Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Er SSLUG død?

23. juni 2013 kl. 17:5341
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Noget er vist alvorligt galt med Skåne Sjælland Linux User Group (SSLUG).
Postlisterne blev lagt om i maj, og virker stadig ikke.
Domænebetaling har jeg modtaget og jeg har skrevet et par gange til SSLUGs bestyrelsesmedlemmer om det - men uden respons.
Det er usundt!

Er vi nået det til at SSLUG har nedlagt sig selv? Mener du at der er et behov for brugergrupper indenfor Linux, BSD og Open Source generelt?

/pto

P.S. Jeg håber at nogen fra SSLUGs betyrelse vil svare med et berømt Mark Twain citat.

41 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
40
27. juni 2013 kl. 09:19

I The Linux Link Text Show episode 507 er de inde på nogen af de samme overvejelser, er *LUG'en død. Også omkring hvilke type gæster der kommer til de store konferenser.

38
27. juni 2013 kl. 02:29

Mht. SSLUG: Din historie om Red Hat 5 omkring årtusindskiftet minder meget om min, og SSLUG var en virkelig god kilde dengang. Jeg vil påstå at meget af datidens behov for lokale brugergrupper og websites som Linuxpusher er blevet erstattet af meget brugervenlige Linux-distroer, bredbånd og bedre intl. ressourcer (fx Arch Wiki).

Alexander Færøy skrev:

Universiteterne. Jeg har aldrig gået på et fysisk universitet her i Danmark, så
det her er alene baseret på beretninger fra mine venner: de studerende er blevet
hamrende gode til at få sat de nye studerende ind i Unix, LaTeX, Git, Vim/Emacs
slåskampe, etc. etc. etc., så hvorfor skulle de unge forlade deres nye
studiekamerater for at lære at sætte et Hadoop cluster op, hvis de kan gøre det
på en aften, over en guldøl, i en kantine med 10 laptops og lidt dokumentation
på nettet?

Jeg har været med til at pushe workshops på DIKU i foregående kalenderår. Jeg er desuden en af dem som aldrig får taget ned i det lokale hackerspace -- det ligger muligvis ikke til mit sociale behov at nørde i fællesskab når det er det eneste jeg gør på studiet alligevel.

Jeg vil gerne tro at det er en ældre tradition at dele open source på den måde som du beskriver. Der har jo også været det såkaldte "ProjektLab", et lokale dedikeret til at prøve Linux af på diverse maskiner, som, så vidt jeg kunne forstå fra datoen på Linux-skiverne i lokalet, døde i 1990'erne.

Heldigvis fik vi masser af gode talks fra især DIKU studerende under dette
års OSD. Nu mangler vi bare at få fat i de andre universiteter og
erhvervsskoler rundt omkring i landet. At få unge, friske, studerende, der
muligvis holder deres første foredrag på deres første open source konference
om deres første open source projekt er jeg sikker på er i vores allesammens
interesse på sigt - at skræmme dem væk er ikke og lige nu skræmmer vi dem
desværre væk.

Vidir og jeg har snakket om at der bør blive arrangeret flere "un-conferences", hvor alle er med til at give talks på eget niveau, og hvor skemaet for begivenheder gror undervejs. Der blev afholdt en enkelt BarCamp i København i 2008, og der blev annonceret en i 2010, som jeg ikke har nogen bekræftelse for blev afholdt.

http://en.wikipedia.org/wiki/Unconferencehttp://barcamp.org/ (lidt kaotisk, halvdød wiki)

Principperne er simple: Fjern de kommercielle interesser, gør deltagelsen gratis, og sænk baren for aktiv deltagelse, så flere kan være med, men sørg for at enkelte oplægsholdere kan trække en vis opmærksomhed til hele arrangementet.

Jeg håber at vi eller andre får gjort noget ved det. :)

37
27. juni 2013 kl. 00:46

Manglende optag i danske bruger grupper handler vel primært om manglende introduktion til danske bruger grupper.

I dag googler man "how to get started with linux", får et link til insæt distro-wiki her, med navnet på en IRC kanal, og yderligere engelske ressourcer.

Man skal gøre sig virkelig umage hvis man vil finde en dansk user-group's hjemmeside og mailingliste, frem for en seo-optimeret wiki, en dedikeret StackExchange side, og et par "how to get started with X" sider.

Personligt har al introduktion til linux været via fora, wiki-sider og StackExchange.

Om det så er godt eller skidt skal jeg ikke gøre mig klog på.

Burger og øl lyder skam hyggeligt, men er det efterhånden ikke også det eneste som jeg ikke kan finde på en StackExchange side?

(Ja ja, der er burger og øl på stackexchange; det var ikke pointen)

35
26. juni 2013 kl. 23:15

Jeg tror vi skal starte med at kigge på nogle andre ting før vi slår brugergrupperne ihjel "officielt". Jeg tror vi skal kigge på klimaet i vores lille miljø her i Danmark og især hvordan vi bruger vores tid bedst muligt. Det vi gør lige nu virker ikke ligefrem til at fungere særligt godt.

