Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Er der nu også en Digitaliseringsminister ?!

16. december 2022 kl. 22:2819
Artiklen er ældre end 30 dage

Så har vi set det med … en digitaliseringsminister.

Der findes to slags ministre i Danmark:  Dem der selv kan bruge penge fra deres budget og dem der skal have alting godkendt i Finansministeriet.

Taget i betragtning hvor langt nede af ranglisten den nye digitaliseringsminister dukkede op og at det er et demiministerium, behøver vi ikke spørge om det er et ministerium på 1.kl eller 2.kl.

Bemærk også at Statens IT-Råd, hvor IT-giganternes lobbyister sidder, forbliver i Finansministeriet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den gode nyhed er at det formodentlig begrænser hvor meget skade der kan gøres.

Den dårlige nyhed er at ministeren virkelig skal gøre sig umage for at gøre nogen som helst forskel.

Hvilket selvfølgelig er et godt udgangspunkt for at gøre sig positivt bemærket.

Det eneste punkt jeg realistisk kan forestille mig at digitaliseringsministeren kan komme til at gøre en positiv forskel, er i forhold til omsiggribende appificering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg så gerne at Digitaliseringsministeren udsendte en pressemeddelelse, af den type ("Støjberg-modellen") der får hele administrationen til at rette ind, uanset hvad der står i love og cirkulærer :

" Kørekort, Pas, MitID, Sundhedskort, Dankort, Rejsekort og mange andre formelle dokumenter er på vej til at blive apps på mobiltelefoner.  Det er sådan set fint nok, bare det ikke går for langt.  Fra i dag er det et uomgængeligt krav, at borgere ikke kan vælge at samle alle deres offentlige identitetspapirer på mobiltelefon(er), men altid skal have mindst ét af deres offentlige identitetspapirer på en fysisk form, der overhovedet ikke er afhængig af elektricitet for at fungere."

Det er forresten et glimrende eksempel på den slags overblik og helhedsvurderinger der totalt har manglet i den kassetænkningsdrevne offentlige digitalisering vi har været udsat for indtil nu.

Men skulle ministeren ønske at være mere ambitiøs, vil jeg anbefale at få samlet alle offentlige myndigheder under et statsligt kontrolleret domæne, gov.dk eller cykelskur.dk, det er sådan set underordnet, bare den rabelende vanvittige anvendelse af .nu og andre TLD'er ophører.

Og det koster ikke noget, staten ejer .dk så de behøver ikke engang betale registringsafgift til DK-Hostmaster og lur mig om ikke Statens IT allerede har nogle DNS servere.

Hvis det skal gøre rigtig godt laver man også et statsligt dansk CA og kræver at alle MitId anvendelser (også) tilbyder et certifikat signeret derfra.

Man kunne også følge Tysklands eksempel og oprette en officiel dansk Mastodon instance hvor alle offentlige myndigheder kan kommunikere med danskerne uden at der opstår tvivl om det nu også er dem.

En IT-Havarikommission vil bestemt heller ikke være af vejen.

Men som sagt: Jeg har ikke den mindste forventning om at Danmark pludselig bliver et "IT-foregangsland" med reel substans i, bare fordi en eller anden MF'er havde fortjent en forfremmelse.

Ved nærmere eftertanke må jeg hellere trække i land omkring det med den begrænsede skade:

Sidst dette parti forfremmede en partisoldat blev Helge Sander Minister for Forskning.

/phk

 

19 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
20. december 2022 kl. 21:48

Et eksistentielt spørgsmål

Er der nu også en Digitaliseringsminister ?

Findes der ... Alternativ fortolkning af spørgsmålet. Nej, for hun er samtidig minister for "ligestilling". Så hvad er vigtigst?

Er alle stillinger nu lige? Skal alle (arbejdsmand og direktør) have samme løn? Engang var Venstre i modsætning til Høire:

I nogen grad deres Majestæt

(berømt citat, sagt af en "Venstre"-mand)

Haverikommissioner aktiveres efter hændelser af uhensigtmæssig karakter - fra overtrædelse af regler til ulykker (med dødelig udgang; de første for hindre de sidste).

