20:5832
Artiklen er ældre end 30 dage

Nu hvor Folketinget skal tilbage i arbejdstøjet, Twitter er i nedsmeltning og folk flygter til Mastodon (sagde @bsdphk@fosstodon.org :-) er det en god anledning til at få oprettet Gov.Dk domænet.

Det skal være slut med at bruge alle mulige spammer-lignende domæner til officiel offentlig kommunikation, uanset hvor kært informationsmedarbejderen synes det er med et "nemid.nu" domæne.

Det burde være lige til højrebenet at danskerne kan gå på Politi.Gov.Dk, Retsinformation.Gov.dk, GeoData.Gov.Dk, MitID.Gov.Dk, Skat.Gov.Dk, Ft.Gov.Dk osv.

Der bør ved samme lejlighed oprettes et officielt statsligt CA, som får deres root-cert godkendt og automatisk installeret i browserne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For det første skal CA'et levere certifikater til alle offentlige websites, således at man på den måde kan se at man har fat i en officiel dansk myndighed.

For det andet skal det gøres til et krav for anvendelsen af MitID, at webserveren tilbyder et stats-certifikat, af præcis samme årsag.

På den måde kan f.eks bibliotekscomputere konfigureres til kun at stole på DK-CA root-cert.

Nu vi er igang, så opret også en Mastodon instance, som udelukkende bruges til officiel kommunikation fra offentlige myndigheder, således at man ikke skal lede på alle mulige tilfældige sociale netværk for at finde ud af hvad der foregår.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og endelig bør der oprettes en stilling som officiel dansk IT-arkitekt, som kunne beslutte den slags.

/phk

32 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
31
18. december 2022 kl. 09:45

Skulle det nu ikke hellere være: regeringen.dk

32
18. december 2022 kl. 13:15

Nej, for det skal dække hele den offentlige sektor: Stat, Regioner, Kommuner osv.

29
24. november 2022 kl. 15:11

Det hele skriger på ".off.dk"

27
23. november 2022 kl. 14:19

Tillidstjenester udbudt at "Den Danske Stat", herunder udstedelse af certifikater findes på ca1.gov.dk. For virksomheder der er tilsluttet MitID-Erhverv.dk kan man nu udstede den næste generation OCES certifikater.

26
23. november 2022 kl. 13:01

Og så kunne man passende flytte udvikling og drift af offentlig IT tilbage til staten (som Pelle Dragsted foreslår). Dels kan man spare en masse penge, fordi der ikke er et privat firma, der skal tjene store summer på det, og dels kan man bedre kvalitetssikre systemer og drift, så der ikke springes over, hvor gærdet er lavest, som tilfældet er med NETS og NemID, som PHK beskriver i et andet indlæg.

30
28. november 2022 kl. 15:37

Mon ikke staten i første omgang skulle prøve at forbedre kompetencerne til at udlicitere IT-projekter? Andre virksomheder har jo fint held med det, og det offentlige har jo haft væsentligt bedre held med at udlicitere f.eks. byggeri.

23
23. november 2022 kl. 02:19

Kan vi ikke oversætte "gov" til "reg"?

Så det bliver til fx reg.dk, id.reg.id, politi.reg.dk og skat.reg.dk.

19
22. november 2022 kl. 16:18

Når det skal være reserveret, til alt hvad der er offentligt, som er betalt af os alle sammen, så kunne det vel passende - på dansk - hedde:

"vores"... "vores.dk"... "skat.vores.dk"... "politi.vores.dk"... og så videre....

24
23. november 2022 kl. 08:30

"vores"... "vores.dk"... "skat.vores.dk"... "politi.vores.dk"... og så videre....

Dem ejer Dansk Supermarked ;-)

13
22. november 2022 kl. 12:00

GOV.DK Meget kan man sige om englænderne, men de har fået styr på offentlig kommunikationen til Borgere og Virksomheder. Den engelske hjemmeside Welcome to GOV.UK (www.gov.uk) dækker alle ministerområder og omkring 500 offentlige institutioner. Her er der en indgang til al offentlig information, en brugervenlig måde at formidle på der ikke kræver at borgeren på forhånd skal vide om det er kommunen, en statslig styrelse, regionen, måske borger.dk, skat.dk eller sundhed.dk man kan finde informationen på og om de informationer man har fundet er korrekte. Og tænk hvad der vil være af besparelser når de enkelte ministerier, styrelser, kommuner, råd og kommissioner ikke skal sidde og nørde med eget domæne. Modtageren kan altid være sikker på informationer fra gov.dk hvad enten det er hjemmesider eller mails.

12
22. november 2022 kl. 11:37

Hvad så med alle bagsiderne af den medalje. Når jobcentret lige skal af med folk. Når der ikke er råd til at oprette en professionelt drevet CMDB, der kan holde øje med udløb af certifikater... Alle de der standardting, som man efterhånden har fået god styr på, ved at benytte professionelle private samarbejdspartnere? Og hvad koster det i grunden?

10
22. november 2022 kl. 10:51

Så det skal være ok at MitID som er et privatejet brand og virksomhed at være på statens infrastruktur?

Det vil være en glidebane uden lige, så jeg ser det.

Jeg vil mene at alt der skal være på et .gov.dk domæne skal være 100% ejet af staten, ikke nødvendigvis drevet af staten, men blot ejet af staten.

17
22. november 2022 kl. 13:47

MitID er ejet af stat, regioner, kommuner og Finansforbundet. Det er ikke totalt privat.

16
22. november 2022 kl. 13:40

Så det skal være ok at MitID som er et privatejet brand og virksomhed at være på statens infrastruktur?