Dengang da jeg startede med Linux, tilbage i starten af dette årtusinde, var SSLUGs hjemmeside og undersider et sandt mekka af brugbar information for en newbie som mig. Jeg havde kun absolut lige formået at selv kunne installere en RedHat 5 på min skodmaskine derhjemme - alt derefter lærte jeg via dokumentationen på systemet og fra dokumentationen skrevet af folk, der havde brugt tid og krudt på at arbejde på et projekt som f.eks. linuxbog.dk. Der er flere ting fra dengang, som jeg stadig har i brug i dag. F.eks. har min vimrc rødder tilbage til dengang.

Når jeg sidder og kigger på linuxbog.dk, i dag, får jeg en ide om at det muligvis skræmmer flere nye, kommende, brugere væk end det har potentiale til at gavne dem. Den information, som er der i dag, er slet ikke gældende for hvordan tingene virker i dag. Den eneste bog, der virker nogenlunde tidsvarende, er bogen om C programming, men det siger nok mere om sproget C end det gør om bogen.

Det virker til at de sidste opdateringer, til bøgerne, er sket mellem 2003 og 2006, altså for mellem cirka 10 og 7 år siden, men jeg kan ikke få adgang til,drum-roll, CVS, for projektet for at se de seneste ændringer.

Og nu kommer mit sure opstød: Hvis dansk open source nogensinde skal komme videre, på den ene eller anden måde, så bliver I gamle gutter nød til at give bolden videre og lade "os" nye, unge, gøre hvad vi mener er bedst. Vi kommer til at tage fejl og dumme os. Rigtig mange gange. Selvfølgelig skal vi lære af de fejl, der er begået før os, men det sker ikke ved at vi blive mindet om hvilket projekt, der bør dræbes denne måned eller som "muligvis" er ved at dø ud. Vi skal heller ikke vedligeholde projekter, der for længst er blevet forladt. Hvis I mener jeres gamle projekter har værdi den dag i dag, så bliv ved med at vedligeholde dem eller glem alt om dem - der er ingen andre, der åbenbart har lyst til at overtage arbejdet med at vedligeholde dem. Ellers må i gå på aktiv jagt efter nogen, der vil :-) De kommer ikke af sig selv, da denne verden har så mange fede projekter, der har brug for hjælp udefra som folk helt sikkert vil gå efter først.

Det er fint at være skeptisk og vi vil helt sikkert komme og spørge jer til råds, som vi i øvrigt allerede gør i dag, men dansk open source historie har allerede haft så mange tåkrummende pinlige "uheld" igennem tiden med diverse personsager og andet gøgl som vi ikke gider mindes om og ikke ønsker at fortsætte med. Det sker alt for tit at man skal høre om en eller anden gammel personsag fra 10 år tilbage. Det kan helt sikkert være meget sjovt i det øjeblik man hører om den, men bagefter virker det bare som et sygt miljø at bygge et fundament ovenpå - det er værre end at høre om sine egne mindre heldige episoder under en firmajulefrokost.

Der sker masser af fantastiske ting i det danske open source miljø for tiden, men jeg møder ikke særlig tit jer gamle til de events, hvor tingene sker.

Her er blot noget af det der sker (desværre primært ting fra KBH området, da det nu engang er der jeg holder til):

 • Nye folk i OSD! Hvis du mener at Open Source Days er for "gammeldags", "for dyr", "vi tiltrækker for mange i konfirmations-kamp-uniformen", så join the dark side og hjælp OSD!

  Der er nye, friske, flotte, mennesker bag roret (for en god ordens skyld er jeg ikke en del af OSD mere). Hvis du mener der skal laves noget andet end OSD, som ville give mere mening for år 2013, så få samlet folk omkring det og lad os snakke om at starte det op - der er helt sikkert masser af dygtige folk, der vil hjælpe til. Jeg går selv og overvejer noget a la dette.

 • The Camp.dk (endnu en gammel fætter): Billetterne ryger på ca. 1 til 2 dage.

  Vi er ca. 50 mennesker i alle aldre, som mødes, hygger, hacker og holder foredrag for hinanden i en helt uge hver sommer i uge 30. Desværre er det åbenlyst svært at få billetter, da der KUN er plads til 50 mennesker på campen. For mig, personligt, er The Camp danmarks bedste open source event.

 • DKKUG har takket være Jon Bendtsen (og andre) fået afholdt en masse foredrag henover sidste vinter. Har der ikke været nogle emner for dig? Så gå i krig med at finde en speaker, som du mener ville være spændende. Hvis de skal flyves ind, så overvej at foreslå det til OSD i stedet. De har en lidt anden type budget til den slags.

 • Jeg finder personligt ikke IT politik særlig spændende, men jeg hører fra mine venner i miljøet, der er aktive i IT-pol, at der sker masser af spændende ting der.

