Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

EU har brug for et fælles epicenter inden for AI

7. april 2020 kl. 05:008
EU har brug for et fælles epicenter inden for AI
Illustration: Privatfoto.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Digitale konkurrencevilkår og hastighed i den digitale omstilling var begge fokusområder under Margrethe Vestagers ledelse som kommissær og ledende næstformand sidste efterår.

I den forbindelse udkom et EU white paper (PDF) for AI i slutningen af februar som forberedelse til egentligt lovgivende arbejde på området.

Christian Rehfeld er konsulent i PA Consulting med ekspertise i digitalisering og kunstig intelligens.

Udgangspunktet for det europæiske white paper er en bekymring om, at vi i de europæiske lande ikke får opbygget nok kompetencer og løsninger til at definere vores egen samfundsudvikling indenfor data privacy-beslutninger og løsninger inden for kunstig intelligens.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her tænker man bredt på alt fra vores nationale sikkerhedshåndtering hos efterretningstjenesten, over beskyttelse af private virksomheder mod cyber-kriminalitet, til påvirkning af forbrugeradfærd og ikke mindst på muligheden at have egne avancerede løsninger til at adressere en pandemi, som den, vi oplever lige nu.

Særligt den nuværende COVID-19-krise har vist sig at have kolossale og umiddelbare konsekvenser for vores samfundsøkonomi og individuelle frihed.

Europa er bagud

Det kan nok ikke diskuteres, at Europa p.t. er bagud. Stort set alle de mest brugte forbrugerløsninger i Europa inden for informationssøgning, personlige assistenter og sociale medier er udviklet af amerikanske firmaer.

Europæiske software-virksomheders begrænsede tilstedeværelse inden for kunstig intelligens i top-100 på de store børser fortæller en tydelig historie om dominans fra USA – og fra Kina.

Når vi kigger fremad, kan vi dog se muligheder.

Der er generelt et meget stærkt uddannelsesniveau i Europa, og vi har en stor arbejdsstyrke inden for AI – langt større end Kina og sammenlignelig med USA.

Samtidig giver den digitale udvikling en eksplosion i datamængder, der skaber muligheder for helt nye løsninger.

Det europæiske white paper peger på nye muligheder for at positionere Europa på AI-området med en fortsat eksplosion af mængden af data i verden fra 33 zetabytes i 2018 til 175 zetabytes i 2025.

Det giver plads til mange nye intelligente løsninger i en accelererende overgang fra fysiske til digitale løsninger.

En udfordring, der skal løses, før Europa kan blive en reel global spiller, er national fragmentering i separate initiativer, der ikke tilbyder den nødvendige størrelse af investeringer, udbud og potentiale.

Det private initiativ

Det handler langt hen ad vejen om at skabe attraktive rammer for det private initiativ.

Både i Kina og USA har det været det private initiativ, der har flyttet AI fra et interessant teoretisk potentiale til at blive praktisk anvendelig. Begge steder har der været en mere liberal/afslappet holdning til de etiske dilemmaer ved generering og brug af data.

Efter 9/11 gav de amerikanske myndigheder udvidede beføjelser til overvågning – hvilket bl.a. hjalp Google til at lave meget avancerede analyser af digitale profiler og adfærd, der dannede baggrund for stor kommerciel succes efterfølgende.

I Kina blev AI udråbt som en national must-win battle, og overvågningsdata til analyse og genkendelse er blevet gjort meget bredt tilgængeligt sammen med attraktive medinvesteringer i opstartsvirksomheder på AI-området.

Det er dog ikke en måde at gøre det på, som vi i EU skal efterligne.

Kina i superligaen

I en bog af Kai-Fu Lee, 'AI Super Powers', peger forfatteren på et voldsomt kinesisk privat initiativ og kapitalistisk konkurrence, der har flyttet Kina helt frem i superligaen sammen med USA på AI-området.

Både inden for individuel online-uddannelse, universiteter og utallige afprøvninger af forretningsmodeller, der går på tværs af den fysiske og digitale verden (offline-til-online), har kineserne gearet integrationen af AI-kompetence og forretningsløsninger.

Her mangler der noget i det europæiske white paper.

Der er hovedsageligt fokus på at øge centrale investeringspuljer og gøre tingene etisk korrekt. Der er fokus på 'excellence' og 'trust' som principper, som vil adskille den europæiske sektor fra USA og Kina.

Samtidig skal sol og vind fordeles lige med mindst én 'Innovation Hub' for hver medlemsstat, og den koordinerede handlingsplan med 70 initiativer skal handles bilateralt.

Det er fordelingsprincipper og politisk forhandling, der mere ligner adfærden i et nulsums-spil, hvor gevinsten allerede er skabt og nu skal fordeles.

Hele udgangspunktet er imidlertid, at vi er bagud i Europa og skal have mobiliseret initiativ på tværs af medlemslande for at lave et tigerspring frem til en status som global spiller.

Der mangler en målsætning, som fortæller private aktører og kommende entreprenører, hvad der tilbydes, og hvad der vil blive satset på.

Rapporten peger på, at der skal mobiliseres et økosystem mellem den offentlige og den private sektor, som inkluderer små og mellemstore virksomheder, hvor udvikling og brug af AI-løsninger skal accelereres.

Hvis investeringer og initiativer skal forhandles bilateralt, er der bare ikke den nødvendige samlekraft til at fremme udviklingen af et økosystem på tværs af Europa i dette initiativ.

Investeringer i lokale initiativer

Vi må acceptere, at et epicenter for AI-udvikling i Europa ikke kan være jævnt fordelt. Det er det heller ikke i USA eller Kina.

EU-kommissionen bør fokusere investeringer på lokale initiativer, der hurtigt vil afgøre, hvor et europæisk epicenter for det næste AI-tigerspring skal findes.

