Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Et juleeventyr – Hvad er SAP?

Af Jens Andersen4. december 2012 kl. 18:513
Artiklen er ældre end 30 dage

Som lovet i første del af Juleeventyret vil der her ske en præsentation af SAP – som i starten syntes at Business Intelligence var noget humbug for nu at bruge et godt ord fra Dickens.

Grunden til at jeg tør komme med et sådant postulat er, at der skulle går mange år fra Hans Peter Luhn fra IBM omtalte Business Intelligence til at de 5 udbrydere fra IBM der stiftede SAP inkluderede det i deres markedsføring.

I 1972 stiftedes selskabet SAP - Systemanalyse und Programmentwicklung – for at lave systemer som kunne håndtere forretningstransaktioner i real time (nej, vi snakker ikke SAP HANA endnu). I 1973 blev det første system lanceret – et bogholderisystem som senere udviklede sig til R/1 baseret på DOS som operativsystem og selvfølgelig IBM hardware. Målet var at intet skulle afvikles som batch jobs, alt skulle ske her og nu – men det nåede SAP vist ikke helt. I 1980 flyttede SAP til Walldorf, som siden er blevet til et IT-Mekka for en stor del mennesker.

Systemet R/1 slog aldrig igennem i Danmark, så lad os hoppe til næste generation – R/2. Det blev lanceret i 1981, og i 1982 nåede man det magiske tal på 250 kunder som alle talte tysk. Dem som kender SAP i koderne vil også vide, hvor belejligt det er at kunne tysk for at kunne gennemskue systemet og de underlige tabelnavne. I 1987 begyndte SAP at åbne kontorer i andre lande og det gik glimrende med indtjeningen, og i 1988 blev SAP børsnoteret. I 1989 begyndte udviklingen af ABAP/4 og SAP var på vej væk fra assembler m.v. I 1990 nåede SAP en omsætning på 500 mio. DM. Der var desuden begyndt at komme danske kunder som MAN BW, NKT og flere andre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 1992 lanceredes den nuværende ERP platform fra SAP – R/3. Det har skiftet navne et par gange siden men har grundlæggende den samme kerne. De er af os, som har været med lang tid kender jo passwordet til superbrugeren til systemet – oprindeligt lig med den officielle releasedato. Det kan man da kalde en sikkerhedsbrist af rang… eller måske god tysk humor. Jeg startede selv i efteråret 1993 med at arbejde med R/3 og min første opgave var – i bedste Scrooge stil – at hjælpe en dansk kunde med at lukke bøgerne til årsregnskabet. Men mere herom i morgen.

SAP fokuserede på at udvikle mere og mere funktionalitet til at understøtte de forskellige funktioner i forretningssoftwaren. Der skete (og sker stadig) via opkøb af virksomheder, og produkterne udvikler sig hele tiden. SAP har som filosofi at udvikle produkterne sammen med kunderne. Det er helt klart det ERP system i verden med flest muligheder men samtidigt nok også det med den største database med fejlnoter og rettelser. I år 2000 nåede SAP en omsætning på 6,3 mia. Euro.

Det er også på dette tidspunkt, at SAP begyndte at træde ind på markedet for Business Intelligence - dog ikke helt i ånden af Hans Peter Luhn – men mere om det senere.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
6. december 2012 kl. 16:46

Hvor bliver del 4 af?

3
6. december 2012 kl. 18:04

Selvfølgelig kommer næste afsnit Kenneth - det skal jo nå at blive jul :)

1
5. december 2012 kl. 16:43

Fin lille indføring til et felt, tak for det!