Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Er Windows 8 en død sild?

14. november 2012 kl. 12:0866
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der er sket meget på den teknologiske front i de godt tre år, der er gået, siden Microsoft lancerede Windows 7. Ikke mindst når det kommer til smartphones og tablets. Og mens konkurrenterne har kæmpet om de mobile markedsandele, har det været vanskeligt at få øje på Microsoft på den front.

Nu har de meldt sig ind i kampen, og det med et produkt som sætter nye standarder for integration med virksomhedernes it-systemer. Windows 8 kan meget vel komme til at revolutionere den måde, vi arbejder på, fordi systemet er tilgængeligt på både desktoppen og de mobile enheder. Og en ting er sikker. Den mobile teknologi er kommet for at blive – ikke mindst på arbejdspladsen.

Mobilenhedernes indtog er allerede i fuld gang. Ifølge en ny undersøgelse, som Avanade har fået lavet, er de danske virksomheder nået langt med at integrere både smartphones og tablets i det daglige arbejde (Undersøgelsen er foretaget af Wakefield Research for Avanade i efteråret 2012 på tværs af 19 lande inkl. Danmark – respondenterne er it-chefer).

Undersøgelsen afliver således myten om, at tablets kun er noget, vi bruger til Facebook, Angry Birds eller film. Ligesom smartphones er tablets ved at etablere sig som et vigtigt værktøj i det daglige arbejde. Og med Windows 8 får de mobile medarbejdere et system, der er det samme uanset device – og det giver helt nye muligheder for at arbejde smartere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Windows 8 på tværs af platfome

Det, der for alvor gør Windows 8 smart, er, at det er det første styresystem i verden, der kan bruges på tværs af alle typer af enheder. Hidtil har det typisk været sådan, at medarbejdernes computere har været traditionelle pc’er, mens de mobile enheder har været smartphones og tablets med selvstændige styresystemer. Hvilket bestemt ikke er uden komplikationer, for eksempel når det kommer til at håndtere dokumenter eller præsentationer.

På den måde giver Windows 8 helt nye muligheder. Virksomhedernes medarbejdere bliver langt mere mobile og kan løse selv komplicerede opgaver uafhængig af tid og sted. De kan logge på virksomhedens CRM-system med deres smartphone i den ene hånd og morgenkaffen i den anden. De kan tilrette en powerpoint-præsentation i taxaen på vej til møde. Eller de kan trække en rapport fra virksomhedens ERP-system via tablet’en.

Jeg tror, at Windows 8 i det hele taget kommer til at accelerere medarbejdernes mobilitet. Og det kommer til at ændre, og lette, arbejdsgange. Og jeg vil æde mit gamle styresystem på, at det kommer til at kunne ses på bundlinjen. For selv om mobilteknologien kun lige har gjort sit indtog, er det allerede tydeligt, at den har haft en stor betydning for de virksomheder, der har formået at arbejde målrettet med den – og ikke mindst skabt nogle rammer for at medarbejderne kan bruge den i det daglige arbejde.

Business-apps bliver afgørende

Med Windows 8 kommer vi til at se en bølge af nye apps til Windows-platformen. Hele app-teknologien er en væsentlig del af det at bruge smartphones og tablets. Jeg forventer, at Windows 8 kommer til at skabe en øget efterspørgsel på Windows-apps og i særdeleshed business-apps, der kan forbinde kunder, medarbejdere og samarbejdspartnere med virksomhedernes forretningssystemer, uanset hvor de befinder sig. Det er i hvert fald et behov, som jeg kan mærke en stigende interesse for blandt de virksomheder, jeg taler med. Og alt dette vil fungere som katalysator for mobiliteten, så det hele bliver meget nemmere og langt mere effektivt.

Der er altså ét svar på dette indlægs titelspørgsmål, og det er et rungende nej. Windows 8 er sådan cirka det modsatte af en død sild. Det er det første styresystem, der for alvor gør medarbejderne mobile, fordi det gør det muligt at navigere mellem desktoppen, tabletten og smartphonen, ubesværet som, ja, fisk i vandet.

