Erfaren konsulent: Offentlige udbud spænder ben for bæredygtige it-projekter
Vi har i dag rig mulighed for at udnytte fleksibiliteten i Udbudsloven, men frygten for fejl og klager er givetvis med til, at vi stadig ser, at udbudspraksis med til at fordyre og tynge vores it-projekter i det offentlige.
For et års tid siden kom en arbejdsgruppe under Dansk IT med en rapport om statens udbudspraksis på digitaliseringsområdet, som viste, at statens udbud er for ressourcekrævende, tager for lang tid og er præget af en nulfejlskultur, der ikke understøtter innovation.
Standardkontrakterne, K01, K02 og K03, er ikke længere tidssvarende, og staten brugte sidste år, i 2020, knap en milliard kroner på juridisk bistand i forbindelse med it-projekter.
Det er ledelsens ansvar, og her har vi brug for nytænkning.
Fremtidens it-projektledelse
Da jeg for noget tid siden deltog i en konference om it-arkitektur på Charlottenlund Slot, var Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering med for at fortælle om deres samarbejde med it-huset Edora i det såkaldte STAR City, som jeg ser som en godt bud på den ændring i tankegang, vi har brug for, hvad angår ledelse af offentlig it-projekter.
Her samler man it-folk fra tre forskellige leverandører i et udvikler-forum under ledelse af Styrelsen, så man opnår en langt større agilitet i sine it-projekter på det travle beskæftigelsesområde. It-folkene rykkes tættere på lovgiverne og omvendt.
Konferencen handlede netop om bedre dialog mellem leverandører og beslutningstagere, og det er er der brug for, hvis vi skal sikre os bæredygtig it-arkitektur, så vores it-systemer ikke sander til i gamle koder, og projekterne ikke forældes og fordyres unødigt, inden de overhovedet er færdige.
De klassiske udbudsformer forhindrer dialog med firmaerne undervejs i processen og lægger op til “vandfaldsudvikling”, hvor man først laver en analyse, så definerer man krav, får juristerne til at skrive kravspecifikation og indhenter tilbud, mens tiden går, og både politik og behov forandrer sig.
Der er nye toner i det offentlige, og Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering er et godt eksempel på, hvordan man kan arbejde mere effektivt, men det går lidt langsomt.
Vi har brug for langt mere dynamiske samarbejdsformer, hvis vi skal omstille vores udbud fra vandfaldsudvikling og nulfejlskultur til den agilitet og tillidskultur vi har brug for.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.