Et uklart begreb om kunden giver masser af spild
Hej alle
Jeg håber, at alle har haft en god juleferie og er kommet godt ind i det nye år.
Mit nytår har fået mig til at reflektere lidt over det der med kunden. Når jeg er ude for at arbejde med processer i organisationer, starter vi altid med at diskutere hvem deres kunde er. Det er ikke tit, at svaret bare kommer entydigt. Nogle synes det er afdeling x, andre synes det er afdeling y, andre igen synes det er slutkunden (fx et bus selskabs passagerer), og andre synes det må være "forretningen" man leverer IT til.
I virkeligheden er svaret ikke så svært synes jeg... Dem der betaler for de ydelser man laver, er kunden. Er man "bare" en mellemhandler er man ikke kunden i mine øjne. Det er den ultimative modtager af ens services og produkter, der er kunden - fx kunden i supermarkedet, passageren i bus selskabet, modtageren af rådgivningen i et rådgivningsfirma etc.
Og hvad skal man så bruge det med definition af kunden til? ALT! siger jeg... Det er hvad kunden synes er værd at betale for - de ting, der gør den service eller vare de køber mere værd for dem - som skal fremmes og bruges tid på. Alt andet er i realiteten spild af kræfter, og skal enten fjernes hvis det helt kan undværes, eller minimeres hvis det ikke kan undværes. Der skal fx ikke dokumenteres eller registreres mere end højst nødvendigt. Hvad det nødvendige niveau kan selvfølgeligt variere alt efter om man er i en reguleret branche etc.
Det der med at bilde sig ind, at andre afdelinger er kunden, er ikke vejen frem. Det kan skabe en intern inerti, som kan skævvride opfattelsen af hvad der egentlig skal laves og hvad produktet eller servicen "skal kunne". Og med det følger en masse spild...
Lad mig høre jeres input på dette. Ved I hvem jeres kunde er? Er I enige i din organisation? Får I brugt kræfterne rigtig ift hvad kunden synes gør jeres service eller produkt mere værd?

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.