66 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
85
16. november 2012 kl. 18:42

Det er sindsygt, det altid skal ende i en OS krig (Og sjovt nok er det altid de konservative Apple eller Linux fanatikerne der starter). Men det er endnu mere latterligt, at personer som hverken har læst blog-indlægget eller selv brugt Windows 8 kan udtale sig så negativt om emnet. Jeg er selv gammel Linux bruger (siden 1997) og derudover været Apple ekstremist i et par år men jeg efterhånden træt af de negative debatter som en artikel eller blog-indlæg ender med. Microsoft har leveret Operativ Systemer til masserne i snart 30 år og ja, de har som alle andre IT-firmaer haft både gode og dårlige produkter. Men nu må i lige give dem lidt kredit! De laver sgu nogle fede produkter som i vil opdage hvis tog jeres farvede briller af. Personligt syntes jeg Windows 8 er det bedste OS jeg nogensinde har brugt og forstår udemærket hvad Microsoft vil med det. Jeg forstår ikke al den negative stemning omkring Windows 8. Det søger jo netop for, at tilfredstille alle behov. Så hvis du vil bruge det som en touch-tablet så gør det og hvis du er til photoshop eller anden Mus drevet interface gør det! De har jo altid været gode til, at være bagudkompatibel så programmer fra tidligere versioner også kan køre på nye versioner. Dette har de også gjort med Windows 8 ved Desktop App'en. Og mht den MANGLENDE start-knap, Who cares! Åbenbart kun personer som aligevel hader Microsoft. Faktisk syntes jeg deres nye sørefunktion fra startskærmen er mere effektiv end den gamle startknap.

86
16. november 2012 kl. 19:06

Jeg har selv prøvet det, men jeg foretrækker altså KDE, da det kan tweakes og jeg arbejder mere effektivt på end jeg gjorde på Windows Desktop/Metro UI, så jeg synes altså ikke for godt om Windows 8. Når det dog kommer til deres kontorpakke så synes jeg dog den er fed og deres nyeste produkt til samlingen Skype, som jeg dog brugte før de købte det i '11.

84
16. november 2012 kl. 14:29

Tak for de mange input til, hvad der er reklame, hvad der er artikler og hvad der er blogs.

Vi har på Version2 heldigvis bloggere, der brænder for mange aspekter af it-faget, hvad enten det er Ubuntu, offentlige it-udbud, agile udviklingsmetoder eller Windows.

I vores journalistiske artikler på Version2 tilstræber vi objektivitet og at høre begge sider af en sag.

Som blogger er det i langt højere grad fint at have en klar holdning til tingene, men det er også vigtigt, at man som blogger ikke lader begejstringen løbe af med sig. Vi har drøftet ovenstående indlæg med Victor, og det ville klart have fået et løft og givet mere udbytte til læserne også at forholde sig kritisk til emnet. Det skulle gerne afspejle sig i fremtidige indlæg.

Mange af vores bloggere skilter åbent og ærligt med deres arbejdsplads, men det betyder ikke, at deres blog-indlæg er tænkt som skjult reklame.

Det er Version2, som udvælger bloggerne, men vi vil gerne understrege, at blogs på Version2 er udtryk for bloggernes egne holdninger og derfor ikke skal sammenlignes med Version2's journalistik, der har redaktionen som afsender.

Mvh Casper, Version2

82
16. november 2012 kl. 13:07

Det minder mig om dengang Jacob Haugaard forudsagde det daværende kommunistpartis (DKPs) død ved at iagttage toiletgraffitien i det Århusianske natteliv (som jeg vil tillade mig at omskrive lidt):

"Fisse er bedre end Windows8"

Hvor kommentaren længere nede forudså dødsstødet

"Ingen fisse er også bedre end Windows8"

Uden at nogen skal beskylde mig for at opfatte forfatterens artikel som rent toiletrens..

48
15. november 2012 kl. 22:53

Udemærket blogindlæg. Windows 8 bliver stort indenfor erhverslivet når virksomhederne begynder gradvist, at skifte deres gamle PC'er ud med mere moderne touch-følsomme enheder som kan passe direkte ind i de eksisterende systemer.

45
15. november 2012 kl. 21:38

En 9 timers tidsforskel og jeg får smæk på Version2!

