Vi var nogen, der var ret begejstrede for Alice afgørelsen, men som var skeptiske over for, om det faktisk ville slå i gennem. Nu har en af de patentgladeste US-dommere også lavet en afgørelse, som ser ud til at lægge låg på softwarepatenter.
Software is a form of language—in essence, a set of instructions... It is inherently abstract because it is merely “an idea without physical embodiment,”... Given that an “idea” is not patentable... and a generic computer is “beside the point” in the eligibility analysis ... all software implemented on a standard computer should be deemed categorically outside the bounds of section 101.
Som jeg læser afgørelsen, så stopper den patenter, som kan krænkes, hvis man kører software på en almindelig computer. Det er langt de fleste af de irriterende softwarepatenter, og vil være en stor hjælp for den lille app-udvikler, som jo typisk alene bruger det, som en almindelig computer kan. Den stopper (så vidt jeg kan se) ikke patenter på software, der styrer et fysisk apparat (f.eks. en radar, hvor der kommer feedback gennem radaren, som softwaren så optimerer radaren efter). Den sidste type softwarepatenter er knapt så irriterende, idet de typisk er begrænsede til eet markedssegment (f.eks. radarproducenter). Det gør dem ikke ligegyldige, men det vil være markant færre af os, der vil blive ramt af dem.
For mig ligner afgørelsen lidt tyskererklæringen der siger nej til softwarepatenter på ideer, hvor softwaren ikke kan udskiftes med noget elektromekanisk. Tyskernes krav om en elektromekanisk ekvivalent mener jeg dog går skridtet længere: Hvis radaroptimeringen f.eks. kræver en beregning, der er for kompleks til, at det kan gøres elektromekaniskt, så vil softwaren ikke være patenterbar.
Det er i hvert fald spændende at se, om der nu kommer en bølge af underkendelser af softwarepatenter, og om vi endelig langt om længe kan lukke et over 20-årigt langt skamfuldt kapitel i IT-historien.
Jeg håber det.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.