 • Hackerspaces. Hvor kommer folk i dag? I hackerspaces. De skal involveres på alle tænkelige måder. Det tror jeg alle er enige i. De skaber overskrifter og laver en masse fede projekter.

 • Henrik Kramshøj (V2 blogger)'s NWWC event: Er du til netværk, UNIX og har en weekend fri til at bo i telt i en have på amager, så overvej det. Du kan også nøjes med en enkelt dag, hvis familien også vil have lidt tid. Jeg er ikke netværksgut, men jeg får altid noget ud af at deltage på den ene eller anden måde. Der er startet masser af spændende småprojekter under disse events på samme måde som der sker under The Camp.

 • Hele "open data" bevægelsen virker også til at tiltrække de rette folk for tiden.

 • De ugentlige møder i SSLUG og de månedlige møder i BSD-dk: det er som regel de samme folk der dukker op dog. Det sker der dukker nye op fordi de skal have hjælp med noget eller bare er nysgerrige. Jeg kommer desværre alt for lidt til disse møder :-( Der var f.eks. møde her til aften, hvor både BSD-dk og SSLUG var samlet.

  Tilbage i HTX dagene var det her jeg mødte en stor del af mine nuværende venner indenfor miljøet. Det førte videre til forskellige open source projekter, til OSD og en masse fantastiske oplevelser igennem de sidste mange år.

Der er også masser af folk, der tager mod Holland til sommer, ugen efter The Camp, for at deltage i OHM 2013. Hvor mange af jer gamle kommer ned og hacker med "os" unge?

Et ting, der helt sikkert er meget anderledes i dag end tilbage i dagen:

 • Universiteterne. Jeg har aldrig gået på et fysisk universitet her i Danmark, så det her er alene baseret på beretninger fra mine venner: de studerende er blevet hamrende gode til at få sat de nye studerende ind i Unix, LaTeX, Git, Vim/Emacs slåskampe, etc. etc. etc., så hvorfor skulle de unge forlade deres nye studiekamerater for at lære at sætte et Hadoop cluster op, hvis de kan gøre det på en aften, over en guldøl, i en kantine med 10 laptops og lidt dokumentation på nettet?

  Det hjælper nok heller ikke at der er stående jokes om diverse gamle skikkelser i det danske open source miljø. Vi fremstår som en gruppe gamle, bitre, mænd, der ikke kan følge med tiden mere - det er pinligt!

  Heldigvis fik vi masser af gode talks fra især DIKU studerende under dette års OSD. Nu mangler vi bare at få fat i de andre universiteter og erhvervsskoler rundt omkring i landet. At få unge, friske, studerende, der muligvis holder deres første foredrag på deres første open source konference om deres første open source projekt er jeg sikker på er i vores allesammens interesse på sigt - at skræmme dem væk er ikke og lige nu skræmmer vi dem desværre væk.

Og som altid: vi vil mødes, drikke kolde øl og spise store burgere mens vi snakker teknik - det tror jeg også vi gør om 20 år. Det der er spørgsmålet er hvor mange nye vi får med over de næste 20 år og hvor mange vi får skræmt væk.

Det her skal ikke ses som noget personligt mod nogen som helst og de fleste af jer gamle gutter kender mig alligevel tilpas godt til at vide at jeg ikke mener det personligt, men jeg kan mærke og høre på folk, som jeg snakker med, at de aktive folk bruger alt for meget krudt på at forholde sig til den her type debatter fremfor at bruge krudt på at lave det næste top fede projekt her i Danmark og det er rasende ærgerligt.

Måske var det en ide at lave et indlæg her på Version2, hvor du, Peter, efterlyster hvor det sner i open source danmark i stedet for at høre hvilke projekter, der står med det ene ben i graven denne uge... Det ville være så meget federe at høre hvad der sker fremfor hvad der ikke sker.

Cheers, Alex.

29
25. juni 2013 kl. 19:25

Det var en noget kedelig flytning af server, og utroligt vanskeligt at komme igennem til nogen der har rettigheder til at fixe tekniske småting. Tilfældigvis fik jeg spurgt FrankD, og han kunne hjælpe, tak.

Men der røg nogle domæner ved samme lejlighed. {www,da,sv}.speling.org røg med ud. Kun http://no.speling.org/ der ligger på en fremmed server kører stadig.

Så hvis der ingen interesse er for indholdet på speling.org, og dermed heller ingen til at betale, så tror jeg at det skal gives videre til .no

32
26. juni 2013 kl. 21:04

KLID kunne godt være interesseret i at overtage speling.dk mv. Vi er i forvejen involveret i dansk mv og stavekontol mv.

33
26. juni 2013 kl. 21:54

KLID kunne godt være interesseret i at overtage speling.dk mv. Vi er i forvejen involveret i dansk mv og stavekontol mv.

