Er offshore software en vare eller en tjenesteydelse?
I debatten om offshore, kan en virksomhed møde kritik, hvis den får dele af sit udviklingsarbejde udført som en offshore ydelse. Jeg har dog aldrig hørt samme kritik, hvis et projekt har løst en opgave ved f.eks. at bygge videre på udenlandsk produceret software.
Men hvorfor egentligt denne forskel? Grænsen mellem hvornår software er en vare og en tjenesteydelse er ikke ligetil at definere.
Man kan selvfølgeligt finde mange eksempler hvor software klart er at betragte som en vare, og andre eksempler hvor det klart er at betragte som en tjenesteydelse. Men der er ligeså mange eksempler, hvor ting kan ligge i gråzonen mellem hvad der er en vare og en tjenesteydelse.
Og egentligt burde det jo være ligegyldigt. For hvis man som dansk udvikler kan levere en bedre ydelse til en lavere pris, enten ved at få noget af arbejdet lavet i udlandet eller ved bygge
videre på noget der er lavet i udlandet – skal man så ikke gøre det?
Hvis man omvendt hører til dem, der mener at udvikling af software bør være et rent nationalt anliggende – burde dette så ikke gælde for alt software der skal bruges her i landet?
IT branchen er meget international. Ideer, teknologier, metoder og produkter udvikler sig hurtigt og helt uafhængigt af nationalstatsgrænserne på landkortet.
Når vi tænker på varer, ved vi at det er helt naturligt at disse er sammensat af ting der kan komme alle mulige steder fra.
Sådan bør man også se på IT tjenesteydelser.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.