Her kan nogle af milliard-investeringerne til avanceret infrastruktur og adgang til store datamængder passende bruges til at skabe grundlag for billig adgang til at lave avancerede løsninger.

Et europæisk epicenter skal være en platform skal være en platform til acceleration af det private initiativ – lige så meget som det skal være et forskningscentrum for videnskabelige gennembrud.

Da vi ikke har den samme venture capital-tradition som i USA, vil der være behov for at tilbyde risikovillige investeringer til opstartsvirksomheder og virksomhedsinitiativer inden for AI, som de har gjort i Kina.

Vi skal ikke kompromittere vores samfundsetik med datamængder fra digital og fysisk forbrugerovervågning – det er jeg meget enig med EU-kommissionen i.

Vi skal fokusere på industriløsninger og forskning for at accelerere den europæiske udvikling.

Udviklingen inden for Internet of Things og kvantecomputere vil i sig selv kunne skabe nok datamængder og teknologiske fremskridt til et europæisk tigerspring – det kræver blot, at vi kan blive enige om at samle kræfterne på tværs af medlemslandene.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
10. april 2020 kl. 10:59

Kort resumé: "vi skal satse meget mere på AI da det kan løse næsten alle vore problemer og hvis ikke vi gør det kommer vi endnu længere bagud."

Det stemmer dermed fuldstændig over flertallet af konsulentanbefalinger efter skabelonen: "I skal satse meget mere på [vores ekspertise] da det kan løse næste alle jeres problemer og hvis ikke i gør det kommer i endnu længere bagud". Dertil doseres rigelige mængder svulstige fyldord og ordbilleder der skal give autensitet og skabe frygt og håb.

6
7. april 2020 kl. 23:13

Tak for svar - jeg ser stadig folk faa jobtilbud fra silicon valley, men der bliver selvføgeligt nok lidt mindre aktivitet hvis krisen rigtigt kradser paa et tidspunkt. Hvorfor er universiteterne hårdt ramt af det her?

Ang exit i CPH: Det er praacist min pointe at de exits der har vaaeret til apple, fb etc. er endt med at hele firmaet er flyttet til USA saa vidt jeg ved. Eventuelle danske danske har selvfølgeligt faaet et udbytte de kan geninvestere, men selv meget af udbyttet ender nok i USA via stifterne?

5
7. april 2020 kl. 16:55

Folk flygter allerede fra Trump og det antividenskabelige og racistiske klima og de hoeje leveomkostinger i tech-metropolerne, og det bliver kun vaerre nu efter at corona har lagt landet oede og arbejdsloesheden specielt for nyuddannede ph.d.'er kommer til at eksplodere. Mange store universiteter har allerede aflyst aarets indtag af nye adjunkter og er endda ved at kalde deres ansaettelstilbud tilbage. Derudover er der ogsaa mange gode nyuddannede ph.d.'er i Europa, som nu maa droppe planen om tenure track i USA, fx er der mange gode AI-folk i Amsterdam og paa de gode engelske universiteter.

Jeg er enig i at det er et problem at der ikke er nok store firmaer i DK/EU, og at dem der er ikke er gode nok til at suge startups ind. I Silicon Valley er der et par haandfulde firmaer som virker som sorte huller og opkoeber alt omkring sig, dem mangler vi her, men det kan EU altsaa ikke fixe med tilskud eller raadgivning. Heldigvis bliver markedet for startups gradvist mere internationalt, saa det er ikke laengere helt umuligt at lave en exit i fx Koebenhavn, hvor der er firmaer som er blevet koebt af baade Apple og Facebook. Coronakrisen vil muligvis ogsaa betyde at remote-only startups faar lettere ved at exit'e til udlandet.

4
7. april 2020 kl. 14:06
  1. Angaaende 'tvivlsomme startups' saa er det vel netop her vi har et problem i EU - vi har gode unviversiteter og uddannelseniveauet er generelt højt, men vores tech-virksomheder kommer i mange tilfaelde ikke rigtigt udover rampen før de enten ikke vokser mere eller bliver opkøbt. Her en det vel meget sigende at ingen (=0) af de helt store tech-virksomheder har hovedsaede i EU (Den største er saa vidt jeg ved SAP)?

  2. Hvad får dig til at tro at 'dygtige AI-folk' skulle flygte ud af USA?

3
7. april 2020 kl. 13:19

I den recession der kommer nu, vil det blive relativt let at hyre dygtige AI-folk som flygter ud af USA, og danske universiter har en chance for for at opskalere paa det omraade. Udover loenninger til at tiltraekke gode undervisere, skal der saettes masser af penge af til ph.d.-studerende som kan forske i AI, og paa sigt opfinde nye teknologier og produkter. Det kan baade vaere forskning i AI generelt, men ogsaa mere snaevert fx til medicinsk brug.

Det er det lange seje traek, men det er det eneste der for alvor virker. Det der ikke virker er at haelde en masse EU-midler ud til tvivlsomme startups som alligevel ikke kan klare sig paa markedsvilkaar, eller til konsulenter med powerpoints.

2
7. april 2020 kl. 10:46

Tjah,

Epicentret må i denne forbindelse så være de virksomheder, der bruger den AI, der er udviklet i hypocentret: De universiteter, der forsker i AI.

1
7. april 2020 kl. 08:38

Jeg har meget svært ved at tage "eksperter" seriøst der i overskrifter bruger ord de ikke selv forstår.

Epicenter (græsk: ἐπίκεντρον) er det punkt på jordoverfladen, der er lodret over det punkt, hvor et jordskælv eller en underjordisk eksplosion udløses. Epicenteret er placeret direkte over hypocenteret, der er det sted, hvor energien frigives.

https://da.m.wikipedia.org/wiki/Epicenter