Det lyder som en rigtig god idé. Det er dog kun speling.org der er i spil, da speling.dk er ledigt. Jvf er domænet på et tidspunkt blevet overført til gratisdns.dk og admin@sslug.dk er DNS, hvilket betyder at det nok er ret svært at få det overdraget når ingen læser den mail-adresse. Det var mig der i sin tid oprettede domænet, så jeg får stadig opkrævninger på det, og sørger for det bliver betalt. Det er nok en god idé at andre domæner såsom sslug.dk ikke bliver overført til admin@sslug.dk, for så bliver det nok ikke betalt. Om ikke andet, så betaler jeg speling.org denne gang, så no.speling.org kan fortsætte.

Jeg kan ikke finde det gamle indhold fra http://da.speling.org - det er muligt Jacob Sparre eller google har noget, men ellers kan det meste vel downloades fra diverse ditros source-arkiver.

Apropos sære tegn, er det dig Kjeld der fundet på denne her '⅍' ? Den hedder 'Aktieselskab' med koden ⅍ hvis ikke den kan ses.http://charcod.es/#letterlike_symbols/8525Den er fjollet...

41
27. juni 2013 kl. 13:48

Det er ikke mig der har lavet noget A/S tegn i ISO 10646 (som kopieres af Unicode).

Hans, har du snakket med Jacob om speling.org? Det er jo meget hans projekt, og hvis han stadig vil køre det, står jeg gerne til med noget hjælp, maskiner, penge, flytning og drift af maskiner.

42
4. juli 2013 kl. 22:53

Så hvis der ingen interesse er for indholdet på speling.org, og dermed heller ingen til at betale, så tror jeg at det skal gives videre til .no

..

Jeg fik en email en uge efter flytningen, hvor der var stor beklagelse over at indholdet var væk.</p>
<p>Tilsvarende mht. <a href="http://www.linuxbog.dk">www.linuxbog.dk</a&gt;

Der er nu sket det at Keld har overtaget speling.org og vil sætte det op en af de nærmeste dage. Filer fra serveren er hentet ud, så det er der styr på.

www.linuxbog.dk har jeg kastet et par timer efter og nu virker PHP'en igen. Den nye version af PHP kunne fx ikke lide $foo[bar], det skal være $foo["bar"] og en masse andre småting. Hvis der er mere skriv til chlor@schou.dk .

31
26. juni 2013 kl. 12:36

Hmm, hvad var det med linuxbog? Det ser da ud til at det stadig virker. Eller er der ting der ikke virker?

Som jeg kender til det, så kørte sslugs servere på en maskine der stod hos NBI. Altså en fysisk maskine. Kunne man ikke bare sætte denne i drift et andet sted? Jeg tror godt jeg kunne finde et sted med god netforbindelse (mindst 1 Gbit).

25
24. juni 2013 kl. 22:25

Jeg mener at der er masse af interesse i at dele viden om Open Source face to face og derfor er der også interesse i LUGs og lignende initiativer.

Jeg bliver tit spurgt om hvorfor Flugs mail lister er blevet reduceret til en flug@librelist.com, som meget sjældent bliver brugt. Jeg kan også se, at det lidt pinlig, at vi snakker om Open Source via Facebook ( Flug får nok ikke besøg at RMS igen :-) ). Men jeg kender ikke nogen der bekymrer sig så meget om det, at de rent faktisk vil starte listerne op igen.

Så lad være med at klage over, hvad der forsvinder, hvis du ikke vil være med til at holde det i live.

23
24. juni 2013 kl. 20:42

Rygterne om SSLUG's død er måske ikke stærkt overdrevne, men overdrevne er de i hvert fald.

Vi har pt. nogle problemer med at få alle services til at spille helt optimalt på serveren, men det ændrer ikke ved at SSLUG stadig har mailinglister/usenet med teknisk support på det højeste niveau man finder på dansk - og i ordentlig tone. Samt ugentlige åbne hyggemøder i Roskilde (mandage) og på Frederiksberg (onsdage), hvor man kan få hjælp til selvhjælp hvis man har brug for det, og ellers bare dele sin interesse for Linux med ligesindede.

Jeg mener i høj grad der er brug for formel(le) organisation(er). Hvad enten det så skal kaldes en LUG eller ej. Det er altid vigtigt at mødes IRL, og det gælder ikke mindst ved teknisk support - spørg enhver supporter der prøver at hjælpe folk via telefon, chat, fora etc. ;-) Desuden kender jeg ikke til nogen events, foredrag eller andre aktiviteter omkring foss/Linux som ikke har haft deres udspring i foreninger - hvis foreningerne dør, er der meget andet der dør med dem, og jeg ved ikke om en underskov af snævre småforeninger kan opnå det samme.

Men det står i hvert fald fast at SSLUG hænger på et lille antal personer, og har brug for flere aktive.

PS: Jeg har betalt for domænet. Tak for mailen, som ikke engang er en uge gammel ;-)

21
24. juni 2013 kl. 19:29

Luk det Peter Toft. Luk SSLUG, hvis der ikke er nogle som gider det mere. Linux står ret stærkt idag og der er nok ikke brug for SSLUG mere. Brug ikke din tid på noget som der ikke som sådan er brug for mere.