Jeg sidder i Las Vegas og har været til den ene Windows 8 App session med SharePoint efter den anden. Jeg har lyttet til nogle af de bedste talsmænd i branchen - Ted Pattison, Bill Baer osv. Det er populært at hade Win 8 lige nu, men lad os huske på, at Microsoft har solgt 4 millioner Surface tabletter til dato. Det er ikke dårligt. Jeg har også deltaget i mange møder med C-level execs både fra USA og Europa, der har udtrykt en reel interesse i Windows 8. Måske ikke så meget på skrivebordet, men helt sikkert på en tablet.

Hvad er inspirerende er at se, hvordan apps på Windows 8 kan bygges. Alt fra sikkerhed, UI og mest af alt, hvordan disse apps kan integrere, dybest set, med hvilken som helst anden platform. Og ikke bare Microsoft platforme.

En masse af forretningsmæssige problemer kan løses med Windows 8 apps, men det er der, hvor udfordringerne begynder...

83
16. november 2012 kl. 13:09

Det er populært at hade Win 8 lige nu,[...]

Det er LIGE præcis holdningen som dén kommentar repræsenterer, som jeg tror er den største enkelte årsag til MS' eventuelle forretningsmæssige fiaskoer.

En holdning, der i min fortolkning kan udtrykkes som "Jaja, det kan godt ske folk ikke har nogen umiddelbare fordele, at de ikke kan lide det, og de vil betale premium for at beholde det gamle... Men når de har levet uden alternativ i et års tid eller to, så har de nok så småt vænnet sig til det, og glemt deres kritik."

Da Vista kom, var kritikken nogenlunde lige så skarp fra de fleste sider. Bortset selvfølgeligt fra MS selv og så en håndfuld levebrøds-entusiaster, der længe påstod at Vista var et misforstået geni, der nok skulle komme til at skinne med tid..

Men mange folk kritiserede Vista, fordi de rent faktisk havde en funderet mening om det, men osse den gang blev de patroniseret med "at det bare er moderne at hade Vista"

Idag har selv Ballmer indrømmet at Vista var lidt af en tåfiser, og du skal virkelig interviewe mange for at finde en eneste positiv tilkendelse om Vista.

Så kom Windows 7, som jo delvist var et svar på kritikken af Vista. En MS chef sagde endda "Vista done right". Eller parafraseret; "Vista som folk ville have det".

Og jeg spår at Windows 9 bliver "Windows 8 done right", for MS kan jo godt lave fine produkter, når de bare dropper den dér elfensbenstårns-holdning, som du er eksponent for.

Men jeg er overbevist om, at der kommer en dag i nær fremtid hvor Microsoft ikke længere har råd til den holdning, og så er det problem jo ovre. Eller osse er MS, men så dumme tror jeg absolut ikke de er.

55
16. november 2012 kl. 01:30

Jeg har ingen c-level execs på min facebook? Thxkbye!

34
15. november 2012 kl. 13:25

På den måde giver Windows 8 helt nye muligheder. Virksomhedernes medarbejdere bliver langt mere mobile og kan løse selv komplicerede opgaver uafhængig af tid og sted. De kan logge på virksomhedens CRM-system med deres smartphone i den ene hånd og morgenkaffen i den anden. De kan tilrette en powerpoint-præsentation i taxaen på vej til møde. Eller de kan trække en rapport fra virksomhedens ERP-system via tablet’en.

Hvad har det med OS at gøre? Umiddelbart er det opgaver, som relaterer sig til apps uafhængigt af det bagved liggende styresystem.

Jeg forventer, at Windows 8 kommer til at skabe en øget efterspørgsel på Windows-apps

No shit, Sherlock. Der var ligesom ikke apps til Windows 7 (jo Windows Phone 7) (med mindre app er et nyt ord for en applikation...).

og i særdeleshed business-apps, der kan forbinde kunder, medarbejdere og samarbejdspartnere med virksomhedernes forretningssystemer, uanset hvor de befinder sig. Det er i hvert fald et behov, som jeg kan mærke en stigende interesse for blandt de virksomheder, jeg taler med.<br />

Hvilket passer fint på din arbejdsprofil, eftersom du rådgiver om samarbejds- og vidensdelingsværktøjer. Hønen eller ægget...

31
15. november 2012 kl. 13:06

De sædvanlige, klamme, bagdørs-metoder til markedsføring og manipulation. Standard procedure åbenbart.

21
15. november 2012 kl. 08:58

Det er den eneste måde at få folk til at opgradere på, ligesom med Windows Vista er der ikke nogen gevinst i at opgradere fra det eksisterende, tvært imod.

