Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Er en $200 ARM 64-bit laptop noget værd

10. januar 2020 kl. 11:196
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det officielle lydspor til dette blog indlæg er https://www.youtube.com/watch?v=NbE9yf0ejM0 Mezzoforte - Reykjavik City Theatre. March 2007, fordi det altid virker godt til arbejdet og spillede mens jeg skrev nedenstående.

Jeg har købt en ny laptop, ikke fordi jeg som sådan mangler en, men prisen og missionen overbeviste mig.

Lad os starte med introduktionen, Pinebook Pro er en relativt ny laptop - knapt ude af udviklingen og produktionen. Den kan købes via hjemmesiden
https://www.pine64.org/pinebook-pro/

Den er så ny at du måske ikke bør købe den hvis du forventer et 100% strømlinet produkt. Der arbejdes på bootloader, på operativsystemerne, på support, på mange ting. Det er sjovt at følge og lege med, hvis man er til den slags.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De er også meget specifikke med at hvis du er typen der vil brokke dig over en død pixel - så er enheden ikke for dig. Min har dog ingen, men til prisen - ja, så ville jeg også leve med den.

Jeg betalte $199.99 laptop, $6.99 NVMe adapter plus fragt med DHL $39.00 og så DHL gebyr 125,00kr og 415,50kr i importmoms. Jeg vil dog tillade mig at henvise til den som en USD200 laptop. Ordren blev lagt 9. december og DHL ringede 30. december og havde pakken. Grundet travlhed fik jeg den først efter nytår, DHL spurgte pænt og jeg var på vej til Skagen på hyggeferie :-D

Jeg modtog den i en DHL kuvert, pakket pænt i to lag papkasser men lidt anonymt ind.

Det første spørgsmål er måske, erstatter den min Librem 15v4 15".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nej, lad mig med det samme sige min Librem 15v4 med Intel i7-7500U CPU @ 2.70GHz er en del kraftigere end Pinebook Pro med ARMv8 Processor rev 4 (v8l). Min Librem har 16Gb ram og Pinebook Pro er låst til 4Gb. Min Librem har 4K skærm som jeg kører i 2560x1400 mens 14" Pinebook er 1080p IPS panel. Begge kan dog drive min 4K eksterne skærm!

Missionen

Deres mission er at lave et alternativ til Chromebooks med Linux:

The Pinebook Pro is meant to deliver solid day-to-day Linux or *BSD experience and to be a compelling alternative to mid-ranged Chromebooks that people convert into Linux laptops.
...
and the modularity / hackability that only an open source project can deliver

Det sidste er jeg vild med, jeg er jo glad for open source og open hardware. Jeg støtter også gerne projekter der tør producere enheder uafhængigt af de store producenter.

Jeg har så også en anden mission, at lære mere ARM. Det er jo en spændende arkitektur på mange måder og derfor er en ARM laptop interessant for mig.

Hardwaren

Hardwaren er ret lækker. Størrelsen er god, og den føles solid. Tastaturet jeg valgte var ISO varianten, med stor enter. Skærmen er dejligt skarp og jeg er fult ud tilfreds med købet.

Hverken tastaturet eller andet føles billigt. Lyden er tilfredsstillende og den spiller fint en you-rippet Mezzoforte video uden problemer i fuld skærm.

Jeg har dog haft lidt problemer med den medfølgende strømforsyning, tror jeg. Det er dog ikke noget problem da jeg kan bruge min lille 22x35x65mm USB-C lader fra min telefon til den! Det er sgu sjovt, samme mini-strømforsyning til begge enheder.

Jeg kan sagtens se mig selv bruge den som en laptop til ture hvor jeg måske/måske-ikke skal bruge laptop.

Den vil også være fin til ture i datacenter, hvor den store laptop kan være ude i kontoret og den lille Pinebook Pro er nemmere at tage med ind - hvor man jo ofte er begrænset med plads under opsætning af nyt udstyr.

Software og performance

Softwaren der anbefales er en Debian baseret og derfor har det været nemt at installere diverse pakker, VLC, LaTeX, de fonte jeg bruger, alting spiller nemt og på samme måde som mine normale Debian baserede VMs på QubesOS.

Jeg prøvede at hente mine kursusmaterialer ned og sammenligne lidt med min Librem. Der var der naturligvis stor forskel. Jeg kunne eksempelvis køre LaTeX, ændre en fil, og genkøre LaTeX på samme. Det tog omkring 5 sekunder på min Librem, mens samme kom over 20 sekunder på Pinebook Pro.

