Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Er Europæerne rigere end amerikanere?

11 kommentarer.  Hop til debatten
Blogindlæg27. marts 2007 kl. 15:07
errorÆldre end 30 dage

Jeg har stået lidt på sidelinien og kigget lidt på Windows Vista. I forhold til tidligere opgraderinger er jeg meget mere i tvivl, end jeg har været før. Jeg har været glad for Windows XP, specielt at en Windows har holdt så lang tid og stadigvæk ikke virker 'gammel'.

Så kom Windows Vista, markedsført på en 'WOW' faktor, som jeg ikke tror holder særligt længe. Specielt ikke fordi man skal betale 'kassen', for at få versioner med Aero interfacet. Hvis jeg kigger på retail pakkerne, så koster Vista fra ca. 2000 kr. til 4000 kr. De billigste PC'er kan købes/bygges for 3-4000 kr.

Så kan man jo købe en OEM version til mellem 700 ' 1500 kr., men så er der jo ikke support til hr. og fru. Danmark. Men hvis du skal have det 'markedsførte? Aero interface, skal du købe eller opgradere til de dyre versioner.

Man får så yderligere salt i såret, når man finder ud af at amerikanerne får den til ca. ½ pris. Noget skyldes jo det europæiske og specielt danske moms system. Dette er jo selvfølgelig på grund af dollar kursen ifølge Microsoft, men dollaren har været nede i 5-6 kr. så længe jeg kan huske det (3-4 år). Så jeg mener ikke at man kan bruge dollar kursen, som undskyldning længere. Som europæer og dansker, føler jeg mig altså 'taget lidt i bagdelen'. Her er en sammenligning på Vista Home Premium i engelsk version:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Amazon.com: 219,99 * 558,21 (dagens USD kurs) = 1.228 kr.
Shg.dk pris i dag er 2.325 kr.

Fratrukket dansk moms er det en pris på 1.860 kr. Dette betyder at jeg som europæer skal betale mindst 600 kr. mere for det samme produkt. Dette er sammenlignet på to web butikker, jeg kunne forestille mig det var værre i forretningerne.

Her er en sammenligning på Vista Home Ultimate i engelsk version:

Amazon.com: 369,99 * 558,21 (dagens USD kurs) = 2.065 kr.
Shg.dk pris i dag er 3.899 kr. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fratrukket dansk moms er det en pris på 3.119 kr. Dette betyder at jeg som europæer skal betale næsten 1.100 kr. mere for det samme produkt. Herudover betyder merprisen jo også at momsen bliver meget højere. 

Amazon priser med dansk moms ville være således:

Vista Home Premium: 1228 + 25% = 1535 kr.
Vista Home Ultimate: 2065 + 25% = 2581,25 kr.

Jeg synes de de 'fordanskede' Amazon priser er mere rimelige. Ca. 2500 kr. for en Ultimate er langt mere rimeligt end næsten 4000.

Nu er jeg ikke Linux bruger eller FreeBSD fan, jeg er en ganske almindelig professionel og privat bruger af Microsoft's OS. Jeg er og har været begejstret for Windows XP. Men Microsoft er ved at tabe min respekt omkring Windows Vista, når de markedsfører produkter på 'WOW? faktoren, og derudover mener jeg som europæer skal betale langt mere end amerikaneren for det samme.

I England, Australien osv. har der været meget fokus på det her, hvorfor ikke i DK?

Se også http://en.wikipedia.org/wiki/Criticism_of_Windows_Vista

11 kommentarer.  Hop til debatten
Fortsæt din læsning
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
31. marts 2007 kl. 00:47

Tillykke med din blog.

17
31. marts 2007 kl. 00:44

Hi Kenn Du køber et produkt der er prissat af et firma der som alle andre skal tjene flest mulige penge til deres aktionerer. Ja de skal have dækket deres udgifter ved lokalisering af deres produkter, men de kan sælge kopi af det samme produkt over hele verden - hvad tror du selv den reelle stk pris for produktet er? Hvad er du villig til at betale for det? Eller afhænger det af hvad det koster et andet sted? Spørg hvad kød koster i Norge? Eller hvad vands værdi er i Sahara? Hvis du er interesseret i at købe deres produkt billigst muligt, så gør som du skriver lave parallel import. Måske du skulle checke prisen i f.eks. Peru - (Hvis du er smart for du OS folket world wide til at checke priser for dig). Det er jo fordelen ved at leve i en globaliseret verden.

Ville det ikke være skønt hvis vi kunne finde en metode hvor vi kun skulle betale for udviklingen at et stykke software, ikke for reklame og salg, ingen lobbyister og advokater, ikke bruge tid og energi på at holde styr på om vi har husket at betale tiende til MS, Oracle osv. En måde hvor udviklenere kunne tjene alt det de hade brug for og vi alle kunne yde det vi kunne/ville og rigtig mange kunne drage nytte af det. Hvor vil det være nemt at lave godt software folk kunne få glæde af over hele verden og til en lokal overkomlig pris. Men det er nok bare en drøm :-)

15
30. marts 2007 kl. 13:58

Først vil jeg lige nævne, at jeg ikke anvender MS Windows, hvorfor jeg ikke skal forsvare deres prissætning, men blot tilgår det ud fra en økonomisk tilgangsvinkel.

Skal vi lave en reel prissammenligning, bør udgangspunktet være, hvor stor en del af en gennemsnits EU-borger henholdsvis USA-borger rådighedsbeløb et køb af Vista kræver.