Og den mobile sammenkobling? Den er latterlig for at sige det mildt. Der eksistere intet brugbart hardware eller software til systemer, hvor der allerede findes alt hvad vi skal bruge på de eksisterende platforme. Med hensyn til integration er det allerede så nemt at arbejde med min Android telefon sammen med min arbejdsstation at der skal en helt ny tankegang til fra Microsoft hvis de ønsker at vælte dette marked.

Og så en kommentar til Version2 teamet. Er det helt gratis at skrive en reklame artikel her? Skal man bare sende den ind eller hvad?

19
15. november 2012 kl. 02:25

Har ikke læst blogindlægget, men..

Windows 8 sælger vel sig selv, ligesom Windows XP, Vista og 7 har gjort det. Hvis vi ser bort fra Mac, er det stort set umuligt at købe en ny PC uden et Windows OS. Selv for Linux brugere, der som første skridt vil formattere hele harddisken, er det nemmere og billigere at købe den ønskede PC med det uønskede Windows, i stedet for at jagte en forhandler som måske vil sælge en PC uden Windows.

20
15. november 2012 kl. 04:03

Men antyder spørgsmålet ikke om »hvor længe det vil vare ved?« Før eller siden, så kan Microsoft og Windows ikke bare blive ved med, at køre på, at »sådan har det altid været«. Det kan de nok - nogenlunde - for Windows 8. Men Windows 9?

(Og så er 'OEM bundling' i øvrigt det værste.)

16
14. november 2012 kl. 23:46

Jeg VIL have mine 5 minutter tilbage Victor Keegan!!!

Magen til talentløst "sales-pitch" skal man da lede længe efter!

13
14. november 2012 kl. 22:50

Gider efterhånden ikke læse Version2 mere - de fleste artikler virker som let omskrevede pressemeddelelser. Hvad skal man så læse for at holde sig informeret om danske IT-nyheder?

11
14. november 2012 kl. 18:13

Ligesom Lars Lundin fik overskriften mig til at læse hele indlægget. Desværre er det bare endnu et ligegyldigt partsindlæg i stil med det sidste fra Juli med en titel ala "8 grunde til at WP8 bryder igennem NU". Hypen kører for fuld drøn..

DEVELOPERS DEVELOPERS DEVELOPERS DEVELOPERS !!!

6
14. november 2012 kl. 15:43

"Det, der for alvor gør Windows 8 smart, er, at det er det første styresystem i verden, der kan bruges på tværs af alle typer af enheder. "

  • det passer jo bare ikke. WP8 og W8 har ikke mere med hinanden at gøre end iOS og Mac OS X, eller Android og Linux.
23
15. november 2012 kl. 11:14

Jeg fatter ikke at Microsoft bliver ved med at postulere det her??

w8 er ikke "et os på flere devices"... Der er 3 os'er... win8 win8(desktop) windows phone 8 ...og du kan ikke køre/udvikle apps der virker på tværs af disse TRE operativ systemer...

Ja, de har måske samme kerne, men who gives a fuck i den virkelig verden??

24
15. november 2012 kl. 11:18

Mikkel Bruun,

De kan allesammen køre apps der er lavet til "The UI formerly known as Metro".

8
14. november 2012 kl. 16:03

Android og Linux

Nu er Android sådan set Linux. Så jeg forstår ikke din pointe.

Mener du GNU/Linux? Android har Linux-kernen, bare ikke GNU-delen.

17
15. november 2012 kl. 01:06

Nu er Android sådan set Linux.

Ikke helt. Der er kode i Androids version er Linux-kernen som Linus Torvalds ikke har ladet implementere i den officielle Linux-kerne.

14
14. november 2012 kl. 23:09

Android har da ret mange GNU utilities, som du kan køre på den out of the box. shell, ls, ps å sårn.

10
14. november 2012 kl. 16:39

Det skulle forstås mere overordnet - der er elementer der går igen mellem platformene, men man kan ikke bare tage en Office pakke fra sin PC og installere på sin WP8 telefon - og dermed har man ikke et system der kan anvendes på tværs af alle typer af enheder. Det samme gælder på de andre platforme, så der er ikke reelt noget særligt ved Windows hvad det angår.

