Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

eReaderen er død ? eReader længe leve

11. april 2011 kl. 16:4320
Artiklen er ældre end 30 dage

For en gangs skyld er analysebureauerne enige: markedet for eReaders vokser helt vildt. Så, den er ikke nem at lægge i graven ? den råber, skriger og stritter imod med arme og ben!

Data fra IDC viser, at eReader markedet globalt voksede mere end 300% sidste år ? og antal solgte enheder nåede op på 13 mio. Alene i sidste kvartal, hvor folk gik juleamok og udskiftede den kedelige bog-julegave med en mere hype Kindle, blev der solgt 6 mio. eReaders. Det er mere end dobbelt så mange som i kvartalet før.

Men er vækst nok? Nej! 2010 betød starten på en ny æra inden for teknologi: tablets (eller medie tablets) så dagens lys. Og selv om de kom fra ingenting, blev der alene i 4. kvartal solgt mere end 10 mio. tablets worldwide. Så alene i 4. kvartal blev der solgt næsten lige så mange tablets som der blev solgt eReaders i hele 2010.

I det hele taget er 13 mio. eReaders peanuts i forhold til, hvad der bliver solgt af enheder. Fx mere end 350 mio. PCere eller mere end 300 mio. smartphones.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så eReaderens position i markedet er klar: Det er og bliver en niche-device for mennesker, der ønsker den optimale læseoplevelse på en elektronisk dims. For faktisk er den eneste differentiator for eReaderen det elektroniske papir, der ' stadig! ' slår læsbarheden på andre skærme.

Hvem er denne niche' Jo, det er mennesker med et specielt stort behov for at læse meget og være mobile ' studerende for eksempel. Eller bibliofile, der er træt af deres 50 hyldemeter af bøger eller er bange for, at gulvet bare ikke holder til, at samlingen udvides med flere kg. Men de må heller ikke være for meget bibliofil, for følelsen af papir og synet at en smuk indbundet bog gør dem skeptiske over for en elektronisk dims.

For resten af os ' og vi er som de fleste ' vil en tablet med eReader software være fuld tilstrækkelig. Foruden alt det andet kan vi så også læse bøger på vores tablet ? og lur mig om ikke skærm-kvaliteten på tablet når nye højder over de næste par år. Det vil marginalisere eReaderen endnu mere.

Godt nok hævder nogen, at eReaderen vil blive ved med at være attraktivt på grund af prisen, der hele tiden kan holdes under prisen for tablets. Men her må en garvet analytiker (mig altså, hvis nogen skulle være i tvivl) række hånden op og sige, at så glemmer man to afgørende ting:

Artiklen fortsætter efter annoncen

For det første vil denne forskel i pris blive vanskelig at opretholde, når tablets om føje tid vil sælge 10x eller mere i forhold til eReaderen. Og endnu mere afgørende: Folk køber ikke noget på grund af prisen alene ? de skal have et specifikt læsebehov for i det hele taget at være interesseret i en eReader, selv om de så bliver smidt i nakken af folk.

Så på trods af en astronomisk vækst er eReaderen død ? i hvert fald i sin nuværende form.

20 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
11. april 2011 kl. 21:40

Jeg har kigget på et par e-readers, men de ligger ikke fremme i butikken, men skal hentes frem fra et skab, så ja, niche produkt. Evt kan man få smidt et par underlige bøger med gratis oven i. Eller være heldig at få den til halv pris - men kun i denne uge. Og ugen efter ligger den samme e-reader der stadig, men nu til dobbelt pris eller hvordan butikken nu tror at kunderne tænker.

Og danske e-bøger er vældig dyre og underlagt spøjse begrænsninger i brugen.

Jeg tror bare at jeg springer det produkt over.

2
11. april 2011 kl. 21:46

Personligt kunne jeg intet se da jeg sad udenfor idag og læse et par sider på min ipad , kindle klarer det fint , min telefon klarede det også fint da jeg kunne skygge nemmere på den.

Kindle får det svært hvis de ikke genopfinder sig selv.

Jeg har svært ved at se jeg skulle købe en papir bog igen , jeg tager gerne de negative sider med (drm mm) for at slippe for at slæbe bøger med på ferie mm.

Hvis man læser massive tekster tror jeg stadig det er hurtigere nemmer at læse rigtige bøger lidt endnu

Så personling er en ipad/kindle/pc/telefon en perfekt blanding for mig til at læse bøger og ligende.