22
24. juni 2013 kl. 20:27

Du burde komme forbi en Onsdag, hvor vi har "fri hack, fri kildekode, fri kærlighed"-hyggemøde og få et kram - du virker som en, der kunne bruge et.

24
24. juni 2013 kl. 21:37

Hvad er det for en gang vås du kommer med Alexander Færøy?

17
24. juni 2013 kl. 12:32

Jeg mener stadig der er brug for brugergrupper. I KLID ser vi stadig en interesse for vores medlemsmøder, den er cirka lige så stor som de sidste 10-20 år. Vi har bl.a haft et møde med Bjarne Stroustrup med over 550 tilmeldte, og 2 møder med Richard Stallman med ialt over 200 tilmeldte. Og vores ordinære møder trækker 15 til 50 deltagere.

Politisk har KLID gang i en masse sager, og bestyrelsen er ganske entusiastisk omkring disse. Der er da nok enkeltpersoner der bidrager mere end andre, men de fleste i bestyrelsen er pænt aktive, og aktiviteten er ikke for nedadgående, jeg mærker faktisk en opadgående tendens. Vores ftp-server er pænt brugt. Og vores mange politiske tiltag kommer støt og roligt videre. Det er spændende.

Der er andre foreninger der har et godt aktivitetsniveau, bl.a. it-pol, hvor der er mange meget vidende og aktive personer. it-pol er jo en udskalning af SSLUG, hvor de mere politisk interesserede samlede sig. Jeg er imponeret over hvad it-pol får udrettet.

Og så er der jo OSD. Still going strong. Også efter det gamle hold forlod skuden, så er det lykkedes det nye hold med Bryan Østergaard i spidsen og hjælp fra DKUUG og en masse aktive at lave nogle flotte arrangementer.

DKUUG har lavet ganske mange arrangementer, har et blad kørende og er vel mere aktive end i mange år.

Linuxin.dk kører vel ok, selvom der måske er en vis afmatning.

Og så er der endelig SSLUG, som har ugentlige møder rundt omkring i landskabet - det er stadig godt gået, selvom post/news ikke fungerer.

Og så er der ganske mange andre steder i landet, som jeg ikke kender så meget til.

Det hele kræver at der er frivillige, både med tid, kraft og viden og organisatorisk flair, der gider bruge deres tid på det. Der er måske lidt færre end i fordums til, men der er stadig mange. Og der er stadig interesse for at deltage. Enkeltpersoner kan gøre meget, men det fungerer bedst hvis der er en gruppe aktive med stor ekpertise. it-pol er vel nok det mest aktive sted jeg kender til for øjeblikket.

Jeg er helt enig i, at der har været en transition. Linuxdistributionernes udfordringer har transitioneret til at være små fixes og ikke ret meget af det gamle "intet virker, når jeg prøver dette her". De, der mødes og bliver ved med at gøre det, gør det ligeså meget for at se nyt og sjovt. Der er en sfære dér, hvor rigdommen af små sjove ting er så omfattende, at man kan blive ved med at finde noget. Og jeg har hakket så meget på kommandolinien på Slackware, at jeg ikke følger meget med i de grafiske værktøjer, og så bliver jeg påny engageret ved at komme ind i et nyt værk-/legetøj. På samme måde er der nogle ting, som jeg gør, som andre spørger om man egentlig kan, og så hiver jeg det op. Så jeg ser ikke meget begynderhjælp nu, ikke i de løbende arrangementer, i hvert fald. Men man kan jo sagtens lave nogle, hvor man introducerer. Det har jeg gjort på en handelsskole, hvor man skulle inddrage alternative styresystemer, og hvor halvdelen havde en Mac i forvejen, så det var ikke rigtigt anderledes...

15
24. juni 2013 kl. 11:31

På Open Source Days 2012 havde jeg et kort foredrag med følgende indhold:

The ""classic"" LUG is dead, and it's a very good reason to
meet up, grab a beer and celebrate. This talk will focus on the whys
and hows of the demise of the classic LUG and the reasons that we
should celebrate rather than mourn the state of LUGs today.

Og det står jeg fortsat ved.

Den klassiske LUG er død, men i stedet har vi en vild og frodig underskov af mere eller mindre specialiserede bruger/interessegrupper, som har overtaget det drive og engagement der i sin tid var LUG'ernes kendetegn. Mit eksempel på OSD var hackerspaces, men jeg kunne lige så vel have peget på nogle af alle de andre eksempler Alexander Færøy nævner - også selv om han sikkert bliver træt af mig (igen) nu ;-)

Jeg synes det er helt fantastisk at vi på små 15-20 år er gået fra at mænd var mænd og skrev deres egne device drivere, over en periode hvor install og brug var i fokus, til at det nu er hvad det kan bruges til der er i fokus. Det er ganske enkelt blevet så nemt og naturligt at bruge Un*x/FOSS, at fokus ligger på hvad man kan bruge det til, og ikke hvordan man bruger det. Det bedste eksempel er givetvis eksplosionen i hackerspaces og små nemme boards med en Arm og lidt andet på.