De slags (hændelser) findes indenfor andre områder end IT. Så selvom vi (her) gerne vil undgå IT-haverier; er der vist områder, hvor vi trænger mere.

Ser vi på omkostningerne, er der grund til at tage fat på IT-området, måske endda før byggeri og kemikalier (for at nævne 2 områder, hvor ikke har haverikommissioner endnu). Læg venligst mærke til, at haverikommissioner ofte(st) råder på ingeniør-områder.

Det vigtigste er vel at undgå (gentagelser af) de uhensigtmæssige fejl?

(Gl)ædelig jul til samtlige!

11
20. december 2022 kl. 13:07

Nu, hvor vi alle har moret os og fået afløb for vores sarkasme, så var det måske relevant istedet at tage ja-hatten på OG formulerer de opgaver som den nye minister kunne tage fat på.

  1. It-Havarikommission har været nævnt.

  2. Jeg vil pege på magtændring for "Statens It-Råd", der som bekendt kun anbefaler eller konstaterer, hvorefter projektejerne kan gøre som de vil - typisk ingen ting.

  3. Jeg vil pege på ændring af statens udbudspolitik, hvor DJØFer hos Kammeradvokaten har gennemtvunget "big bang" projekter istedet for "trinvis udvikling". Seneste eksempel på katastrofe er systemet til ambulancer osv., som har en helt urealistisk tidsplan og netop er big-bang.

  4. Mere jordnært vil jeg pege på total omorganisering af det virvar af offentlige-private elektronisk post systemer, som findes. E-boks, borger.dk, mit.dk, sundhed.dk, ....., minsundhedsplatform.dk o gsikkert andre

18
22. december 2022 kl. 12:01

I tillæg til Jans forslag:

5.Stoppe app-fikseringen i offentlige systemer. Det bør være et krav til enhver løsning, at den også kan tilgås uden en smartphone. Og der skal tilbydes de samme services som med smartphone. Endelig skal den markedsføres på linje med smartphoneløsningen.

6.Stoppe med ”smarte navne”: mit.dk er jo ikke mit; men et firmas postløsning. Sundhed.dk handler om sygdomme. Minsundhedsplatform.dk er ikke min men regionernes.

13
21. december 2022 kl. 14:49

Mere jordnært vil jeg pege på total omorganisering af det virvar af offentlige-private elektronisk post systemer, som findes. E-boks, borger.dk, mit.dk, sundhed.dk, ....., minsundhedsplatform.dk o gsikkert andre

Det er faktisk ikke så kompliceret, som mange gør det til - men det er også fordi mange slet ikke forstår hvordan systemet er bygget op eller forstår at læse en URL/URI/link - men det er heller ikke blevet kommunikeret ud, så det er til at forstå! Der findes faktisk kun 3 offentlige-private elektronisk postsystemer (for private): e-boks og mit.dk. Og de kan begge tilgå den offentlige post (Digital Post), da de er "visningsklienter" - hvilket sundhed.dk, borger.dk, minsundhedsplatform.dk, .... også er - men det er kun nødvendigt at logge ind via e-boks.dk for at se det hele (medmindre man er uheldig, at nogle af de private aktører man har, har valgt at bruge mit.dk i stedet).

Hvis man mener at det er antallet af hjemmesider, der er problemet - så vil jeg gerne hører hvordan man forestiller sig at det skulle organiseres i stedet? Jeg er helt klart hellere at have et antal sites, der tager sig af hvert sit, som f.eks: skat.dk, borger.dk, sundhed.dk, ... i stedet for en kæmpe menu på f.eks. borger.dk med alle muligheder.

19
23. december 2022 kl. 12:05

Vi er som sagesløse borgere blevet ramt af "nogens" ønske om at totaldigitalisere samfundets kommunikation - ikke kun til/fra den lokale sportsforening eller supermarked, men også alle de centrale offentlige instanser lige fra Skat og Kommune, til alle afskygninger af Hjemmeplejen, Sundhedsvæsenet, børnenes institutioner, etc.