12
30. marts 2007 kl. 11:16

Hej Kenn,

Der er flere grunde til prisforskellen:

  1. Told- og afgiftsniveauet er højere i EU end i USA
  2. Skatter. EU har højere skat på arbejde samt formueskat. Sidst jeg sammenlignede var forskellen på den gennemsnitlige skatteprocent i EU og USA på knap 15% point. Medregn hertil at USA ikke har formueskat. Dette er forudsætningen for 3)
  3. Den absolutte købekraft er højere grundet højere lønninger
  4. Der er mange borgere i USA, der ikke har meget at rutte med - 15% af befolkningen opfylder FN's kriterie for at kunne kaldes absolut fattige, hvorfor, relativt set, købekraften er større i EU end USA

/Michael

10
30. marts 2007 kl. 07:10

Leverandøren af dit yndlingsoperativsystem har bestemt at dit OS skal være dyrere i Europa end i USA - det er hans valg!

Hvis du er utilfreds med det så send en klagesang til Redmond - de vil helt sikkert lytte.

9
29. marts 2007 kl. 20:44

Kenn. Det er et morsomt indlæg. Det er ikke nedgørende. Hvorfor i alverden skulle jeg nedgøre dig? Det må du altså ikke tro.

Men du må da indrømme at det er en ret speciel situation du er i. Du sammenligner pris på to stort set ens produkter fra samme leverandør, som oven i købet har stort set hele markedet.

De fleste mennesker ved ikke at der findes alternativer. Det gør du. Og det er jo netop det der gør mit indlæg morsomt (IMO). Du ved at der findes alternativer, men du udelukker at tage dem i betragtning. At alternativerne er billigere og at de af mange anses for også at være bedre, gør det blot endnu mere morsomt.

Det er altså lidt som at klage over prisen på øl på et værtshus, mens der ligger en Netto på den anden side af vejen.

Jeg forstår udemærket at du foretrækker værtshuset. Det er jo der alle de andre er.

Lad nu være med at påstå, at det er bare en lille smule morsomt :)

8
29. marts 2007 kl. 14:59

er vel den de kan få folk til at betale :-)

Om det er for dyrt eller billigt er vel en ret subjektiv vurdering...

Men hvis det er de samme papkasser de sælger med engelsk version i både USA og Europa/Australien/... så er der vel ikke så andre argumenter end at man tager den pris man kan få for sit produkt - og altså ikke nogle tekniske argumenter om at man har oversat til dansk manual osv. Så de burde måske tage en højere pris for en fordansket udgave end en standard amerikansk udgave...

Subjektivt personligt synes jeg det er at stramme den noget at tage så forskellige priser for det samme produkt forskellige steder i verden. Der er nok ikke 1000 kr i fragt på 1 kg vista papkasse ;-)

Så det burde være "en ommer" capizzzz ?! ;-)

mvh

Jens

6
28. marts 2007 kl. 20:43

Som ansat i en virksomhed baseret på Microsofts produkter, er det en stor fornøjelse, at blive placeret i gruppen af folk med "frelste bemærkninger" om Windows brugere.

Efter min mening er det svært at påstå, at der ikke er en sammenhæng mellem valg og prissætning af et produkt. Det gælder altså også for Microsofts produkter!

Du er velkommen til at mene, at mit indlæg rammer forbi emnet. Det er dog næppe så langt forbi, at der ligefrem er grund til at "please" mig.

/mrj

--http://martin.ryt.dk

5
28. marts 2007 kl. 13:49

It-produkter pålægges ikke told ved import til EU, og der er, så vidt jeg er orienteret, ikke en generel straftold rettet mod amerikanske varer i øjeblikket.

Jeg tror ikke, at det er muligt at pege på andre end Microsoft i denne sag …

3
28. marts 2007 kl. 00:19

Har du hørt/læst nogen steder, hvad argumentet er for denne høje prisforskel? Er det kun et dansk fænomen, eller er det relateret til hele EU?

Var det kun dansk, kunne de (MS) hævde, at det var på grund af oversættelse, men den holder så ikke, når der ikke er nævneværdig forskel på prisen på en dansk og en engelsk version.

Kunne det tænkes, at det er resultatet af importtold, der pålægges amerikanske vare, der eksporteres til EU?

1
27. marts 2007 kl. 17:11

Jeg antager at din begejstring for Windows XP er opstået, med udgangspunkt i et sammenligningsgrundlag bestående af "konkurrende" (og mere eller mindre udfasede) Microsoft produkter. Givet dette grundlag er din begejstring om ikke forståelig, så i det mindste menneskelig.

Mennesker har altid spejlet sig selv i den kendte virkelighed. Således har primitive stammer i tusinde år levet i lykke - indtil den dag den hvide mand introducerede dem for nye værktøjer, våben, medicin, kønssygdomme og massemedier. Da ændredes deres sammenligningsgrundlag sig så markant, at mange var dømt til at leve i ulykke.

Din situation er alvorlig! Dit kendskab til konkurrende produkter vidner om, at du allerede er ved at blive indhentet af civilisationen!

Du må træffe et svært valg! Tror du på at livet i isolation er realtisk, er dette den sikre vej til lykke. Føler du dig overbevist om at virkeligheden vil indhendte dig før eller siden, er det klogere at lade sig integrere.

Jeg kan anbefale dig at drage nytte af de erfaringer historien har efterladt os.

/mrj

--http://martin.ryt.dk