Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Er en blockchain proof-of-concept en god ide? Tænk lige en gang til

20. november 2018 kl. 09:361
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Er der nogen i din organisation, som mener at have fundet en fantastisk ide til et blockchain-projekt og nu vil lave en proof-of-concept (PoC) på det? Lyder det som en god ide? Det er det måske slet ikke.
 

PoC behøves ikke for at afprøve allerede afprøvede aspekter af en blockchain-løsning

Hvad omfatter en blockchain PoC typisk? Og behøves en PoC for at afprøve ideen?

Typisk er PoC'en en teknisk øvelse med ret trivielle elementer - en slags "Hello World!":

Artiklen fortsætter efter annoncen
  • Kan der laves en kort digital repræsentation af det objekt, som man vil registrere i en blockchain? Ja, sandsynligvis - og der behøves ikke en PoC, blot en analyse, for at afprøve dén hypotese
  • Kan man lægge den digitale repræsentation af objektet på en blockchain? Selvfølgelig kan man det, den slags er prøvet mange gange før.
  • Kan forskellige parter læse objektet igen på en meningsfuld måde? Se ovenfor - det er samme argumentation.
  • Kan det lade sig gøre at integrere fra et it-system i organisationen til en blockchain? Integrationer via veldefinerede APIer er i forvejen ret almindelige, så ingen PoC er nødvendig her.
  • Kan blockchainen skalere godt nok til at kunne indgå i et produktionsmodent setup? Her er det mere usikkert, men PoC'er beskæftiger sig i forvejen sjældent med ikke-funktionelle aspekter som throughput, stabilitet og svartider. Selvom PoC'er kan designes til at afprøve den slags, er blockchain PoC'er typisk mere af typen "kan vi lave hul igennem til en blockchain?" Og selvfølgelig kan man det

Med andre ord er der ikke rigtigt behov for en PoC, hvis den blot afprøver trivielle aspekter.
 

Start - som altid - med problemet, som skal løses.

Der er ret få problemer, som absolut og helt sikkert ikke kan løses med en blockchain. Det er snart sagt altid teknologisk muligt. Derfor bliver man ikke så meget klogere ved at køre Proof-of-Concept på anvendelse af blockchain.
 
PoC'en vil vise, at blockchain kan løse problemet, men uden at være skarp på, om problemet nu også bør løses med blockchain. Dét er sjældent. Som Research Director hos Gartner, Nick Heudecker udtrykte det i Version2 for et stykke tid siden ”Jeg har ikke set et blockchainprojekt, der ikke ville være bedre uden blockchain.” 
 
Desuden kan en blockchain PoC fjerne fokus fra de kritiske elementer i et blockchain-projekt. De kritiske elementer i et blockchain-projekt er typisk nogle andre end dem, som afprøves i en teknisk PoC: Er der fx overhovedet incitament i økosystemet, som blockchain-løsningen skal fungere i, til at overgå til blockchain? Kan virksomheden selv tjene eller spare penge ved en sådan løsning? Hvor mange penge og hvornår?  Hvordan er de juridiske risici, fx omkring GDPR? Kan utilsigtede (eller tilsigtede) fejl udbedres? Kan specialtilfælde håndteres? Vil organisationen lægge sine æg i blockchain-kurven og slippe kontrollen med nogle af deres data? Intet af det bliver man klogere på med en teknisk PoC.
 
En PoC kan være nyttig, hvis ønsket er at kunne fortælle, at "vi er også ved at afprøve blockchains", men forvent ikke at blive meget klogere.

Fokuser i stedet på at lave de rigtige analyser, ikke mindst de vigtigste: "Hvad er den mest effektive løsning på problemet?" og business-casen: "Blockchain, siger du? Vis os pengene!"

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
20. november 2018 kl. 11:52

En rigtig fin artikel med flere gode pointer.