I lyset af dette, skal alle disse systemer være indlysende nemme at anvende, og man skal ikke pludselig lave store, omfattende ændringer i disse (NemID -> MitID, e-boks -> Mit.dk + eboks.dk, etc), der forvirrer alt og alle, lige fra de mest erfarne og garvede IT fantaster, til personer, der ikke nødvendigvis har IT erfaring eller bare ikke er sprunget på den digitale hest.

Med MINDRE altså disse ændringer VIRKELIGT giver åbenlyse forbedringer og simplifikationer som DE FLESTE kan forstå.

Det gælder således også Fru Hansen fra Fuglebjerg, 89 årig førtidpensionist med nedsat syn og gigtplagede fingre, der altid har anset mus som et skadedyr, og kun sjældent er blevet udsat for et tastatur - senest på sin bedstefaders forunderlige rejseskrivemaskine med krøllet farvebånd.

I indlægget står: "...fordi mange slet ikke forstår hvordan systemet er bygget op eller forstår at læse en URL/URI/link..." -- hvad er det for noget teknologi-nørd sludder?? Almindelige mennesker skal da ikke beskæftige sig med "links", "URL", adskillige postbakker, avancerede og dyre "smart phones" der "hjælper" med at identificere borgeren, eller andre tossede IT ting, for at kunne leve et stille liv og med mellemrum kunne læse et elektronisk brev fra den lokale læge?!

I den forbindelse er det KOMPLET UFORSTÅELIGT, at den magtfulde interesseorganisation Ældre Sagen kun er imod it-løsninger, istedet for at KRÆVE gode, brugbare it-læsninger (men direktøren er måske også gammel ?).

Og med hensyn til "...med mindre man er uheldig, at nogle af de private aktører man har, har valgt at bruge mit.dk i stedet..." - det er jo netop eet af de mange eksempler på det elektroniske virvar man udsættes for, uden selv at have indflydelse på hvordan dyrt betalte kontorer/institutioner tilskriver os. Nu ved jeg/vi jo ligeledes, at der er flere mulige steder kommunikation fra fx en læge kan dukke op - blandtt andet "https://laegepost.dk" ... endnu en postkasse man skal være mere end opfindsom/erfaren for at kende! Og der er mange flere.

I "gamle dage" (lidt efter de sidste brevduer gik på pension), var der EET indlysende sted man kunne finde sine breve: under brevsprækken i hoveddøren eller i den personlige postkasse ved vejen. Ingen tvivl, ingen søgen, DER kunne posten findes!

Så nej - de udviklere, designere, testere, kravstillere, etc, der har været ind over disse systemer og deres udrulning har ikke været deres opgave bevidst. Der er i store træk en om'er!

Og diverse lappe-løsninger, som tilføjes for lukke hullerne, gør det kun værre !

14
21. december 2022 kl. 15:10

Det er jo sådant set ligegyldigt, om det reelt er kompliceret eller ej, hvis ganske almindelige borgere uden it-indsigt finder det kompliceret.

Mine største anke mod det nuværende setup, er at alt post nu behandles som det er anbefalet post.

Den næststørste anke er, at vi borgere som ikke selv kan vælge system. Ganske vist kan vi se vores post fra det offentligt i alle nuværende systemer, men post fra virksomheder vil fremover komme i det system, som virksomheden vælger dvs vi ender med, at skulle benytte alle systemer alligevel.

15
21. december 2022 kl. 21:15

Jeg er fuldstændig enig om at mange ser det som kompliceret - og det er et problem, men som jeg skrev, så er det ikke så kompliceret - hvilket man skulle have sørget for at uddanne folk til, så de faktisk forstod det.

Du kan selv vælge system, hvis du hellere vil have det med posten - jeg ved godt at det skaber mange andre problemer - men du har et valg. Og ja både Eboks og mit.dk kommer nok i spil for alle danskere - men tidligere skulle folk holde styr på deres egen mailbox - hvilket mange heller ikke forstod og heller ikke kan overskue - f.eks. hver gang de skifter mobil OG simkort OG derved nummer!!!