Det betyder blot at den er langsommere, og eMMC sat op imod en dyr Samsung 970 NVMe købt i foråret 2019 - der kostede +2 gange prisen på hele laptop - er måske ikke en fair sammenligning.
Læg dertil at LaTeX jo består af alverdens små pakker og derfor ikke var præcis samme installation osv.

Jeg kunne dog fint gøre det, og jeg kunne sagtens forestille mig en fokuseret session med den laptop, uden forstyrrelser fra andre ting som en brugsituation for laptoppen.

Den er også 100% istand til at løfte almindelige opgaver. Så det bliver spændende at bruge den mere.

Når jeg får tid, eksempelvis imorgen lørdag hvor min gode ven Theis kommer, så håber jeg vi får leget lidt med noget ARM shellcode, som er en anden grund til at se på arkitektur og platformen.

Det kunne være noget i stil med Azeria Labs https://azeria-labs.com/writing-arm-shellcode/ - der er også en VM hvis du vil lege med ARM og ikke har en Raspberry Pi eller Pinebook Pro.

Jeg håber også at der kommer OpenBSD til den på et tidspunkt. Jeg drømmer jo lidt om at køre OpenBSD som laptop igen.

Hvad ville du bruge sådan en $200 laptop til?

Spørg også gerne hvis der er noget du er interesseret i at jeg prøver.

Konklusion

Det er ret nemt at konkludere når man står med Pinebook Pro - som er efterfølger til deres andre boards og Pinebook. Den er absolut pengene værd. Det er altså muligt for kun $199.99 at producere en brugbar ARM laptop som vil dække behovet for mange almindelige PC brugere.

Det kunne være sjovt at afprøve enheder som denne sammen med ideerne fra Statens IT workshop på BornHack 2019. Der var snakken om open source arbejdsplads til brugere som ikke nødvendigvis har behov for en fuld Windows arbejdsplads med tilhørende licenser. I den sammenhæng vil jeg tro at Pinebook Pro med LibreOffice og Thunderbird ville skinne som et billigt OG godt alternativ.

Jeg har også for nyligt brugt en udmærket Lenovo T470s med 8Gb ram og Windows 10 i ca. 3 måneder, og her ved jeg også godt hvad jeg helst ville have af de to laptops :-D

Problemer

Jeg har købt NVMe disk og adapter til enheden - og har prøvet at montere. Det spillede ikke helt, grundet noget boot-loader, men jeg satte det lidt på hold og vil genbesøge det en dag med mere tid.

Eneste irriterende problem jeg har observeret var at wifi kan hoppe af. Det er irriterende, men disconnect og connect så var det på igen. Det er ikke noget stort problem, men det er sket et par gange - 2-3 gange på et par dage. Resten af systemet har virket stabilt og det er vigtigere.

Andre reviews findes også, så teknisk interesserede vil måske læse videre på disse. Eksempelvis http://students.engr.scu.edu/~sschaeck/misc/pinebookpro.html

Der er også en masse teknisk information i deres wiki: https://wiki.pine64.org/index.php/Pinebook_Pro

Update lørdag: Jeg fik med hjælp fra Theis monteret NVMe disk, en lille fin 480G en. Det gav straks problemer, og reboot når man brugte den. Det er dog beskrevet i deres wiki, at man kan skrue ned for strømforbruget med et nvme-cli. https://wiki.pine64.org/index.php/Pinebook_Pro#Post_NVMe_install_power_limiting Det hjalp og systemet er nu stabilt igen.

Derfor blev der tilføjet til /etc/rc.local,
nvme set-feature /dev/nvme0 -f 2 -v 2

og nu har jeg således 440G fri plads - og det blev med mine uvidenskabelige målinger væsentligt hurtigere :-)

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
10. januar 2020 kl. 21:52

MLton og Moscow ML fungerer til ARM. MLton kræver nok for meget lager til at køre på en så lille maskine, så det er nok bedst at krydsoversætte. (Der findes også en port af FreePascal til ARM, men det tror jeg ikke er noget nogen har brug for.)

1
10. januar 2020 kl. 18:23

Jeg har en lowpower zenbook ux305c med en m3-6Y30 processor. Det kunne være interessant at sammenligne hastigheden . Min har batteri til en hel arbejdsdag ~ 6-8 timer.