Det bliver meget bedre snart(tm) når rettigheds haver finder ud af det er bedre at sælge en bog til en kunde der gerne vil købe den end at de køber en ligende bog fra en anden publisher

6
12. april 2011 kl. 11:54

Problemet med eReadere er for mig mest, at der ikke er et fælles, udbredt format.

Som Anders skriver, så er det fjollet, at man ikke kan bruge en Kindle til at læse artikler m.m.

Hvis en eReader skal give mening, skal man kunne læse alle mulige tekster på den.

8
12. april 2011 kl. 13:17

Problemet med eReadere er for mig mest, at der ikke er et fælles, udbredt format.

Der er vel ePub, dog har Kindle (som de eneste) valgt ikke at understøtte dette format - de holder fast i mobi og deres eget format.

http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_e-book_formats

Og man kan vel tilføje PDF, men det er bare ikke helt så smidigt på disse devices.

9
12. april 2011 kl. 20:10

Kære Per

Velkommen til den danske (it-)blogverden. Jeg ser frem til at læse dine kommende eftertanker.

Lige med hensyn til dit debut-indlæg: Jeg tror aldrig, at iPad'en - og dens kommende ligemænd - bliver lige så god at læse bøger og enkelt-artikler på, som de eInk-baserede readers som Amazons Kindle er det.

Det er til dato ikke lykkedes mig at læse en bog færdig på en tavle-pc som iPad'en. Og jeg kender ikke nogen, der har gjort det. Måske er du en undtagelse?

Derfor tror jeg, at vi i fremtiden både vil have en boglæser (som Kindlen), tavle-pc'er, bærbare pc'er, og mange andre it-værktøjer.

Lige som alle mænd har mere end ét værktøj i deres værktøjskasse. Nogen mere brugte end andre - indrømmet. Men de tjener hver deres eget formål.

12
13. april 2011 kl. 12:51

Jeg tror det er et spørgsmål om tilvænning.

Jeg har læst op mod 100 e-bøger på min gamle PocketPC (spaltebredden svarer til en almindelig avis) Nu læser jeg så på iPad med Kindle Reader, hvilket er en klar forbedring i skærmstørrelse. Jeg bruger dog som supplement min Samsung Galaxy S, hvor jeg også bruger Kindle Reader, som synkroniserer med WhisperSync. Se, dét er en service, der sælger! Jeg er helt solgt til Kindle alene af den årsag.

Jeg har læst adskillige bøger færdig på iPad, og jeg er sikkert ikke den eneste. Jeg har til gengæld aldrig læst en bog færdig på en PC eller bærbar. Men du har nok ret i, at der vil være et hav af alternativer.

Jeg har stadig til gode at prøve en Kindle. Jeg prøvede med en Sony PRS-700, men det var bare ikke godt nok. iPad'en er klart bedre, selvom baggrundsbelysningen er lidt irriterende i længden, selv med sort baggrund. Her er min Android phone klart bedre, men til gengæld for lille.

Pointen med at e-læsere er gemt væk i et skab, som en anden kommentatør skriver, er nok også årsagen til at jeg ikke har fået en Kindle. Adgangen til en iPad er meget nemmere:-)

13
13. april 2011 kl. 14:54

Det er nok rigtigt, at elæseren er et nicheprodukt, hvilket vel er et lidt trist symptom på, at de fleste ikke læser mere.

For mig er Kindlen en uundværlig erstatning for brug-og-smid-væk bøger. Den kan på ingen måde erstattes af en baggrundsbelyst skærm. Men den har heller ikke erstattet min bogsamling.

Men det mest fantastiske ved Kindlen i min bog(!) er, at det er lykkedes Amazon at etablere Whispernet, som er gratis globalt adgang til Amazon's shop via mobilt bredbånd (m.m.). Det viser, at det kan lade sig gøre at bage global netværksadgang ind i et billigt produkt. Det er der meget spændende perspektiver i.

20
19. april 2011 kl. 14:38

Det er nok rigtigt, at elæseren er et nicheprodukt, hvilket vel er et lidt trist symptom på, at de fleste ikke læser mere.

Truer words...

Jeg er selv enorm tilhænger af en go' gammeldaws (Som vi siger hvor jeg kommer fra) workstation. Jeg laver langt, langt det meste på min stationære PC - og jeg vil for intet i verden skifte denne ud med en bærbar i stort format, eller med en tablet for den sags skyld.