Det er op af bakke. Men hvis folk faktisk blev oplært i hvordan systemet fungerede, så er der kun de (sikre) postkasser (indtil videre 2) som staten tilbyder. Og netop ordet sikre er også en parameter, som vi skal lære at acceptere.

Jeg høre mange brokker sig over GDPR - men det er ikke for at gøre livet besværligt, men netop for at sikre at dine og mine oplysninger ikke bliver misbrugt - derfor bliver meget post behandlet som anbefalet post - for det skal det.

17
22. december 2022 kl. 11:52

Nej, hvis man skal "uddanne" borgerne til at forstå systemerne, så er de for komplicerende. Det er borgene som skal være i centrum - ikke systemerne.

Og nej, som jeg skriver kan du ikke selv vælge system, når private virksomheder begynder at benytte flere systemer.

Husk iøvrigt, at det ikke kun drejes sig om E-boks m.fl., men at alle forsyningsselskaberne har skabt deres egne postkasser, som man som forbrugere er tvunget til at logge på, da de ikke længere fortæller hvad man betaler for, men kun et beløb. Det ville jeg som selvstændig aldrig kunne slippe afsted med overfor mine kunder.

I Norge har man for mange år siden valgt en model, hvor borgerne vælge et system, og derefter sendes alle post til pågældende system, så det kan altså godt lade sig gøre.

Og så gør du præcis samme fejlagtige antagelse som det offentlige, nemlig at alt er så vigtigt, at det skal beskyttes på højeste niveau.

For at tage analogien til papirposten, så er kan der være mindst tre forskellige slags post:

  1. det der kan står på et åbent postkort
  2. det der skal i en kuvert
  3. det der skal i en kuvert, og som modtager skal kvitterer for.

og som elektronisk kunne opfyldes med

  1. mail uden ssl
  2. mail med ssl
  3. en elektronisk postkasse

Skat kan f.eks. godt finde ud af en sådan opdeling, så det er ren dovnskab, at andre offentlige myndigheder ikke kan det.

16
21. december 2022 kl. 21:47

derfor bliver meget post behandlet som anbefalet post - for det skal det.

Ah. det er altså ikke så mange år siden at diverse offentlige instanser godt kunne finde ud af sende et brev uden at det absolut skulle stemples med CRPnr. i hjørnet.

Det var den gang at man også sikrede at have en afsender på, så borgeren vidste hvem de skulle henvende sig til i tilfælde af spørgsmål.

10
20. december 2022 kl. 13:03

Jeg håber, at den nye minister er blevet eksamineret i sin Zuboff-grundbog "Overvågningskapitalismens tidsalder". Så ville hun have sit fokus stift rettet mod dette (fra artikel om Zuboffs nylig besøg på CBS):

"Derfor, forkarer Zuboff, skal vi helt afskaffe overvågningskapitalismen. For det har aldrig været lovligt for firmaerne at tage vores personlige data. De har ikke engang spurgt, og enhver fem-årig ville kalde det for tyveri. Zuboff håber derfor, at vi på et tidspunkt indser, at det er et ondt og forkert system. – Der er ikke noget, der hedder at regulere det. Vi skal gøre det ulovligt. Det er enden på det, siger hun. Hun sammenligner det med ophævelsen af slaveri. For selvom Abraham Lincoln voksede op i Kentucky og blev presset til at deltage i slavehandel, havde han som en ung mand en fornemmelse af at det var moralsk forkert."https://radarmedia.dk/shoshana-zuboff-kogte-overvaagningskapitalismen-ned-til-fem-ord/

Men det er hun nok ikke....Snarere tvært imod. Hun er nok godkendt (klappet af) af Microsoft, Facebook og Google. Og André Rogaczewski....Og af en eller anden algoritme...