Jeg mener stadig bare vi skal tage en øl og være glade - og det er også alt for længe siden jeg har fået en øl og en burger med f.eks. Alexander Færøy...

19
24. juni 2013 kl. 17:00

Den klassiske LUG er død, men i stedet har vi en vild og frodig underskov af mere eller mindre specialiserede bruger/interessegrupper, som har overtaget det drive og engagement der i sin tid var LUG'ernes kendetegn.

Mja. Men det kommer kraftigt an på hvor du befinder dig.

I storbyerne er den betragtning reel nok, men herude på landet har vi ikke brug for en masse små grupper som siddr og snakker om hver deres lille hjørne af virkeligheden.

Her er der brug for nogle grupper som spænder en del bredere.

De specialicerede grupper har vi i forventen på nettet, og det er dem jeg selv går efter når jeg har brug for hjælpe. Men det giver selvfølgelig ikke den sociale dimension.

/Henning

14
24. juni 2013 kl. 10:25

På sidste generalforsmaling kunne man høre bestyrelsen fortælle, at man havde forsøgt at få domænerne overdraget fra Peter Toft, men at han aldrig svarede på kontaktforsøgene....

13
24. juni 2013 kl. 09:39

Jeg synes stadig der er behov for SSLUG.

Jeg betaler gerne for SSLUG-domænet, bare send regningen til mig.

Det, der er sket, er at SSLUG har måttet flytte væk fra NBI, fordi Björn Nilsson er gået på pension. DKUUG har så tilbudt at lave en viruel maskine til SSLUG, og den er da i luften med web-tjenester. Og mail fungerer også til de enkelte medlemmer på maskinen, men postlister og tilhørerende news fungerer endnu ikke.

Det er vel fordi SSLUGs post/news er et avanceret system, som vel er sat op af Peter Toft i de tidlige dage. Peter Toft er jo SSLUGs grand old man og han har egenhændigt skabt meget af det der en gang var SSLUG. Al ære og respekt for dette, og det viser hvor meget at dygtige enkeltpersoner kan udrette for en forening. Jeg tror at pga. mail/news systemets kompleksitet er det endnu ikke lykkedes DKUUG og SSLUG at få systemet til at spille. Jeg hjælper gerne med dette om det ønskes.

18
24. juni 2013 kl. 16:43

Det er vel fordi SSLUGs post/news er et avanceret system

Nej, det er et virkelig grimt stykke sammenskruning af qmail, ezmlm og INN. Og jeg taler af erfaring, eftersom jeg selv var manden med skruetrækkeren.

Det blev ikke bedre da man måtte lægge Postfix udenom qmail for at få bare nogenlunde spam-filtrering.

Jeg er ikke aktiv i SSLUG mere, men hvis man partout vil genoplive postlisterne skulle man droppe news-delen og bare køre en almindelig Postfix+Mailman. Der er vist ikke mange - slet ikke ny-begyndere udi Linux - der aner hvordan man læser et NNTP newsfeed længere.

11
24. juni 2013 kl. 06:53

Bare en tanke - "en gang" i "gamle dage" var der en hel del modstand der skulle overkommes, for rigtigt at komme i gang med det der Linux hejs. Modstand giver folk noget at stå sammen om, og en grund til at dele erfaringer. Nu om dage er der sgu ikke meget modstand tilbage. Den nye generation, dem der laver alle de cool nye ting, gør det på Linux som den mest selvfølgelige ting, og alt er tilgængeligt på nettet. Selv Microsoft har omfavnet Linux og FOSS (til en vis grad), det siger vist alt om graden af normalisering.

Det kunne være den helt naturlige forklaring på, at behovet simpelthen ikke er det samme længere. Så ja, mission accomplished, hvis det er rigtigt.

10
24. juni 2013 kl. 02:42

Dele af SSLUG lever stadig. Sandkassen i Roskilde mødes stadig hver mandag som gennem de seneste 10 år. Men det er vist lang tid siden der sidst har været noget fra det "officielle" SSLUG. Det gik så helt galt da hjemmeside serverne skulle flyttes.

Det sidste jeg så var fra 8. juni, hvor post serverene ikke var oppe og køre endnu. Siden har jeg ikke hørt noget. Men forklaringen på at de ikke svare er altså måske at de aldrig ser de mails der sendes til dem.

Jeg undre mig så over at man ikke skriver det på hjemmesiden, hvis det er tilfældet.

9
23. juni 2013 kl. 22:54

Ret beset er der to problemstillinger i Peters indlæg

 1. SSLUG svarer ikke. Uanset grunden er det problematisk, der ikke svares fra bestyrelsens side. Det kan der være mange grunde til, og jeg vil ikke gætte på det her. Det må være op til bestyrelsen selv, at lukke op for posen, hvis de mener det er relevant. Men ja, det er et dårligt tegn.