5
14. november 2012 kl. 13:58

For at påstanden skal give mening, må antagelsen være, at folk har behov for at kunne det samme på deres computer som på deres mobile enhed. Ellers giver det ikke mening at bruge det som et godt argument og noget revolutionerende nyt.

Min påstand er, at det har folk ikke. Tværtimod. Ideen med et tablet er, at den skal være noget andet (og genre mere) end end traditionel bærbar computer. Hvis jeg vil arbejde traditionelt, tager jeg bare min bærbare under armen, hvorfor skulle jeg bruge en tablet til det? Tableten har andre styrker, som netop kun er styrker fordi den er anderledes.

At blande det hele sammen i en pærevælling er efter min mening en stor fejl. Jeg vil hellere have differentiere produkter, der kan løse hver deres opgave (men derfor må de selvfølgelig godt kunne snakke sammen).

80
16. november 2012 kl. 12:30

Nu er det jo således, at de nye Windows-tablets har mulighed tilhørende tastatur og mulighed for at stille den på højkant. Desuden er der USB-ingang, så man vil kunne tilslutte mus, hvilket giver folk mulighed for at bruge den som både tablet og bærbar pc. Selvfølgelig er det måske ikke så brugbart på Windows RT, men de kommende tablets, der er baseret på intel-processorer i stedet for arm, og dermed kan have en fuld version af Windows 8 i stedet for RT, giver mulighed for brug af alle de samme programmer, som man kan bruge på en traditionel bærbar eller stationær pc. Det ser jeg umiddelbart som en idé med stort potentiale.

Dermed ikke sagt at det er verdens 8. vidunder, men det skaber da nogle nye muligheder og samler flere funktioner og muligheder i én enhed, end man hidtil har set.

7
14. november 2012 kl. 15:51

Jeg kommer uværligt til at tænke på det engelske ordsprog "Jack of all trades, master of none..."

4
14. november 2012 kl. 13:25

Er Windows 8 en død sild?

Pas. Men den er da i alt fald allerede begyndt at stinke kraftigt af marketingshype.

3
14. november 2012 kl. 13:06

Kan nogen fortælle mig hvad var særligt nyt i dette blogindlæg? Det virker mest af et 'Hvad Microsoft gør er altid det rigtige'-type blogindlæg, hvor bekymringer med Windows 8 fejes af bordet, fordi det er den nye måde at gøre det på.

Det er ikke første gang Microsoft har prøvet at putte Windows på en tavledatamat; det har de vidst gjort i 12-14 år. Og uden den store succes, så vidt jeg husker. Så er Windows 8 ikke bare mere af det samme? Nej! Nu er det med en kontaktskærmsgrænseflade, så man give Apple tørt på!

Men hvad så med skrivebordsbrugerne? Skide vær' med dem, de er jo alligevel på vej ud.

(En mere interessant og ærlig vinkel på indlægget kunne have været; »således får du mest ud af Windows 8 (i tilfælde af du er blevet påtvunget det)«.)

2
14. november 2012 kl. 13:04

Jeg ser den største fremtid for Win8 i corporate use, hvor medarbejderen får en tavlecomputer eller telefon, der er tæt integreret til virksomhedens IT-systemer, i det omfang de er baseret på Microsoftprodukter såsom Office, Sharepoint, Outlook og Exchange.

Så for virksomheder, der allerede er "solgt" på Microsoft, er det naturligt at tilbyde mobilt hardware med Win8 til deres ansatte. Men udover det ser jeg ikke nogle klare fordele frem for Android eller iOS. Brugen af samme OS på stationære og mobile enheder er ikke afgørende, sålænge de kan kommunikere med hinanden og bruger tjenester, der findes på begge platforme. Hvis man for eksempel bruger browserbaserde tjenester, er det underliggende system underordnet og man er tilmed sikret, at enhver tænkelig (nær)fremtidig mobil eller stationær platform kan integreres i virksomheden -- det kræver jo blot en browser.

1
14. november 2012 kl. 12:49

Med den overskrift nåede jeg for første gang at læse en hel salgsartikel fra Microsoft.

Næste gang forfatteren nævner sin arbejdsgiver i en artikel, så vil det være passende at gøre opmærksom på det vigtige forhold.

Folk kan jo som bekendt ikke skifte en mening, som deres lønseddel afhænger af.