6
19. december 2022 kl. 15:37

Har lidt på fornemmelsen, at ministeriet ikke er oprettet for, at gøre det lettere, at være borger i DK, men mere for, at afsøge muligheder for endnu mere digitalisering, som kan spare en medarbejder, og gerne på så mange platforme, at kun de mest ihærdige borgere orker, at forsøge på, at nå igennem.

5
19. december 2022 kl. 15:20

få samlet alle offentlige myndigheder under et statsligt kontrolleret domæne, gov.dk eller cykelskur.dk, det er sådan set underordnet,

Fin humor om en meget alvorlig sag.

4
19. december 2022 kl. 14:53

Det eneste punkt jeg realistisk kan forestille mig at digitaliseringsministeren kan komme til at gøre en positiv forskel, er i forhold til omsiggribende appificering

Man kunne passende kræve at alle services skal kunne tilgås via en rimeligt opdateret browser, så borgerne ikke tvinges til at installere apps der grundlæggende er lock-ins til de to monopol-mobilplatforme. Apps, som leverandørerne aldrig kan holde korrekt opdateret og kompatible med ældre telefoner.

Pånær MitId. To-faktor vil man gerne via sin seperate app eller nøgleviser.

Det ville være så herligt, hvis alle borgernes tilgange til det offentlige, blev samlet ét sted, med et login.

Det er fint med alt under eet domæne, og een service per subdomæne. Og der kan være en fin link portal på f.eks. borger.dk. Men lad os for enhver pris holde drift og leverance af de individuelle services separat.

7
20. december 2022 kl. 09:20

Det er jeg ikke enig med dig i, Bjørn. Hvis du kigger bagom personerne, så vil du kunne se et enormt net af yderst potente IT-arkitekturer baseret netop på "IT-giganterne". Alle rådsmedlemmer sidder på IT, der er "to big to fail". Så jeg mener at PHK har ganske ret i den antagelse, at det er it-giganternes forlængede arm, der sidder på det meste af det råd. Men i øvrigt en sjov m/k-balance. Der er vist ikke mange råd, der tipper så klart til fordel for spindesiden(for nu at bruge et gammelt og lettere chauvinistisk ord). Måske er det et udtryk for den prioritet, rådet anses for at have?

8
20. december 2022 kl. 12:03

Der er vist ikke mange råd, der tipper så klart til fordel for spindesiden(for nu at bruge et gammelt og lettere chauvinistisk ord). Måske er det et udtryk for den prioritet, rådet anses for at have?

Undskyld mig, men antyder du, at de udpegne kvinder har en ringere kapacitet end hvis man havde udpeget mænd?

9
20. december 2022 kl. 12:47

Hej Malthe. Nej, intet vil være mig fjernere end det. De er helt sikkert overordentligt velkvalificerede, det er jeg ikke i tvivl om. Min bemærkning var langt mere generel ift. tidens krav om kvoter i bestyrelser og den slags krav til kvindelig repræsentation i forskellige organer; jeg blev simpelthen glædeligt og positivt overrasket over at se det udmøntet i praksis - tilsyneladende uden om disse krav. Det er fedt!

2
19. december 2022 kl. 12:19

Det ville være så herligt, hvis alle borgernes tilgange til det offentlige, blev samlet ét sted, med et login.

Hun har allerede lagt lidt op til at det skal være mere brugervenligt, men tænk hvis det blev så brugervenligt, at man ikke behøvede at tvinge folk til at bruge det? Hvis borgerne blev gjort til kunden, frem for de politikere der bestiller det...

Og hvad med en rigtig borger-mailkonto, så vi kunne bruge mailklienter til at læse vores post fra det offentlige - i stedet for det hejs vi skal trækkes igennem, hver gang vi "ønskes god juleferie" via statens dumme klodsede postsystem?

1
17. december 2022 kl. 12:21

En IT-Havarikommission vil bestemt heller ikke være af vejen.

Orv ja. God ide. Så kunne vi tilmed lære af hinandens fejl! Hvorfor er der ikke nogen der tænkt på det noget før?