 2. Behovet for brugergrupper. Jeg er meget enig i Alex' konklusion, at brugergrupperne er blevet mere specialiserede. Min personlige erfaring er, at efter at nybegynderen kan klare installation med hjælp fra nettet på en eftermiddag, så er de generelle brugergrupper i højere grad unødvendige. Der er ikke længere brug for generel hjælp, men hjælp til at bruge Ubuntu, Fedora, LibreOffice osv og dén type hjælp findes i de specifikke fora. Hvor der tidligere var behov for at få det samlet ét sted (fx SSLUG), så har internettet gjort det let at deltage i flere og større fora hjemmefra.

Så enten skal *lug'erne få en skarpere profil eller også skal de klappe sig selv på skulderen, sige tak for mange års godt arbejde og lukke ned. Henning, hvad er det I gør i AlsLUG, der giver jer succes? Der må være mere en blot opstartshjælp?

8
23. juni 2013 kl. 22:29

Måske er jeg gammeldags, men jeg synes ikke at diverse forummer, stackoverflow etc. er det bedste, når man skal hjælpe hinanden.

Når nu usenet desværre er død, så er mailinglister det næstbedste.

20
24. juni 2013 kl. 18:07

Måske er jeg gammeldags, men jeg synes ikke at diverse forummer, stackoverflow etc. er det bedste, når man skal hjælpe hinanden.</p>
<p>Når nu usenet desværre er død, så er mailinglister det næstbedste.

Måske har du bare mistet sansen for brugervenlighed. For at en mailingliste overhovedet skal være til at finde rundt i skal man først have en mailklient med mailingliste features samt lære at bruge disse. Dertil skal man være skrevet op i noget tid for rent faktisk at have et brugbart arkiv at søge i. (Alternativt må man finde et arkiv på nettet, hvis et sådant eksisterer).

Et internet forum kan du læse og søge i uden speciel software, og du skal blot registrere dig for at kunne deltage aktivt. Et system som det Stack Overflow har gør det oveni virkelig let at finde de gode svar i mængden.

Alt i alt kan jeg kun se én "fordel" i legacy kommunikationssystemer som mailing lister og Usenet, de er eksluderende, de holder enhver der ikke vil/kan/gider installere og sætte sig ind i software til formålet ude. Det kan være ønskværdigt i nogle sammenhænge. Men hvis man gerne vil sprede et budskab virker det ikke særligt gennemtænkt at gemme sig på en mailingliste.

26
24. juni 2013 kl. 23:50

Måske har du bare mistet sansen for brugervenlighed. For at en mailingliste overhovedet skal være til at finde rundt i skal man først have en mailklient med mailingliste features samt lære at bruge disse.

En mailklient med mailingliste features ? Jeg aner ikke hvad det er for noget. Det er da bare at trykke "reply" eller tilsvarende.

Dertil skal man være skrevet op i noget tid for rent faktisk at have et brugbart arkiv at søge i.

Vrøvl. Alle de mailinglister, som jeg er på, har et online arkiv, som går mange år tilbage incl. SSLUG's.

7
23. juni 2013 kl. 22:25

med et spørgsmål om tilgængelighed.

Her i det sønderjydske, har vi i AlsLUG egentlig heller ikke brug for mailinglisterne, hvis vi kigger på mængden af (manglende) mails.

Når vi har arrangementer dukker der pænt med folk op, men de nye ansigter dukker som regel op fordi vores sekretær har får en notits i de lokale blade, eller fra vores plakater som bliver hængt op rundt omkring.

Det er mit indtryk at en hel del af vores kendte gæster, har koblet sig på vores kalender.

Spørgsmålet er vel egentligt hvem vi som LUG henvender os til. Mange af de gærster som vi har, tror jeg har meget svært ved at stille os (eller google for den sags skyld) det rigtige spørgsmål, så vi kan hjælpe dem. Derfor tager de den bærbare under armen kommer forbi.

Desværre ser vi ikke meget til de mere garvede brugere. Men vi har jo masse andre ting at lave, og vi har som regel en god ide om hvor vi skal få fat i de informationer vi har behov for.

Summa sumarum er AlsLUG i tidens løb blevet til en forening som oplyser nye folk Linux, og forsøger at supportere dem i opstarten.

Vi er ikke længere samlingstedet for nørderne. Vi er et par stykker som hjælper de nye igang, men som alle andre steder kunne vi godt bruge flere erfarne hænder, men hvem har et bud på at trække dem ind i kredsen? ;-)

/Henning - formand for AlsLUG.dk

6
23. juni 2013 kl. 19:49

NJLUG har lige valgt at nedlægge sig selv, da de drivende kræfter efterhånden allesammen er sevet over i den lokale hackerspace hal9k

5
23. juni 2013 kl. 19:16

Der er altid behov for brugergrupper , men mindre grupper der fungere er bedre end en stor der ikke gør.