Ja tak!

Og istedet for at leverandøren ejer brandet for national authentikering, så er det staten der ejer det:

id.gov.dk

Og når det nye system LetId og det efterfølgende UfatteligtNemtId ankommer, så er det en del af kravspecifikationen, at det naturligvis lanceres i parallel på samme domæne, som et in place replacement for det tidligere system.

Altid for altid med skiftende leverandører på id.gov.dk.

Tilsvarende wrapper app'en, som er fornuftigt for 2fa, blot domænets API. Author på de gængse app stores er naturligvis @id.gov.dk

Staten ejer domænet, og tildeler de private leverandørers IP adresser per subdomæne. Det er således at "være på statens infrastruktur" skal fungere.

Og så fremdeles for enhver service vedtaget ved lov:

service-xyz.gov.dk

Statslig digital identitet, som man kan stole på.

15
22. november 2022 kl. 13:36

Konceptet bag NemID og MitID burde være ejet af staten og (muligvis) drevet af private aktører. Problemet med den nuværende model er, at vi hver gang udbuddet ikke længere kan gives til den aktuelle leverandør skal igennem en rebranding - næste gang bliver det måske MuligvisDitID eller noget helt fjerde.

Men fuldstændig enig i, at alt, der har hjemmesider og elektroniske tjenester i offentlig regi bør hostes på et centralt, statsligt domæne - uanset andet niveau.

18
22. november 2022 kl. 15:09

Problemet med den nuværende model er, at vi hver gang udbuddet ikke længere kan gives til den aktuelle leverandør skal igennem en rebranding - næste gang bliver det måske MuligvisDitID eller noget helt fjerde.

Korrekt i forhold til NemID, men MitID brandet og løsningen er ejet af staten, regioner, kommuner og Finans Danmark.

8
22. november 2022 kl. 10:04

Det var den oprindelige ide med borger.dk, at ALT borger interaktion med det offentlige, skulle ske gennem borger.dk. Det er et stykke hen af vejen lykkes, men i mål kom de ikke.

7
22. november 2022 kl. 09:41

hvad med .stat.dk eller bliver politi.stat.dk så for slem ?

3
21. november 2022 kl. 22:21

Jeg plejede at følge alle de forskellige politi-konti på Twitter - det ville give god mening at de a) ikke benyttede et lukket, kommercielt system - ofte endda som eneste kommunikationsvej, og b) bruger noget staten selv kører, som desuden snakker sammen med resten af verden. Føderation ligger lige til ens foretrukne ben.

"Gov.dk" klinger godt nok spøjst, men jeg ved ikke lige hvad jeg skal foreslå i stedet. off.dk er taget af en fynsk filmfestival. Det kunne være sjovt hvis i.dk ikke var taget. skat.i.dk, politi.i.dk, folketinget.i.dk, regeringen.i.dk...

gov.dk har fordelen at Statens IT allerede ejer det.

9
22. november 2022 kl. 10:21

"Gov.dk" klinger godt nok spøjst, men jeg ved ikke lige hvad jeg skal foreslå i stedet. off.dk er taget af en fynsk filmfestival.

Rettighed omhu! Det var ikke taget dengang jeg foreslog off.dk for flere år siden - burde selv have registreret det :-D

11
22. november 2022 kl. 11:00

Synes off er lidt off, hvis man taler engelsk, ligesom 'I Fart' i en elevator - anyway er der ingen praktisk længde begrænsing. Så der er frit slag. Og man kunne måske for gode ord og betaling overtale filmfestivalen til et andet domæne ...

20
22. november 2022 kl. 23:03

Eksproprier det. For almenvellet.

2
21. november 2022 kl. 22:19

"Der bør ved samme lejlighed oprettes et officielt statsligt CA, som får deres root-cert godkendt og automatisk installeret i browserne."

Kan man virkelig det? Jeg må indrømme at der er noget 70er-agtigt statssocialistisk schwung over det.

6
21. november 2022 kl. 23:30

"Der bør ved samme lejlighed oprettes et officielt statsligt CA, som får deres root-cert godkendt og automatisk installeret i browserne."

Hvem som helst kan få deres root-cert i browserne, der er en stak veldokumenterede krav man skal leve op til og det er det.

Der er adskellige landes efterretningstjenester der har root-certs i browserne - mere eller mindre åbenlyst.

1
21. november 2022 kl. 21:44

Nu taler vi jo stadigvæk dansk i Danmark, så evt. noget andet end "gov". Men alt skal jo være så internationalt, til et punkt hvor det ikke giver mening, selv for dem der ikke taler dansk.

5
21. november 2022 kl. 23:28

så evt. noget andet end "gov".

Jeg er i princippet inderligt ligeglad hvad 2.niveauet hedder, bare der kun er

21
22. november 2022 kl. 23:08

Cykelskure og maling?

22
22. november 2022 kl. 23:32

Ha ha - præcis :-)

14
22. november 2022 kl. 12:08

Jeg er i princippet inderligt ligeglad hvad 2.niveauet hedder

Hvad med et top-level, der hedder "danmark"?

Så har vi politi.danmark, skat.danmark osv. Jeg ved godt, processen er sværere med top-level, men jeg kan godt lide, det er mere for sig fra alle mulige "dk" domæner.

28
24. november 2022 kl. 12:23

Mit bud er staten.dk da det er den overordnede enhed for alt andet (kommuner, regioner, domstole, politi etc.) - det giver også mening "staten Danmark".

Under vil man så lave slagelse.kommune.staten.dk eller hovedstaden.region.staten.dk eller stats.ministeriet.staten.dk etc.