Stod valget, for mig, mellem en E-Book reader og en tablet ala iPad eller Galaxy ville jeg langt hellere have en dedikeret reader. Som andre har været inde på kan man lave meget over telefonen, men selv der har jeg begrænsede behov. Nokia kommer inklusiv kort over hele verden og jeg kan slå rejseplanen op uden de store problemer. Mails læser og svarer jeg til stadighed kun på min stationære - med mindre der er tale om "liv eller død".

Det ultimative setup for mig er; En Nokia telefon, f.eks. N8 (bliver fedt med den nye update.) En kraftig stationær til det primære arbejde, sjov og underholdning. En lille Lenovo maskine, 11-13" maks til når man skal være mobil. Med Widescreen ofrer man ikke meget af tastatur-størrelsen. En dedikeret e-book reader til når man er på farten og vil læse, eller som en anden har nævnt når man ligger i sengen og ikke gider stirre på en egentlig skærm.

Jeg vil bestemt mene at den dedikerede reader har en berettigelse i markedet, og jeg tror ikke den er mere "niche" end bøger er. Selv da jeg gik i folkeskolen var jeg en af de få der gad at læse bøger i fritiden - og mange af mine jævnaldrende nu (Jeg er 25) siger med hvad der lader til at være stolthed i stemmen at sidste gang de læste en bog var under tvang i folkeskolen. (Indsæt dybt suk.)

Som en anden debattør var inde på vil jeg også tilslutte mig argumentet med at DRM og Format aspektet bare ikke er på plads endnu. Forhåbentlig kommer det meget, meget snart!

14
13. april 2011 kl. 15:40

Men det mest fantastiske ved Kindlen i min bog(!) er, at det er lykkedes Amazon at etablere Whispernet, som er gratis globalt adgang til Amazon's shop via mobilt bredbånd (m.m.). Det viser, at det kan lade sig gøre at bage global netværksadgang ind i et billigt produkt. Det er der meget spændende perspektiver i.

Det er nemlig det mest interessant! En 3G adgang globalt, som kan fås for billige penge.

Jeg tænker på at de ville udgive de nye Kindles med WebKit browser, er det stadig en realitet, for så er det jo super, hvis man altså kan browse (godt nok kun monokromt) i hele verden - For Free!!! Er der nogen der ved om dette er en realitet? Så er der jo et super perspektiv en en rejsedims til især rygsækturister.

17
14. april 2011 kl. 23:19

Man kan bruge sin Kindle til at gå på nettet med i (næsten) hele verden. Jeg har fx lige benyttet mig af dette i Indien, hvor jeg kunne checke min Gmail via 3G nettet på min Kindle. Browseren har en del mangler, eftersom den er sort-hvid, har langsom skærmopdatering og navigationen foregår med piletaster, MEN den virker til gengæld overalt og er gratis.

Til Jørgen Elgaard Larsen, der skriver at man ikke kan læse artikler på nettet på sin Kindle: det må bero på en misforståelse. Når jeg ser en artikel på nettet, som jeg ønsker at læse offline, så klikker jeg blot på "Send to Kindle" (en plugin til Chrome browseren) som formaterer artiklen og sender den til min Kindles mailadresse. Næste gang jeg etablerer Wifi forbindelse på min Kindle, bliver artiklen overført. Det er nemt, og det virker ganske udmærket.

18
15. april 2011 kl. 13:13

Jeg har en Kindle, og jeg er vild med den. Jeg synes, at Amazon virkelig har gennemtænkt produktet -- som når den synkroniserer, hvilken side jeg er kommet til, på tværs af devices (så jeg kan læse videre på min mobil).

Jeg læser meget i sengen før jeg skal sove, og der synes jeg altså også virkelig det gør en forskel, om man får bombarderet fotoner i øjnene eller ikke af sin "bog". Det er bl.a. noget, jeg blev opmærksom på gennem LifeHacker: http://lifehacker.com/#!293625/get-a-better-nights-sleep-without-electronic-media?comment=2238780:2238780

19
18. april 2011 kl. 13:15

Jeg har selv erhvervet mig en Sony PRS-350 - Kindle er ganske enkelt for klodset og grim med sit tastatur, og jeg bryder mig ikke om Amazons proprietære format.

Som ejer af en e-reader er jeg nu blevet introduceret til to distinkte faser: køb/administration af bøgerne, og selve læseoplevelsen.

For at starte med det sidste; læseoplevelsen er fantastisk! Skærmens kvalitet, lang batteritid og den lave vægt kombinerer til, at man gider hive den med i lommen alle steder. På den måde fungerer den perfekt som en erstatning for papiret, og jeg har endnu ikke reelt savnet de andre muligheder, som f.eks. læsning af email eller browse nettet. Den opgave løser min iPhone nemlig fint, hvis behovet opstår.