Det er masse af community arbejde rundt om ikke åbne produkter så hvorfor skulle der ikke være brug for det inden for opensource

Det er vel bare sket meget så der ikke er brug for install fester fordi alle nemt kan smide en moderne linux på en maskine.

Så er redesign om produkter/brug og ikke så meget Ideologi

Det er måske lidt spørgsmålet, hvad der er forbundet med en LUG - vi har haft en del succes på Fyn med vore aktiviteter, men jeg mener ikke nødvendigvis, at de behøver at være bundet op på en LUG - nu er FLUG jo så kommet i gode omdrejninger, så det er fint, men ellers er det jo bare et spørgsmål om at tage initiativ til at gøre noget.

3
23. juni 2013 kl. 19:10

Jeg tror stadig, at der er et behov for brugergrupper i dag, men jeg tror ikke de brugergrupper, der dukker op i dag og i fremtiden, er ligeså generelle som f.eks. BSD-dk, DKUUG og diverse *LUGs har været det historisk.

Vi ser Bitcoin meet-ups, Django hackathons, CPH-JS møderne, osv. som egentlig også er brugergrupper, men er langt mere specifikke omkring et enkelt emne end f.eks. SSLUG og BSD-dk er det. De fleste folk, der dukker op til de sociale møder i SSLUG samt BSD-dk snakker som regel mere om forskelligt software, der kører ovenpå BSD eller Linux.

Jeg er slet ikke i tvivl om at det kommer til at blive svære og svære at tiltrække nye medlemmer til de gamle brugergrupper dog. Vi har jo meget åbenlyst, i det danske open source miljø, snakket om de her ting over de sidste par år.

Lidt specifikt for SSLUG har det nok også stor betydning at Linux i dag er blevet en del lettere at komme i gang med end det var for blot 5 år siden. Der er mange mennesker i dag, der bruger Linux som overhovedet ikke ved det og i øvrigt er bedøvende ligeglade, da de har travlt med at bruge Twitter fra deres mikrobølgeovn eller spille angry birds på deres Android lommevækkeur :-)

Jeg må indrømme at jeg bliver lidt træt over den her type posts efterhånden.

Debatten omkring brugergrupperne i Danmark er super relevant og jeg følger dem med stor spænding, men jeg mener altså at den bør komme fra de folk der i dag er aktive i foreningerne og ikke de folk der var aktive i dem førhen.

Jeg er ikke uenig i at vi skal til at "tænke nyt" og lave nye ting i Danmark for at tiltrække nye folk, men de folk, der åbenlyst ved hvad det gode alternativ er bør altså komme i gang med at eksekvere. Vi snakker stadig om at vi skal til at lave noget nyt, men vi snakker aldrig om hvad.

At slå brugergrupperne ihjel, "officielt", vil overhovedet ikke ændre noget som helst.

Det vil være de samme gamle røvhuller, der vil mødes, drikke øl og spise burger, som det var da de kaldte sig BSD-dk eller SSLUG. Det vil være de præcist samme mennesker, med de præcist samme nicknames som de har haft siden midt-90'erne, der sidder på IRC hver dag og deler billeder af katte og laver jokes om forskellige teleanalytikere og chefen, som ikke forstår sig omkring teknik.

Jeg er sikker på, at hvis vi skal til at prøve noget nyt i open source miljøet i Danmark vil de folk, der er aktive i dag også hoppe ombord og give en hånd med til de nye projekter, men indtil da vil vores foreninger køre på "vågeblus" (eller hvad vi nu har lyst til at kalde det) og være tilstede for de folk, der nu engang er tilbage og stadig mener at de får noget ud af at deltage...

Vi så præcist det her ske da diverse hackerspaces begyndte at dukke op i Danmark: rigtig mange folk, der var/er aktive i open source miljøet blev også aktive i diverse hackerspaces. Det er jeg sikker på vi kan gøre igen.

Jeg vil mene at jeg er en af de mere aktive person i open source miljøet i Danmark, men jeg er alt for meget kodehoved til at kunne se hvad det næste "store" bliver, som vil være der, hvor vi alle mødes og snakker teknik. Indtil alternativet er der, vil jeg dog se frem til næste gang jeg kan sidde med rødderne i BSD-dk og snakke om forskellige ting, som andre leger med, men som jeg selv ikke har haft tid til at se på...

Cheers, Alex.

Also, nu ved jeg ikke om det allerede er sket, men ville det ikke havde været bedre at highlighte de rigtige personer i EFnet/#SSLUG ift. betaling? :-)

1
23. juni 2013 kl. 18:01

Er det ikke et sundhedstegn, at communityet ikke længere behøver en decideret brugergruppe for at varetage vores interesser. Mission accomplished: vi har slet og ret ikke brug for SSLUG længere.

2
23. juni 2013 kl. 19:00

SSLUG har helt sikkert fået mange ind i Linux, BSD og Open Source miljøet. Men hvis der ikke er brug for en dør mere, så er det vel fint. Jeg kan dog frygte at en dør som denne er vigtigere end mange går og tror.