Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Et Microsoft/Google mysterium

4. juni 2009 kl. 15:0612
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Da jeg bootede en Asus eee1000H dukkede der den sædvanlige "bøj dig forover og accepter vores licens" skærm op, en lille del af teksten ser således ud:

Sjovt nok, kan jeg ikke finde denne tekst i google overhovedet.

Der er varianter af den, og firmaer der tydeligvis har planket Microsofts licens-tekst med en søg og erstat, men denne præcise tekst findes ikke på nettet noget sted hvor google kan se den.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Man skulle forvente at den var tilgængelig på en eller anden Microsoft side, skulle man ikke ? De skriver jo selv at det er en juridisk kontrakt...

Lidt spøjst, ikke ?

Er der nogen der har bedre google-foo end jeg ?

phk

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
4. juni 2009 kl. 15:34

Jeg prøvede at bruge fritekstsøgningen på dit første link til at lede efter teksten "vilkårene i nærværende slutbrugerlicensaftale".

Efter at have ventet fem(!) minutter på deres (juridiske ?) søgemaskine, kommer den frem med:

"No results for your search. Please check your spelling. Try another product name, version or language, or try entering fewer words in your search."

(Vi lader det ironiske i at en juridisk afdeling beder folk om at bruge færre ord stå et øjeblik...)

Poul-Henning

3
4. juni 2009 kl. 16:07

En søgning på Windows XP EULA giver følgende link til en PDF http://download.microsoft.com/documents/useterms/Windows%20XP_Professional_English_9e8a2f82-c320-4301-869f-839a853868a1.pdf som indeholder teksten

IMPORTANT—READ CAREFULLY: This End-User License Agreement (“EULA”) is a legal agreement
between you (either an individual or a single entity) and Microsoft Corporation for the Microsoft software
product identified above, which includes computer software and may include associated media, printed
materials, “online” or electronic documentation, and Internet-based services (“Product”). An amendment or
addendum to this EULA may accompany the Product. YOU AGREE TO BE BOUND BY THE TERMS OF THIS
EULA BY INSTALLING, COPYING, OR OTHERWISE USING THE PRODUCT. IF YOU DO NOT AGREE, DO
NOT INSTALL OR USE THE PRODUCT; YOU MAY RETURN IT TO YOUR PLACE OF PURCHASE FOR A
FULL REFUND.

5
4. juni 2009 kl. 16:25

En søgning på Windows XP EULA giver følgende link til en PDF <a href="http://download.microsoft.com/docum..">http://download.microsoft.com/do…;. som indeholder teksten

Men det er jo en ganske anden tekst end den der står på billedet. De er på forskellige sprog, og indholdet er helt anderledes.

6
4. juni 2009 kl. 16:48

Henning,

Vi to er sikkert rørende enige om EULAer moralske kvaliteter.

Jeg skulle blot bruge teksten i en email og regnede med at kunne google den og lave en cut&paste, istedet for at taste den ind fra mit foto af skærmbilledet.

Poul-Henning

10
5. juni 2009 kl. 07:25

Når jeg bruger Makholms metode på min windows xp professionel (ja som konsulent er man tvunget til at have noget som kundene også har) får jeg følgende tekst frem (uddrag) :
.. DE ACCEPTERER AT VÆRE BUNDET AF VILKÅRENE I DENNE SLUTBRUGERLICENSAFTALE VED AT INSTALLERE, KOPIERE ELLER PÅ ANDEN MÅDE BRUGE SOFTWAREN. SÅFREMT DE IKKE KAN ACCEPTERE VILKÅRENE I NAERVAERENDE SLUTBRUGERLICENSAFTALE, MÅ DE IKKE BRUGE ELLER KOPIERE SOFTWAREN, OG DE SKAL STRAKS KONTAKTE PRODUCENTEN FOR AT FÅ OPLYSNINGER OM, HVORDAN DE RETURNERER DET ELLER DE UBRUGTE PRODUKT(ER) MOD TILBAGEBETALING AF KØBESUMMEN I HENHOLD TIL PRODUCENTENS REGLER FOR RETURNERING. ... (så windows kan øjensynlig snakke å og ø men ikke æ)

Men teksten er ihvertfald mulig at komme til at klippe og kliste, det kræver bare at man først accepterer og fraskriver sig rettighederne :-)

Jeg er spændt på at se hvordan det går når PHK kræver pengene tilbage - skriv endelig om det her - vi er mange, det vil interessere !

11
5. juni 2009 kl. 20:48

På phk's foto ses tydeligt at der er skrevet såvel æ som ø og å.

Kim Alex' teskt er derfor ikke identissk med phk's

12
8. juni 2009 kl. 12:13

Kan man ikke idenficere dem på det EULA-ID der står i bunden af dem? (når man nu vil debugge det juridiske makværk) Den pc jeg sidder ved her, har flg. id (og er på engelsk): EULAID:XPSP2_RM.0_PRO_OEM_EN

Og google kan afsløre at andre har haft samme overvejelser(dog er det noget nemmere på engelsk): http://www.appscout.com/2008/12/eulaid_reveals_precise_xp_vers_1.php

7
4. juni 2009 kl. 19:20

Jeg ville umiddelbart forestille mig at EULA'en ændrer sig afhængigt af hvem der licenserer dig Windows. Hvis du køber en computer igennem Dell, så har de sikkert en lidt anderledes licensaftale end den "rå" Microsoft-aftale, du ville få, hvis du bare købte produktet standalone.

4
4. juni 2009 kl. 16:22

Er det nødvendigt/relevant at kunne google teksten?

Hvis øjlaen skal kunne håndhæves, må det være et rimeligt (aftl §36) krav at brugeren har modtaget betingelserne på et varigt medium -- analogt med lovkravet om dette ved fjernsalg.

Jeg skulle mene at det vil sige at ENTEN skal maskinen være i stand til at vise dig øjlaen efter du har accepteret den og er begyndt at bruge den, ELLER også skal du FØR du accepterer have fået udtrykkeligt at vide hvordan du kan genfinde teksten på nettet.

Hvis du først har brug for at google (herunder at kunne huske nok af teksten til at google efter den), er det allerede galt!

8
4. juni 2009 kl. 19:29

Siden ovenstående kommentar er jeg kommet i nærheden af en computer der kører Windows XP, og i sandhedens interesse må jeg lige bemærke at man godt kan få den til at fremvise sin øjla efter den er installeret: Start -> My Computer -> Help -> About Windows -> link midt i dialogboksen.

Men det hjælper muligvis ikke i PHKs situation.

9
4. juni 2009 kl. 23:40

Hvis jeg ikke husker helt ved siden af, kunne man med visse M$ produkter, tidligere finde licensbetingelser inde i pakken, som beskrev hvorledes man ved at have åbnet embalagen accepterede betingelserne.