Til gengæld er jeg dybt skuffet over købs- og administrationsdelen. Forlagene befinder sig stadig i 1999, hvor DRM er mere til besvær end gavn, og iTunes endnu ikke var opfundet. Hele indkøbsoplevelsen er ganske enkelt katastrofalt dårlig, brugerfjendsk og besværlig. Man skulle ellers tro at musikbranchens erfaringer kunne gøre nytte, men tilsyneladende er det kun Amazon, som reelt har luret den.

En anden ting er, at selve den økonomisk model bag ved fungerer dårligt. De enkelte e-books er ofte dyrere (!) end papirudgaven. Og der mangler fuldstændig en prisgraduering baseret på f.eks. alder. Det virker helt forkert, at man skal betale fuld pris for en bog fra 1971, som er genudgivet i digitalt format. Jeg savner en model baseret på abonnement, hvor man for en fast månedlig pris kan hente x antal bøger.

Så set fra mit perspektiv er e-bogens største udfordring den manglende støtte fra forlagsbranchen.

15
13. april 2011 kl. 15:44

Mon ikke en væsentlig del af årsagen til at det er lykkedes at lave whispernet konstruktionen, netop er at operatørerne kan være sikre på at der kun downloades YDERST begrænsede datamængder? Jeg ville tro at en indbygget browser ville gøre det umuligt at opretholde aftalerne om gratis datatrafik med operatørerne.

16
13. april 2011 kl. 15:51

Kindlen har en indbygget browser. Og i USA kan den bruges frit, i DK kan jeg tilgå bl.a. wikipedia.

Den britiske Kindle (som man kun kan købe med britisk adresse) kan, så vidt jeg har forstået, frit tilgå nettet i hele Europe.

At det så ikke er særlig sjovt at browse med sin Kindle, er en anden historie ;-)

10
12. april 2011 kl. 23:13

Kære Per,

Tak for din hilsen og dine kommentarer. Jeg er ikke helt uenig - jeg har også mange forskellige redskaber i min værktøjskasse. Og som dig har jeg aldrig troet på one-device-for-everything, men derimod på diversion.

Min pointe er, at selv om jeg har en hammer er det ikke sikkert det lige præcis er en lægtehammer, med mindre jeg har et særligt behov for en sådan. Og det har de færreste. Så jeg nøjes med en helt almindelig hammer med de begrænsninger det så giver en enkelt gang imellem :-)

11
13. april 2011 kl. 12:06

Jeg har en kindle og den er fantastisk at læse på.

Jeg har en lille tablet og jeg kan læse på den, men kun i kortere tid. Til gengæld kan jeg surfe på den, checke mails osv.

Der er ligheder mellem anvendelsesområderne, men alligevel så store forskelle at dedikerede devices giver de bedste oplevelser.

Jeg har uddybet det på min blog, eTanker, http://etanker.wordpress.com/2010/12/03/men-hvad-skal-den-dog-bruges-til/

5
12. april 2011 kl. 11:37

Efter at have brugt iPad i 8-9 måneder kom UPS i torsdag med en pakke - min nye Kindle.

Nu har jeg jo kun haft den i nogle dage, men jeg har læst "The lost symbol" over 4 dage, og nu begyndt på bog 2.

I søndags sad jeg ude i haven direkte i solen med Kindle og iPad ved siden af hinanden. Ingen tvivl om at Kindle er bedst i sollys.

Kindle er dog ikke meget bevendt til pdf, hvor man skal scrolle meget, idet det er meget besværligt.

Når iPad 3 kommer med Retina display vil den muligvis kunne hamle op med Kindle indendørs - aldrig i sollys.

Så er der vægten. Både iPad 1 og 2 er for tunge at holde i én hånd når du læser. Det kan man med en Kindle.

3
12. april 2011 kl. 10:16

Har jævnligt præcis denne diskussion med min mac-hadende chef (du ved selv hvem du er, hvis du læser dette :-). Han er Kindl-oman og jeg foretrækker iPad'en. Jeg ser sagtens alle e-readerens kvaliteter (batteritid, skærm, vægt, størrelse og pris) men i sidste ende ville jeg blive træt af KUN at kunne læse indkøbte e-bøger og ikke kunne f.eks. læse artikler på nettet gemt med instapaper, lytte til podcasts, læse artikler anbefalet på twitter eller lignende. Så selvom jeg er vild med Kindle'n så synes jeg simpelthen at den er for begrænset til at være umagen værd.